hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Sunteti in posesia unui analizor de antene?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 17-octombrie-2016 si s-a incheiat la 24-octombrie-2016

Intrebarea acestei saptamani a fost sugerata de Morel 4X1AD

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (5)  

  • Postat de Marian la data de 2016-10-18 09:28:09 (ora Romaniei)
  • Daca este o mica obsesie a noastra, am si cumparate, MFJ259B, MiniVNA, am bineinteles si 1 homemade.Am ocazia sa le compar si cu Anritzu la job asa ca dupa parerea mea cu o toleranta acceptata la amatorism toate sunt "pe acolo".

  • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi (yo4bkm) la data de 2016-10-18 14:30:30 (ora Romaniei)
  • Cele mai precise și chiar mai ieftine rezultate le dau măsurătorile care folosesc metode ce derivă direct din definirea mărimii măsurate, chiar dacă sunt mai incomode sunt convenabile deoarece nu folosesc aparate speciale. De exemplu măsurarea unei rezistențe conform legii lui Ohm folosind ampermetrul și voltmetrul montate fie amonte fie aval (funcție de valoare prezumată a rezistenței) și care permite chiar realizarea de rezistențe etalon, în comparație cu metoda punții unde ai nevoie de rezistențe etalon ori calibrate. Eu determin caracteristicile antenei folosind o punte RLC home-made (etalonată cu capacități și rezistoare calibrate, scala de inductațe rezultă din calcule) plus emițătorul reglat pe putere redusă ca sursă de semnal de RF. Pentru a afla datele reale fac măsurarea antenei exact pe poziția pe care este instalată punând aparatele la capătul de jos al liniei de alimentare (la stație) după care, cunoscând eventualele transformatoare de impedanță de la antenă (balunuri, bucle sau alte adaptări/simetrizări), frecvența la care am măsurat, lungimea cablului, impedanța lui caracteristică (măsurată tot cu puntea RLC de mai sus, nu toate au 50 ori 75 Ohm) și coeficientul de viteză (măsurat simplu, cu un undametru HM și o ruletă) aflu excat ce este la antenă cu o eroare sub 2%. Durează câteva zeci de minute, dar nu măsor asta în fiecare zi, din acest punct de vedere nu consider utilă investiția într-un analizor de firmă, e o vorbă veche: dacă vreu un pahar cu lapte nu cumpăr vaca. Eventual cumpăr o capră. 73!

  • Postat de Morel (4x1ad) la data de 2016-10-19 14:20:11 (ora Romaniei)
  • Pentru radioamatorii care doresc sa construiasca si sa experimenteze antene (si nu numai), un analizor de antena este un instrument extrem de util. Iata la ce se poate folosi: masurarea impedantei unei antene (atat impedanta complexa Z=R+/-jX cu componenta activa R si cea reactiva X dar si modulul impedantei l Z l - cunoscut si sub numele de magnitudinea impedantei); masurarea impedantei unei sarcini atat in modul paralel cat si in serie; masurarea precisa a SWR-ului, ajustarea usoara a antenelor multiband si monoband; masurarea reactantelor capacitive sau inductive; confectionarea/taierea la lungime electrica precisa a stub-urilor L/4 si L/2 din coaxial; masurarea lungimii electrice/frecventelor de rezonanta ale unui coaxial precum si masurarea factorului de velocitate al cablului; afisarea coeficientului complex de reflexie sub forma de grafic SMITH; masurarea impedantei caracteristice a unui cablu coaxial necunoscut; utilizarea ca generator de RF; masurarea impedantei unui transformator de banda larga (ex.balun, UNUN, etc.); acordul optim al unui filtre Pi sau Pi-L din linearele cu tuburi prin gasirea prizei corecte in cateva secunde; detectarea si localizarea defectelor in cabluri coaxiale (scurt sau in gol); masurarea de capacitati si inductante; masurarea largimii de banda a antenelor (simultan in mai multe benzi pentru antenele multibanda); ajustarea precisa a trapurilor LC.
    Analizoarele actuale sunt in general de dimensiuni si greutate reduse, alimentate la baterii/acumulatori ceea ce le face ideale pentru masuratorile initiale la bornele antenei sau foarte aproape (punctul cel mai optim de masura a caracteristicilor electrice); nu necesita o sursa externa de RF, precum un transceiver.

    Analizoarele mai recente au posibilitati extinse de setari, memorii pentru a putea compara diverse pozitii de acord, grafice multiple/simultane, conectivitate la un PC/laptop/tableta cu avantajele de rigoare.

    Analizoarele mai evoluate si mai precise ( pret de cca. 350Euro +/-) se pot cumpara si in comun de catre un grup de 3-4 radioamatori sau de un radioclub/asociatie care sa le puna la dispozitia membrilor. Unui radioamator mediu ii este suficient un analizor relativ simplu si necostisitor (kit-uri la $50-100). Acestea au posibilitati de baza pentru masuratori si un numar mai redus de features.
    Eu unul recomand la ora actuala doua modele perfectionate cu un raport bun pret/performanta: RigExpert AA54 si SARK-110. De mentionat ca SARK-110 este o denumire generica si este produs de mai multe firme (atentie la cele comandate direct din China). Doar pentru necesitati de masura avansate si precizii ridicate in domenii foarte largi de masura, sunt necesare diverse variante de VNA (Vector Network Analyzer).

  • Postat de Adrian la data de 2016-10-19 21:28:36 (ora Romaniei)
  • Referitor la kituri - eu am construit modelul lui VK5JST http://users.on.net/~endsodds/aamk7.htm si mi s-a parut foarte decent. Versiunea noua este sensibil imbunantatita si merge pana la 170 MHz. Eu am luat teapa si am facut versiunea veche cu putin timp inainte sa iasa asta mai buna :-)) Asta e, karma :-)

  • Postat de Adrian la data de 2016-10-20 15:04:17 (ora Romaniei)
  • Eu mi-am facut un NWT-7 http://sp9xuh.pl/index.php?p=1_6 . Contine generator semnal, wobler, power metru si analizor de antena, cu aplicatie pe PC. La masurat antene direct in teren e mai greu, trebuie carat si un laptop. Foarte utila scula pt constructii radio in regim hobby. Un analizor de spectru si un osciloscop ar face setul complet de aparate de masura.

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact