Din nou despre EFHW

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
yo5tc
Mesaje: 80
Membru din: Dum Oct 27, 2013 3:36 pm
Contact:

Re: Din nou despre EFHW

Mesajde yo5tc » Dum Mar 06, 2016 2:02 pm

"Salutare :)

Draga prietene GELU"

Draga prietene Marian,

Din pacate asa cum constatau si colegii 3IRF si 8SXX, faci ceva confuzii. Traditionala confuzie dipol=L/2 se cere lamurita imediat ea ducand la rationamente interesanta asa cum a fost si cel emanat de tine in care presupuneai ca reciproca ar fi adevarata si faceai apologia dipolului , desi in articolele domnului Colonati numai de dipol nu era vorba.
Pe scurt, un dipol va avea intotdeauna doi poli si poate fi in l/2 asa cum poate fi si in 13Lambda :) dar, nu orice antena in L/2 este un dipol.
Sunt de acord ca orice antena in sinea sa doreste sa devina un dipol si de aceea daca nu are calea de intoarcere, va radia cu placere pe calea celei mai mici rezistente RF.
La cliseul circuitului LC cu condensatorul desfacut la 180 de grade cred ca s-a renuntat de mult cand explicam modul in care se produce radiatia.
Probabil nu o sa ma crezi pe cuvant , dar cred ca niste lecturi prin Antennas-John D. Kraus sau Antenna Theory-Balanis ar fi edificatoare.
Cu siguranta colegii care au studiat antene pe la facultatile lor, ar putea indica si ceva literatura romaneasca.

Cu prietenie,
Gelu

YO9IRF
Mesaje: 330
Membru din: Sâm Iul 21, 2012 4:43 pm
Contact:

Re: Din nou despre EFHW

Mesajde YO9IRF » Dum Mar 06, 2016 2:07 pm

@YO7CEG, afirmatia pe care vroiam sa o combat e ca nu e nevoie de "cale de intoarcere" pentru o antena in jumatate de unda alimentata la unul din capete, iar ce am spus eu (mai putin direct) e ca o sursa de semnal nu poate transfera energie unei sarcini (antena) fara ca ambele sa aiba cate doua borne.

Elementul rezonant in jumatate de unda are un punct de impedanta minima in centru (la care curentul va fi maxim iar tensiunea minima) si va avea impedanta maxima la capete (tensiunea maxima si curent minim). Asa cum in centru tensiunea nu este zero ci doar minima, la capete curentul nu va fi zero ci va avea doar o valoare foarte mica. Pentru a putea transfera oricata putere unei asemenea antene printr-unul din capete, e nevoie ca acest curent minim aplicat la capat sa poata gasi o cale de intoarcere in circuitul sursei, de aici nevoia unei "contragreutati" minime. Alimentarea la jumatate (sau chiar descentrat) a unui element rezonant in L/2 nu necesita aceasta contragreutate pentru ca rolul e preluat de celalalt segment al antenei.

@YO8TXX, sincer sa fiu din punct de vedere practic nu agreez antenele EFHW. In portabil circuitul de adaptare reprezinta o problema suplimentara (se poate strica, ai nevoie de cate unul pentru fiecare banda si introduce si ceva pierderi) iar dimensiunea te obliga la un aranjament cu unghi de plecare mare. Instalata acasa, se mai adauga faptul ca la 100W varfurile de tensiune se apropie de 1kV in punctul de alimentare. Din punct de vedere practic e mult mai convenabil sa alimentam elementul rezonant in centru :).

Razvan.

YO7CEG
Mesaje: 79
Membru din: Joi Oct 21, 2010 8:14 am
Contact:

Re: Din nou despre EFHW

Mesajde YO7CEG » Dum Mar 06, 2016 3:26 pm

Salut prieteni !

ca de obicei,
discutia devine interesanta...

este adevarat ca un dipol poate fi realizat
si din alte 2 elemente identice - sau mai multe,
fiecare de 5 L/8, 3L/4, etc.
doar am mentionat in postarea mea - ca pot exista derivate,
dar cine sa citeasca, fiecare preocupat de ideile personale,
chestiune care ne carecterizeaza pe majoritatea dintre noi,
receptia fiind deficitara, asadar schimbul de idei nu exista...
acum sunt informat
ca-n articol nu este vorba de L/2
dar figura 1 exact asa ne arata, negru pe alb :
https://colonati.files.wordpress.com/20 ... g_luis.pdf
mai aflam ca Half Wave - nu inseamna Jumatate Unda...
de aceea renunt la aceasta polemica fara rost,
desigur, Dvs puteti continua mai departe,
la urmatorul nivel - superior...73 !

YO8TFF
Mesaje: 230
Membru din: Vin Ian 10, 2014 10:43 pm
Contact:

Re: Din nou despre EFHW

Mesajde YO8TFF » Dum Mar 06, 2016 4:44 pm

Este drept că antena seamănă cu J-pole http://draaggolf.blogspot.ro/2014/01/2m ... tenna.html și vertical bazooka http://www.qsl.net/kp4xy/bazooka/
Și eu ca începător am încercat antena End Fed Half Wave cu rezultate viewtopic.php?f=10&t=1847
de pot să o folosesc în 80m,40m și 20m fără ATU.

73,Florin

yo5tc
Mesaje: 80
Membru din: Dum Oct 27, 2013 3:36 pm
Contact:

Re: Din nou despre EFHW

Mesajde yo5tc » Dum Mar 06, 2016 5:59 pm

Draga Marian,

nu am spus ca half wave nu este L/2, ci doar ca half wave=L/2, nu este in mod necesar dipol.
Am mai afirmat ca in articol nu este vorba de dipol.
Nu inteleg unde vezi dipolul in poza catre care faci trimitere, dar , da, intr-adevar se vede o antena in L/2 cum scrie si in poza, care alimentata la un capat fiind, nu mai este dipol.
Categoria larga in care se incadreaza fiind "end fire array" sau in cazul nostru particular end fed half wave, antena care este si subiectul articolului.
Presupun ca pentru tine l/2 este acelasi lucru cu un dipol. Cum nu ma indoiesc de inteligenta ta, in mod cert am avut acces la informatii diferite. Din pacate la noi documentatia nu a fost mereu accesibila cum este acum iar in ceea ce priveste documentatia in limba romana, admit ca nu cunosc toate cartile/cursurile posibile
Te rog sa nu te superi ci sa cugeti putin incercand sa discerni daca noi 3 am inteles gresit chestiunea sau tu. Cred ca ar fi mai constructiv.

Gelu
Ultima oară modificat Mar Mar 08, 2016 5:54 pm de către yo5tc, modificat 1 dată în total.

YO4UQ
Mesaje: 17
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 1:06 pm
Contact:

Re: Din nou despre EFHW

Mesajde YO4UQ » Mar Mar 08, 2016 4:00 pm

Pentru colegii noștrii preocupați de antenele EFHW am postat în http://colonati.worpress.com un dialog cu prietenul nostru YO8CRZ (VA7CRZ) – Florin despre căutările mele în a lămuri unele aspecte legate de simularea (cu 4NEC2) și funcționarea acestor antene. Vă invit eventual să citiți și să reflectați (tehnic) asupra celor scrise.

yo5tc
Mesaje: 80
Membru din: Dum Oct 27, 2013 3:36 pm
Contact:

Re: Din nou despre EFHW

Mesajde yo5tc » Mar Mar 08, 2016 5:53 pm

YO4UQ scrie:Pentru colegii noștrii preocupați de antenele EFHW am postat în http://colonati.worpress.com un dialog cu prietenul nostru YO8CRZ (VA7CRZ) – Florin despre căutările mele în a lămuri unele aspecte legate de simularea (cu 4NEC2) și funcționarea acestor antene. Vă invit eventual să citiți și să reflectați (tehnic) asupra celor scrise.


Domnule Colonati,
va multumesc pentru raspuns. Am citit articolul din link si in opinia mea, informatiile ce reies din corespondenta cu Florin , confirma, in mare, cele citite pe site-ul lui W8JI.
Presupun, ca o sa aduceti unele corectii si/sau precizari algoritmilor privind EFWH.
Stim ca nu este o antena ideala dar asa cum spuneati poate fi facil de ridicat uneori iar exercitiul intelectual facut de dumneavoastra prin crearea unui algoritm de calcul al EFWH, va fi cu siguranta apreciat de cei interesati/ sau siliti sa foloseasca astfel de antene. Acum cel putin nu mai sunt in ceata si stiu la ce sa se astepte de la EFWH. Inca un mit spulberat as spune.
Cu multumiri pentru munca dumneavoastra,
Gelu


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Google [Bot] și 1 vizitator