hamradioshop.ro

Rezultate la intrebarea saptamanii

Alte intrebari mai vechi Comentati intrebarea acestei saptamani
Intrebare: Ati fost radioamator receptor inainte de a obtine autorizatia de emisie?
Valori absolute
Valori absolute

Valori procentuale
Valori procentuale

Intrebarea a fost lansata la 27-noiembrie-2006 si s-a incheiat la 3-decembrie-2006

Aveti dreptul la un singur vot. Se poate alege o singura optiune. Sondajul de opinie "Intrebarea saptamanii" de la Radioamator.ro nu este stiintific si reflecta numai opiniile utilizatorilor acestui site care au decis sa voteze. Rezultatele nu trebuie considerate a reprezenta opiniile comunitatii de radioamatori din Romania. Aceste intrebari nu sunt comandate de nimeni. Intrebarile saptamanii sunt initiate de redactorii Radioamator.ro, care incearca sa puna in discutie subiecte la ordinea zilei, unele cu specific local, cu referiri la situatia actuala a radioamatorismului YO, dar si teme care constituie preocupari ale radioamatorilor de pretutindeni, cum ar fi activitatea DX, participarea in concursuri, modurile de lucru preferate, conditiile de lucru, problema TVI etc. Rezultatele sondajelor se transpun in cifre si procente. E greu de spus daca ele sunt de folos vreunei institutii (FRR, ANCOM) sau daca ar putea avea vreo consecinta concreta, dat fiind ca reflecta opiniile unui numar mic de radioamatori, de aceea nici nu avem pretentia ca se pot trage din ele concluzii valabile. Participarea este benevola.

Comentarii (16)  

  • Postat de Marian - la data de 2006-12-02 08:44:24 (ora Romaniei)
  • Informatii din trecut si mai ales de suflet ! Info postate de COSTI - YO2BZV, despre personalitati dintre noi, sunt binevenite, stiam de multi dintre ei, dar nu despre toti. Ar fi bine daca Lista s-ar completa...Ramane deschisa...hi...hi... Cu BINE !

  • Postat de Mircea (yo4si) la data de 2006-12-03 15:06:12 (ora Romaniei)
  • YO4-2124 doi ani si ceva. Dar amator de radio cu mai multi ani inainte. Un prieten si coleg de liceu cu tatal radiotehnician avea podul plin cu fel de fel... Acest pod se pare ca mi-a hotarat viitorul. Primul receptor cu o trioda cu aspect de bec mare si mat. La filament o baterie de lanterna si tensiunea anodica din zece baterii de lanterna (45 V). Vroia sa fie O-V-O, unde medii, dar nu "acrosa". Primele sunete auzite pe care le-am auzit, si care mi-au ramas si acum in memorie si le ascultam cu uimire si sfintenie au fost cele ale semnalului de pauza ale Kremlinului si vocea grava a crainicului care spunea: "Gavarit Maskva !" Nu aveam post local national, iar la Simferopol (langa Yalta !!) era un emitator puternic al vecinilor nostri ! 73s din Constanta !

  • Postat de Tibi la data de 2006-11-29 01:03:36 (ora Romaniei)
  • Am dat un search pe google la YO9-025/DB (fostul meu indicativ de SWL) si am avut o surpriza placuta: inca mai exista clasamentele din anii 1999-2000 ale multor concursuri in care am participat ca receptor!

  • Postat de Gabi la data de 2006-11-29 01:30:23 (ora Romaniei)
  • Normal ca intai am fost receptor...primul receptor construit de mine a fost cu o dioda EFD 106 cumparata cu greu de pe "Academiei" (eram cam prin clasa IV-a). Pentru primul tranzistor cumparat de pe "Academiei" - EFT 323 "cu punct alb" - am facut economii mari - cred ca m-a costat 63 lei...
    Apoi am ajuns la mana lui "patronu'" de pe dr. Staicovici care ma sfatuia sa-mi termin intai liceul si apoi sa ma fac radioamator. Oricum... YO3-2056/BU/1 an - 3x6K7 cu reactie home made.
    Apoi, la club,in Izvor, i-am intalnit/cunoscut pe Vasile - 3APG, Lix (3NP end), Dan - 3JX, Serghei - 3RU. Contrar previziunilor/recomandarilor "patronului", cand am terminat liceul eram deja YO3CEN - clasa a III-a.

  • Postat de George Pataki la data de 2006-11-29 08:03:30 (ora Romaniei)
  • Am fost multi ani radioamator receptor YO-R-161, am dat exament pentru emisie, am reusit dar autorizatie nu am primit. Cauza era ca am declarat in autobiografie un frate de a lui tata care traia in SUA dar pe care eu nici nu l-am cunoscut caci a plecat din tara cu 5 ani inaintea nasterii mele. Trebuia sa declaram toate rudele din tarile imperialiste-capitaliste. Nu stiu cat de imperialist a fost acel unchi dar dupa cum am aflat mai tarziu, sigur ca nu era capitalist. Era un sarantoc care lucra prin casele oamenilor. Mi s-a spus ca era posibilitatea sa ii transmit secrete militare. De unde puteam eu sa obtin secrete militare nu mi s-a spus. Pe atunci puteam construi cel mult un auto-oscilator cu o singura lampa pentru telegrafie si unchiul putea sa astepte mult si bine secretele militare transmise cu un astfel de emitator. In 1955 eram "profesor" la cercul de radio din Palatul Pionierilor din Timisoara. Am cerut si am primit autorizatie pentru Palat,indicativul era YO2KAC. Eu fiind responsabilul cercului am primit si eu autorizatie; am devenit YO2BO.

  • Postat de David Moldovan la data de 2006-11-30 11:11:13 (ora Romaniei)
  • Pe OD5AU il ascultam si eu pe 14MHz in AM insa pe majoritatea corespondentilor lui nu-i auzeam din cauza ca lucrau in SSB sau din cauza campului prea mic pentru antena mea Hertz instalata la streasina casei. Parca il aud si acuma: "Isi Oskar Delta Senc Americ Universite".
    Am fost receptor cca. patru ani cu indicativul YO5-3614/CJ: din mai 1973 pana in ianuarie 1977. Am asteptat doi ani si jumatate "avizul favorabil al Comisiei superioare de radiocomunicatii". Atunci era mai frumos in general pentru ca eram tanar. In curand o sa postez pe o pagina de Internet acte, referitoare la activitatea de radioamator a mea si a XYL-ului (YO5DJK, fosta YO5-3872/CJ), scanate: certificate de radioamator, autorizatii, adrese, plicuri in care au sosit prin posta. "Mai invarte Doamne roata odata, Sa ma urc in crangul vietii, Sa vad anii tineretii, Sa mai fiu de cincisprezece ani!" 73 de la David!

  • Postat de Lari la data de 2006-12-01 07:28:04 (ora Romaniei)
  • DA,AM FOST AUTORIZAT cu indicativul YO917433/TR,intre anii 1978-1981(de fapt faceam receptii din anul 1977),in ian. 1981 am fost autorizat ca ham cu indicativul YO9CSM.M-a ajutat foarte mult aceasta,nu numai in activitatea de ham dar si lunga perioada cat am lucrat in comunicatii militare pana a ,,venit valul NATO''....hi!!!
    Ne amintim cu nostalgie de acei ani, cum o fac si ,,antevorbitorii mei'',NU STIU DACA IN PREZENT tinerii ar suporta o astfel de ,,perioada de tranzitie'',avand in vedere ca viata este traita intr-un ritm alert si ,,concurenta'' netului,telefoniei mobile ne face sa ramanem in ,,bransa'' NUMAI CEI LOVITI DE PASIUNE.
    CU ALEASA CONSIDERATIE PENTRU TOTI COLEGII RADIOAMATORI,Lari,matinal din Alexandria in ziua de 01-12-2006.
    PS-FELICITARI CIPRIAN PENTRU IDEE.

  • Postat de Noni (yo2dno) la data de 2006-12-01 09:01:06 (ora Romaniei)
  • Hi! Iar nu stiu unde sa votez. Am fost receptor doi ani. Nici sub, nici peste. Desi frustranta la vremea respectiva, perioada de receptor a fost frumoasa pina la urma si mai ales instructiva. Altfel am putut aparea in banda dupa primirea autorizatiei de emisie, dupa doi ani de ascultat banda de 80m, cu tot felul de receptoare home-made. Poticnelile si bilbiielile inerente au fost mai reduse fiind deja obisnuit cu limbajul din trafic. Si tracul primei legaturi (imposibil de evitat) a fost totusi mai mic, participarea la concursuri ca emitator a fost mai lejera dupa multe concursuri "lucrate" ca receptor. Orice s-ar spune, perioada de "incubatie" pina la apasarea pe PTT a fost benefica si poate si acum ar fi binevenita pentru "boboci". Poate ar fi binevenita intr-una din saptaminile viitoare intrebarea: Ati facut piraterie radio inainte de primirea autorizatiei ?

  • Postat de Costi la data de 2006-12-01 11:04:16 (ora Romaniei)
  • Intrebare: Ati fost radioamator receptor inainte de a obtine autorizatia de emisie? Raspuns - prima varianta.
    SWL=Short Wave Radio Listening.
    Fascinanta-i lumea SWL-istilor!
    Primul DX receptionat - prima emotie a fiecaruia fie ca varsta este 10-20 sau 20-80 ani!
    Perioada SWL duce la intelelegerea regulamentelor de comunicatii si regulilor de trafic radio. Poate fi uitata truda construirii primului RX de regula HOME MADE in forma simpla cu reactie, conversie directa, a unui RX comercial usor modificat cu un BFO sau, cei mai norocosi ai soartei, chiar un echipament dedicat traficului de amatori intru' beter listening la scurta sau lunga distanta? Depre QSL-urile primite mai ales de la faimoasele personalitati ale vremii si -inevitabila lauda cu ele se pot scrie multe. Din nefericire nu pot scrie ca am prea multe QSL-uri primite de la faimosi radioamatori ca: patronul sfant al radioamatorilor, Maximilian Maria Kolbe, SP3RN (executat de nazisti in 1941, canonizat in anul 1982), John Campell,W2ZGU (mentorul multor nume in Science Fiction), Dr. Taylor, K1JT (In 1993, Taylor, impreuna cu Dr. Russell A. Hulse primesc Nobel Prize for Physics), Dick, KB6LQR si Jeana, B6LQR (globe troters si numeroase inovatii in domeniul radioamatoricesc), celebrul Thor Heyerdahl a fost si radioamator cu indicativul LI2B, multi astronauti radioamatori: 1983 Owen Garriot, W5LFL operarand de pe STS-9/Spacelab, Yuri Gagarin, UA1LO (Vostok, Aprilie 12, 1961 un avid ham radio operator mai ales in 20 metri CW, silent key in accidentul aviatic in anul 1968), generalul de brigada Paul W. Tibbets Jr. K4ZVZ care a pilotat Enola Gay si a lansat bomba deasupra Hirosimei, general Eugene E. Habiger, K6EWP, general locotenent Francis Griswold, K0DWC. In galeria ROYAL AMATEURS pe primul loc s-a situat ca foarte activ regele Hussein al Iordaniei, JY1, auzit in “Arabian Knights” net, (sotia sa regina Noor, JY1NH), regele Hassan II al Marocului licentiat ca CN8MH, regele Juan Carlos al Spaniei, EA0JC, regele Thailandei Bhumiphol Adulayadej, HS1A, apoi sa ne reamintim de importanti oameni de stat: Francesco Cossiga, presedinte al Italiei, I0FCG, Rajiv Gandi, prim ministru al Indiei, VU2RG, VU2SON, Sonia Ghandi XYL of VU2RG, Keizo Obuchi, prim ministru al Japoniei, JI1KIT, Carlos Saul Menem, presedinte al Argentinei, LU1SM, general Anastasio Somoza, presedinte al Nicaraguei, YN1AS, Thomas Davis, premier al Cook Islands, ZK1AN, de politicieni ca George Pataki, K2ZCZ, guvernator al New York, David Funderburk, K4TPJ, ( North Carolina), Barry Goldwater, K7UGA, senator de Arizona. Actori: Stewart Granger, N6KGB, Andy Devine cunoscut ca WB6RER, Pricilla Presley,N6YOS, Burl Ives, KA6HVA, Stu Gilliam, KI6M, Jean Shepherd, K2ORS si nu in ultimul rand faimosul actor Marlon Brando cunoscut cu numele de Martin Brandeux si indicativul FO5GJ lucrand de pe domeniul sau din French Polynesia. TV hams: Walter Cronkite ,KB2GSD, Hugh Downs, KD6WUS, Art Bell, W6OBB si Arthur Godfrey, K4LIB. O lista completa cu faimosi radioamatori poate fi citita pe http://www.qsl.net/w5www/famous.html
    Cei mai pretentiosi pot intelege fenomenele de propagare, cei mai perseverenti au ca rezultat cunoasterea unei limbi straine, semnificatiilor codului Q si nu in ultimul rand studierea parametrilor antenelor, a componentelor electronice etc.
    Truda pentru a obtine o diploma, participarea in concursuri si in general patrunderea in pe scena DX in benzile de radioamatori, ascultarea DX-peditionarilor. Si sa nu uitam ca primind indicativul de receptor primeai - pe vremuri, ce vremuri?!- pasaportul de "iesire dincolo", deci un pic de libertate. Sorry pentru lungimea comentariului. 73's de Costi, ex YO2-1047/TM 01.12.2006 Timisoara

  • Postat de Adrian Voica (yo2bpz) la data de 2006-11-28 07:37:56 (ora Romaniei)
  • Da, am fost YO2-1673/HD aproape 7 ani! Ce vremuri! Cu un radio "domestic" Darclee si cu un Concert 60 ascultam in 14 MHz(in AM)OD5AU si W3WWW cu semnal care modula "ochiul magic" al receptorului!
    Am facut usor conditiile pentru DXCC ( peste 100 de tari CONFIRMATE in circa 3 ani, fara nici un IRC sau USD), lucru extrem de greu de realizat acum!
    Dar, pe langa nostalgia acelor vremuri, cred ca perioada cat am fost radioamatori receptori a fost o adevarata "scoala de radioamatorism" pentru toti cei care am trecut prin ea!

  • Postat de Tony la data de 2006-11-28 09:06:15 (ora Romaniei)
  • DA!Am fost receptor autorizat timp de 6 ani 1985-1990 ...Pe atunci aveam un GRUNDIG Satelit 3400...

  • Postat de Francisc Grünberg la data de 2006-11-28 10:58:27 (ora Romaniei)
  • YO2-1117 timp de 17 ani. http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=247 ">http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=247

  • Postat de Diaconu Cristian la data de 2006-11-28 14:44:10 (ora Romaniei)
  • Autorizatia de receptor am primit-o in 1987, toamna, la varsta de 11 ani. In 1988 am incercat la Targoviste sa obtin autorizatia de emisie (m-am prezentat la examen, l-am sustinut dar am primit raspuns negativ, probabil din cauza varstei). Am reusit sa ma autorizez ca emitator cls a III in anul 1994, la Fetesti. Deci cred ca am fost receptor cca. 7ani. Din acea perioada am ramas cu amintirea unor legaturi/receptii interesante in US, la bloc nu aveam zgomote la RX, banda de 28Mhz era plina ...si multe alte chestii pe care astazi din lipsa de timp nu mi le mai pot permite.
    Best 73!

  • Postat de Stoica Ion la data de 2006-11-28 22:24:07 (ora Romaniei)
  • Am sustinut examenul de radioamator la 30 mai 1958 la Campina sub indrumarea regretatului Nita, yo9wl.iI 1961 am plecat la facultate la Bucuresti si am facut cateva vizite la yo3kaa. Faceam receptii multe de frica sa nu ni se suspende indicativul pentru inactivitate (yo3-2186 ulterior yo9- 2186)! Completam logurile de receptie in dublu exemplar unul fiind trimis unde nici acum nu stiu! Receptorul de baza era un USP pe care l-am luat intr-o dumunica la internatul luiceului unde am fost prins de catre pedagog ca "ascultam europa libera cu magaoaia" fapt pentru care era sa fiu exmatriculat. A fost util si frumos. Am fost receptor 12 ani dupa care a trebuit sa dau din nou examen, la Targoviste de data aceasta, deoarece s-au schimbat certificatele intre timp si al meu s-a pierdut. Ulterior l-am gasit la yo9vl , nenea Victor din Campina. 73 de yo9bcz Nelu /Targoviste

  • Postat de vintila mihai la data de 2007-02-12 21:03:55 (ora Romaniei)
  • DA APROApe 5ani ;neautorizat .dar sa nu uitam ca din cb am plecat multi si am devenit vitori radioamatori autorizati

  • Postat de Ovidiu la data de 2013-06-27 17:27:18 (ora Romaniei)
  • O LA! LA!
    Am fost radioamator de recepție înainte de a obține indicativul de SWL (YO2-12261/CS)!!!!
    Împreună cu YO4CTO ascultam benzile de radioamatori, fiind militari în termen la Marină! Noroc că am avut un Comandant Specialist cu transmisiunile pe Marea Unitate (Căpitan Rangul III Rebegea), care era și Președintele Comisie Județene Tulcea de Radioamatorism, care ne încuraja în .... pirateria noastră, dar .... ce vremuri.... nu ne mâncam unii pe alții, HI!

    Scrieti un mic comentariu pentru intrebarea acestei saptamani!  

    Comentariul dumneavoastra va aparea dupa postare imediat sub rezultate. Va rugam sa aveti o opinie cat mai concisa si in legatura cu subiectul intrebarii curente.
    Mesajele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
    Comentariu *
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact