Long wire

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
YO5PUY
Mesaje: 57
Membru din: Dum Mai 24, 2015 4:08 am
Contact:

Long wire

Mesajde YO5PUY » Mar Apr 18, 2017 4:21 pm

Cum ar merge o antena fir lung (inverted L mai degraba) cu lungimea firului de 100m (din un capat pana in Tr.balun montat la geam) conductor de 6 litat

https://drive.google.com/file/d/0ByR73YMSNy_gT2l3UGRiTGtWdFE/view?usp=sharing

in benzile 180m-10m rog pareri nu a fost facuta inca, am doar mosoru de conductor (100m).

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Long wire

Mesajde YO4BKM » Mar Apr 18, 2017 5:30 pm

Ce iți arăt în poza atașată am experimentat mulți ani cu bune rezultate, când stăteam la bloc, atât în Pitești cât și în Brăila. Am folosit Long Wire de la etajul II (unde aveam stația) până la acoperișul unui bloc de peste drum, cu patru etaje, fără să îndoi firul ca un L inversat deși aveam deasupra mea încă cinci etaje, am fixat-o înclinat. Lungimea era de 41 m (nu aveam banda de 160 m) și se afla între niște blocuri mai înalte ca cel de care legasem capătul opus, se forma astfel o potcoavă cu deschiderea spre vest, la est era blocul meu (cu 5 etaje peste mine), în părțile laterale erau blocuri de 10 etaje. Am lucrat toate continentele cu puteri de maxim 60 W pe 20 m sau de 10 W pe 15 m. Am lucrat Europa din Norvegia până în Malta, din Turcia până în Anglia cu numai 4 W dintr-un emițător HM tranzistorizat, pe banda de 20 m.
Dacă dispui de 100 m de fir antena va lucra și pe banda de 160 m. Indiferent cât este lungimea firului antena rămâne rezonantă pe orice bandă. Dacă o scurtezi la cca 82 m va fi și destul de bine acordată pe toate benzile, dar va avea impedanță foarte mare la capătul unde o alimentezi, pe mine nu m-a încurcat faptul că avea impedanță mare la alimentare deoarece aveam finalul cu tuburi (impedanță ridicată) și o acordam perfect cu filtrul PI, antena pleca direct de la ieșirea filtrului. Stația era plasată la fereastră, antena avea o lungime de cel mult 80 cm în cameră. Dacă o lași cu lungimea de 100 m va avea impedanțe de alimentare mai mici, dar acordabilă cu un antena tuner plasat imediat la ieșirea din TX. Antena trebuie să plece chiar de la ieșirea din antena tuner, pentru a „beneficia” de masa ansamblului TX-antena tuner. Orice încercare de a o alimenta cu cablu coaxial prin balun strică atât performanțele cât și adaptarea ei.
Îți mai recomand să eviți plasarea pe verticală în apropiere de peretele blocului deoarece armăturile din bloc vor face ca această porțiune, destul de lungă, să lucreze ca o antenă paralelă cu solul și plasată la câțiva cm înălțime, reducând drastic toate performanțele. Mai bine o vei întinde înclinat până la terasa blocului învecinat, poți folosi orice direcție care îți va permite să preia cei 100 m.
Mai îți dau un amănunt foarte important. Antena radiază chiar de la plecarea ei din stație. Deoarece la mine se alimenta în tensiune (din cauza impedanței mari, care îmi era și favorabilă) câmpul electric din jur era destul de puternic. Dacă luam un bold între degete și îl propteam cu vârful în calorifer când treceam pe emisie, după câteva clipe trebuie să-l arunc, curentul captat de mine și care se scurgea prin contactul redus dintre bold și degete era atât de mare că producea arsuri. Deși am lucat mii de QSO-uri în acest fel, acum, după peste 20 de ani care au trecut de atunci, nu se face (încă) simțit niciun efect.
Succes! 73!
Fişiere ataşate
Propunere.jpg
Long Wire înclinat
Propunere.jpg (121.89 KiB) Vizualizat de 8253 ori
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

Avatar utilizator
yo4lhr
Mesaje: 92
Membru din: Lun Mar 14, 2011 8:05 pm
Contact:

Re: Long wire

Mesajde yo4lhr » Mar Apr 18, 2017 6:39 pm

YO5PUY scrie:Cum ar merge o antena fir lung (inverted L mai degraba) cu lungimea firului de 100m (din un capat pana in Tr.balun montat la geam)

Salut
In primul rand nu este vorba de un Bal-Un, ci de Un-Un. Din experienta mea (am intins ceva LWuri - asa, doar de experimente -, aceasta metoda este cat de cat competenta la LW monoband. Cea mai buna solutie in cazul multiband, dupa cum aminteste si 4BKM, este ca LW sa plece direct din match-box, fara niciun UN-UN, si amplasata rectiliniu (partea verticala a explicat dansul de ce nu e bine sa fie verticala). Daca pui 82m, va fi directiva in 160m si din ce in ce mai "omnidirectiva" cu cat cresti in frecventa (in 10m super omnidirectiva HI).
Spor la intins antene es 73 de Nic

Parerea mea, dom`le
orice sarma este o antena, dar sa nu exageram

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Long wire

Mesajde YO4BKM » Mie Apr 19, 2017 8:39 am

Atașez diagramele de directivitate în plan orizontal precum și câștigul pe lobii maximi pentru antena lungă de 100 m. Am folosit un soft propriu pentru a analiza antena Long Wire, ți-l pot pune la dispoziție dacă îmi vei comunica o adresă pe yahoo, pe gmail nu se pot transfera fișiere executabile. La o lungime a antenei de 82 m dispunerea lobilor este destul de asemănătoare, fără a deveni omidirectivă la frecvențe mari, iar câștigul scade foarte puțin. Pe măsură ce crește frecvența directivitatea se „mută” din poziția perpendiculară pe axul antenei spre o altă poziție, în lungul axului antenei. Cea mai favorabilă rămâne banda de 7 MHz.
Analizând impedanța de alimentare la o lungime de 82 m rezultă pe toate benzile o impedanță foarte mare, zeci de mii de Ohm, greu de compensat când se leagă la un emițător cu ieșire pe impedanță mică. La o lungime de 100 m impedanța nu trece de două sute de Ohm, de cele mai multe ori zeci de Ohm, cu excepția benzilor de 21 și 24 MHz unde este de ordinul zecilor de mii de Ohm și se impune un transformator de adaptare, complicat cu unul sau mai multe un-un înseriate, mai fezabil cu un transformator care are secundarul (spre antenă) făcut ca circuir LC acordat iar primarul fie o înfășurare cu impedanță redusă (câteva spire) fie prize pe bobina circuitului acordat (autotransformator). Adaptorul de tip antena tuner se montează între emițător și transformatorul de adaptare. 73!
Fişiere ataşate
Radiatie.jpg
Radiatie.jpg (254.53 KiB) Vizualizat de 8065 ori
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Long wire

Mesajde YO3AOE » Mie Apr 19, 2017 7:52 pm

Da,intr-adevar,din diagramele expuse rezulta clar ca banda cea mai favorizata este cea de 7 MHz,dar ce ne facem cu golurile extrem de ascutite pe anumite directii,practic antena face singura o selectie riguroasa a directiilor favorizate si defavorizate si sint diferente enorme intre ele... Singura solutie ar fi posarea firului antenei pe o directie care sa orienteze virfurile favorabile spre directiile dorite-preferate...

YO5PUY
Mesaje: 57
Membru din: Dum Mai 24, 2015 4:08 am
Contact:

Re: Long wire

Mesajde YO5PUY » Mie Apr 19, 2017 10:50 pm

YO4BKM am lasat un mail pe adresa ta @ugal.ro .
Multumesc pentru sfaturi tuturor. Mai ramane sa conving vecinu sa lase scara la acoperis 2 minute nu mai mult.
Mersi si lui yo3ghm care m-a contactat pe G-mail.
YO3AOE directiile dorite-preferate la bloc nu exista intotdeauna, asa ca orcum va fi numa sa urc un capat pe un acoperis si sunt multumit.

YO4SI
Mesaje: 405
Membru din: Mie Oct 12, 2011 2:03 am
Contact:

Re: Long wire

Mesajde YO4SI » Joi Apr 20, 2017 12:01 am

Am crezut ca vecinul este un prieten. Vecinii sunt problema. Antena va merge foarte bine daca vei reusi sa bagi in ea energia de RF. Dar nu uita, aceasta energie se injecteaza mereu intre doua puncte. La LW firul antenei si pamantul. Ce "pamant" ai ? Caloriferul ? Iti recomand un pamant artificial. Arunca o sarma lateral intr-unul din pomi. Aceasta sarma lungita cu o bobina sau scurtata cu un condensator ca sa aibe lambda pe patru sau un numar impar de L/4, iti "trage" RF-ul de pe shasiu. Si se formeaza un ansamblu cu firul antenei care radiaza excelent. MFJ ARTIFICIAL GROUND exista exact pentru asa ceva. Am observat dealungul anilor ca aceste antene plasate intre fatadele blocurilor merg foarte bine. Apar reflexii care favorizeaza. Am considerat ca sunt ca o coarda de instrument muzical plasata in fatza cutiei de rezonanata... Succes cu vecinii ! Spune-le ca faci doar receptie pentru statii din Australia. Si, daca ai pe careva care zice ca il iradiezi, ii spui ca telefonul mobil ne radiaza de o mie de ori mai mult !! 73s ! Mircea = yo4si.
P.S. Cand ai LW este foarte util sa ai un mic bec cu neon cat mai sensibil, de la vechile statii...

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Long wire

Mesajde YO4BKM » Joi Apr 20, 2017 11:09 am

Sârma aruncată într-un pom, lungită cu bobine, nu este un pământ artificial, este un element pasiv al antenei (precum contragreutățile la antenele verticale depărtate de pământ) și aduce complicații. La toate antenele long wire folosite de mine, am arătat mai sus cu ce rezultate, nu aveam niciun alt pământ decât „masa” stației aflată la etajul doi. Iar antena trecea la câțiva metri de cablul TV al furnizorului de TV ConySat, furnizorul având sediul într-un bloc situat la cca 15 metri de stația mea, fără să producă TVI. Pare atipic, dar să ne amintim (poate mulți au uitat sau nu au știut) că antenele nu se alimentează (ca un bec în curent continuu) prin doi conductori, ci se excită, așa cum se excită o coardă vibrantă de care ai amintit. Ca să exciți o coardă trebuie acționat într-un singur punct prin ciupire, frecare, atingere, la fel și la antene. Antenele dipol alimentatae cu două fire sunt de fapt două jumătăți de dipol aflate una în prelungirea celeilalte și excitate în antifază prin doi conductori, pentru ca „vibrațiile” lor să fie în fază în spațiul înconjurător. În cazul antenei long wire potențialul variabil la ieșirea din emițător (sau din adaptorul cu antena) este excitatorul care se aplică la capătul antenei (fiind dipol în semiundă acest capăt are potențial) și astfel o excită. Dacă lungimea antenei este diferită de o semiundă atunci potențialul la capătul excitat este mai redus, teoretic poate fi și zero, în care caz antena se excită în curent sau mixt, curent și tensiune.
Sunt multe antene care se alimentează cu un singur fir, precum VS1AA sau Windom alimentat monofir așa cum arată manualul lui Karl Rohammel în pozele atașate. Niciun fel de adaosuri la antene. Dacă impedanța emițătorului este prea mică și a antenei este prea mare se poate alege soluția cu alimentare de la distanță unde bobina L4 se leagă direct la emițător sau la adaptorul de antenă. Curenții comuni se închid în circuitul de joasă impedanță, prin masa lor comună care, prin capacitățile parazite foarte mari între circuitele de masă ale stației și rețeaua de curent electric (de exemplu între înfășurările sursei, decuplările alimentării etc) au rolul de pământ, rețeaua electrică realizează o plasă destul de eficientă, evidențiată și de alți experimentatori de antene, cum ar fi cele de balcon. Nu am observat nicio modificare când am legat masa stației la o priză de pământ la care firul de legătură cobora de la etajul doi (cca 7,5 m, cu slabe efecte inductive în banda de 80 m). 73!
Fişiere ataşate
Long wire.png
Long wire cuplat direct la adaptorul de tip filtru PI (Collins)
Long wire.png (77.47 KiB) Vizualizat de 7722 ori
Windom 1.png
Windom alimentat direct la filtrul PI (Collins)
Windom 1.png (70.83 KiB) Vizualizat de 7722 ori
Windom.png
Windom alimentat de la distanta, merge si la long wire daca L4 se leaga la TX prin adaptor de antena.
Windom.png (84.73 KiB) Vizualizat de 7722 ori
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

YO5PUY
Mesaje: 57
Membru din: Dum Mai 24, 2015 4:08 am
Contact:

Re: Long wire

Mesajde YO5PUY » Joi Apr 20, 2017 11:35 am

Am reusit sa strapung pardoseaua de beton din beci cu 5 tevi zincate de 1,3m legate la suprafata cu conductor de 10mm aproximativ papucite si cositorite, legate prin contact cu strangere(surub) dispuse la1,5m distanta intre ele si am adus in casa pe exteriorul cladirii prin conductor de 6 aceasta e impamantarea mea.

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Long wire

Mesajde YO4BKM » Joi Apr 20, 2017 11:52 am

Este bine așa, legi la pământare masa stației și nu mai pui nimic suplimentar la antena pe care o legi pur și simplu la ieșirea asimetrică din adaptorul de antenă, tresa ieșirii asimetrice o legi la masa comună a stației și adaptorului, dacă nu este legată în interior. Singura problemă rămâne vecinul. Succes! 73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 12 vizitatori