Antena multiband cat mai invizibila/stealth

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
yo9yul
Mesaje: 49
Membru din: Vin Mai 20, 2016 7:12 pm
Contact:

Re: Antena multiband cat mai invizibila/stealth

Mesajde yo9yul » Joi Ian 12, 2017 6:49 pm

Este o minunatie de deltaloop, cumparat de la https://sites.google.com/site/yo7gov/eee, avind in vedere ca sunt radioamator doar din mai 2016, asa ca nu am avut rabdare sa construiesc singur, uite ce rezultate am avut cu ea cu un cablu de 35 metri RG 58 inadit (stau la parter in cea mai neprielnica amplasare)
A rezistat excelent la vijelia de saptamana trecuta. Alta antena nu am, asa ca toate legaturile sunt facute cu ea. Legaturile sunt intre mai si octombrie 2016
Imagine

yo3vz
Mesaje: 14
Membru din: Vin Aug 27, 2010 8:57 pm
Contact:

Re: Antena multiband cat mai invizibila/stealth

Mesajde yo3vz » Vin Ian 13, 2017 10:08 am

Buna ziua,

Nu poti folosi o antena facuta pentru spatiu deschis in conditii de stealth; sau poti, dar nu se va comporta la fel! Stealth si multiband sunt exact opusul pentru randament si zgomot acceptabil si ar fi o realizare cu totul deosebita sa construiesti o asemenea antena care sa fie si satisfacatoare din punctul de vedere al eficientei. Nu poti ascunde o antena buna dar, poti sa o disimulezi! Propun o verticala simpla, da cca 5m (ferita de atingeri accidentale) suficient de robusta sa tina un stegulet in varf pe timp de furtuna si cu remote tuner. Steagul ar putea fi ales in functie de nationalitatea vecinilor!

YO4SI
Mesaje: 371
Membru din: Mie Oct 12, 2011 2:03 am
Contact:

Re: Antena multiband cat mai invizibila/stealth

Mesajde YO4SI » Vin Ian 13, 2017 6:53 pm

Vecinii, da, vecinii. Prietenii sau adversarii nostri, vecinii ! Iata o poveste extraordinara scrisa de prietenul nostru Morel, acum aproape sase ani. Va rog sa o cititi, sau sa o recititi. Merita !
http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=749
Deci Mircea ! Am inteles ca teama dumitale pleaca de la a nu avea reclamatii de la vecini. Ai un mare avantaj ca stai la ultimul etaj. Prima data vorbesti la administratia de locatari. Le spui ca ai autorizatie. Apoi urci pe terasa si inspectezi starea hidroizolatiei. Daca sunt mici imperfectiuni, cumperi o galetusa cu maglavais si, singur sau ajutat de un meserias, lipesti pe unde este nevoie. Precis vei fi abordat de cel care se crede mai "shef" al terasei. Fii amabil : O faci pentru tine, si cu ocazia asta faci peste tot. Am avut surpriza ca sa mi se deconteze la asociatie costul galetii cu zmac. Apoi treci la a face antena. Vorbeste cu cei de la ultimul etaj, sa stie ca tu esti cel cu sarmele si cu grija pentru hidroizolatie. Principiul meu a fost ca orice antena este mai buna decat nicio antena. Si nu uita : tot timpul recunoaste-i puterea shefului terasei. Toat nenorocirile lumii vin de la lupta asta pentru putere.
Iti doresc succes ! 73s ! Mircea = yo4si.

yo3cen
Mesaje: 154
Membru din: Lun Oct 27, 2014 4:29 pm
Contact:

Re: Antena multiband cat mai invizibila/stealth

Mesajde yo3cen » Sâm Ian 14, 2017 12:17 am

Pentru mine nu prea a contat ca am vorbit cu asociatia de locatari cand mi-am pus antenele pe bloc in anul 2005.
Dupa vreo 10 ani de 'antene pe bloc + 'cheie de la terasa' la mine s-a schimbat conducerea asociatiei de locatari (o noua presedinta).
Apoi a aparut un tanar, cam de 30 de ani, care locuieste la ultimul etaj si insista sa dau jos antenele de pe bloc (vertical multiband si inverted VEE multiband) fiindca il iradiez cu emisiunile radio :o

Apoi noua presedinta m-a invitat sa dau jos antenele de pe terasa. Le-am dat jos in prezenta presedintei si a doi tovarasi din bloc (martori) care ma urmareau sa nu stric izolatia terasei cand demontam antenele si tevile.
Acum am o antena 'verticala' fishpole (30 grade inclinare) montata la fereastra si o antena endfed half wave multiband care pleaca de la etajul 6 intr-un pom din gradina blocului
====

Pentru Mircea, yo3xx: daca inca ai acces pe terasa eu iti recomand sa construiesti o antena verticala multiband (cum am avut eu) construita in jurul unui bat de undita lung de 8 metrii montat pe teava de 1.5m care zici ca este pe terasa. Pe batul de undita infasori radiatorul lambda/4 pentru 7 MHz iar restul antenei il faci ca aici:

http://pa5mw.blogspot.ro/2008/08/simple ... tical.html
http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=702

Parerea mea este nu are rost sa te complici cu variante de G5RV (ZS6BKW) fiindca ai nevoie (tot) de un pilon inalt ca cel al verticalei propuse de mine iar rezultatele sunt mediocre daca antena nu este suficient inalta (15 metrii la varf si vreo 3-4 metrii la extremitati) fata de terasa blocului. In plus, trebuie sa cumperi o linie paralela de alimentare cam scumpa in yo sau sa construiesti una.

Antena invizibila pentru vecini nu exista la noi, deci pune o antena pe terasa si apoi astepti reactile vecinilor. Indiferent unde montezi antena (pe terasa sau de la geam in fata blocului) sigur vor exista vecini care o sa o vada.
Radioamatorii americani persecutati de HOA (home owners association) au posibilitatea de a monta un flag pole (catarg pentru steag) in care instaleaza o antena verticala.

In cazul in care nu o sa mai acces la terasa, iti recomand multiband end fed antena montata de la etajul 4 intr-un pom de langa bloc:
http://pa-11019.blogspot.ro/2012/04/149 ... as-35.html


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator