antena Morgain 40/80

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
YO5FYI
Mesaje: 17
Membru din: Vin Mar 28, 2014 4:21 am
Contact:

antena Morgain 40/80

Mesajde YO5FYI » Sâm Apr 12, 2014 4:58 am

Am de gind sa construiesc si sa montez "pe teritoriu"o antena Morgain 40/80.A lucrat cineva cu acest tip de antena?Cum "merge"? Sfaturi-indicatii,nu de altceva dar sa nu muncesc degeaba. 73.

yo6xk
Mesaje: 59
Membru din: Mie Iul 07, 2010 7:19 pm
Contact:

Re: antena Morgain 40/80

Mesajde yo6xk » Sâm Apr 12, 2014 8:26 am

Salut
Regretatul yo6qw avea o antena de acest fel pe linga ca auzea orice era auzit peste tot .Nu spera la mai mult decit un dipol,dar la un reglaj corect poate fi ok .
Andrei

yo3bl
Mesaje: 44
Membru din: Mie Iul 28, 2010 11:10 pm
Contact:

Re: antena Morgain 40/80

Mesajde yo3bl » Sâm Apr 12, 2014 6:50 pm

Salutate ,
pentru a cunoaste ce "poate" asa ceva cred ca e mai simplu de a o simula cu MMANA .
Din start sigur va fi mai "proasta" in comparatie cu un dipol full size de 80 si/sau 40m (banda ingusta , pierderi ) plus probleme cu "trasul" in ablele benzi.
De ce nu incercati un dipol 80/40 ?
73 si DX
Lilian
YO3BL

YO5FYI
Mesaje: 17
Membru din: Vin Mar 28, 2014 4:21 am
Contact:

Re: antena Morgain 40/80

Mesajde YO5FYI » Sâm Apr 12, 2014 8:29 pm

Va multumesc pt. raspunsuri.Pt.Andrei,am fost amic cu Victorin(eu sint ex.yo3fyi,Clujean,casatorit in "satul cu ministri"si m-am navetit multi ani.Ma opream intotdeauna pe Dummbravii la96 la o "negresa"si o "tigarca",dar nu am fost atent ce antena folosea ).Pt.Lilian,in QTH-ul de la Cluj,imi pot permite o lungime de antena de 30 metri(asta fara a depasi "teritoriul" si n-as vrea sa ma rog de vecini sa-mi dea voie...)de aici mi-a venit ideea cu Morgain. 73.Mircea

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: antena Morgain 40/80

Mesajde 4x1ad » Sâm Apr 12, 2014 9:03 pm

@YO5FYI: in urma cu aproape trei decenii, am locuit scurt timp intr-o locatie unde nu aveam la dispozitie decat 22m deschidere intre doua blocuri invecinate. Pentru benzile superioare aveam verticale cu trapuri, dar am vrut ceva si pentru 80/40m.

Printre solutiile incercate a fost si acest Morgain 80/40. Ce imi amintesc este faptul ca singurul avantaj clar al acestei antene era lungimea relativ scurta. Insa cu toate eforturile, nu am reusit sa scot cine stie ce din ea pentru a lucra DX-uri intr-un mod mai consistent si nu aleatoriu. Pentru legatura cu tara era relativ multumitor, dar nu sunt decat 1700Km intre noi, nu e mare filozofie.

Din punct de vedere al SWR-ului, cu toate ca antena era pusa pe scripeti, reglajul laborious al jumperelor nu a redus SWR sub 1:2.5 in 40m si 1:3 in 80m.

Pe atunci inca nu se raspandisera analizoarele de antena, astfel ca nu am putut sa optimizez mai mult transferul de putere chiar si tatonand balunuri cu rapoarte diverse de la 1:1 la 1:6.
In plus, datorita conceptiei, Morgain-ul avea o banda de trecere redusa, nu mai mult de 40kHz in 80m si vreo 60 in 40m.
Din pacate, pozitia era dezavantajoasa, doar cca. jumatate din antena era amplasata deasupra solului, restul fiind deasupra de acoperisurile celor doua blocuri care-mi serveau de suport.

Presupun ca daca antena ar fi fost mai degajata fata de sol si betonul armat al blocurilor, poate banda de trecere s-ar fi marit oarecum, dar nu spectaculos. Din punct de vedere al radiatiei, mergea super mediocru, lucrul la DX-uri adevarate putand fi comparat cu sansele la loteria romana (sau cum zicea un mentor de-al meu, "DX-uri adevarate, doar la zile festive".

Am incercat si alte antene scurtate precum Random wire, dipol cu bobine de scurtare, Carolina Windom, Alpha Delta DX-B… cu rezultate la fel de mediocre la DX, dar cu o banda de trecere ceva mai mare decat Morgain 80/40.

Antenele tuner automate tip CLC in "T" din transceivere nici nu ajutau prea mult in afara benzii de trecere in 80m; au si atenuari de insertie prea mari datorita bobinelor saracacioase; doar un un transmatch extern tip SPC urmat mai tarziu de un Z-match aduceau SWR-ul la o valoare acceptabila si cu pierderi interne reduse, pentru a pacali protectia finalelor solid state. Dar in esenta, tot un fel de furat singur caciula.

Apoi am pus o verticala Hustler 5BTV care avea chipurile si 80/40m si, oricat de mediocra era ca radiatie, tot mergea la emisie mai bine decat Morgain. La receptie, Morgain-ul era ceva mai putin zgomotos decat 5BTV si cateodata lucram cu el la RX si cu verticalul la emisie.In schimb, verticalul avea un SWR acceptabil fara nici un antenna tuner (putin sub 1:2), dar tot ingust ca banda de trecere.

O usoara imbunatatire la emisie a avut loc doar cand am schimbat 5BTV cu un vertical Butternut HF-2V dedicat 80/40m, dar receptia era tot sub mediocra. In acele conditiile de locatie, nu am reusit sa-mi imbunatatesc antenele de 80/40m sa radieze ceva-ceva mai bine.

Am schimbat QTH-ul 20 de luni mai tarziu si in sfarsit am putut monta antene pentru 80/40m de lungime normala (1/2 lambda in diverse configuratii orizontale sau slopere). In noul QTH, pana am primit acceptul de la doua blocuri vecine sa pun cate un stalp de support si la ei, nu am avut ceva mai reusit decat un W3DZZ, pus ca sloper. La o lungime de 34m, era singurul care avea initial loc.

Performantele de radiatie au crescut simtitor doar din clipa in care am putut sa pun 4+4 dipoli cinstiti in ½ lambda in configuratie sloper, cu directia comutabila cu relee. Erau agatate sub primul meu beam, la 20m inaltime, iar capetele inferioare la 12m inaltime de sol, agatate de blocurile vecine; pe toata lungimea utila erau deasupra solului si relativ departe de betonul armat. Doar atunci am inceput sa lucrez si eu relativ comfortabil si consistent in 80/40m DX-peditii majore, Pacificul si cele 3 Americi (inclusiv in SSB, unde e infinit mai dificil ca in CW). Micul castig dat de amplasarea in sloping, impreuna cu un usor F/B si posibilitatea comutarii directiei, au oferit un oarecare avantaj fata de orice alt sistem de antene filare orizontale sau aplecate, testate de mine.

Aceasta configuratie beneficia si de un raport S/N mai bun la receptie decat orice alt sistem filar orizontal sau vertical, experimentat in acest QTH. Daca pentru antene NVIS nu trebuie sa ne batem cine stie ce capul si sa facem investitii costisitoare, pentru performanta si consistenta la DX trebuie spatiu.

Patru din cei opt dipoli/sloper au fost inlocuiti intr-un tarziu de un beam cu 2 elemente pt.40m(pilon de 20m inaltime), cu rezultatele previzibile. Dar asta este alta poveste. Am uitat sa mentionez ca am incercat Morgain-ul si in configuratie de Inverted Vee si sloper – ambele cu rezultate si mai slabe decat in configuratie orizontala. Cauza: apropierea prea mare a capatului inferior de acoperisul blocului.

In concluzie, chiar daca eu sunt pentru cat mai multa experimentare care sa aduca un plus de experienta si cunoastere, cred ca poti incerca sa experimentezi cu Morgain-ul doar daca ai limitare serioasa de spatiu. Eu nici n-as ridica asa usor mainile in chestiunea convingerii vecinilor; orice efort diplomatic si de alta natura, nu poate sa-ti aduca decat avantaje certe si, din experienta mea, merita bataia de cap indiferent cat de obtuzi, antipatici si spaimosi sunt vecinii.

73 de Morel, 4X1AD ex YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 1044
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: antena Morgain 40/80

Mesajde YO6EX » Sâm Apr 12, 2014 11:13 pm

Teritoriul propriu poate fi depasit usor, fara a monta nimic in curtea vecinilor.
In varful pilonilor se monteaza orizontal cate un bat de undita din fibra de sticla de 5-7m, cu ajutorul carora se poate prelungi dipolul intr-o parte si in cealalta...
Deci pe la vecini va fi doar o parte aeriana, care nu-i incurca cu nimic...

73 GL
YO6EX

yo4btb
Mesaje: 75
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:49 am
Contact:

Re: antena Morgain 40/80

Mesajde yo4btb » Dum Apr 13, 2014 10:13 am

Buna ziua.Si eu sunt preocupat de o antena in 80m pentru un spatiu cat mai redus.
Rasfoind pe net am gasit:
http://www.hamuniverse.com/cobraantenna.html
La un targ pe langa mine am gasit cablu electric panglica cu 3 fire x 2,5 mm2.
Sunt foarte interesat sa aflu parerea lui Morel despre aceasta antena.
Salutari tuturor.Virgil

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: antena Morgain 40/80

Mesajde 4x1ad » Dum Apr 13, 2014 11:42 am

@YO4BTB: Virgil, evit sa ma pronunt categoric asupra antenelor pe care nu le-am experimentat eu personal sau carora le-am facut macar o modelare/simulare a diagramei de radiatie in plan vertical si orizontal pe calculator.

Este si cazul antenei COBRA a lui W4JOH, pe care n-o cunosc.

Doar cateva consideratii teoretice: este tot un dipol scurtat printr-un zigzag ce aminteste mai mult de antenele fractale. Se afirma ca este multiband, dar nu se aduce nici un argument in acest sens, un grafic al SWR-ului, la ce inaltime a fost plasata si testata si mai ales cum radiaza. Am o retinere asupra afirmatiei autorului, cum ca nu ar exista nici o diferenta intre ea si o antena dipole “full size”. Nici comparatia cu G5RV nu este dintre cele mai reusite, o antena care poate fi adusa la niste rezonante dar care radiaza nefavorabil.

Dar recunosc ca eu am fost intotdeauna sceptic in privinta antenelor minune care sunt si compacte, functioneaza si intr-o multime de benzi si mai si radiaza nemaipomenit. Cateodata, am indoieli despre inaltimea la care sunt plasate stachetele autorilor/comentatorilor si mai ales comparatiile facute adeseori fara un punct de referinta cat de cat acceptabil.

Revenind la antena propriu-zisa, este posibil sa existe cateva rezonante in mai multe benzi de radioamatori, dar ele pot fi si la un SWR de 5:1, asa ca e greu de facut o evaluare pertinenta in lipsa unui grafic sau a unei tabele SWR functie de frecventa.

As fi atribuit mai multa greutate afirmatiilor autorului, daca ar fi explicat cum reduce SWR pe fiecare banda in parte prin modificarea lungimii feeder-ului simetric sau daca ar fi dat o tabela de corelare oarecare. Fara aceste date de baza, e greu sa evaluezi antena respectiva.

Si aceasta este doar partea vizibila a aisbergului. SWR-ul ca SWR-ul, sa zicem ca am putea rezolva optimizarea transferului de energie cu o metoda sau alta, dar cum radiaza antena in diferite benzi si la ce inaltimi a fost folosita ? Cum pot sa-mi fac o minima impresie daca autorul nu ne povesteste de rezultatele in trafic, consistenta in timp a legaturilor la medie si mare distanta, zgomotul comparat cu alte antene si alte elemente asemanatoare.

As zice ca limbajul folosit de autor este insuficient de relevant ca sa devina credibil si pentru cusurgii batrani ca mine, care au incetat de mult sa mai creada in minuni sau in afirmatii fara prea multa acoperire. Afirmatiile ca “este posibila folosirea unui balun 4:1 si coaxial in locul feeder-ului simetric, dar nu se stie daca nu va afecta design-ul antenei”, se bat cap in cap si mi se par cam neserioase.

Autorul a indicat in cazul initial posibilitatea reglajului SWR prin lungirea/scurtarea cablului simetric, dar cum se face aceasta ajustare cand sistemul de alimentare este schimbat fundamental ?? Sau ne lasam doar in baza unui transmatch extern (nu de alta, dar este destul de probabil ca modestele tunerele automate din transceivere sa nu faca fata la un SWR peste 1:3.

Si totusi, antena nu este complicata si nici costisitoare, poate fi incercata practic. Daca cineva va experimenta aceasta antena, as fi interesat sa invat si eu cum se poate ajusta practic un fider simetric undeva intre 25 si 40m, sau ce facem daca distanta intre antena si shack este mai mica de 25m (nu glumesc).

Daca ar fi sa ma hazardez la o parere, as spune ca aceasta Cobra s-ar putea sa functioneze ca o antena de avarie sau poate o eventuala solutie pentru 80/40m, de incercat in amplasamente foarte vitregite (in lipsa de altceva). Numai experimentarea practica poate dovedi daca teoriile raman doar pe hartie sau calculator.

73
Morel
4X1AD
Ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

yo4btb
Mesaje: 75
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:49 am
Contact:

Re: antena Morgain 40/80

Mesajde yo4btb » Dum Apr 13, 2014 1:14 pm

Buna ziua Morel
Multumesc pentru opiniile exprimate.
Voi incerca,totusi,in curand, aceasta antena pe acoperisul blocului meu(4 etaje) pe care am instalat de 2 ani un inverted 2 x 15 m, atat a permis spatiul cu orientare E-V.
Cablul costa 3,7 lei/metru asa ca investitia nu va fi mare si sper sa merite efortul constructiv.
Voi folosi un balon 4:1 "air core" si circa 35 m cablu coaxial.Trcv-ul meu este FT-900AT.
Dupa instalare voi apela la bunul prietenul meu Olimpiu,YO4WO, pentru un analizor de antena MFJ.
Sper ca vremea/vremurile sa imi permita.
Din anumite motive,bine intemeiate, nu pot folosi o antena verticala.
Stradaniile mele sunt concentrate pe banda de 80m unde sunt deficitar pentru DXCC.
Am 93 tari lucrate si doar 70 confirmate LoTW.
Cele 4 certificate de baza(MIX,CW,SSB,RTTY) sunt obtinute, deasemeni si cel de 20M.
Pentru In celelalte benzi (mai putin 160M) am peste 100 tari confirmate insa nu le-am cerut inca datorita efortului financiar care este foarte mare.
Pentru diplome folosesc numai LoTW.
Salutari.Virgil

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: antena Morgain 40/80

Mesajde 4x1ad » Dum Apr 13, 2014 3:47 pm

@YO4BTB: Virgil, incearca, cine stie, poate iti va rezolva problema ta punctuala. Eu as fi inceput experimentarea invers, cu fider simetric si transmatch in shack, nu cu coaxial si balun 1:4. Probabilitatea ca o antena cvasi-fractala de 21m lungime sa aiba 150-300 "Ohmi" @3.5MHz in punctul de alimentare, mi se pare oarecum redusa. Ca sa nu mai vorbim si de trecerea de la o conceptie de alimentare la alta (unde fiderul poate fi si parte din sistemul radiant). Depinde evident si de inaltime si obiectele metalice inconjuratoare, precum si daca lungimea utila trece deasupra curtii/solului sau deasupra acoperisului. de beton armat.

Mai mult, daca obiectivul tau principal este exclusiv 80m pentru DXCC in CW, as fi acordat intai o sansa experimentarii unui Morgain 80/40 de aceiasi lungime. Sau chiar un T2FD , de aproximativ aceleasi dimensiuni, desi eficienta acestuia este tot din clasa Morgain/Cobra, adica :( .

Oricum, tine-ne si pe noi la curent, deoarece foarte multi hami YO care locuiesc la bloc nu dispun de spatiu de antene pentru benzile inferioare si vor dori sa stie care au fost rezultatele practice.

Succes,
73
Morel
4X1AD
ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 11 vizitatori