Antena verticala GAP Titan

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
yo3by
Mesaje: 6
Membru din: Dum Iun 20, 2010 5:55 pm
Contact:

Antena verticala GAP Titan

Mesajde yo3by » Lun Iun 21, 2010 12:04 am

Analizez de mai multa vreme posibilitatea rezolvarii problemei de amplasament a unei antene ptr. benzile de 80 si 40m in conditiile restranse din Bucuresti.
Am ajuns la concluzia ca antena GAP Titan ar corespune in totalitate din punct de vedere randament si imposibilitatea de a monta radiale pe bloc. Am citit review-urile de pe eham si din alte publicatii.
Am facut comparatii cu informatiile despre alte tipuri de antene verticale.
Am experimentat un R7 de la Cuschraft care din pacate are doar banda de 40m.
Ma intereseaza daca cineva a testat o astfel de antena si care este parerea pe care si-a formato.
Multumesc & 73! de yo3by

YO3ZA
Mesaje: 1
Membru din: Lun Iun 21, 2010 7:55 pm
Contact:

Re: Antena verticala GAP Titan

Mesajde YO3ZA » Lun Iun 21, 2010 8:08 pm

Antena GAP-TITAN este folosita cu succes de catre YO3FN. Am masurat-o cu analizorul miniVNA si corespunde specificatiilor. Pentru mai multe informatii poti lua legatura personal cu amicul Nino.
Adresa de mail este : yo3fn@yahoo.com.
73, Dan

yo3by
Mesaje: 6
Membru din: Dum Iun 20, 2010 5:55 pm
Contact:

Re: Antena verticala GAP Titan

Mesajde yo3by » Mar Iun 22, 2010 7:58 am

Multumesc Dan, am trimis un email lui yo3fn cu rugamintea sa-mi trimita un nr. de telefon.
73! de yo3by

4x1ad
Mesaje: 425
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Antena verticala GAP Titan

Mesajde 4x1ad » Mar Iun 22, 2010 10:02 am

Daca visul si scopul tau in viata este sa ai un SWR bun, atunci GAP-ul este o optiune destul de buna. Daca te preocupa si felul in care radiaza, atunci va trebui sa mai cauti in continuare ceva potrivit pentru conditiile vitrege de la bloc.
Review-urile de pe internet, in special de pe eHam.net si nu numai acolo, sunt informative dar foarte problematice in ceea ce priveste competenta tehnica a evaluarii (exista si exceptii, dar foarte putine). In ceea ce priveste GAP-ul, e de preferat sa citesti comentarii care contin teste pertinente, eventual cu modelari pe programe de genul EZNEC (de exemplu evaluarea facuta de AA3RL sau similare). Pe scurt, gain-ul unui GAP este NEGATIV, doar antenele magnetice au gain si mai redus in benzile inferioare decat acest GAP Titan. Din experienta personala, pot sa-ti impartasesc ca in urma cu multi ani, am experimentat la un radioclub locat tot intr-un bloc, mai multe antene pentru 80m: GAP Titan, Hustler 5BTV, HF2V, inverted vee, inverted L si chiar si un longwire chinuit . Dupa un intreg sezon (nu dupa cateva saptamani), am gasit ca antena GAP Titan era cea mai slab performanta din toate, atat la emisie cat si la receptie. Pentru QTH-ul nostru specific de bloc, compromisul cel mai acceptabil a fost un HF2V cu circa 20m2 de plasa de sarma ordinara amplasata pe acoperis sub antena. Primele 150 de entitati DXCC se fac usor chiar si in 80m, peste aceasta cifra, se vede avantajul antenei. E de preferat sa folosesti un antena tuner pentru compensarea unui SWR de 2-2.5 dar sa ai o diagrama de radiatie rezonabila, decat sa ai un SWR minunat intr-o antena cu gain profund negativ. Chiar si la receptie, raportul semnal/zgomot era foarte redus fata de celelate verticale cu sensibilitatea lor cunoscuta la zgomotele produse de homo sapiens. De atunci am dezvoltat o lipsa cronica de simpatie fata de dipolii verticali.
Este clar compromisul care trebuie facut in benzile de jos cand locuiesti la bloc, dar exista limite peste care eforturile de a fi QRV intr-o banda, nu se justifica in rezultatele supermediocre.
Mai curand, ti-as propune o verticala modesta de 80/40m precum Butternut HF2V sau Hustler 5BTV la care sa cauti o solutie creativa pentru amplasarea radialelor (in zig-zag, pliate sau chiar folosirea de plasa de sarma de minimum 15m2 ). Si aceste antene sunt evident compromisuri dar net superioare atat la receptie cat si la emisie lui GAP Titan.
73
Morel
YO3/4X1AD
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

yo5ajr
Mesaje: 693
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: Antena verticala GAP Titan

Mesajde yo5ajr » Mar Iun 22, 2010 7:40 pm

Am primit gratuit o antena GAP TITAN DX dupa ce fostul lui proprietar din DL a ajuns la tratament de boli nervoase din pricina antenei....hi. La o asamblare atenta in QTH - ul meu am observat ca in DL a fost asamblat incorect. Am ajuns si la condensatorul misterios din varf dar am neglijat sa masor capacitatea - imi pare rau si azi. Apoi m-a vizitat amicul Ilie yo3bbw cu un faimos analizor si dupa care a masurat de la 80m pana la 10m eu am ramas cu niste ticuri nervoase pe fizionomia mea cu multe riduri...hi. Cel mai "bun" a fost pe 40 m - rezona cam la 7195 Khz... E clar ca ar fi necesar sa fac niste ajustari dar in conformitate cu "religia de radioamatori"....maine....asa ca la AADX CW recent am vrut sa ma "pedepsesc" si am lucrat SOSB 40m bineinteles intercalat cu un adaptor MN2000 Drake. Vremea a fost potrivnica - ploi vant si descarcari. Cu cca. 500w am reusit un E21YDP din prima apoi BD1TCC din "doua". Rezultatul general a fost mai slab de cat in anul precedent cu cca. 26 QSO iar multiplicatorul mai mic cu 14. Anul trecut acest contest am facut cu antene inv.L si FD4 Fritzel. Dat find conditia de propagare in acest an la acest contest nu ma pot dumiri pe deplin de acest GAP TITAN dar se poate "trai" cu ea cel putin pe 40m unde are un unghi mic de radiatie. La nu ma voi apuca sa ajustez - daca nu atuncu in 2012...hi. Cert este ca performanta nu trebuie sa asteptam doar de la antene monoband sau....logperiodic ajustat prin soft - hidraulic si automat....hi.
73 de yo5ajr

YO2LTF
Mesaje: 5
Membru din: Mar Iun 22, 2010 10:38 pm
Contact:

Re: Antena verticala GAP Titan

Mesajde YO2LTF » Mar Iun 22, 2010 10:55 pm

bine.. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

yo9bgr
Mesaje: 16
Membru din: Mie Iun 23, 2010 4:29 pm
Contact:

Re: Antena verticala GAP Titan

Mesajde yo9bgr » Joi Iun 24, 2010 10:39 am

Eu voi fi concis.
Folosind un CP6R o antena fabricata de DIAMOND - tot un compromis, pot trage urmatoarele concluzii pertinete :
1. pentru raport de unde stationare bun si radiatie buna - banda se va reduce la maxim 25 Khz si in rest ... stiti si voi !
2. Unghiul sub care pleaca unda radio este atat de mic ca la Baicoi , la cativa pasi de Ploiesti semnalul e cu 2 puncte S mai mic decat la Timisoara ! Greu de comunicat in tara si dificil in conditii de zgomot cauzat de descarcarile electrice.
3. Receptia : taria semnalelor este cu mult mai mica decat la o ss(simpla sarma) de 6 m si asta e un dezavantaj major. Asa ca prefer sa fac receptia pe celebra antena ss 12 m .
Cum stau in mijlocul orasului e dificil sa am o antena dupa gustul meu, un delta loop si ramane acest compromis deocamdata.
Daca cineva a descoperit ... America sa imi comunice si mie !
Daca vreti sa va spun am masurat, am modificat, am incercat - asta a ramas formula de compromis deocamdata.

YO9BGR
George Rosca

Avatar utilizator
yo3gjc
Mesaje: 18
Membru din: Lun Iun 14, 2010 3:05 am
Contact:

Re: Antena verticala GAP Titan

Mesajde yo3gjc » Joi Iun 24, 2010 6:38 pm

Eu am avut un Gap titan mai acum cativa primita cadou (prima mea antena cu care am operat inCanada) ani si nu am stiut cum sa scap de ea, la un moment dat am mers in paralel cu GAP-ul si cu un 5BTV de la Hustler suite la aceeasi inaltime separate cam la 20m una fata de cealalata, diferente uriase atat la emisie cat si la receptie in favoarea 5BTV. In 10m si 15m era comparabil insa din 20m apar diferentele. In 80m era jale cu GAP-ul, banda de trecere mica si la semnale DX aveam si 3 puncte diferenta in banda de trecere (3790) . Pentru 5BtV pusesem cate 3 contre pe fiecare banda si a mers exceptional. Nu mai cred in Mos Craciun si in antene scurte cu castig mare. Ca aproape peste tot marimea conteaza lol


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori