Verticala

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Verticala

Mesajde 4x1ad » Joi Apr 29, 2021 6:47 pm

1.In universul complex al antenelor exista o serie de legende urbane lansate prin anii ’50 care prin citarile si copierile successive ale unor autori de articole sau carti au dus mai departe tot felul de inexactitati si deseori chiar bazaconii pe care doar acum le realizam. In ultimele doua decade, accesul la programe de proiectare/simulare de antene a devenit mult mai usor (ba chiar gratuit, ex. softurile gen 4NEC2 si MMANA Gal etc.) si radioamatorilor care nu au studii bazate pe fizica, radiotehnica, electrotehnica etc.. Trecerea la lucrul pe calculator a multor chestiuni legate de antene a dus la o largire fara precedent a bazei de cunostinte si inerent la o intelegere superioara a functionarii lor. Legile fizicii si matematicii nu s-au schimbat ci doar capacitatea noastra de intelegere si accesul la informatie tehnica superioara. Pana atunci informarea si studiul in aceasta materie s-a facut prin intermediul unor handbook-uri serioase, verificate scrise si publicate de persoane competente, dar si prin diverse carti sau articole bine intentionate dar fara suficienta acoperire tehnica. Internetul afost extrem de bine venit dar totodata a devenit si o sursa abundenta de informatie tehnica necontrolata/neverificata. Cine a intrat in lumea softurilor de antene chiar si de nivel radioamatoricesc mediu, s-a trezit deodata ca intelege mult mai bine functionarea, modul corect de instalare, citirea si constientizarea parametrilor esentiali de radiatie, posibilitatile de imbunatatire a performantelor si reducere a compromisurilor. Doar asa putem intelege mai bine specificatiile reale ale unei antene din hatisul de date oferit de producatori industriali sau de garaj nu intotdeauna clare, precise si adevarate. Ca sa nu mai vorbim de reclamele ditirambice facute unor antene minune care sunt foarte departe de adevar si provoaca mari dezamagiri cumparatorilor sau constructorilor care nu poseda suficiente cunostinte tehnice. Mai avem cazuri in care producatori relativ cunoscuti sau autori de articole nu mint in specificatii si detalii dar le prezinta doar pe cele avantajoase ascunzand anumite aspecte mai putin sexy.
Constat cu placere ca daca acum 7-8 ani erau doar cativa radioamatori YO care foloseau softuri de antene, acum doar eu cunosc peste 100 si banuiesc ca sunt cu mult mai multi.

2. Revenind la oile noastre, exista inca multa confuzie intre diverse verticale si astfel se baga in aceiasi oala verticalele rezonante cu radiale elevate rezonante, cele nerezonante amplasate pe sol cu radiale nerezonante, verticalele rezonante amplasate pe sol sau pe acoperisuri metalice cu sau fara radiale. In general rolul sistemelor de radiale si al solului nu este bine inteles si de aici o serie intreaga de instalari si configuratii cu SWR de valori acceptabile dar cu eficacitate de radiatie redusa. Si nu vorbesc doar de locatii extrem de dificile.

3. O verticala rezonanta cu radiale rezonante trebuie izolata galvanic de suportul metalic deoarece acesta se va transforma in parte din antena. Si probabil impamantat mai mult sau ma putin la baza. Sa nu uitam ca la radialele rezonante, este prezenta o tensiune maximaEu unul nu as dori sa leg galvanic un stalp de fier/otel de inaltime aleatorie, departe de lungimea rezonanta a radialelor acordate. Impedanta antenei, respectiv SWR-ul, se va modifica dar nu asta este problema. Trei radiale per banda prezinta un numar mic, corespunzator doar prin faptul ca se poate ajunge la un SWR acceptabil dar nivelul de pierderi in sistemul de antenna si de radiale se mentine mare (zeci de procente). Cum am mai spus, daca SWR-ul se poate masura corect cu usurinta, nivelul de pierderi respectiv eficacitatea de radiatie nu se poate calcula sau evalua corect de catre radioamatorul mijlociu. Cine nu doreste sa se complice prea mult, poate macar respecta cat de cat un set de recomandari de instalare alcatuit de persoane de competenta recunoscuta. Exemplul cel mai bun de care beneficiaza radioamatorii YO este colegul nostru YO8CRZ.
Un alt aspect este cel legat de “asa fac toti in ultimii 60 de ani. De ce sa fac eu altfel ?”. Aceiasi producatori sau constructori care afirma ca “merge si-asa” cu radialele legate galvanic la un pilon o fac in virtutea inertiei si a faptului ca nu vor sa dezvolte simpozioane sau conferinte cu fiecare client mai cusurgiu despre analiza pierderilor. Instaleaza antena si daca obtii un SWR de 1.5 este suficient, la revedere. Vrei sa faci cercetari si experimente stiintifice, treaba ta. Este oare atat de greu sa faci aceasta izolatie galvanica prin adaugarea unei simple piese izolatoare la baza radiatorului de care sa legi doar radialele si mufa pentru coaxialul de alimentare ? Dar pierderile nu se vad la “ochi”. Mentionez ca aceiasi producatori (ex. Hy-Gain, Fritzel, Diamond, Hustler, Cushcraft etc.) au afirmat in manualele lor ca pentru un vertical mono sau multiband sunt suficiente doua radiale per banda. Asa este, daca tot ceea ce te intereseaza este un SWR sub 1.5 . In realitate, pierderile intr-un camp de doar doua radiale sunt foarte ridicate (zeci de procente). Este adevarat ca un numar adecvat de radiale pentru un randament acceptabil pune un numar de probleme logistice sau/si cu vecinii. Dar imbunatatirea performantei antenelor cere eforturi si solutii creative pentru cei care vor sa fie cat de cat competitivi. La fel de adevarat este si faptul ca pentru amatorii de cateva QSO-uri duminicale de “placere”, aceasta goana de a stoarce cat mai mult omeneste posibil dintr-o antena verticala sau filara nu-si prea are rostul.
Mai sunt si alte aspecte care ma fac sa fiu destul de sceptic in fata specificatiilor oferite de producatori. Un exemplu sunt cei care arunca cu galetile de decibeli uitand sa spuna in ce conditii sunt obtinute. Multi ani, raportul Fata/Spate (F/B) din multe manuale avea niste valori sublime. Au trebuit sa vina softurile ca sa intelegem ca F/B prezentat era doar cazul cel mai bun, obtinut la o singura frecventa, in rest prabusindu-se vertiginos cu multi dB. Prin anii ’80 a fost celebru cazul lui Mosley care dadea castiguri si rapoarte F/B absolut fanteziste pana cand QST ARRL nu a mai acceptat reclame de antene cu specificatii neexplicate (valabil si astazi). Ca sa nu vorbim de o decedata firma ale carei verticale VHF aveau castiguri mai mari decat un Yagi cu 15 elemente.

4. Apropo pierderi, folosirea de materiale altele decat cuprul in reteaua de radiale. Cu toti cunoastem pe cei care afirma ca merge “bine” si sarma de aluminiu ieftin, de fier mort sau zincat, plasele zincate, conductoarele de bronz fosforos etc.. Daca ii rogi sa detalieze or sa-ti spuna ca au SWR bun sau ca au lucrat odata Noua Zeelanda. Oricine va arunca o privire in tabelele de conductivitate/rezistivitate a diverselor metale va constata diferente de ordin de marime fata de cupru. Pot evident sa inteleg problema costului conductorului de cupru pentru sistemul de radiale al unui vertical pentru benzile de 160 sau 80m. Insa daca ne gandim cat investim intr-un vertical standard scurtat de 27m din aluminiu doar ca sa obtinem randamente de radiatie de 5-10% cu un numar foarte redus de radiale, cred ca merita reflectat mai mult pe aceasta chestiune.

5. Un acoperis de tabla, chiar si de cupru, va avea o rezistenta de pierderi foarte ridicata datorita imbinarilor si geometriilor asimetrice. Aceste pierderi vor creste rapid in timp din cauza intemperiilor, agentilor contaminanti etc.. Si impedanta/SWR-ul va prezenta fluctuatii. Acest acoperis s-ar potrivi mai curand la o verticala scurtata nerezonanta pentru cazurile extreme de locatii profund nefavorabile. In plus, din experienta mea, acoperisul de tabla va receptiona cu mai multa harnicie zgomotele electrice locale in situatia ca verticalul oricum are un nivel superior de zgomot in zonele urbane. Acoperisurile sunt conectate deobicei la un pamant iluzoriu care va contribui negativ la stabilitatea semnalelor si nivelul de zgomot.

6. Marturiile de genul “cutare antena lucra fabulous” au prea putina valoare tehnica si mai mult una emotionala. Adevarata evaluare a unei antene se poate face doar comparativ si simultan cu o antena de referinta oarecare prin comutare A/B. Observatiile si comparatiile se fac in timp mai indelungat, la ore si sezoane diferite pentru ca fiecare are o anumita diagrama de radiatie in plan vertical si orizontal si se va comporta/radia diferit la diferite distante. Orice altfel de aprecieri vor exemplifica doar nostalgiile tineretii cand propagarea era exceptionala si noi aveam mult par in frizura dar nu ne va ajuta sa optimizam antenele ca sa scoatem maximum omeneste posibil din configuratia /limitarile respective.



73 de Morel 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

yo5ajr
Mesaje: 730
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: Verticala

Mesajde yo5ajr » Vin Apr 30, 2021 10:50 am

Postarea distinsului, pragmaticului, nostru prieten, Morel poate, determina pe multi dintre noi sa uitam uneori ma "critic" in oglinda in privinta antenelor. Dam bani pe aparaturi, pe antene alese sau construite, apoi cand ajungem la constructii finale abia asteptam sa conectam "cutiile magice" si asteptam sa curga din ele continentele. Aceasta nerabdare uneori exclude (vb. de mine...) o rabdare si temeinicie mai aprofundata la construirea antenelor.(improvizatiile in general raman permanente) Apoi prindem o perioada norocoasa din pdv. propagare si ajungem la culmea fericirii, constatand apoi in timp cu nu e totusi "roz bonbon" antena. Exemplul meu - cand cu ani in urma am construit o ant. Inv. "L" monoband pt.160m (care tot un fel de vertical) la care din marea graba am montat radiale in 3 directii din....fier beton ruginit de 10mm.....! Am si castigat un loc 1 la nivel mondial si european la WPX SOSB HP CW. Acum stiu ca acest succes a fost efemera si datora pozitiile favorabile a constelatiei...:), adica am avut un noroc porcesc - intamplare. Si azi ma cuprinde o usoara rusine cand am povestit la Morel ca din ce material am facut radialele. Azi sunt schimbate iar caracteristica de radiatie s-a schimbat mult mai "culcat" imreuna cu randamentul. Inaintea marilor conteste obisnuiesc sa fac QSO - uri in banda "mazochistilor" doar cu 5 - 10 W urmarind si raportarile "reverse beacon skimmer" si rapoartele de loc nu seamana cu cele din perioada fierului mort bagat in pamant ca radial. O lectie dura pentru lipsa de munca si efort temeinic. Nimic nu vine de la sine din ceruri. :lol:
Succes tuturor, va urez Paste Fericit celor care sarbatoresc Pastele.
73 de Miki - yo5ajr.

yo8rxp
Mesaje: 159
Membru din: Joi Aug 08, 2019 9:38 am
Contact:

Re: Verticala

Mesajde yo8rxp » Vin Apr 30, 2021 1:50 pm

Salut tuturor.
Cand m-am nascut mama mi-a zis ca atunci cand niste oameni incredibili incep sa povesteasca, sa ma opresc si sa-i ascult cu atentie caci nu am decat de castigat.
Nenea Miki , nenea Morel si multi din lume au multe povesti si experienta de transmis.
Eu unul nu pot decat sa apreciez ce spune Morel caci am mai facut si eu antene magice si Morel prin 2 vorbe mi-a demonstrat ca eram cum zice nenea Miki, rezultatul propriei erori si bunei propagari.
A disparut propagarea cea buna a disparut si SNR de pe RBN.
In zona de contest e oarecum mai dificil caci aspirantii la pozitii bune in clasament se lovesc de problema pecuniara si in top 10 unde aerul este proaspat sunt permanent cei care dispun de multe lucruri, piloni mari, antene yagi in benzile joase si altele.
Insa uneori mai apar si surprize si bucuria de a obtine un loc bun in clasament e cu atat mai mare cu cat utilizam sarme , lemne , home made si ce mai are omul prin ograda.
Prin urmare, cea mai buna antena verticala sau orizontala este aceea pe care poti sa o construiesti in conditiile date. As vrea si eu sa am shackul in capatul pontonului la 500 metri de plaja in apa sarata dar vrabia malai viseaza.
Vine WPX CW si am in proiect o antena 3 elementi inverted vee insa pe 2 directii simultane la14 mhz 9.6 dBi@10metri inaltime. Simularea arata bine insa mai este mult pana departe.
Morel ! astept criticile dupa ce voi publica articolul si nu glumesc, chiar doresc sa ma critici.
Nenea Miki ! esti un dulce si nu pot decat sa iti doresc multa sanatate caci restul vine de la sine.
Tuturor radioamatorilor un Paste fericit si succese multe !

yo4hgx
Mesaje: 315
Membru din: Sâm Iun 12, 2010 3:02 am
Contact:

Re: Verticala

Mesajde yo4hgx » Vin Apr 30, 2021 4:53 pm

Confirm cele afirmate de Morel, si anume ca tabla cu care se acopera acoperisurile in general favorizeaza captarea de zgomot suplimentar. Spun suplimentar deoarece antenele verticale, prin natura lor, sunt oricum zgomotoase.

Ceva mai multi ani in urma am experimentat practic o antena verticala montata pe acoperisul unui bloc de 4 etaje acoperit in totalitate cu tabla de aluminiu. Initial instalarea a fost facuta la vreo 20cm deasupra tablei, baza fiind prinsa lateral pe una dintre protuberantele gurilor de aerisire, firul central al coaxialului fiind legat la radiantul vertical (approximativ 5.5m) si tresa la tabla. Pe langa zgomotul infernal puteam auzi aproape perfect postul de radio "antena satelor" (sau cum se mai numeste) de pe 153KHz, probabil datorita mixarii celei de-a treia armonici in IF-ul radioului (455KHz). Pur si simplu inutilizabila, datorita zgomotului infernal la receptie nici nu mi-am batut capul sa testez la emisie. Iar asta in conditiile in care pe vremea aceea sursele in comutatie, in special chinezariile ieftine, nu se inmultisera inca precum buruienile.

Ridicand insa elementul radiant pe teava de 6m (izolata - da Pit, nu este imposibil) si adaugand 3 radiale inclinate din sarma de cupru si acordate situatia s-a schimbat dramatic, desi inca zgomotoasa noua configuratia mi-a permis sa lucrez multe DX-uri cu doar 100w. Desi am folosit preponderent banda de 20m, mai mult pentru experimentare am adaugat cate un radiant din teava de aluminiu pentru 15 si 10m, si cate 3 radiale inclinate pentru noile benzi. Ulterior am inlocuit verticala cu un delta loop full size pentru banda de 80m, alimentata cu linie paralela pana pe acoperis, balun simetrizor, remote ATU si apoi pana in apartamentul de la etajul 2 coaxial de buna calitate, tip LMR400. Alta Marie cu alta palarie, zgomotul si mai ales SNR-ul fiind... dar asta este o alta poveste, din alta carte... pentru alta seara.

Deruland pe repede inainte, multi ani mai tarziu am experimentat un Hustler 6BTV, vertical cu trapuri, in genul popularei 7(14)AVQ. Mai intai montata la nivelul solului, cu cateva radiale imprastiate aiurea prin iarba. Ce mi-a atras atentia a fost zgomotul relativ scazut dar mai ales SWR-ul aproape perfect si pe o plaja (prea) generoasa de frecvente in banda de 80m. Ulterior am inteles ca in aceasta configuratie antena mea concura cu sursa artificiala... dar sa nu deviem. Adaugand un sistem de radiale compus din 3 elemente Sharman de cca. 2.5m lungime pentru fiecare banda si ridicand baza antenei la 4m deasupra solului iar apoi petrecand cateva zile bune pentru acordul in fiecare banda situatia s-a schimbat dramatic. Zgomotul dar si SNR-ul au crescut notabil iar in banda de 80m SWR-ul minim obtenibil nu a depasit raportul de 2:1, si asta pe o plaja de frecventa extrem de ingusta, de cca. 20-30KHz. Astfel am verificat practic ca pentru o antena verticala scurtata, un SWR prea bun, pe o plaja prea mare de frecvente este determinat in general de o eficienta (extrem de) scazuta. In timp insa am observat ca emisia era mult mai buna decat receptia, chiar dupa inserarea unor socuri pe ferita la ambele capete ale coaxialului, ingroparea coaxialului si alte astfel de practici de reducere a zgomotului si interferentelor.

