antena Morgain 40/80

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
yo4hgx
Mesaje: 258
Membru din: Sâm Iun 12, 2010 3:02 am
Contact:

Re: antena Morgain 40/80

Mesajde yo4hgx » Lun Apr 14, 2014 11:08 am

@YO4BTB - Virgil, dl. Morel este, ca de obicei, nu numai un excellent inginer dar si un foarte inimos radioamator. O sa-mi permit eu sa iti dau vestea proasta - cu o antenna scurtata (sau in cazul de fata, "pliata") nu poti face DX. SWR-ul nu este (de departe) singura caracteristica ce defineste eficienta unei antene. Fara o (foarte) buna impamantare, spatiu si elevatie, aceasta antenna iti ve permite sa stai la taclale in 80m dar vei astepta mult deschiderile spre DX. Nu doresc sa te demotivez, insa uneori este bine sa stii la ce sa te astepti! 73 de yo4hgx

YO5FYI
Mesaje: 14
Membru din: Vin Mar 28, 2014 4:21 am
Contact:

Re: antena Morgain 40/80

Mesajde YO5FYI » Lun Apr 14, 2014 9:45 pm

@4x1ad-Morel,ca de obicei documentat si la obiect.Multumesc pt.explicatiile si sfaturile date,mai ales ca ai experimentat aceasta antena.Conform unui vechi proverb romanesc "Cind trei oameni iti spun ca esti beat,du-te si te culca",si eu tin cont de experienta celor care au avut amabilitatea si rabdarea de a ma sfatui si o sa-mi indrept cautarile spre alt tip de antena.O sa tin cont si de sfatul cu diplomatia si cind o sa am toate datele problemei o sa va mai cer sfatul.E pacat sa-mi pierd timpul si nu numai, cu o antena care din start nu poate sa dea satisfactie. Cu multumiri 73.Mircea

Avatar utilizator
yo3gfh
Mesaje: 101
Membru din: Mie Mar 05, 2014 10:32 am
Contact:

Re: antena Morgain 40/80

Mesajde yo3gfh » Lun Apr 14, 2014 9:55 pm

@YO5FYI

Salutare!

Ma gandeam, daca ai 30m orizontal, nu ai si ceva pe verticala, sa poti monta un delta loop oblic pt. 80m? Daca l'ai alimenta pe la unul din colturile de jos, ar trebui sa fie si ceva unghiuri favorabile pt. dx (asa am citit, nu am incercat personal).

Eu am ceva asemanator, dar pentru 40m si alimentat la varf, baza fiind intre 2 copaci din spatele blocului, la vreo 3m inaltime si varful agatat de glaful de la geam, la vreo 12m (et. 3). Merge bine in 40 si 20m si cu un atu trag de el si ma pacalesc si in celelalte benzi (mai putin 80 si 160m).

Daca ai putea sa intinzi unul pt. 80m , ar trebui sa lucreze ok si in 40 si 20m, poate si in 30m. In benzile de sus probabil ca nu cine stie ce, din cauza lobilor secundari. E de incercat daca ai loc :-)

73 si spor la treaba!

YO5FYI
Mesaje: 14
Membru din: Vin Mar 28, 2014 4:21 am
Contact:

Re: antena Morgain 40/80

Mesajde YO5FYI » Lun Apr 14, 2014 11:15 pm

Salut yo3gfh,am multi prieteni yo3,(pina "mai ieri" si eu am fost yo3)si as vrea sa particip si eu la "cafeaua de dimineata"si "povestile de la ora 18",fara a chinui urechile corespondentilor.Daca antena"trage" si la DX cu atit mai bine. Deci musai sa mearga pe 80 de metri. Oricum vreau sa mai discutam subiectul,mai ales ca sint si altii interesati de o antena relativ scurta care sa traga in 80 metri. Sa auzim de bine. 73. Mircea

yo5pjb
Mesaje: 214
Membru din: Sâm Iun 18, 2011 4:00 pm
Contact:

Re: antena Morgain 40/80

Mesajde yo5pjb » Mar Apr 15, 2014 2:28 pm

Salut Mircea.
Daca vrei sa participi discutiile locale de pe 80m atunci incerca sa te concentrezi pe o antena NVIS si uita de DX-uri, ca atunci iar ajungem la compromisuri.
La o simpla cautare am gasit link-ul asta: http://www.w5jck.com/nvis/W5JCK-NVIS-An ... tation.pdf
Ignora ca e in engleza, dar uita-te la final si o sa vezi cateva idei de antene. Din cate vad au fost facute si modelari matematice deci putem presupune ca informatia prezentata acolo se apropie de realitate.
Ai acolo dimensiuni, fa calculele si vezi daca ti se potriveste ceva in spatiul care-l ai la dispozitie, apoi putem sa intram si in alte detalii sau sa facem alte simulari in cazul in care trebuie facute totusi cateva modificari la antena prezentata acolo.

73,
Sorin

4x1ad
Mesaje: 425
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: antena Morgain 40/80

Mesajde 4x1ad » Mar Apr 15, 2014 5:49 pm

Foarte clar si explicativ materialul lui W5JCK semnalat de YO5PJB.

Din exemplele de antene propuse pentru NVIS, singura care se apropie de lungimea care sta la dispozitia lui YO5FYI ar fi loop-ul patrat cu perimetrul de 1 lambda la o inaltime de sub 0.2 lambda - ca sa acopere cat mai mult din suprafata YO.
Problema este ca necesita un radius de 28m si 4 suporti, pe care nu stiu daca YO5FYI ii are la dispozitie. La fel si pentru un loop de tip "Delta" sugerat de YO3GFH care ar avea nevoie de "doar" 3 suporti (sau chiar doi daca unul din varfuri se prinde aproape de pamant), insa un radius necesar de cca 33m. In caz de amplasare oblica a unui Delta, radiusul necesar va scade la 30m doar daca cei doi suporti mai inalti vor avea 15-17m inaltime si nu sunt sigur ca Mircea va dori asemenea suporti :) .

Mai trist este ca daca luam ca baza de calcul documentul lui W5JCK (care este corect tehnic), foarte multe din antenele filare din YO sunt de tip NVIS involuntar :cry: . In 3.5MHz, 1/2 lambda sunt cca.40m iar 0.2 lambda reprezinta cam 16m. Ori, consider ca majoritatea hamilor YO, nu au antenele pentru 80m la aceste inaltimi deasupra solului, ci chiar mai mici.

Atentie, am vorbit in termeni de "deasupra solului" - daca antena este pusa deasupra acoperisului unui bloc, inaltimea totala efectiva NU este data de inaltimea blocului impreuna cu a suportilor, ci intr-o proportie mare de distanta dintre lungimea efectiva a antenei fata de betonul armat al acoperisului.

Situatia se amelioreaza intrucatva daca o antena este agatata intre doua blocuri deasupra solului (curtii), desi nici in aceasta cauza structura de beton nu trebuie scoasa din ecuatie (functie si de inaltimea suportilor plasati pe acoperis).

Pentru ca este usor de gasit chichite si spus “niet” la orice solutie, as propune totusi tatonarea unui INV- VEE oblic de 2x20m (1/2 lambda), alimentat de un coax de 50 Ohm printr-un balun de 1:1 si agatat de un suport de 10m inaltime (cu scripete). Orientarea pentru QSO-uri locale Cluj-YO ar fi S-E. Daca cele doua capete inferioare s-ar afla la aprox. 2.5m inaltime de pamant, balunul prins cu franghie sintetica la min.1m distanta de suportul metalic, deschiderea intre capetele inferioare limitata la cca.30m, atunci unghiul intre brate si pamant ar fi de cca. 35-40 de grade, iar unghiul dintre cele doua brate de cca. 110-120 grade.

Chiar si fara o simulare pe calculator, as spune ca ar fi o antena NVIS oarecum satisfacatoare pentru un radius de 300-500Km, a carui semnatura pe pamant s-ar incadra intr-un dreptunghi de aprox 30x11m. In caz de nevoie, o marire a unghiului de plecare in plan vertical mai poate fi facuta prin reducerea cu cca.1m a inaltimii suportului. Ocazional, va putea fi folosita si la legaturi in afara spatiului mioritic (desigur, in CW). Cat priveste lucrul cu DX-uri adevarate, vezi remarca lui YO4HGX.

Este doar o propunere, evident inferioara loop-urilor propuse de W5JCK (al caror raport semnal/zgomot va fi mai redus plus o diagrama de radiatie in plan orizontal mai avantajoasa), dar care ocupa un spatiu mare si au nevoie de pana la 4 suporti. Daca terenul o permite, merita reflectat si la acest V intors oblic.

73
Morel
4X1AD
Ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

YO5FYI
Mesaje: 14
Membru din: Vin Mar 28, 2014 4:21 am
Contact:

Re: antena Morgain 40/80

Mesajde YO5FYI » Mar Apr 15, 2014 8:41 pm

Cum se spune"Gind la gind cu bucurie",draga Morel,ma gindeam si la varianta asta,dar cu "o bila de lemn"cum zice Yo2cj in cartea lui de antene.Am mai citit si prin revista noastra(atunci cind inca mai aparea)niste articole despre iverted-vuri care nu "mergeau"din cauza catargului(pilonului)metalic.Am sa ridic prin acoperis(care este de tigla si grinzi de lemn)un catarg dintr-o grinda de 8x8 lunga de 4 metri de care o sa ancorez antena.Ma gindesc ca dupa ce o termin de montat sa pun si o fotografie(S-ar vedea pozitia fata de casa si sol si configuratia terenului)s-ar putea discuta mai la obiect.Acum este totusi urit si ploua asa ca o sa las treaba pe saptamina viitoare,cind serviciul meteo a anuntat timp frumos.Pina atunci ma mai gindesc si la alte variante .Dar asta in mesajul urmator.Inca o data multumirile mele pt.sprijinul acordat. 73.Mircea

yo3cen
Mesaje: 155
Membru din: Lun Oct 27, 2014 4:29 pm
Contact:

Re: antena Morgain 40/80

Mesajde yo3cen » Mie Apr 16, 2014 9:42 pm

De ce nu incerci un sloper in sfert de lungime de unda daca tot ai un pilon inalt?
Cand m-am mutat intr-un nou apartament, la etajul 7, pana sa am acces pe terasa blocului, am facut urmatoarea antena (inspirata dintr-un articol publicat in Tehnium de nea Lulu(sk) - YO3LX ):
De pe balcon am "aruncat" o sarma lunga de aprox 20m (80m/4) intr-un pom din fata blocului pe care am legat-o de pom prin niste izolatori ceramici urmati de un fir din plastic (guta de pescuit groasa).
Pe balcon: am dat 3 gauri in balustrada metalica pe care le-am "filetat" cu un tarod.
In cele 3 gauri am fixat prin insurubare pe balustrada metalica o tabla din aluminiu pe care era montata o mufa "mama" PL259. Firul cald al mufei l-am lipit la sarma "aruncata" in pom. "Masa" mufei era conectata electric la balustrada metalica. Balustrada metalica era sudata de un fier beton iesit din zidaria blocului. De asemenea balustrada metalica avea contact electic bun cu caloriferul din camera cu balcon/antena sloper(testat cu ohmetrul).
Tin minte ca antena a functionat fb in 80m iar cu autotunerul din xcvr o "acordam" si in alte benzi.
Ideea este ca trebuie ai un pilon inalt de pe care trebuie sa coboare inclinata o sarma lunga de lambda/4 legata la firul central al cablului coaxial si sa ai o impamantare buna legata sus pe pilon, langa mufa, la tresa cablului coaxial. Nu intru in detalii teoretice fiindca nu ma pricep. Daca imi amintesc bine, o sarma inclinata alimentata in amonte se "adapteaza" bine la un cablu de 50 ohmi.

O sarma inclinata lunga de 20m se incadreaza in spatiul disponibil (30m). Se poate conecta la firul central al coax-ului un snop de sarme inclinate cu lungimi lambda/4 pentu a obtine antene sloper multiband?
Cauta pe net "quarter wavelength sloper antenna".
73


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori