Alegerea socurilor RF pentru antene de HF

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Alegerea socurilor RF pentru antene de HF

Mesajde 4x1ad » Mar Sep 20, 2016 2:23 pm

Iata un tabel foarte util celor care au nevoie de un RF Choke pentru a atenua curentii de mod comun care apar de-a lungul unui cablu coaxial de alimentare. Acesti curenti nedoriti apar de obicei ca rezultat al adaptarii precare dintre linia de alimentare si antena. Un exemplu des intalnit apare cand un cablu coaxial (fider asimetric) este conectat direct la o antena simetrica fara a folosi un sistem oarecare de simetrizare (ex. balun). Un alt exemplu este un cablu coaxial (fider asimetric) conectat direct la o antena tot asimetrica dar de impedanta mult diferita de a coaxialului, fara a conecta un sistem de adaptare oarecare (ex. UnUn).
Tabelul contine valorile aproximative ale impedantei unui astfel de soc de mod comun cand sunt folosite diverse toruri de ferita, inele de ferita sau miezuri binoculare de ferita bobinate cu cablu coaxial (sau fir bifilar) precum si cele construite din cablu coaxial bobinat in aer (diversi colacei din coaxial cu diametrele interne specificate in tabela). Acestia din urma sunt cunoscuti si sub numele de "ugly balun" sau "choke balun", denumiri incorecte deoarece nu sunt deloc dispozitive de simetrizare (Balun= balanced-to-unbalanced).
Dpdv tehnic, corecta este folosirea de dispozitive de simetrizare/adaptare intre fider si antena urmate de un astfel de RF Choke care va atenua si mai mult ramasitele de curenti de mod comun care produc diverse interferente neplacute atat la vecini cat si in shack-ul propriu. Cu cat mai mare este impedanta socului, cu atat mai mare este atenuarea curentilor vagabonzi.
Tabelul permite optimizarea metodei constructive functie de benzile acoperite. Evident, miturile ca un astfel de soc ar functiona cvasi-liniar de la 1.8 la 30MHz sunt complet perimate deoarece atenuarile difera mult pe o largime de banda de 30MHz. De obicei socurile se fac separat pentru benzile joase (1.8-10MHz) si cele inalte (14-30MHz).
Sugestia mea este de a alege solutiile care ofera o impedanta minima de 1.5-2KOhm la cea mai defavorizata frecventa de lucru.
TNX G3TXQ.

73 de Morel, 4X1AD x.YO4BE
Fişiere ataşate
G3TXQ.jpg
G3TXQ.jpg (474.49 KiB) Vizualizat de 7011 ori
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

YO9IRF
Mesaje: 328
Membru din: Sâm Iul 21, 2012 4:43 pm
Contact:

Re: Alegerea socurilor RF pentru antene de HF

Mesajde YO9IRF » Mie Sep 21, 2016 2:08 am

Pentru cine vrea sa aprofundeze subiectul, am uploadat o arhiva cu cateva documente de referinta pe subiectul asta:

https://www.dropbox.com/s/cqc5pjorvq69x ... s.zip?dl=1

Recomand in mod special "Coaxial transmitting chokes - K9YC".

Razvan.

YO2RB
Mesaje: 42
Membru din: Mie Dec 06, 2017 9:29 pm
Contact:

Re: Alegerea socurilor RF pentru antene de HF

Mesajde YO2RB » Vin Mai 08, 2020 9:42 am

Un subiect vechi dar vesnic actual. Folosirea unor socuri de curenti de mod comun ar trebui sa devina o obisnuinta. O spun din proprie experinenta. Desi cunosteam subiectul, l-am tratat superficial, folosind doar un colac facut din coaxial si considerand problema rezolvata. De curand am cumparat de pe ebay un astfel de soc. La primire am fost dezamagit de cat e de usor, l-am desfacut, am recitit descrierea si am ajuns la concluzia ca e destinat doar receptiei. Pentru ca uneori la receptie folosesc un vechi TS520, care functioneaza surprinzator de bine la receptie (are partea de emisie defecta), am hotarat sa-i adaug socul de curenti de mod comun. Am ramas surprins de inbunatarirea obtinuta, zgomotele fiind mult atenuate. Astfel as putea spune ca am putut copia in conditiuni bune posturi care altfel ar fi fost inecate in zgomot. Daca sunt unii curiosi, va pot da linkul de unde l-am cumparat. Costa 20 dolari si nu e mare lucru de capul lui, dar isi face bine treaba si va poate deschide apetitul pentru astfel se dispozitive. Am inceput si eu sa scot din dulapuri toruri mai serioase, pe care vreau sa le bobinez.

YO2RB
Mesaje: 42
Membru din: Mie Dec 06, 2017 9:29 pm
Contact:

Re: Alegerea socurilor RF pentru antene de HF

Mesajde YO2RB » Mar Mai 12, 2020 9:48 pm

In seara asta am ascultat QSO-ul pe 3700, folosind si socul de curenti de mod comun. Micul dispozitiv s-a comportat ca un erou si am avut o receptie foarte buna si linistita. Antena folosita e un FD4 ridicata pe la 7-8m de sol (cu un SWR incredibil de prost in 3700). In timp ce toti se plangeau de conditiile proaste de propagare si de zgomotul infernal din banda, eu ii receptionam ca pe niste posturi locale, cu zgomot mic in banda si fara a pierde nici un cuvant. Nici macar spleterele de pe langa frecventa, nu au fost deranjante. Pe scurt, socul de curenti de mod comun s-a aratat atat de util ca am si comandat 4 toruri mai serioase (FT240-31), ca sa pot face niste socuri adevarate, pe care sa le pot folosi la emisie. Pun niste poze cu socul folosit si reiterez ideia ca avem nevoie de socuri adevarate si nu de obisnuitii colaci facuti din coaxial.
Fişiere ataşate
IMG_20200507_101505.jpg
IMG_20200512_210306.jpg

YO2RB
Mesaje: 42
Membru din: Mie Dec 06, 2017 9:29 pm
Contact:

Re: Alegerea socurilor RF pentru antene de HF

Mesajde YO2RB » Sâm Mai 16, 2020 8:52 am

https://www.iz2uuf.net/wp/index.php/201 ... d-toroids/
Un articol interesant, cu masuratori, care subliniaza importanta alegerii unei ferite potrivite.

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Alegerea socurilor RF pentru antene de HF

Mesajde YO3AOE » Lun Mai 18, 2020 11:09 am

Pentru cine doreste sa-si optimizeze antena,tabelul afisat in postarea initiala este absolut suficient de edificator,evident in ideea ca a fost intocmit in mod profesionist,ceea ce-cunoscindu-l deja bine pe Morel-nu ne indoim,(multumim! Morel).Deci,de-acolo rezulta foarte clar ca pentru cei care au si folosesc o antena multi-banda-sau intentioneaza sa-si faca una-varianta optimala este cea de 11 spire din cablu coaxial de tipul RG-58 bobinate strins pe 2(doua) toruri alaturate (lipite lateral) de tipul FT 240-52,iar fericitii-hi! care dispun de antene dedicate mono-banda,isi pot alege variantele constructive care au culoarea verde inchis cit mai simetric extinsa pe in zona frecventelor de interes ale antenei respective.

YO2RB
Mesaje: 42
Membru din: Mie Dec 06, 2017 9:29 pm
Contact:

Re: Alegerea socurilor RF pentru antene de HF

Mesajde YO2RB » Lun Mai 18, 2020 12:18 pm

YO3AOE scrie:Pentru cine doreste sa-si optimizeze antena,tabelul afisat in postarea initiala este absolut suficient de edificator,evident in ideea ca a fost intocmit in mod profesionist,ceea ce-cunoscindu-l deja bine pe Morel-nu ne indoim,(multumim! Morel).Deci,de-acolo rezulta foarte clar ca pentru cei care au si folosesc o antena multi-banda-sau intentioneaza sa-si faca una-varianta optimala este cea de 11 spire din cablu coaxial de tipul RG-58 bobinate strins pe 2(doua) toruri alaturate (lipite lateral) de tipul FT 240-52,iar fericitii-hi! care dispun de antene dedicate mono-banda,isi pot alege variantele constructive care au culoarea verde inchis cit mai simetric extinsa pe in zona frecventelor de interes ale antenei respective.

FT 240-52 e fara indoiala un material bun dar RG-58, pentru cine vrea sa se joace cu puteri de sute de W sau kW, nu e bun. Exista cabluri coaxiale cu teflon, care pot duce puteri mai mari si care pot fi folosite la bobinaje.

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Alegerea socurilor RF pentru antene de HF

Mesajde YO3AOE » Joi Mai 21, 2020 9:53 am

Din motive intemeiate legate de spatiul disponibil si in general de conditiile extrem de vitrege pentru antene,pentru gama de unde scurte am (am primit-o,nu am cumparat-o) si folosesc in mod curent o antena scurta de tipul BB-6W de la firma Diamond,usor modificata ca sa poata fi montata vertical,deci intru totul echivalenta cu "sora" ei geamana de tipul BB-7V tot de la firma Diamond. Fiind perfect constient de "calitatile"-hi! acestei antene,in sensul radamentului scazut in zona benzilor inferioare,nu lucrez cu ea decit de la banda de 20m (inclusiv) in sus,acoperind astfel cele cinci benzi medii-superioare cu un randament relativ satisfacator pentru conditiile date.Recordul de distanta al acestei antene este-pina acum-la o raza de 4350 Km (insulele Canare),in conditiile de altitudine medie Bucuresti,100W-p.e.p.-B.L.U. in 14 MHz,dar-sigur!-se poate si mai bine-hi!,fiindca cu "sora" ei geamana BB-7V,la tara linga Rimnicu-Sarat,dar la circa 250m altitudine intre dealuri si in rest exact aceleasi conditii am lucrat JA,W si altele.Ca sa optimizez-pe cit posibil!-aceste antene,la ambele capete extreme ale feeder-ul-ui le-am inserat cite un soc r.f. de tipul filtru rejector pentru curentii de mod comun,format din 18 spire (2x9 spire antiserie) din cablu coaxial de tipul RG-58C/U, bobinate strins si uniform pe cite un tor din ferita de tipul FT 240-43.Rezultatul este ca au scazut semnificativ atit r.u.s. cit si perturbatiile radio-casnice ambientale.Cautind sa optimizez in continuare,am gasit pe Internet niste postari ale unor baieti care scriu ca au optimizat astfel de antene inserind pe-atentie!-tresa cablului coaxial un circuit L-C serie reglabile chiar la iesirea din statie,cu care-sustin ei-reusesc sa regleze la maxim-um curentul de r.f. in/prin radialele antenelor respective.Intrebarea mea,este realmente benefic acest demers,merita facut?


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori