sfat 160/80/40

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
YO5PQQ

sfat 160/80/40

Mesajde YO5PQQ » Dum Ian 03, 2016 10:39 pm

Bună ziua și la mulți ani tuturor.
Deschid acest subiect pe început de an pentru a vă cere un sfat și pentru a spera la un concurs de idei cu argumente în vederea găsirii unei sau mai multor antene ce s-ar potrivi în conjunctura mea personală, descrisă mai jos. Apelez la cunoștințele Dvs. mai ales din cauza faptului că la mine pe autorizație cerneala e încă proaspătă ( -3 ani).

Se dau:
- Locația este găsibilă pe Google Earth făcând >> click aici <<
Pentru cei ce vor să ajute, încurajez trecerea la Street View din linkul dat de mine, pentru o mai bună aprofundare.
- În imaginea 1 atașată mai jos este aceeași locație cu elementele descriptive: dreptunghiul galben reprezintă acoperișul șarpantă pe care-l am la dispoziție în întregime, cu albastru sunt stâlpii Electrica de care pot să mă leg la nevoie, iar cu roșu este stâlpul beam-ului care nu poate fi mutat. Pe acoperiș mai există o verticală 2/70 care poate fi, la nevoie, strămutată.
- Pozele atașate arată locația de care dispun și sunt de dată recentă. Pe acoperiș se vede un Spiderbeam, verticala 2/70, iar sub șarpantă se află 2 dipoli, unul pentru 80 și unul pentru 40 care nu dau satisfacție.
De asemenea, este prezentat într-una din poze interiorul șarpantei. Acoperișul este din azbociment (internit) și structura este din lemn. Pe acoperiș există aerisiri cu protecții metalice și diferite corpuri metalice (rămășițe de la vechi antene).
- condițiile de operare sunt momentan TRX TS480SAT + FT897, fără QRO, CW și SSB. Nivelele de zgomot captate pe dipolii menționați sunt de cca S9 în 80m și S7 în 40m.
- Înălțimea șarpantei este de 4m. Lungimea blocului este de 40m, dar apexul șarpantei are doar 30m.
- dpdv al vecinilor nu sunt probleme.
- În momentul de față, în 80/40 ies din Europa la ocazii... mai ales când se emite cu putere și se recepționează cu scule adevărate (concursuri)

Ce se dorește:
- operare în condiții decente în 40 și 80. Prin condiții decente înțeleg pretenții de DX, dar sunt conștient că n-am cum să instalez turn de 30m cu full size yagi 80/40. Vreau doar să pun cât de multe țări se pot pune în lista de confirmate în aceaste benzi, cu antene modeste. Ținta de timp ar fi undeva la 3 - 5 ani.
- operare posibilă în 160m fără mari pretenții. Dacă fac Europa la un concurs aș fi fericit. Dar aș vrea să am QSO-uri și în această bandă.

Se întreabă:
- ce antene filare sau verticale îmi recomandați pentru a acoperi acest gol?

Pentru că 80/40/160 reprezintă un gol pentru emițătorul stației mele.
M-am gândit la o verticală l/4 în 40 și la diferite variante de inverted V ridicat peste șarpantă pentru 80/160, să fac 2 x inverted V cu trapuri pentru 160/80 sau chiar la longwire (aș avea chiar curaj să întind până la un bloc de 7 etaje aflat la V și la o distanță de cca 120m ). De asemenea mai iau în considerare inverted L sus pe acoperiș pentru 80/160 cu trap, dar marea problemă este că nu pot ridica orice și oricât deasupra șarpantei. M-aș putea orienta pe varianta Spiderpole pentru verticale / inverted L și cam atât.

Ce recomandați mai avantajos?
Discuția se poate întinde, pentru că sezonul de 80/160 este ca și dus și oricum n-o să fac mare brânză și lucrări decât când se mai încălzește. Dar merită de clarificat între timp variante .
Buget ar fi... aș putea îngropa niște bani aici, nu obscen de mulți, dar nu mă dau deoparte să fac în regim de HM... Am văzut pe la Wimo diferite variante de Cushcraft, Butternut, Hustler sau Gap verticale care acoperă 40/80 și chiar 160, dar ceva îmi spune că față de o filară cu simț de răspundere, mari minuni n-ar face verticalele astea și nici n-aș da sute de EUR pe ele (unele ajungând la 900 EUR).
Totuși, nu știu să spun cam cât ar fi de atenuate, datorită blocurilor din jur, eventuale antene filare ce coboară de la o înălțime h de deasupra șarpantei și au laturile prinse de eventuali stâlpi din împrejurimi, față de verticale care ar sta sus pe bloc, dar care cu siguranță ar trebui să aibă radiale neliniare (amplasate în zig - zag).
De asemenea, anumite verticale impun probleme de ancorare care îmi sunt oarecum dificil de rezolvat pe deasupra șarpantei.

Deci v-aș fi recunoscător dac-am putea purta o discuție pe această temă și sunt nerăbdător să aud sfaturile Dvs, mai ales de la hamii locali care îmi cunosc locația: YO5CRQ, YO5PBF, YO5PBW și de ce nu YO5AJR, 4X1AD și alții...
Mulțumesc anticipat și sper să fi fost suficient de clar...

Cu stimă,
73 de YO5PQQ Sorin

Pentru imagini click cu rotița mouse-ului pe linkurile de mai jos:

Click Imaginea 2:

Click Imaginea 3:

Click Imaginea 4:

Click Imaginea 5:

Click Imaginea 6:
Fişiere ataşate
Untitled.jpg
Untitled.jpg (92.91 KiB) Vizualizat de 2240 ori

yo5fmt
Mesaje: 93
Membru din: Mie Iul 07, 2010 11:18 pm
Contact:

Re: sfat 160/80/40

Mesajde yo5fmt » Lun Ian 04, 2016 12:48 am

Din poze si descriere nu am inteles prea bine dimensiunile, dar daca ai o suprafata de 14x14m libera, in mijlocul acestui patrat poti planta un stalp (preferabil nemetalic) de 12m pe care poti sa realizezi o antena "piramida". Vei avea o receptie de exceptie, eficienta in emisie fara AT pt. 80m si cu AT pentru 40. Vei avea surpriza sa vezi ca cel putin EU sigur vei lucra si in 160 (tot cu AT). Daca faci o releistica buna la alimentarea antenelor pe care le mai ai, poti jongla receptia pe toate benzile cu mult succes. Nu este dernjata de apropierea obiectelor metalice gen scocuri si scurgeri, paratoniere etc. Inaltimea de 12m a pilonului sa nu te sperie....daca alinii cele doua aripi ale antenei paralel cu sarpanta, poti scadea semnificativ inaltimea fiindca se adauga si inaltimea sarpantei. Nu vorbesc din "citite"...antena asta am avut-o multi ani pe casa liftului la bloc si am folosit-o pe toate benzile ! Din pacate cand s-a reizolat acoperisul eram plecat din localitate, pe Dorel il deranja droatele mele, le-a taiat si le-a facut colacei, dupa care le-a pus frumusel sub suportul catargului! Am refacut antena , din pacate din cablu de otel zincat si acoperit cu plastic (sarma de garda de la cablu CATV) si minunata mea antena s-a transformat in atenuator! De atunci cand citesc/aud mesteri mari ca antena e buna din orice metal numai mustacesc! Varianta prima era din cupru litat cu grosimea de 6mm patrati cu izolatie pvc alba. Bineinteles ca varianta doua s-a transformat in gunoi si de atunci am experimentat cateva verticale HM si industriale, dar nici una nu satisface. Proiect pentru vara: inapoi la piramida!

YO3AOE
Mesaje: 1006
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: sfat 160/80/40

Mesajde YO3AOE » Lun Ian 04, 2016 11:00 am

O alta varianta foarte buna-si mai ales silentioasa,ceea ce este foarte! important mai ales pe/in benzile joase-ar fi o antena cadru mare orizontal patrat sau chiar dreptunghiular perfect simetric,in sensul alimentarii/cuplarii pe/la exact! mijlocul uneia dintre laturi,prin intermediul unor filtre/socuri anti-curenti de mod comun,unul sus chiar pe/la bornele antenei si unul identic jos chiar la intrarea in statie.Cu ajutorul unui adaptor de antene automat sau chiar manual se poate obtine astfel o antena omni-directionala multi-banda simpla,ieftina si extrem de eficace.Cea mai simpla si comoda metoda de instalare/montare este cu un cablu din cupru mono-filar izolat cu plastic posat de jur-imprejurul cladirii,chiar pe sub streasina sau pe unde poate fi fixat cit mai usor cu niste mini-scoabe (cuie in forma de "U"), deci nu rasucit pe cuie sau holtz-suruburi.La conexiuni-pe cit posibil!-nu se vor folosi suruburi,ci doar lipituri solide cu cositor,protejate de intemperii intr-o cutie cvasi-ermetica din plastic in care sa incapa si torul filtrului.Daca prezinta interes,pot prezenta datele integrale de construire ale filtrelor/socurilor anti-curenti de mod comun,neaparat necesare.73!,Nelu

YO5PQQ

Re: sfat 160/80/40

Mesajde YO5PQQ » Lun Feb 29, 2016 6:00 pm

Doresc să adresez mulțumiri celor care mi-au răspuns la întrebare.
Am rămas impresionat de implicarea lui Morel 4X1AD și mai recent a d-lui Lesovici Dumitru YO4MM cărora le mulțumesc.
Proiectul este în desfășurare, sunt în faza de acumulare de informații.
Unul dintre rezultate va fi o verticală l/4 în 40m. Restul încă e în discuție...
Sper ca primele rezultate să vină în sezonul rece următor...
73!

YO5PQQ

Re: sfat 160/80/40

Mesajde YO5PQQ » Dum Apr 24, 2016 4:30 pm

Pentru moment s-a executat o verticală în 40m pe un pilon telescopic din fibră de sticlă (mulțumiri YO5PBF), la care s-au atașat 16 radiale de 10m.
Rezultatele primei zile pentru mine sunt foarte mulțumitoare. S-au lucrat 9M2/JE1SCJ, ET7L, HC2AO, VE3NE și EP2A, unele la prima strigare.
Urmează, cred, inv. L în 80m, la înălțime.
Mai jos se poate vedea locația la interior, mai exact dezastrul :mrgreen: , precum și subsemnatul cocoțat la lucru...
Fişiere ataşate
192.168.1.112_02_20160424162324435.jpg
192.168.1.112_02_20160424162324435.jpg (81.15 KiB) Vizualizat de 1591 ori


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori