Tornada in QTH-ul lui W3LPL

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 887
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Tornada in QTH-ul lui W3LPL

Mesajde n2yo » Joi Iun 23, 2016 5:15 pm

Acum doua zile o tornada de categoria EF-0 a afectat amplasamentul lui W3LPL si a cauzat un pilon de 200ft (cca 60m) sa se prabuseasca. Ceilalti piloni si antenele aferente par sa fie in regula, potrivit lui Frank Donovan W3LPL. Un articol insotit de poza pilonului prabusit se gaseste pe site-ul ARRL.
http://www.arrl.org/news/confirmed-torn ... st-station
Un interviu luat lui W3LPL in 2008 poate fi citit la aceasta adresa:
http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=493

73s de Ciprian N2YO

4x1ad
Mesaje: 425
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Tornada in QTH-ul lui W3LPL

Mesajde 4x1ad » Joi Iun 23, 2016 8:55 pm

@N2YO: interesant de ce toata padurea de piloni a rezistat si tocmai acesta a cedat. Varsta, ancorare defectuoasa, supra incarcare.... Deobicei cedeaza o singura ancora prea tensionata sau corodata, sistemul se dezechilibreaza si dupa ea (ca la efectul domino) se duc imediat si celelalte ancore . Am vazut si pozele de la Iernut cu stalpii de 400kV colapsati, se pare din cauza coroziunii avansate si a unei mentenante incorecte. Si din astfel de evenimente nedorite trebuie invatat.

73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 887
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Re: Tornada in QTH-ul lui W3LPL

Mesajde n2yo » Joi Iun 23, 2016 9:42 pm

S-ar putea ca tornada sa fi trecut tangential la proprietatea lui Frank si nu a trecut peste intregul camp de antene. Casa nu a suferit avarii, insa copacii din dreptul strazii au fost smulsi din pamant.

73s de Ciprian N2YO

yo5ajr
Mesaje: 703
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: Tornada in QTH-ul lui W3LPL

Mesajde yo5ajr » Joi Iun 23, 2016 11:36 pm

O viata am lucrat la Transelectrica si va pot spune ca daca in sisteme de distributie de importanta urbana sau rurala mai sunt superficialitati, in sistemele Nationale, magistrale, acest lucru - ori cat a gresit politicul cu numiri incompetente la conduceri - nu se intampla. Mentenantele, mai ales in zona Ludus, Iernut au fost executate in bune conditii, recent, chiar si lucrari de prevenire in caz de inundatii. Cine crede ca pilonii pe liniile magistrale in sistemul Tarii, de importanta Nationala nu sunt intretinute - greseste sau are informatii eronate. Acum ca s-a intamplat ce a ce nimeni nu a crezut ca e posibil, e pe masa specialistilor dar si a meteorologilor.


YO5AVN
Mesaje: 99
Membru din: Lun Mar 21, 2011 12:18 pm
Contact:

Re: Tornada in QTH-ul lui W3LPL

Mesajde YO5AVN » Vin Iun 24, 2016 6:37 pm

Draga Miki! - din pacate trebuie sa te contrazic - in ultimii ani, dupa ce ai iesit la pensie, lucrarile de intretinere la stalpii de sustinere se fac de mantuiala - banii se consuma, vopseaua volosita de proasta calitate - aplicata deseori impropriu. Lipsa totala de profesionalism! Cert e ca selectia vopselei adecvate presupune cunostinte tehnice, controlul calitativ al receptiei trebuie facut cu professionalism, dupa reglementari tehnice clare (EN...). Daca acestea se fac "la ureche" si dupa "spaga" se ajunge la stalpi daramati.


Am o serie de foto cu imagini - stalpi grav ruginiti - din cauza vopselei prost selectate (care trebuie sa fie rezistenta la radiatii UV si intemperii).Nu stiu sa le pun aici - dar le trimit prin E-mail.

yo5ajr
Mesaje: 703
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: Tornada in QTH-ul lui W3LPL

Mesajde yo5ajr » Sâm Iun 25, 2016 12:24 am

E posibil. Eu am iesit la vacanta mare in 2000. Cu multi ani inainte programele de mentenanta erau strict urmarite in sistemul national. Foloseam intens si termovizarile. Greselile erau egali cu "atentat la siguranta Nationala". Vopselele alegeam dupa lungi studii, referinte, iar la receptia lucrarilor verificam cu laser grosimea sau nr. straturilor al vopselelor. Decaparea stalpilor era o procedura dura si extrem de urmarita. Din pacate acum beneficiarul nu mai dispune de echipe proprii de mentenanta si intretinere, interventie, el face doar exploatare iar lucrarile executa N firme care mai de care mai cu mot dar cu conducere, administrativ etc. ne subordonat Transelectrica. Din cauza "deformarii" mele profesionale "invechita" nu pot concepe cum poate ajunge un sistem National primordial in economia Tarii in stare degradata, neintretinuta. Nu pot concepe. 5AVN - stiu ca ai un doctorat in aceste teme (coroziuni, electrocoroziuni) dar cred ca ramanem simpli spectatori care nu mai au acces in nici un fel. Daca totusi e adevarat..."vai de Mama noastra" in termen lung si apropiat. Sa auzim de bine fara QRN. 73


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori