hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Care este frecventa tonului de audiofrecventa pe care preferati sa ascultati semnalele de telegrafie morse?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 1-august-2016 si s-a incheiat la 8-august-2016

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii

 • Comentariu postat de Miki YO5AJR la data de 2016-08-03 13:17:42 (ora Romaniei)
  In general cu inaintarea varstei scade abilitatea auditiva de la frecventele audio inalte spre cele joase. Din raspunsuri trag concluzia ca marea majoritate a celor ce asculta CW sunt la varsta medie si "inalta". Merita din cand in cand sa faci un consult de audiometrie pe ambele urechi.

 • Comentariu postat de Vasile YO6EX la data de 2016-08-03 13:47:43 (ora Romaniei)
  Frecventa tonului poate fi variabila in functie de taria semnalului sau QRM. Mai ales in timpul concursurilor.

 • Comentariu postat de Vasile YO6EX la data de 2016-08-03 13:56:54 (ora Romaniei)
  @ YO5AJR: Audiograma mea mea in timp:... 1962 - inainte de examenul de RTG: 24500 Hz, 1972 - 23600 Hz, 1985 - 22700 Hz, 2000 - 22100 Hz, 2006: 19500 Hz, acum ???... Hi...

 • Comentariu postat de Miki YO5AJR la data de 2016-08-03 16:23:29 (ora Romaniei)
  Selectivitatea auzului este optima la frecventa pe care aparatul biologic auditiv este cel mai optim. In rest ca alte sunete, chiar cu frcventa egala a semnalului pe care urmarim, QRM etc. e treaba si a creierului antrenat mai mult sau mai putin. Aici apare un fenomen de care cele mai moderne calculatoare inca nu sant in stare - gandirea abstracta....hi.

 • Comentariu postat de Mircea YO4SI la data de 2016-08-07 12:49:16 (ora Romaniei)
  Sondajul reflecta normalul biologic al urechii noastre. Dar cand receptorul nu este ultramodern, in situatiile cu mai multe semnale telegrafice pe frecvente apropiate, atunci reglam si ascultam pe frecvente foarte joase. Exemplu: doua semnale decalate doar cu 100 Hz. La reglajul receptorului ca ele sa aibe 700 si 800 Hz, urechea le deosebeste foarte greu. Coboram din RIT ca ele sa aibe 200 si 300 Hz, miraculosul creier le separa cu mult mai mare usurinta. Muzicienii au introdus notiunea de octava. E fascinant !

 • Comentariu postat de Miki YO5AJR la data de 2016-08-07 13:20:35 (ora Romaniei)
  Ai pus punctul pe I dr Mirecea. O mica experienta de care ma uzez destul de des. 16öm uneori e bantuit de un zgomot infernal. Zgomot ce uneori are fragmente de semnal. Ce sa faci? Ingustezi banda cat poti. Dar...nu toate lumea in concurs calaeaza exact pe frecventa me ingustata la maxim sa ma mai protejez urechile. Rezultatul - nu-l aud cine ma cheama. Daca corespondentul chemator nu are rabdare, ma cheama o data sau nu si pleaca bolborisnd in sine ca eu sunt surd. Am luat inca doua receptoate, le am calat pe frecventa mea exacta, apoi unul decalez in jos cu cca.50 - 100 de Hz in jos iar celalat tot asa in sus. Astfel ascult banda in 3 locuri cu trei receptoare ingustate si tousi "larg". Receptia de la cele trei receptoare am introdus intr-un pupitru de mixaj "Behringer" de unde ascult astfel cu o casca. Si aici vine miracolul pe care cele mai moderne PC - uri inca nu sant in stare. Creierul meu antrenat chiar daca se mai aud si alte semnale, alege pe cel care prezinta interes pentru mine si astfel "pierd" mai putine indicative.

 • Comentariu postat de Emil YO6HEM la data de 2016-08-07 15:47:52 (ora Romaniei)
  Un pic pa langa subiect dar...creierul uman este masina de calcul perfecta;are tot ce ii trebuie pentru a face acest lucru atat ca parte hardware cat si software.Nu are nevoie de optimizari precum un program creat de om,ci doar de o folosire rationala,nimic mai mult!Ca sa nu deviez prea mult de la subiect,eu prefer ca tonul de telegrafie sa fie undeva la 1100Hz;desi sunt un telegrafist mediocru,pentru mine in zona respectiva suna bine semnalul telegrafic si totodata il pot separa(sau extrage)cel mai bine din zgomtul benzii.

 • Comentariu postat de Miki YO5AJR la data de 2016-08-08 01:10:28 (ora Romaniei)
  Cu scuzele de rigoare YO6HFM nu fifureaza pe nici un call book. Poate Ciprian va complecta lipsa lui Emil din call book. Tnx. 73

 • Comentariu postat de Ciprian N2YO la data de 2016-08-08 04:00:33 (ora Romaniei)
  Pentru YO5AJR: Indicativul corect este YO6HEM, nu YO6HFM, deci nu este necesara nicio completare.

 • Comentariu postat de Miki YO5AJR la data de 2016-08-08 11:07:59 (ora Romaniei)
  Scuze pentru Eimil. In 10 Aug. sunt la oftalmolog. O sa-mi schima ochelarii. :))) 73

 • Comentariu postat de Dani YO8RQP la data de 2016-08-08 16:46:03 (ora Romaniei)
  Poate Ciprian va face o corecție în postarea distinsului YO5AJR.Citez:"Poate Ciprian va COMPLECTA lipsa... ". Sunt sigur că graba a adus cu sine această mică problemă. Nici nu pot concepe că altul ar fi motivul.

 • Comentariu postat de Gheorghe Oproescu - Tavi YO4BKM la data de 2016-08-08 18:36:15 (ora Romaniei)
  DR Dani, daca vei cerceta DEX 1998 (posibil si alte editii, eu nu le am) vei vedea ca mentioneaza forma "complect" ca varianta acceptata la forma "complet". Unii o considera gresita, dar competent in a da o asemenea sentinta este numai Institutul de Lingvistica "Iorgu Iordan" de pe langa Academia Romana, care accepta cele doua forme in DEX-ul editat sub autoritatea sa. Este adevarat ca alte dictionare ale aceluiasi institut, precum DOOM 2, nu preiau forma "complect", dar daca chiar si Academia Romana acepta forme indoielnice, atunci acest lucru nu trebuie sa zgarie prea tare in lumea profana lingvistic. Imi vine in minte o vorba a acedemicianului Radu Voinea pe care o folosea la adresa "perfectionistilor": foarte bine este dusman binelui.

 • Comentariu postat de Miki YO5AJR la data de 2016-08-08 20:23:50 (ora Romaniei)
  Tnx Tavi dar eu cred ca ori carui profesor repugna sa predea la un auditoriu "precoce'. Ignoranta si carcotasia nu trebuie ridicat pe nici un piedestal. Pe limbajul popular "e pacat sa dai orzul la gaste".
  Eu ascult cam la 600 - 800 Hz.
 • Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!
  Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
  Nu uitati sa completati numele si indicativul YO. Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
  Nume *
  Indicativ *
  (Acesta trebuie sa fie valid)
  La acest sondaj nu se primesc comentarii decat de la radioamatori
  Comentariu *
  Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu.

  Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
  Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Despre Radioamator.ro | Contact