O noua familie de antene

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
4x1ad
Mesaje: 432
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

O noua familie de antene

Mesajde 4x1ad » Sâm Aug 20, 2016 5:10 pm

O noua familie de antene

Pentru cei interesati: Cunoscutul producator german de antene, Optibeam, a lansat ieri o noua linie de antene directive multibanda, numita OBLY (Optibeam Log Yagi). Sunt de fapt niste LogPeriodice optimizate pe calculator pentru obtinerea unor performante superioare antenelor LogPeriodice uzuale care au deobicei performante inferioare unor antene Yagi obisnuite (gain si raport F/B). Cele 4 noi modele acopera benzile de 14, 18, 21, 24 si 28MHz si se numesc: OBLY14-5; OBLY16-5; OBLY20-5; si OBLY25-5. Au intre 14 si 25 de elemente cu boom-uri cuprinse intre 7 si 21m si greutati de 58-165kg. Rotoarele necesare: 1.6-3mp. Preturile FOB: cca. 1600-3900 Euro. Merita comparate cu performantele, dimensiunile, greutatea si preturile antenelor Optibeam multiband clasice (monoband-uri intercalate pe acelasi boom cu o singura alimentare comuna).
O scurta prezentare tehnica si cateva detalii in fisierul PDF atasat la aceasta postare.
Specificatiile tehnice si fotografiile celor 4 antene se gasesc pe site-ul firmei la : http://www.optibeam.de

73 de Morel 4X1AD ex.YO4BE
Fişiere ataşate
logyagi_e.pdf
Noua familie de antene OBLY
(276.18 KiB) Descărcat de 187 ori
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

yo5ovm
Mesaje: 44
Membru din: Mar Dec 13, 2011 7:28 pm
Contact:

Re: O noua familie de antene

Mesajde yo5ovm » Dum Aug 21, 2016 6:28 pm

shalom

Multumim Morel,ca de obicei, In time informatia,doar sursele de finantare pentru noi cetatenii de mana a doua sau mai putin a europei nu sant indicate.........!
73,5 ovm.

4x1ad
Mesaje: 432
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: O noua familie de antene

Mesajde 4x1ad » Dum Aug 21, 2016 9:08 pm

@YO5OVM: eu nu postez aceste informatii in speranta ca vreun cititor sa fuga repede si sa comande astfel de antene. Eu doar le semnalez celor interesati noile aparitii in acest domeniu pentru ca in opinia mea, chiar daca 80% dintre noi nu ne putem permite astfel de achizitii, trebuie totusi sa ne tinem la curent cu noile tehnologii si metode care pot fi aplicate intr-un fel sau altul si de noi in diverse constructii si experimentari.
Sunt perfect constient de decalajele economice serioase existente printre radioamatori insa nu vad nici un motiv ca in anul de gratie 2016 sa mentinem si decalajele de cunoastere si documentare de acum un sfert de secol. Nu in contextul in care informatia circula libera pe internet.

In cazul specific al liniei OBLY, este bine de aflat ca au aparut programe si metode de optimizare precum si conceptii constructive si functionale noi care permit performante sporite antenelor din familia logperiodicelor (care niciodata nu au avut performante de gain si raport F/B foarte apropiate de antenele Yagi clasice), si care nu au fost suficient de populare printre radioamatori.

Consider ca pentru cine se preocupa de constructia si experimentarea de antene, este o veste care merita atentie. Ba chiar am propus o matrice de comparatie intre performantele, dimensiunile, greutatea si costurile antenelor din noua linie hibrida OBLY cu cele clasice Optibeam aproximativ echivalente (Yagi multiband construite prin intercalarea de Yagi monoband-uri pe acelasi boom si alimentare comuna) dar eventual si cu antenele Yagi multibanda clasice (cu trapuri sau linear loading). Cred ca este interesant de vazut un raport cost/performanta intre cele 3 conceptii de antene.

73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

Avatar utilizator
yo4lhr
Mesaje: 78
Membru din: Lun Mar 14, 2011 8:05 pm
Contact:

Re: O noua familie de antene

Mesajde yo4lhr » Lun Aug 22, 2016 1:52 pm

Buna ziua Morel

Multumim pentru acest info util.
Cat despre a compara un log periodic cu un Y monoband, nu are loc discutia. Normal ca un logperiodic va avea G mai mic deoarece este de banda foarte larga. Eu personal am construit un log periodic (dupa o discutie cu YO3CO) care acoperea benzile de 6 si 10m (care ma interesau) dar in afara de faptul ca roteam o singura antena alt avantaj nu a fost. Pe fiecare banda functiona mai slab decat un LW.
Logperiodic cu boom-ul de 25m .... ce sa zic, frumoasa antena. Trebuie un catarg de cel putin 25m sau chiar mai inalt. Deci cine poate, poate; cine nu ... ne uitam si noi si visam ca dupa ce emigram in Sahara (ca sa avem loc si lipsa de vecini) sa montam o asemenea antena :P .
Pana atunci, best 73 !

Cu stima,
Nic - yo4lhr
orice sarma este o antena, dar sa nu exageram

4x1ad
Mesaje: 432
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: O noua familie de antene

Mesajde 4x1ad » Lun Aug 22, 2016 3:27 pm

@YO4LHR: Eu nu am sugerat comparatia cu Yagi monoband ci cu Yagi multiband. Ai sarit direct la cea mai mare antena desi exista si una cu boom de trei ori mai mic. Exista 4 modele diferite pentru a da raspuns la cei cu diverse spatii si resurse materiale disponibile. Oricum este vorba de LogYagi si merita de vazut atat avantajele cat si dezavantajele lor. Avand in vedere experienta ta dezamagitoare din trecut, acum vei vedea cat de mult s-au apropiat de performantele antenelor Yagi.

73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Google [Bot] și 2 vizitatori