Dupa ce am descoperit preamplificatorul lui LZ1AQ am avut cu ce sa compar concret. Din nou, trebuie sa fiu de acord cu Morel, antenele se compara dinamic, in acelasi timp si aceeasi locatie. Sigur, trebuie avuta grija la cum antenele interactioneaza intre ele dar in cazul unei antene active acest aspect este mai putin important. Si astfel am observat concret cat de mare este zgomotul captat de o antena verticala, SNR-ul activei LZ1AQ determinandu-ma sa fac modificarea la IC7300 pentru antena independenta de receptie. Am petrecut cateva saptamani bune scanand benzile si comutand de pe vertical pe activa ca sa ma conving ca intradevar combinatia vertical la emisie si activa la receptie este cel mai bun compromis in conditiile date.

Iar cativa ani pe repede inainte, casa noua, insa de data asta curtea din spate si mai ales prezenta vecinilor in ambele parti facand imposibila instalarea Hustlerului 6BTV datorita sistemului de radiale de peste 5m diametru. Asa ca am revenit la remote ATU montat la baza unui bat de undita de 10m cu fir de cupru prin interior si ceva radiale neacordate ingropate la cativa cm sub sol. Asa cum era de asteptat, rezultatele sub-mediocre. Am trecut apoi la experimentarea altor configuratii, inv-L prin adaugarea altui bat de undita in celalalt capat al curtii. Un pic mai bine, dar inca prea mult zgomot fata de activa LZ1AQ, chiar si in benzile superioare. Cand se mai deschid sporadic, bineinteles.

Datorita plictiselii din lock-down am avut timp sa ma joc cu mai multe simulari NEC, care m-au determinat sa incerc cateva experimente suplimentare. In prima faza am mutat punctul de alimentare al inv-L-ului la celalalt capat, mai departe de casa mea si a vecinilor si am observat o mica imbunatatire a receptiei. Apoi am renuntat la componenta verticala si am alimentat doar firul orizontal (vreo 12.5m lungimte totala) la mijloc, prin linie paralela de 300 ohmi. Bineinteles, urmaream o ameliorare a SNR-ului insa rezultatele practice pur si simplu m-au lasat masca. Noul "doublet" (asa am aflat de pe internet ca se cheama un dipol nerezonant) fiind net superior atat la nivelul efectiv al zgomotului dar mai ales la raportul SNR in toate benzile incepand cu 40m. In 80m si 160m inca activa e peste, insa diferentele sunt doar notabile, nu extraordinare ca inainte. Problema majora cu care m-am confruntat a fost construirea unui balun simetrizor intre remote ATU-ul maritim, conceput pentru antene asimetrice si linia paralela de alimentare. Dupa mai multe scantei si fum (la propriu) am gasit o configuratie decenta a lungimii minime a antenei si configuratia balunului (2 x 2 FT-240-31, 4 x 2 spire duble in genul Guanella) cu care am atins, ca sa spun asa, compromisul ideal in conditiile date. In prezent recomand oricui antenele orizontale, meritand cu prisosinta eforturile suplimentare pentru instalare la inaltimi decente. Am fost "convertit la orizontalism" ca sa ma exprim asa...

Ca ultim experiment, care intre timp a devenit practica uzuala, folosesc receptia tip "diversity" pe care cele doua receptoare ale IC7610 o permite, doublet-ul cu polarizare orizontala in casca din stanga si activa LZ1AQ cu polarizare verticala in casca din dreapta si pot sa spun ca prima data a trebuit sa ma tin de masa, pur si simplu pare ca se invarte casa cu tine. Nu pot sa exprim in cuvinte senzatia dar e ceva in genul audio mono si stereo.

Orice antena, fie si o simpla verticala, e mai buna decat nici o antena!

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Verticala

Mesajde 4x1ad » Sâm Mai 01, 2021 10:01 am

@YO8RXP: majoritatea radioamatorilor au conditii modeste sau chiar precare pentru experimentari, constructii si instalari de antene HF. La fel si cand vine vorba de resursele financiare. Eu incerc sa sugerez doar ca si in aceste conditii vitrege, este interesant sa incercam sa stoarcem cat mai mult posibil din antena respectiva si sa nu ne multumim cu putin. Evident,in limitele rezonabilului si al stachetelor pe care fiecare este liber sa si le stabileaasca.

Eu unul nu prea cred in antene-minune si nici in norocul nesperat de a obtine performante realmente surprinzatoare cu antene modeste in concursuri majore la categorii cu participanti numerosi.

Ti-am urmarit articolele, am avut si cateva remarci ramase fara vreo reactie. Astept cu interes articolul promis si nu “pentru critica”. Ciprian duce lipsa de articole de valoare tehnica reala si cred ca si multi alti radioamatori se vor bucura sa citeasca cat mai mult despre probleme acute precum experimentarea, constructia si instalarea antenelor. Sunt mult cautate si solutii creative pentru locatii vitregite si resurse materiale nu prea mari.

Simularea/modelarea pe calculator a antenelor a devenit demult un “must”. Orice articol despre vreo antena care nu prezinta si caracteristicile de radiatie este depasit si deseori lipsit de utilitate practica. Insa simularea oricat de importanta ar fi, este insuficienta fara o evaluare a intregului sistem de antene dpdv al influentei reciproce dintre ele dar fata si de alte obiecte metalice masive aflate in apropiere (alte antene, acoperisuri de tabla, cladiri din beton armat, stalpi si retele electrice etc..).

Succes la constructii si experimentari.

73 de Morel 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Verticala

Mesajde 4x1ad » Sâm Mai 01, 2021 10:04 am

@YO4HGX: reconfortanta postare. Felicitari pentru experimentarile extensive de reducere a zgomotului la RX. Am trecut si eu prin acest infern in QTH-ul anterior, cu zgomote locale puternice de la izolatorii retelelor de 24KV si 400KV plus “iarba” provenita din noianul de SSPS. Dupa ani de experimentari de zeci de antene de RX (de toate formele, marimile si polarizarile) si dispozitive de reducere a zgomotelor (cu pana la 8 antene joase de zgomot), nivelul general de zgomot nu s-a redus decat dupa inaltarea pilonilor/suportilor (13-22m respectiv distantarea fata de sursele de interferente) si inlocuirea zecilor de ancore de otel intrerupte cu izolatori cu cabluri de ancorare sintetice protejate UV, de tip Deltex. Reducerile au fost notabile doar pe cele patru antene Yagi inaltate, mediocre pe diverse Loop-uri inclusive MagLoop-urile rotative, sub-mediocre pe orice filara orizontala si inexistente pe diversele verticale. Prin metoda receptiei prin diversitate spatiala nu am reusit reduceri de zgomot decat cu ajutorul a 2 Yagi tribander distantate la cca. 24m. Nu am folosit nici un wideband RX pre-amplifier gen LZ1AQ ci doar preamplificatoare monoband cu tuned I/O. Nu am experimentat suficient acest mod deoarece doar in ziua de astazi exista transceivere cu receptoare separate dar sincronizate perfect.

In locatia de la club am redus notabil zgomotele in 80m prin folosirea unui 4-Square Vertical Array. Atat gain-ul cat si raporturile F/B si F/S au crescut notabil raportul S/N. Dar nimic nu s-a comparat cu Beverage-urile comutabile pe 5 directii prevazute cu preamplificatoare acordate. Insa la club aveam spatiu enorm pentru jocuri de baieti mari.

Contrar parerilor raspandite, Delta Loop-ul nu a avut vreun avantaj la DX fata de un vertical, dimpotriva, are unghi de elevatie mare la inaltimile uzuale, iar zgomotul la noi nu scadea mai mult de 1.5dB. Folosirea unei alimentari cu cablu simetric are dezavantajul ca nu poti folosi socuri de mod comun si nici coaxial dublu ecranat care reduce nivelul semnalelor perturbatoare locale care intra prin tresa unui cablu lung.

Un SWR prea bun si/sau un BW prea mare trebuie sa aprinda o lampa rosie in ceea ce priveste lungimea coaxialului si calitatea/atenuarea lui. Nu inceteaza sa ma amuze un vechi amic si fost coleg din YO care se lauda de ani cu un SWR perfect in toate benzile (evident si BW) masurandu-l in shack dupa 40m de RG-58 :D .

Nu sunt sigur de comportarea in concurs major a receptoarelor de la 7610 folosite cu LZ1AQ. Preamplificatoarele built-in sunt in opinia mea mai performante decat LZ1AQ. Dar nu cunosc suficient chestiunea.

Ca posesor vechi de Hustler 4/5/6BTV pot afirma ca merge submediocru in configuratie on-ground cu doar cateva radiale nerezonante, ceva mai bine cu 32-48 de radiale si incomparabil mai bine in configuratie cu radiale elevate rezonante chiar si la o inaltime de numai 2m fata de sol.

Eu nu sunt foarte entuziasmat de comportarea unui doublet wideband deoarece nu mai cred demult in antenele filare care acopera prea multe benzi si mai ales alimentate simetric. Este insa foarte adevarat ca in cazul locatiilor zgomotoase este bine sa ai cat mai multe antene cu care sa testezi zgomotul in cele mai variate configuratii. De aceea nu exista notiunea de ”prea multe antene” ;) .

Succes la experimentari.

73 de Morel 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

yo8rxp
Mesaje: 159
Membru din: Joi Aug 08, 2019 9:38 am
Contact:

Re: Verticala

Mesajde yo8rxp » Sâm Mai 01, 2021 6:54 pm

Salut Morel.
Ma tem ca e vorba de o neintelegere legata de raspunsul meu la comentariu, insa te asigur ca raspunsul este vizibil public si nu privat cu data de July 22, 2020 at 9:17 am.
Consimt la ce ce spui legat de optimizarea la maximum chiar in conditii vitrege insa in cazul meu locatia de la tara nu imi permite momentan mai mult de 3 elementi inverted Vee, Ce pot face insa este sa suprainalt capetele fata de pamant insa curtea este mica si nu pot monta inca 6 piloni pe marginea terenului caci ancorele vor iesi pe domeniul public.
Legat de antena verticala, de ceva timp am tras concluzia ca nu se merita in cazul meu, radiale peste tot , performatele sunt relativ mici si in aceleasi conditii pot ridica beam cu sarme.
Posibilitatea de a schimba directia antenei din casa genereaza un disconfort in contest si se pierd puncte si multiplicatori, motiv pentru care tot simulez 3 elementi inv Vee cu 2 directii simultane. Bun sau prost , rezultatul va fi publicat cu toata documentatia.
73 tuturor si Sarbatori Fericite !

yo2cfs
Mesaje: 54
Membru din: Dum Ian 24, 2016 1:45 pm
Contact:

Re: Verticala

Mesajde yo2cfs » Sâm Mai 01, 2021 10:04 pm

Daca prin anii 70 injuram tramvaiul 6 cind ajungea prin fata casei, la inceputul anilor 80 deja injuram tramvaiul de la 2 statii, introdusera deja comanda tiristorizata de forta pe ele, dupa anii 95 deja receptia in Timisoara devenise zgomotoasa bine.
Am incercat eliminarea zgomotului cu antena secundara, una, doua, in diverse pozitii insa rezultatul a fost nesatisfacator, eliminarea aproape totala a fost cind am folosit aceeasi antena si pe direct si pe auxiliar printr-un splitter, rezultatul a fost fantastic, dispozitivul mergea foarte bine doar ca anula bineinteles si semnalul util, adica tot, asta a si fost ideea, sa testez defazorul/sumator/amplificator ca in fapt aia era in mare dispozitivul minune.
Avem antene inv V ca atit se putea pe stilp metalic pe terasa blocului.
Dupa anii 2000 am luat statia la casa de vacanta si acolo era aproape ca prin anii 70, dupa 2010 deja zgomotul a urcat si in satul uitat de lume spre S7 !
In ziua de astazi marele cistig este sa ai o locatie in care sa n`ai zgomot la receptie.

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Verticala

Mesajde 4x1ad » Dum Mai 02, 2021 5:55 pm

@YO8RXP: Masura in care un sistem de 2-3 INV Vee va depasi un vertical va depinde mult si de inaltimea capetelor fata de sol. Aici este unul din punctele slabe ale unui INV Vee fara un support central suficient de inalt.
As dori insa sa-ti sugerez o idee pentru o pritocire de iarna:

*Doua tevi de 6m lungime, d=25mm si perete de 3mm plus doua tevi de 6m lungime, d=20mm si perete de 1.5mm plus doua tevi de 6m lungime, d=16mm si perete 2mm plus un profil patrat de 6m lungime, 50x50x3mm, toate din aluminiu 6060T6, vor costa (la pretul primit in 2020 de la “Color Metal”) mai putin de 250 de lei (inclusiv transportul) si vor cantari impreuna cca. 12kg.
*cele de mai sus constituie aluminiul necesar constructiei unui simplu Yagi cu trei elemente in 14MHz care nu necesita trapuri sau bobine de lungire, doar un balun home-made. La dimensiunile date mai sus, aceasta antena nu-si va arcui mult elementele, care nu vor avea nevoie de sustinere suplimentara cu fir sintetic UV si vor putea trece iarna romaneasca fara a se dezmembra.
*cei 12 izolatori din Polyamid pentru tevile de 30mm costa 1.2 Euro bucata la LZ Antenna dar poti facuti foarte bine si home-made (ex.YO9FNJ).
*chiar si plasat la capatul unei tevi de apa/gaz de 2.5” de doar 6m inaltime ancorata in trei puncte, acest Yagi va performa mult mai bine decat orice sistem de INV Vee avand atat Gain, unghi de elevatie, raporturi F/B, F/L dar si Bandwidth mai bune.
*In prima faza poti pune antena fara rotor si rulment, exact cum fac DXpeditiile care-si rotesc manual beamurile si nu cara dupa ei rotoare si controllere. Izolatorii se pot face la strung sau cumpara
*dupa ce simulezi ambele antene, te invit sa depasesti barierele psihologice si sa-ti alcatuiesti un tabel de tip “pro si contra” in care sa introduci dimensiunile, semnatura la sol, performanta electrica si de radiatie, dificultatea de montare si evident costurile.
*intr-o faza ulterioara, poti adauga un rotor/rulment si adauga 2-3m la inaltimea suportului.
*aceiasi antena va putea constitui pe viitor baza unui upgrade la un Yagi de 5 benzi pe acelasi boom (derivat din Optibeam OB9-5 sau LZA9-5) daca idea unui Yagi de tip “interlaced” cu 2 elemente per banda te atrage.
*toate cele de mai sus au fost verificate in viata reala si nu sunt doar simple teorii pe hartie sau rezultate de simulatii pe calculator.

Nu esti deloc obligat sa rezonezi cu ideile mele, as zice insa sa reflectezi bine-bine la avantaje vs. dezavantaje. Este pacat sa-ti irosesti timpul cu un sistem de antene a carei performanta va fi in cel mai bun caz mediocra, avand ca singur avantaj costul redus. Nu de alta, insa drumul cel mai scurt este inca linia dreapta. Cu putin efort suplimentar, saltul va fi mai mare.

73 de Morel 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

yo8rxp
Mesaje: 159
Membru din: Joi Aug 08, 2019 9:38 am
Contact:

Re: Verticala

Mesajde yo8rxp » Dum Mai 02, 2021 7:26 pm

Salut Morel si scuze pentru informatiile incomplete.
Am deja un lz 9 5, am fundatia de 1 m3 de beton si structura de prindere bagata in beton pentru pilon patrat zabrelit cu sectiune de 50 x 50 cm ca sa imi incapa piciarele eu fiind micutz la 1.91 m inaltime.
Marea problema e ca nu gasesc timp sa termin pilonul motiv ptr. care insist cu lemnele.Sper sa termin anul asta dar locatia fiind la 60 km de oras si problemele cotidiene ma impiedica sa ma duc mai des pe la tara.
Poate anul acesta termin cu improvizatiile.
73 si cele bune!
Fişiere ataşate
IMG_20191122_215734.jpg
IMG_20191109_112838.jpg
IMG_20191109_091556.jpg


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 12 vizitatori