l
hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Referitor la articole si sondaje de opinie, sunteti de acord cu stergerea comentariilor care contin invective, expresii suburbane, ofensatoare sau reflecta atitudini sovine?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 2-septembrie-2006 si s-a incheiat la 11-septembrie-2006

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (29)  

  • Postat de Ovidiu la data de 2006-09-10 19:55:08 (ora Romaniei)
  • Categoric DA.
    Pacat ca se confunda libertatea de expresie cu mitocania sau prostia. Bunul simt si respectul pentru interlocutori nu inseamna cenzura. Pentru cineva care nu reuseste sa se exprime decat injurand insultand sau in bataie de joc, apeland la libertatea de expresie, cred ca nu este locul potrivit.
    Banuiesc ca exista destule locuri pe internet unde s-ar simti ca acasa, injurand si insultand fiind la randul lor injurati si insultati. Le urez distractie placuta dar e pact sa fie patat acest site cu astfel de reactii.

  • Postat de CRISTI la data de 2006-09-11 14:22:14 (ora Romaniei)
  • Perfect pertinente observatiile privind autocontrolul modului de exprimare al fiecaruia dintre noi. Libertatea exprimarii opiniei plaseaza pe cel care o foloseste inadecvat acolo unde-i este locul, fie in rindul persoanelor civilizate, fie la periferia societatii. Nu FORMA trebuie sa fie vulgara pentru exprimarea libera a opiniilor, ci CONTINUTUL trebuie sa fie cel relevant - intr-o forma civilizata - pentru a ne exprima ideile, oricit de nervosi am putea fi la un moment dat. Nici anonimatul nu ar trebui ascunda curajul opiniei personale. In plus, siteul acesta este totusi un loc public... banuiesc dedicat RADIOAMATORILOR... CIVILIZATI! Parafrazind un proverb binecunoscut: "SPUNE-MI CUM VORBESTI, CA SA-TI SPUN CINE ESTI!" 73 tuturor colegilor radioamatori!

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2006-09-10 14:07:37 (ora Romaniei)
  • Unde ajung sondajele astea, pina la urma ? Nu trage nimeni o concluzie la finalul fiecarei saptamini, nu primim nici o informatie in legatura cu noima acestor intrebari saptaminale ! Atunci la ce folosesc ? Poate doar ca sa ne hirjonim noi aici, cu parerile noastre. De exemplu, la intrebarea curenta, concluzia ar fi ca 75% din repondenti ar dori cenzura, fata de 25% care voteaza pentru libertatea de expresie.

  • Postat de Ovidiu la data de 2006-09-09 00:48:59 (ora Romaniei)
  • SCUZE! paharul e plin 3/4!

  • Postat de Codrut la data de 2006-09-07 21:14:38 (ora Romaniei)
  • Regulamentul de radiocomunicatii pentru serviciul de amator din Romania - Art.18 Sunt interzise urmatoarele:
    b) transmiterea mesajelor care contin cuvinte sau expresii indecente sau insultatoare;.....Care ar fi motivul pentru care nu poate fi respectata aceasta regula si aici, atata timp cat o acceptam (sau ar trebui sa o acceptam) cu totii in trafic?
    Ma uit la rezultatele sondajului si nu-mi vine sa cred ceea ce vad: aproape o treime dintre radioamatorii ??? ce au raspuns la acest sondaj doresc (sau nu sunt deranjati) sa vada invective, expresii suburbane, ofensatoare sau care sa reflecte atitudini sovine......Eu cred ca libertatea de expresie nu este echivalenta cu lipsa de civilizatie sau bun simt....Sunt curios ce rezultat ar fi avut un astfel de sondaj facut pe site-ul ARRL....sau DARC...Din punctul meu de vedere, intrebarea pusa in cadrul acestu sondaj este retorica, avand un singur raspuns posibil, atata timp cat se accepta ca civilizatia si bunul simt nu sunt lucruri discutabile sau negociabile.... 73 Codrut

  • Postat de Antal la data de 2006-09-08 02:29:17 (ora Romaniei)
  • Acesta a fost una din putinele sondaje unde am votat hotarat in primele ore de la postarea lui. Vad ca multi confunda eliminarea continutului obscen cu cenzura. Sunt doua lucruri absolut diferite. Invocati mai sus Constitutia, unde punctele 1 si 2 ofera libertatea de exprimare, dar vedeti si punctele 6 si 7 care interzic expresiile obscene, xenofobe s.a.m.d. Sunt la urma urmei exact aceleasi limitari ca si in orice alt domeniu. De ex. aveti libertatea sa faceti ce vreti, dar nu aveti voie sa furati, ucideti, s.a. La fel si aici, puteti spune orice, dar in limita bunului simt. De pe acest site niciodata nu au fost sterse opiniile nimanui indiferent de care parte se situa, atata timp cat limbajul folosit nu era suburban. Si nu cred ca este necesar de acel limbaj pentru a exprima o idee constructiva. Daca s-ar accepta totul fara limite, pe langa posibile consecinte legale am putea ajunge in situatia de la http://f16.parsimony.net/forum27192/ , forum tot de radioamatori, dar unde multe zile in sir nu apar decat injuraturi. Asta doriti? Mai supun atentiei dvs. alte siteuri serioase din Romania si nu numai. De ex. ziua.ro, cotidianul.ro, hotnews.ro, evz.ro si multe altele au diverse metode de a elimina posibilitatea de a posta comentarii in limbaj suburban. Daca veti studia respectivele siteuri, veti vedea ca libertatile sunt mult mai restranse decat aici. In general orice postare este posibila numai dupa inregistrare/logare iar comentariile scrise vor fi afisate pe pagina NUMAI DUPA ce ele au fost revizuite de administrator. Toate forumurile de discutii, indiferent de tema, au administratori care supravegheaza permanent discutiile, eliminand obscenitatile si limitand chiar accesul membrilor care le posteaza. Este ceva foarte normal. Daca un individ nu are bun simt, trebuie avut grija sa nu dauneze prin actiunile sale restului societatii in spatiul virtual. Observ de asemenea ca se reproseaza lipsa unei a treia optiuni a sondajului. Care ar putea fi aceea a treia optiune? Sa se injure fara limite atata timp cat nu eu sunt persoana vizata? Ca mi-e greu sa-mi imaginez alta optiune in afara de DA si NU. Repet, problema ridicata aici nu se numeste cenzura. Nu este vorba de stergerea comentariilor datorita ideilor exprimate, ci cuvintelor folosite. Si in paranteza fie spus, rar se gasesc persoane care se dedau la injuraturi dar sa reuseasca sa mai si comunice ceva util in logoreea lor...

  • Postat de Ovidiu la data de 2006-09-09 00:46:26 (ora Romaniei)
  • Pentru Codrut: considera ca paharul este 2/3 plin, ceea ce e "binisor" spre "bine". De vreme ce obligatorii sunt "numele" si "comentariul" si restul campurilor sunt facultative... Ar fi bine sa apara pe langa cerinta unei exprimari concise si legate de tema, precizarea clara a termenilor in care se accepta redactarea comentariului. Asa ar putea fi excluse textele care contin injurii etc. fara ca aceasta sa mai fie considerata cenzura.

  • Postat de septy la data de 2006-09-03 01:45:57 (ora Romaniei)
  • in general cine vorbeste pe site are ceva de spus tehnic sau de orice fel si de aceea nu consider ca un comportament radioamatoricesc va permite acelui radioamator sa faca ofense sau un limbaj vulgar pt ca suntem o familie si daca apar convergente nu trebuie facute public ci privat

  • Postat de David Moldovan la data de 2006-09-03 06:10:28 (ora Romaniei)
  • Consider ca injectivele fac parte din limbajul nostru si dau culoare si expresivitate comentariilor. Daca voi citi numai comentarii de genul "Felicitari", "este magnific" si altfel de expresii lingusitoare voi renunta sa mai vizitez acest site ("sait" dupa "limbisti").

  • Postat de George Pataki la data de 2006-09-03 07:59:46 (ora Romaniei)
  • Injectivele, injuraturile, profanitatile fac intr-adevar parte din limbajul nostru dar se folosesc doar de anumite feluri de persoane, in anumite locuri; categoric nu in locuri si circumstante civilizate ca un forum radioamatoricesc. Se obsearva ca aceste forme de expresii sunt intrebuintate mai ales de cei care nu au curajul sa se identifice. Ori ce parere se poate exprima, chiar si criticele constructive se pot face in mod decent, nu este nevoie de un limbaj luat de la usa cortului. Cel care ameninta ca nu mai viziteaza acest site daca nu sunt folosite injective are acest drept.

  • Postat de Adrian Voica (yo2bpz) la data de 2006-09-03 09:19:46 (ora Romaniei)
  • Categoric da! Este una comentariul acid, voit ironic( chiar putin ...spiritual!) si cu totul altceva limbajul vulgar,atacurile la persoana fata de cei care isi permit (!) sa gandeasca altfel decat noi!
    Am observat de mult timp ca foarte multe dintre comentariile la materialele si sondajele de opinie publicate, se indeparteaza total de la subiect si autor, devenind "forum de discutii", de fapt mici "rafuieli personale".
    Eu (parere strict personala)nu as lasa nici macar comentariile semnate "anonim" ,chiar daca ele sunt de bun simt, deoarece denota lipsa de responsabilitate si de curaj a celor care le fac.
    Dintre "comentatori" il admir pe YO5FMT, care, chiar daca deseori are "pareri personale" diferite de ale altora ,le semneaza intotdeauna.
    Si, in masura in care ne pricepem fiecare, ar fi foarte frumos ca in comentariile noastre "de bun simt", sa fie cat mai putine greseli gramaticale, chiar daca suntem intr-un moment "de cotitura" cu noua ortografie impusa (sau doar sugerata) de Academia Romana.
    Sa auzim ..numai de bine!

  • Postat de Marinescu V. la data de 2006-09-03 09:24:40 (ora Romaniei)
  • Sunt intr-utotul de acord cu David - YO5BTZ.

  • Postat de Costi la data de 2006-09-03 10:18:19 (ora Romaniei)
  • Interesanta intrebare. Nu pot vota nici DA nici NU. Ar fi varianta C: http://www.yo3fbm.com/index.php
    --... ...--

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2006-09-03 10:22:42 (ora Romaniei)
  • Inca un sondaj cu doar doua optiuni: alb sau negru. Alta varianta nu ni se lasa. Cred ca e bine sa putem citi toate opiniile, parerile celor care vin pe un site sau altul, cita vreme sint semnate, asumate. Sint de acord sa fie blocate toate mesajele anonime. Destul de dificil de realizat, se poate semna cu nume fals, dar macar intre radioamatori indicativele sint usor de recunoscut (reale sau false). Daca semnezi, mesajul tau poate contine orice. Fiecare mesaj isi aduce contributia la definirea profilului moral al semnatarului. Asa ca nu sint de acord cu cenzurarea textelor semnate. Si mai apoi, cine poate hotari in numele tuturor care din mesaje contin invective, care expresii sint suburbane sau ofensatoare ?

  • Postat de Vasile (yo5fmt) la data de 2006-09-03 14:11:42 (ora Romaniei)
  • Poate era mai bine exluderea celor care din lasitate nu se semneaza.Cred ca in limitele bunului simt se poate scrie orice,se poate exprima orice parere,orice pozitie fata de o tema sau alta,dar trebuie simtul onestitati,a curajului.A prolifera invective din umbra unui nume fals,fara indicativ(ca doar este un sait de radioamatori nu??) este de o mie de ori mai nociv decat acelasi lucru asumat!!!Si mai este o problema de care ar trebui sa tinem cont in postarile noastre:foarte multi copii radioamatori in randurile noastre in ultima vreme(si treaba asta trebuie sa ne incante!!!).Ei bine,acesti copii defileaza prin meandrele netului poate mai mult ca noi(este generatia care s-a nascut cu claviatura in scutece HI !),si citesc tot ce postam noi pe aicea! Asa ca ar fi bine sa ne gandim si la ce va fi si in capsorul lor mic dupa citirea mesajelor noastre...Sa nu mutam mahalaua pe saiturile noastre!

  • Postat de Dan la data de 2006-09-03 14:27:04 (ora Romaniei)
  • Nu. Nici nu prea a fost cazul. Fiecare are discernamant asupra a ceea ce scrie, iar daca isi exprima neingrijt gandurile, isi asuma riscurile.
    Daca s-ar face aceasta "cenzurare", stabilirea pragului de acceptare ar fi subiectiva, diferita de la caz la caz si ar genera nemultumiri. Ca fapt divers, care ar metoda de "reciclare" a mesajelor, prin inlocuirea expresiilor indecente cu altele mai placute, sau doar cu "beep!!" ?
    Cu stima, Dan

  • Postat de Miki (yo5ajr) la data de 2006-09-03 18:22:49 (ora Romaniei)
  • NU....trebuie lasati....poate odata dupa un timp se vor uita in "oglinda" si se vor scarbi si rusina si in suflet de comportament si exprimare....daca nu......"fie care pasare pe limba ei piere". Educarea oamenilor e un lucru mare dar selectia naturala parca e mai dura!
    73 de Miki

  • Postat de Sandu la data de 2006-09-03 22:32:14 (ora Romaniei)
  • Da sunt de acord si mesajele anonime sau cu pseudonim 73s !.

  • Postat de Pit, YO3JW la data de 2006-09-04 14:25:52 (ora Romaniei)
  • Interesante opinii! Totul depind pe ce parte a baricadei te afli... cel care primeste sau cel care trimite mesaje. Asta-i ca-n povestea cu Vasilica la biserica. Vine, intr-o zi, Gheorghe si se plange de Ion ca ia facut si ia dres. Parintele ii zice: Stai linistit, ai dreptate! Apoi vine Ion si se plange de Gheorghe ca ia facut si ia dres. Parintele ii zice: Stai linistit, ai dreptate! la care Vasilica ii zice: Parinte, dar si la unul si la celalalt i-ai zis ca sa stea linistiti ca au dreptate! Da fiule si tu poti sa fi linistit! Si tu ai dreptate....
    Problema este ca lucrurile se pot spune intr-un mod civilizat si fara folosirea unor expresii sau cuvinte jignitoare. Cand scrii la calculator nu esti fata-n fata cu impricinatul ca sa fi manios din cale afara si sa nu poti sa te controlezi. Cei care o fac, dupa mine, o fac deliberat!
    Sper sa ne vedem Sambata la Ploiesti. 73 Pit

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2006-09-04 23:39:43 (ora Romaniei)
  • Pit, bancul era cu un rabin ! Te salut, 73 !

  • Postat de Margarit Ionescu la data de 2006-09-05 08:12:00 (ora Romaniei)
  • Fãrã steag de culturã un popor este o gloatã (N.Iorga)

  • Postat de Francisc Grünberg la data de 2006-09-05 11:53:43 (ora Romaniei)
  • Lui Noni, YO2DNO, uite un alt banc, apropo de cele doua optiuni, care ti se par insuficiente: O fata il anunta pe prietenul ei: "Draga, sa stii ca sunt putin insarcinata..." 73 Fery, YO4PX

  • Postat de Arhanghelul Mihail la data de 2006-09-05 14:40:46 (ora Romaniei)
  • Ce va mai repeziti sa bagati pumnul in gura celor care nu sint de acord cu voi.
    Si cind ma gindesc ca acum 17 ani se murea pt libertatea de expresie.....Bine, unii nu stiu asta pt ca nu erau aici.....

  • Postat de Costi la data de 2006-09-05 16:07:02 (ora Romaniei)
  • Constitutia Romaniei Articolul 29
    Libertatea constiintei
    (1) Libertatea gandirii si a opiniilor, precum si libertatea credintelor religioase nu pot fi ingradite sub nici o forma. Nimeni nu poate fi constrans sa adopte o opinie ori sa adere la o credinta religioasa, contrare convingerilor sale.

  • Postat de Costi la data de 2006-09-05 16:15:22 (ora Romaniei)
  • Continuare:Articolul 30
    Libertatea de exprimare
    (1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.
    (2) Cenzura de orice fel este interzisa.
    (6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine.
    (7) Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri.
    (8) Raspunderea civila pentru informatia sau pentru creatia adusa la cunostinta publica revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestarii artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, in conditiile legii. Delictele de presa se stabilesc prin lege.

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2006-09-05 16:19:21 (ora Romaniei)
  • Mi se pare normal sa existe si posibiliatea de a avea mai mult de doua optiuni. Sint situatii in care nu se poate raspunde doar cu alb sau negru. Cum as putea sa raspund la intrebarea: Ce bautura preferati, a)bere; b)vin;, cind mie imi place Cola ? Da, exista si exemple cu raspuns "digital" 0 sau 1, (ai videorecorder ? - asa si asa, hi) dar mi se par frustrante intrebarile astea la care ti se dau doar doua optiuni, existind totusi posibilitatea unor raspunsuri multiple.

  • Postat de kiss vasile la data de 2006-09-06 12:47:49 (ora Romaniei)
  • NU sunt de acord cu nici un fel de cenzurare! Cel putin se afla parerea fiecarui "INDIVID".Nimic nu este rau in aceasta.Este in Ardeal un proverb,"cine are unt pe cap,sa nu stee la soare".Nu putem condamna stilul nici unuia dintre "Colegi"de Hobby.
    Eu citesc si pe comentarii mai dure si mai "AGRESIVE" ,dupa care trag concluzia. 73` Vasile

  • Postat de Florin la data de 2006-09-07 00:58:05 (ora Romaniei)
  • Faptul ca nu doresc sa fiu poluat de un limbaj vulgar nu inseamna cenzura.
    Orice opinie se poate exprima civilizat. La tipul asta de libertate de expresie se refera Constitutia.
    Iar cine vorbeste sub patura anonimatului, indiferent cata dreptate are, ramane un las la care nu merita sa pleci urechea.
    Sau poate nu a aflat ca vremurile s-au schimbat?

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2006-09-07 01:10:26 (ora Romaniei)
  • Multumesc, Costi YO2BZV. Acesta este esentialul. Avem libertatea de a scrie liber ce gandim si, normal este sa semnam ! Poate gandim gresit, poate suparam fara sa vrem pe cineva. Semnam si ne asumam raspunderea. Asa e civilizat. Consider ca un PC si o tastatura stau numai in fata unor oameni civilizati. Dar si oamenii civilizati pot fi bolnavi ! Nu ? 73 !

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact