antena spider beam

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
yo3fff
Mesaje: 271
Membru din: Lun Ian 02, 2012 8:10 pm
Contact:

antena spider beam

Mesajde yo3fff » Mar Aug 28, 2018 10:52 am

Buna ziua,

Deschid acest topic pentru a afla parerile voastre cu privire la aceasta antena.
Ma intereseaza in special experienta directa, fie cu o antena cumparata sau construita in regim propriu.
Mai jos link-ul catre varianta originala:

http://win.i1wqrlinkradio.com/archive/s ... nglish.pdf

https://www.spiderbeam.com/index.php?ca ... 9d5822b9ef

Comparatii cu alte antene YAGI sau directive (Quad) sunt binevenite.
Multumesc.

73 de YO3FFF

YO8RNI
Mesaje: 145
Membru din: Sâm Noi 06, 2010 7:23 am
Contact:

Re: antena spider beam

Mesajde YO8RNI » Mar Aug 28, 2018 11:20 am

Salut
Eu am folosit cativa ani un spiderbeam, varianta HD, pt 5 benzi, cumparata de la ei cu elementele gata dimensionate.Venind de pe verticale si windom, a fost un salt destul de mare...Antena are o oarece directivitate:-), dar raportul fata spate e discutabil, la fel si fata/lateral.Adica performantele in sensul asta sunt modeste.Altfel, rezoneaza acolo unde trebuie si isi face treaba.Dar trebuie privita ca un compromis, daca nu se poate instala un yagi clasic din motive de greutate, dimensiuni, pilon/rotor potrivit ,pret , etc, poate fi o alternativa, altfel , in momentul in care am trecut la yagi, am avut aceeasi senzatie ca de la verticala la spiderbeam...Si ma refer la acelasi nr de elemente.A fost utila in concursuri la vanatoare, tocmai datorita faptului ca receptiona semnalele din toate directiile:-))
Asta despre performantele electrice, din punct de vedere mecanic, e destul de pretentioasa la instalat, sunt tot felul de chichite si manualul nu e de nici un folos.Daca e cazul, detaliez, daca mai tin minte,hi.Mai devreme sau mai tarziu pocnesc betele de fibra, din diverse motive, sau cedeaza placuta pe care sunt prinse sau sistemul de prindere de mast.Durata de viata e direct proportionala cu atentia de la montaj:-)Nu cred ca o antena facuta cu undite rezista prea mult, ar trebui elemente de fibra luate macar de la ei.
Daca te intereseaza ceva specific, incerc sa-mi amintesc.

Bob
YO8RNI

yo3cbz
Mesaje: 21
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 5:01 am
Contact:

Re: antena spider beam

Mesajde yo3cbz » Mar Aug 28, 2018 6:09 pm

Prima iarna a rezistat,dar a doua cand a fost chiciura de 3 cm pe sarme ,n-a mai rezistat si a " sucombat".

yo3fff
Mesaje: 271
Membru din: Lun Ian 02, 2012 8:10 pm
Contact:

Re: antena spider beam

Mesajde yo3fff » Mar Aug 28, 2018 10:11 pm

@YO3CBZ Multumesc pt. info. Antena a fost cumparata de la ei sau facuta in regim HM. Daca HM, poti sa detaliezi constructia? (in special elementele din fibra de sticla si sistemul de prindere).
@YO8RNI Multumesc pentru info! Utila parerea cat si aprecierile "electrice". Cu ce yagi ai comparat-o?
3 bander cu trapuri sau ce altceva? Ca sa imi dau seama de performante.

Vis a vis de undite, am pe pilon la 17m inaltime doua undite din fibra de sticla (17RON bucata!) pe care am dipolul rotativ de 18MHz. Au doi ani si inca rezista. Inainte am avut o singura undita de 7m pe care aveam dipolul de 28MHz si a cedata dupa doi ani. Era prinsa la mijloc direct cu un colier metalic. In timp acest colier a frecat pe fibra de stical si s-a rupt. Greseala mea. Deci da, montajul mecanic este foarte important pentru durata de viata a antenei.

Multumesc.

73 de YO3FFF
Cristi

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: antena spider beam

Mesajde 4x1ad » Mar Aug 28, 2018 10:59 pm

@YO3FFF: in urma cu ani am instalat un SpiderBeam (varianta tribander non-HD) la un club de concurs. Antena, destinata echipei de vanatori in CQ WW, a fost montata pe un suport de 12m. Pentru ca la noi climatul este bland, nu am avut probleme mecanice. Insa pentru climatul romanesc este cam fragila si nu o vad rezistand prea mult intr-o locatie permanenta, expusa la intemperiile iernii.
Din punct de vedere al performantei de radiatie, specificatiile tehnice ale producatorului contin date extrem de "optimiste" in ceea ce priveste raporturile F/B, F/S si F/R.
Lobul principal de radiatie are o deschidere enorma, cca.84˚ @3dB, ceea ce semnifica o atenuare insuficienta a QRM-ului lateral si frontal la receptie. In CQ WW, antena a fost dezamagitoare la receptie prin comparatie cu antenele principale amplasate la vreo 250m distanta (diferente de 2-4 S-units atat la TX cat si la RX inclusiv F/S).
Cifrele avansate pentru castigul G sunt relativ exagerate, directivitatea fiind destul de mediocra daca o comparam cu tribanduri arhaice gen TH-3, A3S, sau CL-33, din generatia cu trapuri. Nu mai vorbesc de antenele de generatie noua cu elemente interlaced. De amintit ca datele din specificatiile SpiderBeam sunt definite @15m inaltime. Alte inaltimi - alte date.

Cu toate acestea, antena este un pas inainte fata de antenele filare uzuale amplasate la aceiasi inaltime precum si a verticalelor obisnuite. Antena SpiderBeam are inerent un unghi de elevatie (plecare/TOA) mult mai mic si implicit mai benefic decat antenele filare amplasate la aceiasi inaltime care radiaza majoritate energiei pe unghiuri de plecare paguboase/mari.

As zice ca aceasta antena merita construita in regim propriu decat cumparata, raportul cost/performanta pentru modelele cumparate nu mi se pare prea incurajator. Experimentatorii pasionati de antene care au si posibilitati de prelucrari mecanice relativ simple, merita sa intre intr-un astfel de proiect. Folosirea insa a celebrelor undite chinezesti este total neindicata, neputand sa treaca iarna romaneasca cu vanturi in rafale si depuneri de gheata pe suporti si sarme care maresc serios suprafata opusa la vant.

Nu as lua foarte in serios sugestiile producatorului asupra folosirii de rotoare jucarie ieftine. Antena nu este chiar foarte mica si un rotor de TV nu va rezista prea mult cand gheata se va depune pe elementi si suporti si va dubla suprafata expusa la vant.
Ca deobicei, recomand folosirea de ancore sintetice din Deltex (UV Protected) in loc de ancore de otel, chiar daca sunt interupte cu izolatori. Performanta de radiatie si asa modesta va fi degradata si mai mult de prezenta de ancore metalice sub antene. Ancorele din Deltex nu ruginesc, nu sunt afectate de intemperii si UV, nu trebuie inlocuite 20-30 de ani si revin mai ieftin pe timp indelungat.
La inaltimea de 12m, lungimile firelor originale au trebuit usor lungite pentru a rezona unde aveam noi nevoie (CW). Pentru ca aveam un scripete si o franghie sintetica montate permanent pe varful mastului, urcarea si coborarea antenei pentru ajustari au fost destul de simple.
Micii izolatori originali au fost inlocuiti cu izolatori mai practici din Delrin, de productie proprie.

Rotorul a fost un G-600 (sau G-450, nu mai retin) prevazut cu un cuzinet/rulment GS-050 la cca. 0.75m peste rotor. Suportul a fost facut din 2 tevi de apa de 2" a cate 6m fiecare, cu trepte sudate.
Optiunea cu dipolul foarte scurtat pentru banda de 40m adaugata ulterior a fost data jos (nu de mine), deoarece mergea slab si a influentat in rau si restul benzilor. Oricum, antena a fost inlocuita repede cu un tribander 3-ele clasic de pe vremea lui Stefan cel Mare, care a dat rezultate incomparabil mai bune decat SpiderBeam (cu toate pierderile de pe trapuri).

Un amic din YO6 si-a adus de undeva din Europa in urma cu cativa ani tevi de fiberglas cu peretele gros de 3mm, cred. Antena a rezistat 3-4 ierni insa materialul de fibra a inceput sa se scamoseze accelerat de la soare (UV) si antena a fost coborata pentru a se preveni vreun accident. Acelasi fenomen l-am observat si eu in urma cu vreo 25 de ani la baza din fiberglas a unui vertical R-7, fapt pentru care am renuntat la ea.

73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

YO8RNI
Mesaje: 145
Membru din: Sâm Noi 06, 2010 7:23 am
Contact:

Re: antena spider beam

Mesajde YO8RNI » Mie Aug 29, 2018 5:29 am

@YO3FFF
Dupa spiderbeam am folosit un OB12-6, adevarat, mere cu pere, dar si fata de un yagi mai modest tot e mare diferenta, vezi si ce a scris Morel.Si da, la receptie e modesta comparativ cu yagi, cand faceam comparatii , mi se parea ca antena nu e cuplata:-)Sau imi inchipuiam ca poate nu e orientata bine, dar nu prea observam diferente fata spate sau fata lateral, dupa cum am mai zis:-)In functie de direcectia si unghiul semnalului, existau totusi situatii cand stiam ca am antena directiva:-) Evident, vorbim de semnale slabe, nu de kilowatii de la vecini.
Legat de rotor, eu am avut-o instalata pe un G450 , direct, fara rulment, si nu am avut probleme.Antena e foarte usoara si, chiar daca uneori se incarca cu zapada/gheata(de altfel asta a fost motivul pentru catre s-a rupt un segment la un moment dat, combinat cu montajul deficitar al ancorelor) , nu pune probleme pt G450, chiar si in configuratia asta.
Antena e insa foarte mare ca suprafata si, in lipsa unui spatiu suficient, e destul de greu de montat si cocotat sus.
Parerea mea e ca nu merita decat ca si experiment si daca chiar nu exista alta posibilitate.Sau in portabil.

bob

yo3fff
Mesaje: 271
Membru din: Lun Ian 02, 2012 8:10 pm
Contact:

Re: antena spider beam

Mesajde yo3fff » Mie Aug 29, 2018 12:01 pm

Multumesc Morel pentru comentariu. Foarte instructiv.
Asa cum ma gandeam, nu poate sa fie si ieftin si bun si sa fac POC.
Sunt in dubiu in a alege intre un A3S si Spidet beam (sau Hex beam ca tot aia este).
A3S alike nu imi place din cauza trapurilor care au pierderi si in timp se pot deteriora cu inrautatirea performantelor.
Ma uitam la aceasta antena, fara trapuri:

http://lz-yagi-antenna.eu/site/Products_LZA-9-5.html

Ca pret este similara cu A3S insa cred ca este mai buna...desi performantele "pe hartie" arata cala Spider beam si A3S.
Din pacate nimeni nu a masurat castigul antenelor de unde scurte pentru ca este f. dificil (nu am auzit de camera anecoica la 14MHz!)...cel putin pentru antenele de amatori...
Asa ca toate datele de catalog sunt estimari software...uneori foarte departe de realitate!

In concluzie, in "disputa" A3S vs Spider beam castiga detasat batranul A3S atat la mecanica/rezistenta in timp cat si la performantele electrice.

Mai o singura "dilema"...rotorul.
Am un pilon de 17m pe care este cocotata o antena yagi cu 10m boom pt. 144MHz. Rotorul este un G450 cu rulmet de presiune G050 la circa 1m distanta. Set-up asta functioneaza fara probleme de 17ani.
Imi pun intrebarea daca peste aceasta antena pot sa mai incarc un A3S...
In teorie G450 poate sa care in jur de 1mp. Yagi-ul de 144MHz are cam 0.4_0.5m2 si A3S cam tot asa deci e cam pe limita...
Stiu ca un G1000 ar fi mai bun dar nu il asa ca...ma limitez la G450.

Ce parere aveti? Morel?

Multumesc pentru sfaturi.

73 de YO3FFF
Cristi

Avatar utilizator
YO9FNP
Mesaje: 89
Membru din: Lun Noi 29, 2010 3:26 pm
Contact:

Re: antena spider beam

Mesajde YO9FNP » Mie Aug 29, 2018 1:17 pm

Salut Cristi,

Eu nu m-as complica cu Spiderbeam in special din cauza problemelor mecanice care pot aparea oricand. Tot timpul vei avea ceva de mesterit la ea, ori la bete ori la sarme...
Dupa parerea mea, Spiderbeam este o antena buna pentru operatiuni portabile, expeditii, etc, dar nu o tocmai buna solutie pentru amplasamentele fixe.
Deci si din punct de vedere mecanic si al performantelor, ti-as recomanda un yagi.
Ca antena noua LZ 9-5 este o alegere buna, cu un raport bun calitate/pret, iar ca second hand, in saptamanile trecute era de vanzare la anunturi un TH7DX de la Hy-Gain, una din cele mai reusite antene de US facute vreodata... Ambele variante estimate undeva la 500 EUR.

73,
Dan YO9FNP / LB3TI

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: antena spider beam

Mesajde 4x1ad » Mie Aug 29, 2018 6:11 pm

@YO3FFF: dilemele tale ma obliga sa raspund mai pe larg. S-o fac intr-o oarecare ordine.
Alegerea unei antene si a accesoriilor trebuie facuta dupa criterii tehnice, bugetare si de locatie. Nu este loc de hotarari si decizii emotionale, spontane. Cum datele sunt multiple, as zice ca o lista a avantajelor si dezavantajelor doar ar ajuta. Spre exemplu, daca ai avea de ales doar intre A3S si LZA9-5, iata observatiile mele:

A3S :
Avantaje:
*ansamblare extrem de usoara si rapida cu boom din 2 bucati (poate fi ansamblat pe un spatiu de cca.20mp!!!)
*dimensiuni reduse (boom 4.27m, max. element 8.45m)
*boom-ul nu trebuie ancorat
*raport F/B acceptabil de cca. 15-20dB (dB reali) in cele 3 benzi
*raport F/S bun cca. 30dB (dB reali) in toate cele 3 benzi
*deschidere a lobului principal de cca.60˚ (foarte buna pentru o antena cu astfel de dimensiuni)
*are 3 elemente active pe fiecare banda
*antena foarte usoara: 13kg. Windload redus: 0.5mp, ceea ce permite folosirea unor rotoare medii (ex.G-600 sau G800).
Dezavantaje:
*antena de conceptie 1970, cu trapuri. Trapurile clasice pot introduce pierderi mari din cauza constructiei defectuoase: diametru mic, sarma subtire, pas foarte mic intre spire. Acestea duc la un factor de calitate Q al trapului foarte redus iar semnificatia este ca pierderile pe trap pot ajunge cu usurinta la 15-30%. Trapurile Cushcraft nu rezista la mai mult de 1200W RF in CW/RTTY si alte moduri digitale cu duty cycle mare.
*boom-ul mic ofera un castig redus. Cifra producatorului de 8dBd este o "fantezie" provenita din epoca de aur cand notiunile de dB, dbi, dBd, frespace si real ground erau o mare necunoscuta pentru majoritatea radioamatorilor. In realitate, la 10-12m inaltime de sol, un A3S are un castig maxim de 3.8-4dBd deoarece distanta intre cele 3 elemente este un mare compromis nefiind optim in nici o banda. De mentionat ca pana acum cativa ani, castigul G era dat de Cushcraft in dB !!!
*eficienta antenei este redusa considerabil de scurtarea lungimii elementelor (8.45m la A3S, 9.75m la A4S si 11m la LZA9-5)
*un balun 1:1 nu este inclus in antena. Cel recomandat, un RF choke de fapt, facut din cateva spire de coaxial este o solutie invechita de pe vremea cand feritele erau o raritate. Partizanilor acestui fel de pseudo-balun le spun ca impedanta lui este insuficienta fata de a unui balun adevarat pe ferita, neoferind nici vreo simetrizare reala Bal-Un, curentii de mod comun care circula prin tresa fiind prea putin atenuati. Eu sugerez folosirea unui balun 1:1 real urmat eventual de un soc RF.
*banda de trecere rezonabila insa sub nici o forma >500KHz cum afirma producatorul. La capetele benzilor poate depasi usor un SWR de 1:2 iar in 28MHz se duce mult mai sus.
*problema mecanica majora este sistemul de prindere element-to-boom care oricat de tare ar fi prins duce la rotirea in timp a elementelor pe boom. Cauza este bracketul din aluminiu P/N 190143 care este nezimtat. De aceea sugerez zimtarea fiecarui bracket inainte de ansamblare cu ajutorul unei pile.
*capetele boom-ului unde se prind atat reflectorul cat si directorul merita astupate in interior pe cativa centimetri cu niste dopuri de lemn de esenta tare. Motivul este ca la strangerea elementelor de prindere, teava cu perete nu prea gros a boom-ului se deformeaza si permite rasucirea elementilor la vant.
*izolatorul de fiberglass de pe driven element este cam slabut (perete de 2.5mm) si la limita rezistentei. De altfel, la adaugarea optiunii pentru banda de 40m, kit-ul acesta vine cun izolator cu perete dublu care inlocuieste izolatorul initial. Ca masura preventiva, eu as comanda izolatorul respectiv de la Cushcraft (costa cativa $ si ti-l trimite intr-un plic).
*kit-ul de 40m adauga un dipol rotativ mult scurtat de o slaba eficienta. In schimb ingreuneaza antena si o dezechilibreaza putin.

LZA9-5
Avantaje:
*"inspirata" oarecum de Optibeam OB9-5 (diferenta consta in materialele folosite si faptul ca OB9-5 a fost optimizata pentru F/B maxim)
*concept modern cu monobanduri intercalate pe acelasi boom cu distanta intre elemente mult mai optima si fara vreun component puternic reactiv (trapuri) care sa introduca pierderi considerabile
*cifrele privind castigul si raportul F/B sunt absolut reale, corecte si cinstite. De aceea par si mai modeste, hi. Raportul F/S este de cca. 35-37dB (foarte bun) in 14MHz. Largimea lobului principal: 66-69˚ functie de banda - bun.
*acopera si benzile WARC
*largimea de banda - acopera toate benzile ; in 28MHz acopera cca. 1.1MHz cu SWR<2.
*balun-ul 1:1 este inclus
*eficienta antenei este considerabil mai mare decat A3S sau A4S si altele tribandere din aceiasi categorie deoarece elementele sunt full size in toate benzile acoperite
*am fost doar privitor la ansamblarea unui LZA9-5 si nu am sezizat vreo dificultate de ansamblare. Nu este exact un Optibeam dar si pretul este doar 38% din Optibeam OB9-5.

Dezavantaje
*are doar 2 elemente per banda si este optimizat pentru castig maxim si nu pentru raport F/B maxim
*raport F/B insuficient in 14 & 18MHz (in opinia mea). Imi amintesc insa ca testand unul la un vecin, raportul F/S depasea 30-35dB. (probabil din cauza boom-ului de 6m).
*Destul de grea: 37kg. Windload nu foarte mic, cca. 1mp ceea ce implica folosirea unui rotor mediu+.
*spatiu de ansamblare necesar: cca. 70mp.
*boom-ul de 6m trebuie ancorat

Rotorul:
Eu aleg conservator un windload de minimum dublul suprafatei opusa la vant de antena. Daca antena are 1mp atunci rotorul trebuie sa fie de 2mp chiar daca se foloseste si un rulment gen GS-050 deasupra rotorului. Aceasta nu este o supradimensionare ci o marja de siguranta pentru iernile grele cand suprafata opusa la vant de elementele antenei, boom si mast se poate dubla (la care se adauga si greutatea verticala a ghetei depuse). Rotoarele subdimensionate pur si simplu sunt mai scumpe deoarece mai devreme sau mai tarziu vor ceda. Consider G-800 ca rotorul cel mai optim pentru antenele mici-mijlocii (max.1mp WL). G450 sau G-600 sunt cam prea aproape de limita dupa gustul meu personal (imi place sa dorm in tihna iarna). Dar fiecare cu marjele lui de siguranta.

Castigul antenelor
Nici un radioamator nu poate masura castigul corect al antenelor de HF. Singurele poligoane OATS (Open Area Test Site) care mai ramasesera s-au inchis si a ramas unul singur in Utah, SUA cu un radius de 7.5km. Se va inchide si el in 2020. Motivul: programele de simulare/modelare au ajuns la mare grad de acuratete si sofisticare chiar daca unii radioamatori sunt sceptici (deobicei fara sa le cunoasca). Sunt nu putini radioamatori care sustin ca ei pot masura castigul unei antene de HF. Aceasta insa este o dovada de lipsa de intelegere asupra zonelor reactive din campul apropiat sau departat din jurul unei antene. E bine de stiut ca softurile gratuite pentru radioamatori (4NEC2, MMANA Gal etc.) sunt arhisuficiente pentru nevoile de zi cu zi ale radioamatorilor medii si avansati.
Problema specificatiilor nu consta in acuratetea programelor (care au limitarile lor) ci in onestitatea si nivelul tehnic al producatorilor. Nu putini profita de faptul ca o buna parte din radioamatori nu inteleg semnificatia reala a unor notiuni de baza, definitii si metodica masuratorilor si evaluarilor privind dB, dBi, dBd, free space, perfect ground si real ground precum si corelarile necesare. La fel si despre rolul solului, inaltime si influenta obiectelor metalice. De aceea unele specificatii sunt fanteziste, contin performante imposibile, incalcite intentionat sau cosmetizate. Nu intotdeauna se minte ci doar se manipuleaza datele si definitiile si se amesteca pana cand clientul potential este completat dezorientat. Comparatiile sunt dificile cand fiecare isi defineste specificatiile cum vrea, in lipsa unor standarduri industriale in domeniu. Dar sunt si firme a caror specificatii sunt explicate, definite clar. Exemplu Optibeam, Force12, LZA, YK Antennas si altii. Cifrele lor sunt deobicei mai mici ca la competitori, dar oneste.
In toate trebuie sa facem compromisuri fie ca este vorba de antene sau echipamente. Insa sunt de parere ca aceste compromisuri sa fie cat mai mici posibil. Cred ca uneori trebuie sa nu ne grabim, sa mai punem niste bani deoparte ca sa putem face achizitii cat mai intelepte de care sa nu ne para rau ulterior. Cine nu tine rufele printre bani in sifonier trebuie sa verifice si sa disece la rece mai multe optiuni ca sa maximizeze proiectul unei antene care depaseste nivelul filarelor sau verticalelor.

Succes si 73
de Morel 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

yo8cln
Mesaje: 960
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 9:32 am
Contact:

Re: antena spider beam

Mesajde yo8cln » Joi Aug 30, 2018 12:15 pm

Am folosit antena spiderbeam (de fabrica) la un antrenament pt. WRTC in 2017 cind am ansamblat-o de la 0 si baietii au folosit-o in Germania. Este o antena de "ocazie" nu pt. o locatie definitiva. O antena care ne-a adus satisfactii este JP 2000 (oh2u.com) pe care am construit-o (nu stiu daca este de cumparat) acum 10 ani si in unele situatii este comparabila cu OB 16-5. Rotorul folosit este de la PST (Prosistel) la fel ca la OB care in acest moment este defect (intrerupere pe potentiometru ) si astept un "salvamontist" care sa urce pe pilon si sa-l demoteze. Succes la achizitie. 73 ! de yo8cln.


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori