l
hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Comparand cu acum 20 de ani, dupa parerea dumneavoastra comportamentul radioamatorilor in traficul radio s-a imbunatatit, deteriorat, sau a ramas neschimbat?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 6-octombrie-2014 si s-a incheiat la 13-octombrie-2014

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (12)  

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi (yo4bkm) la data de 2014-10-07 11:22:51 (ora Romaniei)
  • Acum cca 15 ani am auzit pe 20m o staţie tunisiană care chema CQ în SSB. La al dilea sau al treilea apel, de câte ori tunisianul lua microfonul era bruiat de o staţie neidentificată, cu putere mai mare, al cărei operator mârâia, înjura, fluiera, făcea circ. A durat cca 5 minute, până ce tunisianul a făcut QSY. Am mai întâlnit cazuri care, dacă nu erau de anvergura arătată, nu se încadrau evident în regulamente, cele mai frecvente fiind acordarea antenei pe o frecvenţă ocupată de un QSO. În astfel de cazuri evit să-mi mai semnalez prezenţa în pauzele QSO-ului şi fac QSY, ca să nu fiu suspectat că aş fi chiar eu autorul interferenţei. M-am convins că pe bună dreptate se vorbeşte de ceva vreme că banda de 20m a ajuns ca banda de 80m în privinţa comportamentului.
    Am citit recent http://yo4px.blogspot.ro/2014/10/suntem-intr-o-perioada-de-minima.html că ne aşteaptă câteva decenii bune de minimă Maunder, cu tot maximul solar în care ne aflăm acum. Aşa că decenii bune de acum încolo ne aşteaptă un Soare liniştit, care în lipsa partenerilor ne împinge la reflexii privind comportamentul din frecvenţele de trafic local, dar şi la reflexii pe Lună, pe avioane, pe obiectele care satelizează planeta noastră unde, deocamdată, am aflat (de la alţii) că prostul gust încă nu produce QRM. 73!

  • Postat de Vasile la data de 2014-10-08 06:28:04 (ora Romaniei)
  • Cu ceva timp in urma am propus la intrebarea saptamanii o tema cam asemanatoare si mi s-a respins pe motiv ca nu vor participa la vot ....receptorii !M-am crucit de raspuns si nu am mai propus ...nimic !
    Daca imi va fi sters comentariul....am sa trag o concluzie !HI !Am votat cu cei peste ...100 !
    73 !

  • Postat de CREANGA MUGUREL la data de 2014-10-08 11:08:38 (ora Romaniei)
  • Intrebarea a fost foarte buna si explic si de ce acum citeva minute am ascultat un QSO intre YO9BCI YO3FNM iar un "radioamator" se acorda exact pe acea frecventa.Iar YO2LEO era mai impaciuitor{felicitari)Insa nu este fair-play sa te acorzi peste un qso in desfasurare.
    Acest lucru mi-a fost inoculat de regretatul YO8DD al carui elev am fost prin 1975

  • Postat de ILIE la data de 2014-10-08 19:48:32 (ora Romaniei)
  • BUNA seara ascultati banda de 2M ....in special Municipiul Bucuresti si veti ramane mai ceva ca la dentist.
    73!!! ILIE.(POATE AUDE CINEVA DE MAI SUS...)

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi (yo4bkm) la data de 2014-10-08 21:35:30 (ora Romaniei)
  • Este cineva (ceva) care şi-a asumat această sarcină. Citez: "Art.4 Federaţia Română de Radioamatorism este singura autorizată să organizeze şi să controleze activitatea de radioamatorism din România". Recunoaşteţi citatul?

  • Postat de Vasile la data de 2014-10-09 20:11:23 (ora Romaniei)
  • YO9FNJ a cerut la FRR sprijin pentru a pune la respect pe cineva din Calarasi...se stie cine...dar nu a rezolvat absolut nimic !Poate citeste intrebarea Mitica si ne spune mai multe !
    73 !

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi (yo4bkm) la data de 2014-10-10 16:41:28 (ora Romaniei)
  • A'propo de cine, cum si daca mai controleaza traficul radio. Poate ca veteranii isi mai amintesc cum functiona pe vremuri ceva care se numea SCTR si apartinea de FRR. Eu cunosc si cam ce sanctiuni au dat. 73!

  • Postat de COATU CEZAR la data de 2014-10-12 21:31:11 (ora Romaniei)
  • Sa nu generalizam. Din cei 3000 de radioamatori romani, daca sunt 10 care fac probleme in trafic, ei reprezinta matematic doar 0,33%. La nivel mondial cei indisciplinati sunt sub 1 % , asa ca eu cred ca nivelul de educatie civica radioamatoriceasca al restului de 99 % este destul de ridicat. Urmariti traficul radio in lucrarea unei statii DX unde se lucreaza cu frecventa fixa de emisie si cu + sau - 5 KHz la receprie. Totul este ordonat. Pe cei dezordonati sau fara experienta ii recunosti prin faptul ca, desi DX-ul spune ca asculat + sau - 5KHz, ei chiama pe frecventa de emisie a DX-ului. Si asa se fac de rasul intregii lumi. Eu nu am fost bruiat intentionat de prea multe ori, iar atunci m-am purtat ca si cum nu sunt deranjat de acela care se acorda pe frecventa mea. A incepe sa strigi si sa aduci jigniri celui care face acest lucru, fara a-l cunoaste este inutil. Si mie mi se mai intampla sa fiu apostrofat in 20 m ca lucrez pe frecventa unei statii WFF in 14244 KHz, dar eu multumesc , motivez ca nu l-am auzit fiind in zona mea de tacere, apoi ma mut + sau - 3 KHz. Odata lucram si eu si Gigi de la Timisoara 9YO2MTG/p) pe aceiasi frecventa si am sesizat acest lucru atunci cand o statie DL mi-a atras atentia. Am mers mai sus, am postat pe net noua mea frecventa si la cateva secunde, tot traficul radio de pe frecventa lui Gigi care era la YOFF s-a mutat pe mine. Astfel statiile straine puteau lucra doua zone YOFF raoid la o distanta mica de 3-4 KHz fara a deranja.
    Cand eram in SOTA cu QRP de 10 W eram deseori acoperit de emisia altor statii care nu ma auzeau , dar aveau sute de wati. Rezultatul? Mai ales englezii si germanii ii apostrofau ca nu au receptie buna si-i goneau ei din frecventa, dandu-mi mie posibilitatea de a lucra de acolo cu cei care doreau puncte SOTA. ar cand devii suficient de cunoscut in comunitatea internationala a radioamatorilor, sunt multi care fac ei pe jandarmul pentru tine si tin ordinea in banda atunci cand lucrez o zona rara YOFF , SOTA sau de la un castel din Romania. Deci am votat cu "sa imbunatatit" , mai ales pe plan international.

  • Postat de mitica la data de 2014-10-12 22:57:02 (ora Romaniei)
  • La Calarasi am avut un caz cu totul exceptional.Mai bine de 2ani si jumatate am fost perturbat atat eu cat si YO9FL aproape zilnic pe toate benzile radio.Repetorul ne-a fost devalizat,pe frecventa de 145,250 afost activat un repetor papagal.Am luat legatura cu FRR,am sesizat si ANCOM Bucuresti, si problema s-a rezolvat.Individul,de altfel cunoscut cu tulburari de comportament a fost avertizat in scris ca i-se anuleaza autorizatia de emisie daca nu se potoleste.Totodata a fost avertizat tot in scris ca v-a plati si cheltuielile pt.deplasarea echipei de la Control Radio la Calarasi daca mai face reclamatii neadevarate.(Am fost reclamati de 3 ori ca folosim puteri de peste 3KW,ca perturbam CFR-ul,Taxiurile,ca nu vopsim antenele,ca stranutam in fata microfonului,ca comunicam pe retele neurale..etc. Asadar daca stiti cine sare calu comunicati scris la FRR si ANCOM.Un nebun poate sa apara oricand si oriunde.Noi deocamdata lucram in liniste...pana cand? Nu stim.73!YO9FNJ

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi (yo4bkm) la data de 2014-10-13 17:00:15 (ora Romaniei)
  • Am amintit, mai sus, de ceva care se numea SCTR, asta însemna Sistemul de Control al Traficului Radio. Pe vremuri, la un concurs de US, un radioamator, nu-i dau numele din motive întemeiate, care era şi o fire glumeaţă, a luat în derâdere o intervenţie a SCTR. El folosea 2 emiţătoare, în contra regulamentului concursului şi a fost atenţionat scurt ... şi telegrafic (concursul era în CW) sub forma "YOXXXX de SCTR 2TX!". La care persoana a răspuns cam "2TX mă bucur să lucrez un indicativ nou etc...". Ironia nu a fost gustată şi s-a ales cu o suspendare pe câteva luni. Acum, în statutul FRR la art. 80 se arată că în cadrul FRR trebuie să existe şi "Organizarea unei reţele proprii de monitorizare a benzilor de amatori". A "simţit-o" cineva? 73!

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi (yo4bkm) la data de 2014-10-13 17:20:54 (ora Romaniei)
  • Corectez mai sus: Serviciul de Control Trafic Radio.

  • Postat de Vasile la data de 2014-10-14 01:14:52 (ora Romaniei)
  • Multumiri lui YO9FNJ ca ne-a impartasit din experienta proprie cu dezaxatul din Calarasi !Poate vom afla in curand cine este SECURISTUL X ...CINEVA ANUME...care ne bombardeaza cu prostiile si ineptiile lui pe mail !
    73 Vasile !

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact