Pagina 1 din 1

Simularea unei antene

Scris: Mie Oct 15, 2014 7:29 pm
de YO3AOE
Dupa cum am mai scris pe acest site,pentru lucrul din portabil am o antena verticala telescopica de tipul BB-7V de la firma Diamond.Din incercarile facute pina acum cu aceasta antena,asa cum este ea originara,rezultatele pe receptie sint relativ satisfacatoare spre onorabile,avind in vedere receptorul bunicel al statiei-este vorba despre un TS-50S de la firma Kenwood-,dar rezultatele pe emisie sint deplorabile,in special pe benzile noastre inferioare,si este si normal sa fie asa,avind in vedere dimensiunile reduse ale antenei respective (l=6,53m).In consecinta,m-am hotarit sa optimizez antena pe cit ar fi posibil,eliminind complect circuitul originar de adaptare care-asa cum este el facut acum-scade oarecum sensibilitatea la receptie si consuma inutil de multa putere la emisie-,inlocuindu-l cu un inductor variabil-reglabil tele-comandat.Am mai multe asemenea inductoare,de diverse inductante,si ca sa nu am surprize neplacute alegind si montind un inductor nepotrivit,m-ar interesa daca m-ar putea ajuta cineva cu o simulare pe calculator,din care sa rezulte-macar aproximativ!-cam care ar fi ordinul de marime necesar-ca inductanta-pentru acest inductor, considerind banda inferiora pe cea de 7MHz,fiindca mai jos nu cred ca se va putea folosi acesta antena,indiferent de ce artificii s-ar utiliza.Datele cunoscute ale antenei sint: lungimea totala a radiantului desfasurat =6,6m-,am adaugat si lungimea legaturii intre inductor si radiant,distanta de la sol la baza radiantului=2m,frecventa minima de lucru=7MHz,frecventa maxima de lucru=30MHz,fara contragreutati,cu pamintare la baza suportului,sol mediu normal,astea sint toate datele sigure de care dispun.Cu multumiri! anticipate,Nelu

Re: Simularea unei antene

Scris: Mie Oct 15, 2014 9:58 pm
de YO4BKM
YO3AOE, cred ca am raspunsul, numai ca mai ai rabdare pana saptamana viitoare cand voi pleca la tara pe Valea Buzaului (acum sunt la Braila, nu am nimic de radio, nici echipamente, nici documentatie), poate ca pe timpul iernii nu mai cari si statia la vreo copca, lasi loc in bagaje pentru pesti, HI. Singura modalitate de a lucra cu randament sporit cu o antena verticala scurta o reprezinta asa numita antena cu capacitate terminala, in varful ei se pun cateva sarme. La tara am calculele complete si te pot ajuta.
In ce priveste optimizarea pe care o doresti la antena asa cum este, crede-ma, degeaba incerci tot felul de adaptari, antena nu sufera din adaptare ci din motive de randament. O adaptare se poate face corect cu orice AT, eu am unul HM cu care am adaptat pe 3,5 MHz un fir lung de 7m pana ce am obtinut zero reflecate. Dar, oricat de buna va fi adaptarea, nu vei putea face ca rezistenta de radiatie a antenei sa creasca (este o caracteristica ce depinde doar de dimensiunile ei si de inaltimea de la sol care, in portabil, nu prea are efect nefiind semnificativa), ea va fi comparabila cu rezistenta de pierderi (chiar daca o faci din platina) sau mai mica si se pierde multa energie prin caldura. Avand suprafata destul de mare nu se incalzeste ca un resou, mai ales ca dintr-o statie portabila disipa termic max. 30---40W, dar se consuma energie pe pierderile termice. Un coleg de club a facut o antena bine acordata in 80m, dar din fier, mergea excelent, AT-ul se acorda perfect, reflectate zero, antena sugea toata puterea emitatorului, numai ca abia putea fi auzit in alt cartier din coltul opus al orasului. Motivul: la o rezistenta de radiatie de cca 73 Ohm rezistenta de pierderi a fierului era de peste 400 de Ohm, antena era un adevarat resou. Si eu, cand ma jucam in portabil cu antene scurte, eram multumit de cata putere poate suge antena la acordul complet al ei dar, cand am fost in stare sa calculez pierderile si randamentul, am vazut unde se ducea acesata putere, puteam praji carnati pe antena daca foloseam cateva sute de W la emisie.
Asa ca revin, o antena cu capacitati terminale ridica performantele fara mare efort. Cat priveste adaptarile, se poate folosi orice iar SWR-metrul este sfant aici (simplu de facut, al meu este SWR+PWR-metru, HM) si, daca arata zero reflectate sau ceva destul de redus, nu mai are rost sa mai faci altceva la adaptare. 73& GL!

Re: Simularea unei antene

Scris: Mie Oct 15, 2014 10:06 pm
de YO4BKM
Completez cu ceva gasit acum pe net. Deschide http://www.qsl.net/yo5osf/marconi.html si vei afla cam ce am spus eu. O antena verticala scurta este chiar mai proasta ca un dipol orizontal care are rezistenta de radiatie mai mare. Sa folosesti radiale sub pamant sau pe pamant (120 de fire in semiunda) te incarca mult la bagaje. Iar in finalul articolului la care te trimit se spune ce face o antena cu capacitate termnala. GL!

Re: Simularea unei antene

Scris: Mie Oct 15, 2014 10:37 pm
de YO3AOE
Da,multumesc pentru trimitere,in rest pot sa mai astept,nu este nici o mare graba-hi!. M-am gindit si eu la treaba cu capacitatea terminala si mi s-a parut o solutie buna,de altfel cam cea mai buna in conditiile date,dar singura problema teoretica este ca nu am gasit mai nimic ca documentatie tehnica in acest sens,vorbesc de tabele sau macar de metode de calcul,iar ca problema practica-concreta,este faptul ca o capacitate terminala-ca sa mai fie si eficienta mai ales la frecvente mai joase-implica o "palarie"-hi! suficient de mare ca sa devina un obstacol serios in calea vintului,in cazul unei furtuni cu rafale puternice de vint putind periclita integritatea fizico-mecanica a antenei. Oricum,sint ferm convins ca o astfel de antena scurta cu capacitate terminala este categoric cu mult mai buna decit fara,dar astept datele respective ca sa vad cam ce dimensiuni vor pretinde.Suportul antenei,facut de mine din doua tronsoane de cite un metru lungime usor mufabile de teava din material sintetic-plastic de instalatii de apa sub inalta presiune este-zic eu-hi!-extrem de solid-robust,fiind facut sub forma de trepied pliabil-depliabil,avind patru puncte de sprijin,trepiedul plus un punct-tepusa central(a) de stabilire a verticalitatii.Bine, atunci astept re-intoarcerea din deplasare pentru primirea datelor.Cu stima,Nelu