Impamantare antena la bloc

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
yo3idg
Mesaje: 9
Membru din: Sâm Mar 19, 2016 12:15 pm
Contact:

Impamantare antena la bloc

Mesajde yo3idg » Sâm Mar 19, 2016 7:53 pm

Am o "mica" nelamurire cu privire la impamantarea antenei.

QTH-ul actual este intr-un bloc de 8 etaje si am reusit sa montez un J-Pole pentru banda de 2m pe terasa. Este montat pe peretele exterior blocului si are o inaltime cu tot cu suport de aproximativ 3m peste nivelul superior al blocului (seamana cu un paratraznet).

Problema care apare acum este asigurarea impotriva traznetului, sunt sigur ca impamantarea de la priza de 230V nu este indeajuns.

Poate sa ma ajute cineva in rezolvarea acestei probleme? S-a mai lovit cineva de aceasta.

Radiomatorii care au QTH-ul la bloc cum s-au protejat impotriva traznetului?

YO5PUY
Mesaje: 57
Membru din: Dum Mai 24, 2015 4:08 am
Contact:

Re: Impamantare antena la bloc

Mesajde YO5PUY » Sâm Mar 19, 2016 11:05 pm

Descrie putin problema blocul e betonat imprejur si beciul la fel?

yo3idg
Mesaje: 9
Membru din: Sâm Mar 19, 2016 12:15 pm
Contact:

Re: Impamantare antena la bloc

Mesajde yo3idg » Dum Mar 20, 2016 12:05 am

Da blocul e betonat de jur imprejur, plus ca am si restaurante la parter.

Blocul este terminat in 1995, avea sistem de antena colectiva, dar paratrasnetul aferent "a facut picioare".

De la etajul 8 la "beci" e greu sa trag vreun cablu fara sa-mi sara cineva in cap.

yo7mr
Mesaje: 92
Membru din: Joi Oct 21, 2010 8:14 am
Contact:

Re: Impamantare antena la bloc

Mesajde yo7mr » Dum Mar 20, 2016 7:06 am

Salut voios de radioamator !

Impamantarea existenta la priza " schuko " pentru 220 V ~ trebuie exclusa ca varianta de paratraznet - rolul acesteia find numai pentru protectia electrica impotriva electrocutarii la atingere accidentala a partilor metalice ale aparatelor pe care ar putea aparea tensinunea periculoasa, aparate pe care le folosim alimenatate la curent electric ( frigider, masina de spalat, centrala termica si orice aparat sau dizpozitiv ce are din constructie carcasa metalica - dotate obligatoriu cu cablu trifilar si stecher shuko cu contactul pentru impamantare, la acesta se va lega intotdeauna conductorul galben - verde, pe care nu trebuie sa circule tensiune in mod normal ) Conductorul de impamantare electric trebuie sa fie separat si diferit de conductorul de nul de alimentare.

Revenind la impamantarea necesara cladirii si antenei
mentionez ca aceasta nu depinde de tipul cladirii sau al materialelor de constructie din care este realizata ci standardelor de proiectare si executie al cladirii care obligatoriu ar trebui sa contina o centura de impamantare, chiar daca a fost proiectata sau nu, cu antena colectiva sau paratraznet.

Eu locuiesc intr-un bloc de caramida foarte vechi - 3 etaje - iar platbanda metalica galvanizata catre impamantare este la vedere - obligatoriu sa fie vizibila ( nu ingropata ), de pe planseul blocului m-am racordat la aceasta cu o platbanda de racord prin sudura. Racordul trebuie sa aiba sectiunea minima 100 mmp, adica o platbanda 25 mm X 4mm, poate fi si un conductor cu aceasta sectiune, dar pentru robustete si siguranta folosim platbanda galvanizata. Am verificat continuitatea acesteia pana-n pamant, am gasit-o intrerupta in apropierea solului si am sudat-o corespunzator, in pamant sper sa fie corespunzatoare...

in cazul Dvs este posibil sa gasiti capatul catre impamantare, mai ales ca a existat o instalatie de paratraznet, aceasta poate fi mai greu de gasit deoarece ulterior a existat practica necorespunzatoare in constructii de a fi ingropata in zid sau sub planseu din considerente de usurinta realizarii, de asemenea poate fi ascunsa sub lucrarile de izolarea acoperisului, cu carton, bitum, etc. Desi operatia este simpla in aparenta, nu este chiar usor de realizat, fiind foarte importanta aceasta protectie. Antena J - pole are avantajul ca este in scurt circuit, dar trebuie legata pe acoperis la centura de impamantare, altfel exista riscul ca fulgerul sa coboare pe cablul coaxial catre operator...
Va doresc Succes si Noroc !
cu prietenie, MARIAN - Targu Jiu

YO5PQQ
Mesaje: 301
Membru din: Sâm Mai 30, 2020 2:07 pm
Contact:

Re: Impamantare antena la bloc

Mesajde YO5PQQ » Dum Mar 20, 2016 7:14 am

yo3idg scrie:De la etajul 8 la "beci" e greu sa trag vreun cablu fara sa-mi sara cineva in cap.


Pun pariu că la aerisirea din baie sau la coloana de țevi de apă / scurgere nu v-ați gândit. Ambele merg în beci.
În situația mea, blocul meu este făcut la normă și nu are nici împământare PE la prize, nici paratrăznet. Există un singur circuit în casă (în bucătărie unde a fost tras trifazic pentru sobe) care are un conductor de protecție, care în tablou merge la nul.
Deci există și așa maimuțe.

yo5fmt
Mesaje: 102
Membru din: Mie Iul 07, 2010 11:18 pm
Contact:

Re: Impamantare antena la bloc

Mesajde yo5fmt » Dum Mar 20, 2016 10:57 am

Nu invitati fulgerul in antena care este montata pe bloc sau casa! Orice impamantare a acesteia va fi ca o invitatie pentru descarcarile atmosferice. Impamantarea aceea ca la carte se poate face doar la antenele montate pe sol. O protectie a statiei se poate face cu eclatoare dedicate, montate pe cablul de coborare, care descarca tensiunile periculoase. Din pacate foarte putine blocuri de locuinte au protectie antifulger corect executata. Parafulger corect inseamna centura pe acoperis/terasa, unul sau mai multe varfuri captatoare, o platbanda serioasa de coborare EXTERIOARA care se monteaza intro zona care sa fie la minim 1.5m de orice deschidere din zid, o centura corecta de impamantare in jurul cladirii. Asa ar trebui sa fie....din pacate practica demonstreaza o crasa delasare din acest punct de vedere. Dau numai exemplul blocului meu, care pe pilonul de antena comuna avea si varf de paratonier si...era conectata cu o platbanda trecuta prin planseu, in firida electrica, la nulul barelor de alimentare a apartamentelor !!! Orice descarcare directa s-ar fi propagat prin toate apartamentele blocului!!! Asa ca verificati bine aceste sisteme si daca nu exista o instalatie corecta la care sa va cuplati antena mai bine nu faceti nici o impamantare.

yo3idg
Mesaje: 9
Membru din: Sâm Mar 19, 2016 12:15 pm
Contact:

Re: Impamantare antena la bloc

Mesajde yo3idg » Dum Mar 20, 2016 11:20 am

yo5fmt scrie:daca nu exista o instalatie corecta la care sa va cuplati antena mai bine nu faceti nici o impamantare.


Pai oricum se impamanteaza prin coaxial-transceiver-priza, dar nu este deloc corespunzator.

Stau destul de sus ca sa nu mai corespunda "fara impamantare e mai sigur". Nici avioanele nu au impamantare, dar sunt traznite si ele.

Cunoasteti pe cineva care poate face verificarile necesare la instalatia blocului ?

yo5ajr
Mesaje: 723
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: Impamantare antena la bloc

Mesajde yo5ajr » Dum Mar 20, 2016 1:41 pm

"E lung drumul spre Tipperary" - asa e si cu normele pe care furnizorii si constructorii au sfidat. E o ineptie legare pamantarii (de protectie) la nul - ul retelei si la casnici. Mai nou se monteaza protectii diferentiale - dar si asta din considerente de a reduce posibilitatile de furt de energie. E totusi benefic ca nu te mai lasa sa legi pamantarea de protectie la nulul retelei ca ramai in bezna iar daca la calcatorul XYL - ului se degradeaza izolatia, cam la 5 - 15 mA declanseaza diferentialul. Esti obligat sa arunci sau sa repari (tot noi radioamatorii avem aceste sarcini domestice) acel calcator.
73 de Miki

YO5PUY
Mesaje: 57
Membru din: Dum Mai 24, 2015 4:08 am
Contact:

Re: Impamantare antena la bloc

Mesajde YO5PUY » Dum Mar 20, 2016 3:08 pm

Daca nu ai sistem de impamantare macar sa pui o mufa afara sa poti deconecta cablul ce coboara de pe bloc de cablul ce intra in casa. Si tragerea impamantarii prin sistemele de aerisire e interzisa , se pozeaza doar pe exterior obligatoriu prin cablu sa platbanda.
Spunele vecinilor ca faci un paratrasnet nu pomeni de antena cu ocazia asta poti sa montezi 2 antene. :twisted:

YO5PQQ
Mesaje: 301
Membru din: Sâm Mai 30, 2020 2:07 pm
Contact:

Re: Impamantare antena la bloc

Mesajde YO5PQQ » Dum Mar 20, 2016 3:32 pm

mai către toamna trecută dau peste doi puradei între blocuri. unul cu o pungă umflată în mână și celălalt cu un sfic.
- Bă ce faceți aici?
- nenea tăiem cabluri nefolosite de pe blocuri.
- ia tăiați-o rapid de-aici

... succes cu myf-ul pe-afară!
multe-s interzise azi, dar doar pentru unii.
73!


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori