l
hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Care credeti ca va fi evolutia modurilor digitale ca popularitate in urmatorii 10 ani, comparativ cu CW si SSB?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 10-decembrie-2007 si s-a incheiat la 17-decembrie-2007

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (20)  

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2007-12-10 12:39:30 (ora Romaniei)
  • Intrebarile sunt puse gresit! 1). "Vor ajunge sa domine CW si SSB"? In acest moment aceste doua moduri de lucru sunt dominante. Nu pot ajunge, pentru-ca au ajuns, de faptsunt asa de cca 40 de ani. 2). "Vor ajunge sa egaleze aceste moduri de lucru"? sa egaleze ce?

  • Postat de cezar la data de 2007-12-10 13:47:09 (ora Romaniei)
  • Cei mai multi radioamatori vor sa stea de vorba cu corespondentul, deci SSB, FM, si pentru unii CW raman cele mai accesibile. Modurile digitale sunt pentru cei dotati tehnic si cu o pregatire buna tehnica. Oare cati radioamatori de UUS lucreaza in modurile digitale? Si sunt destui in 2m si 70 cm.

  • Postat de Francisc Grunberg la data de 2007-12-10 13:52:09 (ora Romaniei)
  • Intrebarile pot fi considerate gresite numai daca se face abtractie de cuvantul "popularitate". Este vorba evident de modurile digitale (subiect, raspunde la intrebarea cine?, ce?), care vor ajunge sa domine (pe cine?) CW si SSB (complement direct). Adica: vor fi primele mai populare? Sa egaleze ce? Acelasi raspuns: sa ajunga la egalitate din punct de vedere al popularitatii. Sper ca acum e clar. 73

  • Postat de Eu la data de 2007-12-10 17:56:25 (ora Romaniei)
  • Generatia tanara probabil ca "va merge" pe DIGITALE!Oricine are astazi prin casa un PC...Tot este lumea pasionata de YM si SKYPE...Pacat ca CW-ul este pe cale de disparitie...O sa vorbim toti SSB sau FM, ca la telefon...ca in CB...ca pe 145350..73!

  • Postat de Florentin la data de 2007-12-11 01:24:58 (ora Romaniei)
  • Sincer ma indoiesc ca modurile digitale nu vor lua locul celor clasice.Sa nu uitam ca mai prin anii '60 modulatia de amplitudine facea furori.Am "deschis ochii" in lumea AM-ului si usor usor a aparut si SSB, mai cu defazare, mai cu filtre in scara "autoconstruite" HI!
    Dupa care, tot usor s-a descoperit ca se poate urca mai sus in frecventa.Imi aduc aminte de primul meu emitator clandestin cu 6H3P si linie Lecher ce l-am masurat la vreo 940MHz (eram prin clasa a 8-a cred si m-am inspirat dupa o aplicatie din laboratorul de fizica (un panou demonstrativ pentru metode de emisie si masurare a frecventei).
    Este tot atat de adevarat ca la receptie foloseam un montaj asemanator in regim de superreactie care era atat de instabil ca m-a inrait sa continui...
    Acum tehnicile digitale patrund usor dar sigur.
    Unii spun ca tot fonia e mandria sau eu stiu, telegrafia.Sa nu uitam ca in radio s-a cautat ca randamentul sa creasca!CW=TOT sau NIMIC transmisie dificil de perturbat dar..."puncte si linii", SSB O transmisie analogica cu randament ridicat prin concentrarea energiei intr-un spectru ingust dar care aduce vocea.
    Sigur ca un QSL interesant este acela in care din inflexiunile vocii corespondentului incerci sa deduci cu cine ai de a face.(asta daca bineinteles corespondentul are si altceva de spus in afara de "sarutari de maini QRA-ului familiar si 73 si 88).
    Urmaresc cu mare placere programele televiziunii digitale terestre-imagine de calitate DVD pe un TV obisnuit fara nici un fel de reflexii sau distorsiuni de culoare folosind o antena de camera-trec in analogic pentru a compara si ce obtin este o catastrofa plina de dubluri.
    S-ar putea spune ca nu are legatura cu radioamatorismul....
    Nimic mai fals!
    Am vazut transmisiuni ATV in MPEQ2 32QUAM si pot sa va garantez ca are mare legatura cu radioamatorismul.Unii radioamatori experimenteaza, nu stau pe loc.
    La fel, am urmarit legaturi de exceptie prin reflexie via EME folosind programe specializate , etc.
    Digitalul nu este altceva decat o adaptare matematica a CW-ului, digitalul foloseste TOT sau NIMIC ca si CW-ul.Numai ca acel TOT si NIMIC , 0 si 1 , trebuie pus intr-o forma matematica.
    ESTE O EVOLUTIE fireasca si necesara.
    Sigur ca pasionati ai CW-ului sau SSB-ului vor fi, asa cum exista colectionari de antichitati si este bine sa fie asa si ii stimam, caci ei pastreaza istoria.
    Eu votez pentru DIGITAL dar nu in viitorul apropiat , cel putin nu in YO. Nimeni nu va renunta le noile transceivere abia achizitionate de 5-10 ani incoace ce fac mandria "masutie stapanului".
    Cine ar schimba un buton mareeee si frumos pe care il roteste cu placere in cautarea DX-ului pentru o banala cutie legata la un calculator ?Ce suntem dactilografe?
    Eu zic sa mai asteptam putin pana peste mileul asezat cu mandrie pe ultimul ICom -ul din colectie apar primele semne de praf.

    Am scris fara rautate si sper sa nu fiu rastalmacit.

    Multe DX-uri tuturor!

    P.S.Cel mai grav este ca va veni o zi in care vom realiza ca nu avem cu cine comunica deoarece corespondentii au abandonat sistemul nostru cel comod si frumos "ciocanelul sau microfonul" iar noi nu ii putem decoda ca....n-avem cu ce.Concluzia: EI NU EXISTA!
    P.P.S...sper sa nu starnesc furtuna..... :-(

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2007-12-11 01:29:38 (ora Romaniei)
  • Eu am ales al treilea raspuns si va spun de ce. Radioamatorismul este un hobby (cuvant care de multe ori ne jeneaza) este o indeletnicire care ne scoate din incrancenarea vietii cotidiene de zi de zi. Ne mai descreteste fruntile brazdate de grijile zilnice - ne duce intr-o lume unde marea majoritate contemporanilor nostri nici-o data nu ajung...si prin asta poate spiritual suntem mai bogati dar nu numai..Modurile digitale parca nu reprezinta sufletul uman. In spatiu cibernetic rece si superpragmatic ori ce este posibil numai caldura sufletului uman nu e prezent. Contestele (chiar si cele in fonie) azi sunt oarecum "dezumanizate" prin faptul ca musai sa folosesti calculatorul dar la receptie tot urechea noastra este baza (deocamdata)Foarte multi radioamatori cu statut de multi ani azi nu mai apar in benzile noastre...vorbesc prin "skype"...nu tu lupta cu antene, nu probleme cu vecinii, nu probleme de propagare...e mult mai comod. Eu consider o TRADARE si un abandon al esentei insusi al radioamatorismului. In ce a ce ma priveste am si "deletat" din PC. Existenta omului pe Terra a fost posibil numai prin lupta si darzenia speciei. Cei care gandesc aproximativ ca mine nu vor abandona modurile traditionale ca CW sau SSB - nu din cramponarea in nostalgia trecutului ci pur si simplu pentru descretirea fruntilor brazdate de grijile cotidiene - invadat de spatiul rece cibernetic...hi.
    Sarbatori fericite si propagare buna -73 de
    Miki

  • Postat de Vasile (yo6ex) la data de 2007-12-11 09:12:51 (ora Romaniei)
  • Modurile clasice CW si SSB nu vor dispare. Asa cum nu au disparut velierele (sunt pline marile lumii), asa nu va dispare nici CW si SSB. Radioamatorismul este un hobby (sau un sport dupa altzii), ceeace inseamna ca il faci de placere. Placerea nu o comanda nici o evolutzie tehnica.

  • Postat de Marius la data de 2007-12-11 23:07:46 (ora Romaniei)
  • CW si SSB cred ca nu vor fi surclasate niciodata de modurile digitale pentru ca ele reprezinta insasi chintesenta radioamatorismului. Modurile digitale sunt utilizate de catre radioamatori "clasici", care au trecut la aceasta "faza" tocmai datorita spiritului inovator si continua experimentare a hobby'ului nostru... mi'e greu sa cred ca cineva s'a prezentat la examenul de radioamator pentru a lucra strict moduri digitale (pentru asta exista internetul). Daca vreodata CW/SSB vor disparea, acest lucru se va intampla datorita disparitiei in sine a radioamatorismului...

  • Postat de Cristi la data de 2007-12-12 13:12:53 (ora Romaniei)
  • Pentru anii astia de minim, multi au incercat digitalele atata timp cat legaturile in modurile traditionale erau mai greu de facut. Probabil ca odata cu aparitia propagarii, se va migra din nou spre modurile traditionale. Cum zicea cineva: exista acele inflexiuni ale vocii sau stilul de manipulare care te fac sa recunosti corespondentul chiar daca inca nu i-ai luat indicativul. In digitale, stilul este comun pentru toti 1 si 0. Pro modurile traditionale...

  • Postat de George la data de 2007-12-12 17:12:11 (ora Romaniei)
  • Daca omul este produsul epocii sale, atunci societatea informationala va produce radioamatorul "digital" cu siguranta. Din fericire, in benzile de unde scurte vor da tonul CW si SSB inca o buna bucata de vreme. Pare mai usor sa vorbesti decat sa tastezi...Sa luam ca exemplu telefonia celulara, formezi un numar si vorbesti - cam asa este si cu modurile digitale. Dispare maiestria operatorului, nu mai trebuie sa ai urechi, te transformi intr-o masina care deserveste o alta masina - HI!

  • Postat de Ilie Matra la data de 2007-12-12 19:31:13 (ora Romaniei)
  • Lucrez cind am timnp si in moduri digitale, in special RTTY, dar nimic nu se poate compara cu un concurs serios de telegrafie, asa ce ori de citeori am putin timp la sfirsit de saptamina, fac atitea legaturi in CW sau SSB cite pot, de preferinta in concursul in care imi este cel mai la indemina de lucrat. Si slava Domnului, ai de unde alege, nu exista saptamina fara un concurs serios. Ieri am trimis LOGul la CQ WW CW si am primit confirmarea cu nr. 1.054.456, deci atitia participanti au trimis loguri, numai pentru CW, pina la mine. E o cifra care spune mult. Nu cred ca CQ WW RTTY aduna peste 1 milion de participanti desi in RTTY lucreaza foarte multa lume. Dupa parerea mea cel putin pina ce actuala generatie din care fac si eu parte (50+)nu va face QRT nu vor fi folosite preponderent modurile digitale. Scoatem din calcul situatiile in care nu se poate altfel (EME, meteorscatter, etc) 73'

  • Postat de Cristian Simon la data de 2007-12-13 02:07:01 (ora Romaniei)
  • Poate problema ar trebui privita si invers!. Un bun exemplu vine in sprijinul afirmatiei de mai sus. Cata lume mai utilizeaza Radio Packet atat in UKW cat si in US?. Iata, poate una din aparentele victorii ale WWW-lui. Insa departe de noi gandul ca un alt mijloc de comunicare sa "domine" un....Spirit. 73! de Cristi

  • Postat de YO3JW, Pit la data de 2007-12-13 11:24:53 (ora Romaniei)
  • Salut Florentin, DPDV calitatativ in cazul transmisiilor comerciale este posibil ca "digitalele" sa ia locul "analogicului". De fapt sunt termene pana la care vor trebui scoase "analogicile" de la TV sau radio. Aici e treaba comerciala. Largime de banda mai ingusta, calitate superioara asa cum ai mentionat... Cat priveste disparitia AM acest lucru s-a datorat randamentului superior al SSB-ului. In acest moment asistam la o trecere destul de masiva spre moduri digitale in UUS la comunicatii prin reflexie pe urme de meteoriti sau de pe luna. Rezultatele cu randament mai bun le fac sa fie cautate. O parte din cei care au folosit modurile analogice se tin inca de ele, dar marea majoritate migreaza catre aceste variante digitale. E posibil, daca si in US vor apare sisteme digitale care sa fie mai avantajoase sa se treaca la cele "digitale" Nu de mult s-a anuntat un astfel de sistem care transforma vocea in digital si ocupa 1,1 kHz largime de banda.http://n1su.com/fdmdv/ E in stare experimentala. Nu foloseste inca o cutie neagra atasata la calculator ci un transceiver ca cele multe care exista raspandite pe mapamond. Cere insa un calculator care sa faca conversia din si in....E posibil ca intr-un viitor mai mult sau mai putin departat calculatorul si sistemul de generare a radiofrecventei sa fie in aceeasi cutie. De fapt ultimile noutati au peste 80% calculator in ele. Poate vor fabrica si un circuit integrat specializat si atunci doar ii pui tastatura si/sau mouse si vei putea face fata direct. Un lucru insa e sigur. Trebuie invatat a se lucra cu tastatura si inca bine ! Exista numeroase programe care ne fac viata mai usoara mai ales in cazul evidentei legaturilor sau in concursuri. E pacat de a nu folosii facilitatile ce s-au creat............... Cat la % va fi digital, cat la % va fi analogic, competitia dintre le va desemna un protagonist, dar nu cred ca un invingator. Va fi o balanta care se va inclina in favoarea aceleia care va fi mai economic si mai performant. Sarbatori fericite tuturor 73 Pit

  • Postat de Remus (yo2cnh) la data de 2007-12-13 13:40:35 (ora Romaniei)
  • Hm greu de raspuns.Nu stii ce sa spui cei care cumpara echipamente noi probabil nu stiu ,sau stiu HI! ca vor sau nu vor apeleaza la 0-1 problema e ca apelam la nou chiar inconstient si atunci cine castiga,cred ca toti, progresul tenic sau chiar nu ne place sa o recunoastem daca tinem la acest hoby vom merge inainte cu cw cu am cu ssb si de ce nu si cu modurile digitale de fapt ne caracterizeaza neastamparul nevoia de nou asa e in viata nu va mai agitati traiti clipa si asta o spune un mos care nu mai are de mult 60 de spire si vreau sa merg inainte cu toate necazurile vieti inclusiv cu degetelele(digitalele)va multumesc hi.

  • Postat de Florin Cretu la data de 2007-12-14 07:43:06 (ora Romaniei)
  • O tehnologie noua se poate impune numai daca aduce avantaje in raport cu tehnologiile vechi. Cum se explica succesul enorm al PSK31 la doar cativa ani de la aparitie? De ce se foloseste JT65 pntru a extrage semnale aflate sub pragul de zgomot? Pe de alta parte ce s-a intamplat cu PACTOR, AMTOR si altele? Am spus-o si cu alte ocazii, adevaratul radioamator este un experimentator si va fi permanent atras de lucrurile noi. Ce se va intampla cu CW-ul, SSB-ul si FM-ul? In mod cert nu vor lua inca calea AM-ului. Putini stiu dar, in W sau VE sunt inca destui amatori de AM, care in weekend isi etaleaza transmisiile lor de 10KHz latime… Legat de modulatiile digitale, FMDV prin largimea de banda ocupata de numai 1.1KHz este absolut remarcabil. Mai mult, nu necesita decat un raport semnal/zgomot de cca. 3dB pentru o calitate audio impecabila. Insa nu stiu cum creatorul lui va reusi sa evite problemele legale, pentru ca algoritmul de compresie folosit (MELP) este patentat, intre altii si de Texas Instruments. In materie de compresie vocala (e vorba aici de compresia datelor si nu compresie dinamica) toate metodele de compresie care ofera o calitate decenta la rate mari de compresie sunt patentate si detinatorii de patente isi apara cu disperare proprietatea intelectuala. Pana cand unele din patentele astea nu vor expira, nu vad cum modulatia digitala va avea vreo sansa in lumea Ham Radio. Sarbatori fericite si realizari notabile in 2008 tuturor! 73s Florin

  • Postat de Florentin la data de 2007-12-14 19:47:32 (ora Romaniei)
  • Sa traiesti Pittu!
    Domnule, nu am fost atent...intrebarea era in urmatorii 10 ani!
    E, in urmatorii 10 ani nu vor disparea.In rest...raman la parerea mea.
    La Multi Ani!

  • Postat de Florentin la data de 2007-12-14 19:58:14 (ora Romaniei)
  • Un ultim argument pentru urmatorii 10 ani:
    1989-2008.
    La noi s-a schimbat ceva?Nu am remarcat....Deci SSB si CW in urmatorii 10 ani adica 2018.
    Succes si inca o data LA MULTI ANI!

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2007-12-15 02:00:46 (ora Romaniei)
  • Domnilor ! Dorinta de a auzi vocea corespondentului nu va dispare in veci ! Intrebarea cred ca se refera la ce va fi mai popular in viitor: sa comunici prin intermediul tastaturii sau a cheii de manipulare in CW sau prin VOCE. Sigur, vocea va trece la prelucrare in mod digital. Deja emitatorii de radiodifuziune moderni folosesc acest sistem. Etajele finale, ajung la un randament uluitor de 98 % !!! O stire astazi la TV ne spune ca in 2012 Europa va trece la televiziunea digitala si ca nu se stie daca Romania va suporta acest efort. Un lucru e sigur: Doar prin voce poti sti mai bine daca cel cu care esti in QSO este vesel sau trist.

  • Postat de Adrian la data de 2007-12-16 00:23:01 (ora Romaniei)
  • Polemica moduri analogice versus moduri digitale nu este noua in radioamatorism si nu se va consuma cu acest prilej. De la aparitia calculatoarelor personale, radioamatorii au incercat sa-si automatizeze activitatea pentru a-si imbunatati statia, stilul de operare, performantele si/sau rezultatele in concursuri, au adaptat noi moduri de transmisie "imprumutand" de la comunicatiile profesionale algoritmii matematici cei mai potriviti hobby-ului. Ulterior, toata lumea a trebuit sa recunoasca ca trebuie acceptat inca un mod de lucru distinct. Cam 2 ani am fost circumspect cu modurile digitale, cel putin cu cele utilizate pentru comunicatii via MS/FSK441 si EME/JT65 in UUS. Pentru mine a fost un lucru pozitiv pentru ca "m-a obligat" timp de 4 ani sa-mi optimizez continuu sistemul de receptie si emisie pentru modurile analogice. Azi, cu un sistem optimizat pentru comunicatii EME analogice, am constatat ca modurile digitale gen FSK441 si/sau JT65 in UUS imi permit rezultate mai ieri imposibil de imaginat, completand performantele obtinute in modurile analogice traditionale, oferind sistemului meu de antene o utilitate extinsa, neasteptata mai ales rapiditatii cu care modurile digitale au fost implementate de radioamatori. Recent insa, am lucrat in ARRL Contest cu RN6BN random in SSB via EME, iar inflexiunile vocii lui Sam in timp ce schimbam controale gen 55/57 mi-au reamintit de bucuria comunicatiei vocale analogice directe cu corespondentul, prin intermediul a doua cutiute si ceva mai multe fiare sub forma de antene, in fapt esenta radioamatorismului. Am descoperit in vocea lui Sam surprinderea si in acelasi timp bucuria raspunsului la apelul sau si a reantalnirii de aceasta data in SSB via EME, asa ca Mircea (YO4SI) ai perfecta dreptate ... chiar daca in aparenta era un QSO obisnuit analogic, dar "un pic" extrem ca modalitate de desfasurare. La intrebarea care a generat aceasta discutie, am ales varianta a II-a. Asa vad eu lucrurile ... 73's de Adrian

  • Postat de Remus la data de 2007-12-17 00:01:02 (ora Romaniei)
  • Unde va ajunge tehnologia informatiei (mai exact evolutia tehnicii de calcul) in 10 ani este greu de spus. Cred ca placerea unui QSO in SSB unde se simte emotia din vocea unui prieten pe care nu l-ai vazut si poate nu-l vei vedea in video niciodata dar lucrezi cu el poate zilnic pe la 3705 nu va disparea niciodata. In modurile digitale aceasta emotie nu exista. Va multumesc tuturor ca existati ! 73 !! Remus yo2lzs.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact