ANTENA DE LA BLOC SAU ... ANTENELE PROBLEMA NOASTRA CEA MAI.

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
yo9bgr
Mesaje: 16
Membru din: Mie Iun 23, 2010 4:29 pm
Contact:

ANTENA DE LA BLOC SAU ... ANTENELE PROBLEMA NOASTRA CEA MAI.

Mesajde yo9bgr » Vin Mar 25, 2016 8:39 pm

Consider ca ar fi momentul sa discutam un subiect de esenta in pasiunea nostra...Antena de emisie - receptie .
Dezbatere ce poate fi purtata la nivel accesibil tuturor si poate dirija, lamuri, indruma activitatea celor ce departe de a fi profesionisti au nevoie de experienta celor cu mai multi ani in pasiune .
ANTENA este cel mai simplu amplificator sau cel mai eficient atenuator al watilor de la emisie !
Fara a categorisi, a cataloga furnizori, solutii doresc sa dezbatem problema antenelor greu restictionate de : suprafata detinuta, locatia unde ne desfasuram activitatea, regimul de lucru: stabil, portabil, mobil , acasa, in vacanta sau la tara !
Fericiti sau nefericiti sa incercam sa gasim in experienta altora rezolvarea nostra !
Am inceput activitatea in 1970 si ca mine mai sunt multi in activitate. Sa impartasim din cele traite si experimentate solutii ce merita sau nu merita sa ne ocupe timpul sa sa ne cheltuie banii si asa putini !
Eu am aruncat piatra ...cine indrazneste sa o ridice ?
Am inceput cu o provocare la moda ... Antena de la bloc !
Complexa, dificila, rezolvabila au ba ?
73 ! George
YO9BGR
accept si in particular discutii la 0722249200 sau in banda !

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 748
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: ANTENA DE LA BLOC SAU ... ANTENELE PROBLEMA NOASTRA CEA

Mesajde YO4BKM » Sâm Mar 26, 2016 9:11 am

Motto: Antena te ridica, antena te coboara/ Antena iti da viata, antena te omoara.
Niciodata o antena la bloc nu va egala in performante o antena construita la sol. Inaltimi diferite ale blocului (de la 10 m la peste 30 m), armaturi metalice, vecinatati, nu vor duce la o radiatie dupa dorinta nici in US, nici in UUS. Am facut trafic radio de la bloc de 4 etaje cu antena filara intre terasele blocurilor de 4 etaje, de la bloc cu 7 etaje cu antena filara plecand de la etajul 2 la etajul 4 al blocului vecin, rezultate comparabile dar inferioare celor obtinute cu antena de la tara, pe piloni de 12 m la 45 m intre ei. Chiar si un beam rotativ, cu fascicul dirijat, la bloc ridica probleme fata de unul de la tara, in primul rand fixarea pe acoperis necesita lucrari care intra sub incidenta reglementarilor care impun autorizatii de constructie. Am avut un Swan rotativ pe UUS al carui pilon se sprijinea in rama balconului (etaj 4/4) si se fixa intr-o incastrare facuta in zidul exterior al propriului apartament, acesta a fost un caz fericit. Cand m-am mutat la etajul 2/7 a disparut aceasta placere.
In afara de astfel de probleme tehnice, pentru care trebuie cautate solutii de compromis la fata locului si unde niciuna nu seamana cu cealalta, problema cea mai spinoasa este lipsa oricarei reglementari in favoarea radioamatorismului. Niciun vecin care sta la ultimul etaj nu va accepta sa i se umble pe acoperis sau sa se instaleze echipamente care ii pot deteriora apartamentul cand ploua si, logic vorbind, are dreptate. O reglementare temeinica ar trebui sa prevada norme concrete privind instalarea de antene la bloc, cu solutii concrete (proiect de executie, avize etc) date de arhitecti si de constructori care sa garanteze integritatea locuintelor vecinilor. Chiar daca o astfel de cale pare birocratica, ea trebuie sa se aplice, face parte din pretul suportat de traiul in colectivitate care se conduce si dupa "ce tie nu-ti place, altuia nu-i face". Si, cui i-ar placea sa ii ploua in casa cand acest lucru nu se produce din vina lui? Dar reticienta vecinilor se poate manifesta si in prezenta unor astfel de reglementari tehnice daca lipseste si o reglementare juridica care sa impuna invingerea unor astfel de opozitii, la urma urmei terasa apartine in proprietate comuna tuturor, numai ca cel care sta sub ea simte urmarile oricarei avarii. Reglementarile juridice ar trebui sa se bazeze pe caracterul de utilitate publica pe care ar trebui sa-l aibe radioamatorismul (care exista, este sublim pot zice, dar lipseste cu desavarsire) si sa contina masuri de evitare a avariilor precum si raspunderea concreta in caz de producere a lor. Dar, cand alesii nostri nu VOR sa rezolve probleme mult mai importante (copii care mor in spitale, bolnavi care sunt plimbati cu targa de la un spital la altul, intoxicari in masa produse spre imbogatirea unora, batrani lipsiti de medicamente), ce mai putem spera de la o pretentie din care nu moare nimeni? Nimic altceva decat, uneori, un mic "aranjament" cu administratia blocului, valabil doar in cazuri cu totul conjuncturale (XYL a fost decenii administrator de bloc si nu am putut monta antena pe bloc ci, destul de greu,un fir la fereastra pana peste drum) sau o resedinta undeva la o curte. Asa ca ramanem tot la "nenea Iancu": ori sa se modifice, primesc, dar sa nu se schimbe nimic, ori sa nu se modifice primesc, dar sa se schimbe cate ceva pe ici pe colo, prin punctele esentiale. Din acesata dilema nu puteti iesi. Am zis! Dar nici nu putem abandona discutiile, cine stie, poate ca apare si ceva soare pe ulita noastra. 72!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo5ajr
Mesaje: 682
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: ANTENA DE LA BLOC SAU ... ANTENELE PROBLEMA NOASTRA CEA

Mesajde yo5ajr » Sâm Mar 26, 2016 10:02 am

Ne ai lipsit draga Tavi. Poate nu e intamplator ca in preajma Sfintelor Sarbatori apari din nou cu carisma si pace in suflet postand o problema atat de spinoasa pentru radioamatori. Multi ani de zile, cat am stat in aglomeratia urbana am folosit o antena verticala pentru 40m pe acoperisul blocului unde am locuit la et.4.
Era monoband, lucra foarte bine, aduc aminte cum m-au napadit transpiratiile la primul QSO cu un JA. Am mai tras un VS1AA intre blocul meu si blocul de vs. Toate astea am reusit datorita unei diplomatii nu chiar "ortodoxe". La acele formatii de GP. in anii 75 aveam in "subordine" 5 autostatii montate pe masini, mai intai "Tudor V." apoi ARO. La aplicatii periodice (la care toate echipajele erau din prieteni si radioamatori) din calcule lesne de inteles am cautat sa fac "o demonstratie de forta" parcand sub blocul meu chiar si pentru 10 minute cu aceste masini de lupta inspirand in imaginatia vecinilor ca "fac parte din temutul sistem" - reusind sa - mi respecte antenele mele. Vorba vine - "te prinzi si cu draq sa treci puntea". Cu regretatul YO5OEF - Boby (inca nu avea indicativ) care era sef transmisiuni la o unitate de blindate chiar am "condus" o aplicatie comuna de 3 zile - el cu ai lui, eu cu ai mei, alaturi, cot la cot de pe terasa mea din bloc folosind antenele mele. (daca eram desconspirati, azi nu as scrie aceste randuri...hi) Sefii de retele din Buc. si orasele periferice din YO erau pe spate auzind semnalele noastre cu o tarie ca nici-o data in astfel de retele de aplicatie. O aplicatie banala devenea un festin al telegrafistilor, in multe cazuri ne am recunoscut in trafic ca suntem radioamatori. Adevarul este ca radioamatorii din blocuri sant prohibiti fata de cei de la tara din cauza antenelor dar se mai ridica si aspecte de bruiaj reciproc in astfel de mediu. Nimic nu e insa imposibil daca exista solidaritate, respect si dialog pragmatic intre noi, din care ar trebui sa faca parte si reprezentantii nostri alesi cu incredere. O actiune larga in care sa faca parte si media, explicand ca modesta statie al lui Ionica, Ghita, Petre...si antenele din blocuri intr-un moment pot salva la nevoie chiar si vieti omenesti, ca acei reticienti obtuzi in contra antenelor noastre pot beneficia de ajutorul radioamatorilor la mare nevoie. Am trait intens si evenimentele tragice din 77 si am constatat acest fapt pe viu.
Daca vrei - poti, daca vrem - putem, dar pretul este SOLIDARITATE si intelegere, respect reciproc. 73 de Miki
Ultima oară modificat Sâm Mar 26, 2016 12:03 pm de către yo5ajr, modificat 1 dată în total.

yo5ajr
Mesaje: 682
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: ANTENA DE LA BLOC SAU ... ANTENELE PROBLEMA NOASTRA CEA

Mesajde yo5ajr » Sâm Mar 26, 2016 11:27 am

Acolo estas posibil?
IMG_1099.JPG
RV3FF Andrey locuieste in bloc! Dar...in Rusia.
IMG_1099.JPG (49.24 KiB) Vizualizat de 3416 ori

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 748
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: ANTENA DE LA BLOC SAU ... ANTENELE PROBLEMA NOASTRA CEA

Mesajde YO4BKM » Sâm Mar 26, 2016 2:22 pm

TNX Miki! Cred ca una din explicatii la ce ai scris in partea de inceput a postarii tale este sta in ceva simplu: nu poti tine departe vulpea de cotetul cu gaini. Revenind la antena de pe bloc in Rusia, am vazut asa ceva si in YO si in DX, numai ca, desi instalatiile aratau la fel, modul in care au putut fi construite cred ca difera, desi nu ar trebui sa se intample acest lucru. O astfel de instalatie se inscrie, in orice tara civilizata, in categoria celor care au nevoie de proiect, executant autorizat si aviz de constructie, daca nu chiar si de un aviz de urbanism. Un alt detaliu, absolut de neimaginat la noi: am citit in CQ DL de acum cca 8 ani ca in DL montarea unei antene pe autovehicul trebuie sa fie autorizata. Nu se spune daca este o antena de cativa zeci de cm pentru radioul de la bord sau o antena undita pentru 27 MHz (care poate atinge usor linii electrice, poduri etc, lucru posibil si pentru o antena de o jumatate de metru pusa pe plafonul unei cabine inalte), asta o decide autoritatea care autorizeaza instalarea. Numai ca in multe locuri unde am vazut asa ceva in YO (Suceava, Buzau, Braila, Pitesti si altele, cunosc sau am cunoscut bine posesorii lor, cand trec pe langa ei pot face si eu o poza sa o pun pe acest forum) s-au folosit "calitati" particulare si personale ale detinatorilor, in toate cazurile persoane cu mare influenta, chiar peste cele descrise de tine cand te refereai la manevrele pe care le faceai. Intr-un singur caz din cele cunoscute cineva a cumparat o portiune de acoperis, l-a transformat in mansarda proprie si acolo are statia, inclusiv antenele care iese prin acoperisul mansardei, folosindu-se doar de dreptul de proprietate care nu este totusi exclusiv si absolut. Nu cred sa existe cineva din YO care detine asa ceva in mod autorizat legal (la modul in care, oricine ar dori acest lucru, il poate obtine fara sistemul spagii, pilelor si relatiilor) si nici nu cred ca va fi cineva inainte de a se rezolva alte urgente precum asistenta medicala, protectia contra inundatiilor, reabilitarea cladirilor, repararea drumurilor dar, mai ales, lichidarea coruptiei, adica pe la sfantu'asteapta. Cum am mai spus: o resedinta cu curte rezolva problema, desi si aici ridicarea unui pilon trebuie autorizata, ca orice constructie, numai ca nu pe o cale atat de complicata. 72!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 748
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: ANTENA DE LA BLOC SAU ... ANTENELE PROBLEMA NOASTRA CEA

Mesajde YO4BKM » Sâm Mar 26, 2016 2:28 pm

Corectez in mesajul anterior: textul ".....antenele care iese ....." devine "....antenele care ies...". Din viteza, tasta E este langa tasta S, s-au atins amandoua. TNX!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo5ajr
Mesaje: 682
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: ANTENA DE LA BLOC SAU ... ANTENELE PROBLEMA NOASTRA CEA

Mesajde yo5ajr » Sâm Mar 26, 2016 2:46 pm

Interesante lucruri Tavi. In HA mi au povestit ham - i ca si acolo e nevoie de proiect, bani, autorizari la greu dar oarecum, si partial au gasit o usita. Vrei un vertical? Nimic mai simplu. Poti ridica fara complicatii daca o botezi "catarg pentru steag" si apoi si cocotesti steagul care nu influenteaza lobii RF la acea antena verticala declarat sub alta denumire...hi. Asta in numele "patriotismului"... si atunci totul e OK:)))

yo5fmt
Mesaje: 91
Membru din: Mie Iul 07, 2010 11:18 pm
Contact:

Re: ANTENA DE LA BLOC SAU ... ANTENELE PROBLEMA NOASTRA CEA

Mesajde yo5fmt » Dum Mar 27, 2016 10:01 am

Woooow....o tema de discutii care nu moare niciodata! Desi e posibil sa moara instant daca minunatele noastre jeguri politice care au ajuns in forul diriguitor al tarii vor ridica mana in camera deputatilor la o propunere legislativa care deja prin senat a trecut (cred ca tacit....adica prin lene absoluta de a dezbate in timp util o propunere legislativa) si care din prima fraza exclude montarea ORICAROR ANTENE SAU DISPOZITIVE CARE RADIAZA RADIOFRECVENTA mai aproape de 500 m de scoli, gradinite, spitale, camine etc! Desi probabil cel care a facut propunerea s-a referit la antenele de GSM, in marele entuziasm de a vota legi care pe ei nu-i coasta nimic a uitat sa specifice acest lucru. Astfel antenele noastre de pe blocuri si chiar si case de locuit daca pe o raza de 500m avem ceva institutii din cele cuprinse in proiectul de lege devin INTERZISE! Pe harta locala trasati un cerc de 500m diametru si veti vedea ca aproape toti vom fi in dificultate! Eu am inventariat la repezeala si am gasit peste zece institutii a caror existenta va face prohibita antena mea de pe bloc!
Dar cred ca problemele de care ne lovim fiecare tin de locul si posibilitatile tehnice personalizate pentru fiecare radioamator in parte si rezolvarea lor este individuala. Este greu sa dai macar sfaturi pentru colegi cum sa se descurce cu toate restrictiile legislative (mai precis deocamdata lipsa acestora) si tehnice date de locatie. Mai ales pentru radioamatorii care stau la bloc, pe langa cele date de permisivitatea colocatarilor este problema tehnica data de spatiul restrans, posibilitati grele de ancorare, mascarea cablurilor de coborare, etc. Eu din 1968 de cand am certificat de radioamator doar la bloc am avut "placerea " sa stau. Totdeauna am gasit posibilitatea de a monta cate ceva care sa radieze cat de cat. In anii de trista amintire, pana in 1989 in montarea antenelor pe bloc problemele erau legate de existenta padurilor de antene de receptie tv care imi ingreunau viata de doua ori: trebuia totdeauna sa ajung deasupra antenelor tv si bineinteles aparitia TVI, mai mult din cauza amplificatorelor de antena care facilitau vizionarea emisiunilor din tarile vecine si a televizoarelor cu mediile frecventa acordate de "nea Fanica" pentru mai multa claritate... Apoi cu sosirea "democratiei" au aparut cablurile companiilor de distributie semnal TV cu care ne deranjam reciproc...si in unele zone ne mai deranjam si azi.
De a lungul timpului am incercat mai multe antene care s-au pretat la montare pe bloc. Dintre toate, cea mai reusita a fost o antena "piramida" pentru 80m dar care functiona binisor in toate benzile de frecventa, bineinteles ajutat de un tuner . Multa lume se fereste de aceasta antena crezand ca este enorma, desi nu este asa! Trebuie o suprafata de 14x14 m si un catarg de 10-12m care nici macar nu trebuie ancorat, acest lucru facandu-se chiar de catre bratele antenei. Aceste dimensiuni sunt disponibile pe multe blocuri, si fiindca baza piramidei nu radiaza se poate jongla inaltimea catargului cu adaugarea inaltimii casei liftului (la mine asa a fost). La realizarea antenei este necesar a se folosi conductor din cupru! Eu la prima realizare asta am folosit si a functionat impecabil atat la emisie cat si la receptie! Din pacate in lipsa mea de acasa s-a refacut hidroizolatia blocului, muncitorii se impiedecau de partea de jos a antenei, asa ca au taiat-o bucati si am gasit la revenire antena mea casapita si adunata frumos in colacei la baza catargului! Am refacut antena din cablu de otel zincat, dar nu a mai dat randament de nici un fel: receptie foarte zgomotoasa (care in prima varianta a fost extraordinara-bucla inchisa!) iar la emisie desi se acorda, randamentul era sub orice critica! Daca cu prima varianta cu 40W am lucrat Martinica in 80 m, cu asta abia mai eram auzit prin tara si cateodata EU ! Iar cu trecerea timpului, probabil din cauza oxidarii dintre toroanele cablului caracteristicile s-au deteriorat drastic, fapt care m-a dus la desfintarea ei. De atunci am incercat doua variante de vertical: 14AWQ si Hustler 5B. Amandoua aveau "gura" mare, cu randament bun in aproape toate benzile la emisie, in schimb dezastruoase la receptie! In mijlocul Clujului smogul electromagnetic este atat de puternic incat pana la 15m S-metrul indica nivele de 9 si chiar si 9+ si verticala favorizeaza drastic receptionarea acestui zgomot! Urmatorul proiect este sa incerc cu varianta de receptie pe antena cadru cu sau fara amplificator (http://www.lz1aq.signacor.com/docs/wsml ... ntenna.htm ), iar daca nu da rezultate atunci revin la vechea dragoste-piramida. Ma tenteaza si un beam rotativ pentru benzile superioare, dar suprafata disponibila ma limiteaza si ar trebui sa renunt la benzile inferioare.
Sa vedem daca acest topic va trai si vor aparea si alte opinii, experiente traite si idei!
Bafta la antene! 73, Vasile YO5FMT

YO5PQQ

Re: ANTENA DE LA BLOC SAU ... ANTENELE PROBLEMA NOASTRA CEA

Mesajde YO5PQQ » Dum Mar 27, 2016 7:12 pm

poate cineva să dea un link concret la acest proiect de lege, așa cum trebuie să se regăsească el pe site-ul Senatului?
de exemplu:
https://www.senat.ro/LegiProiect.aspx
https://www.senat.ro/infosenat/PlenNL.aspx

asta ca să discutăm la subiect... nu pe debitări populiste ale aleșilor...


LE. singura legătură la această aberație este: http://dianatusa.ro/infrastructura-rete ... ectronice/ , unde ilustra aleasă își documentează extracțiile din puțul gândirii cu linkuri de pe cancan sau sursepestiri. mirobolant.

YO8TFF
Mesaje: 230
Membru din: Vin Ian 10, 2014 10:43 pm
Contact:

Re: ANTENA DE LA BLOC SAU ... ANTENELE PROBLEMA NOASTRA CEA

Mesajde YO8TFF » Lun Mar 28, 2016 12:29 am

Am gasit-o
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck ... ?idp=15209
La Senat a fost adoptata, dar pare scrisa in asa fel ca va trebui dictionar.
Ca de exemplu suport electromagnetic - pana acum era discketa sau banda magnetica in materie de transport a informatiilor/semnalelor, se pare ca se schimba Dex-ul cu noua lege :shock:
DISCHÉTĂ, dischete, s. f. Disc constituind suportul magnetic al informației cu care se operează în informatică. – Din fr. disquette, engl. diskete.

LE Sper sa se opreasca la Camera deputatilor ori sa o amendeze, deoarece, tipic romanesc, expunerea de motive se leaga de GSM si vorbeste de frecventele aferente dar in lege nu specifica ecartul de frecvente.

LLE OK discheta era numai suport magnetic dar sa vedem si suportul ce poate fi dual electric si magnetic

73,Florin


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori