Sugestii material radiale

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
YO8SAO
Mesaje: 16
Membru din: Mar Mai 31, 2016 1:54 pm
Contact:

Re: Sugestii material radiale

Mesajde YO8SAO » Mie Mai 08, 2019 10:17 pm

@4x1ad Constructia antenelor, si in special cele pentru radioamatori, implica si un oarecare compromis, mai mare sau mai mic in functie de multi factori, locatie, vecinatati, limitari de spatiu si nu in ultimul rand financiar. Solutia propusa de mine a fost data strict la problema ridicata de initiatorul acestui topic. Nu cred ca are de a face cu empirismul sau lucratul dupa ureche. Folosirea unui material cu conductivitate mai scazuta duce evident la unele pierderi, dar, zic eu ca sunt acceptabile. Ati spus ceva de ordinul a catorva zeci de procente pierderi, cate sa fie 20,30,50 % ? Dupa cum bine se stie, S-metrul corespondentului e gradat in dB (decibeli), el nu stie de procente. 50% mai putina radiofrecventa inseamna 3dB, juma' de punct S, putin sesizabil la ureche, poate se pierd cateva statii la un concurs, e ceva cu care se poate trai cred eu. Se doreste performanta maxima? De ce nu? 120 de radiale de 20m, avem nevoie de 2.4km, pret estimativ 300 Euro!! (sarma galvanizata e pe la 20 Euro) Ce castigam? 3dB? Eu zic ca mai putin. Merita? Fiecare hotaraste daca da. Un lucru e sigur, nu e vorba de empirism, ci de solutie adaptata nevoilor si posibilitatilor la un moment dat.

yo3irm
Mesaje: 54
Membru din: Mar Apr 14, 2015 9:50 am
Contact:

Re: Sugestii material radiale

Mesajde yo3irm » Joi Mai 09, 2019 11:58 am

Multumesc tuturor pentru sugestii. Desi mi-as dori foarte mult sa experimentez constructia antenelor, nu prea am timp iar spatiul de care dispun la locatia remote nu este chiar asa generos asa ca a trebuit sa optez pentru o solutie comerciala. Ca cerinte, posibilitatea lucrului in 40/80m cu o antena verticala si eventual accesul decent la banda de 160m. M-am uitat initial la Hustler, Butternut HF9V dar pana la urma m-am oprit la un inverted L, 80/160L de la vertical-array care are si un kit pentru 40m. Stiu ca totul este un compromis dar in conditiile date asta este maximul ce pot instala astfel incat sa am acces decent cu o antena verticala si la banda de 160m.

Imagine

Imagine

Am optat pentru 32 de radiale ca un compromis relativ ok intre performantele practice si bataia de cap cu intinsul lor. Din cate inteleg castigul obtinut cu mai multe radiale este relativ greu de cuantificat "la ureche", probabil totusi sa se schimbe ceva in diagrama de radiatie a antenei.

Motivul ingroparii radialelor este in primul rand unul practic, sa evit sa te impiedici de ele, desi zona nu este chiar asa umblata fiind intr-o mica livada. Stiu ca este o actiune migaloasa si consumatoare de timp, ma gandesc si la o minima protectie daca cineva ar vrea sa ia in mana un astfel de cablu in timp ce eu lucrez. Stiu ca se imparte curentul intre toate radialele iar la capetele acestora tensiunea este mare, ma intreb insa ce potential de pericol este atunci cand cineva sta pe un astfel de camp de radiale in timp ce emiti cu 100-200W.

@Morel, din pacate nu pot folosi radiale elevate, o sa incerc sa folosesc componente de calitate pentru celelalte elemente. Datorita configuratiei locului, lungimea radialelor nu este aceiasi, de fapt pot folosi radiale de 20m pe un arc de 250 grade, restul o sa fie de 10-12m. Oricum cele mai scurte radiale sunt pe directia nord.

@yo3hjv Multumesc pentru sugestia cu saibele stelate. Cred ca o sa pun si eu mai multi conductori intr-un singur papuc. Ground plate-ul o sa fie cel de la DXEngineering dar nu prea il gasesc prin europa, singurul loc unde este disponibil este in UK
Caut si un mecanism de rabatare ca cel de la cushcraft dar nu prea este in stoc pe nicaieri, probabil ca o sa fac ceva home made.

Imagine

73, Dan

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Sugestii material radiale

Mesajde 4x1ad » Joi Mai 09, 2019 1:35 pm

@YO8SAO: ar fi fost minunat daca socotelile se faceau asa cum le prezinti. Din pacate, impactul pierderilor nu este linear fiind o functie cu multe variabile. Pierderile globale trebuie calculate pentru fiecare caz de antena si locatie. Doua antene identice in doua locatii diferite pot prezenta diferente foarte mari in pierderi si performanta. Compromisuri se fac intotdeauna, nu avem niciodata suficiente antene, antene ideale sau locatii ideale insa ideea este ca sistemul de antene pe care il avem trebuie optimizat pentru a scoate maximum de performanta omeneste posibil in conditiile date.

Chiar daca unor radioamatori le vine greu sa creada, pierderile globale chiar si in sisteme continand antene simple dar proiectate si instalate la intamplare pot ajunge cu destula usurinta intre 5-95% in cazuri specifice. De aceea fiecare element din lantul care determina pierderile este important de minimizat pe cat posibil. Si colocatia deficitara a antenelor poate produce pierderi mari care se adauga si ele la lantul slabiciunilor. Are cineva idee cat se pierde intr-un acoperis de tabla apropiat de o antena ? Sau intr-o antena apropiata pentru aceiasi banda ? Numai cine face o o evaluare obiectiva a sistemelor de antene poate intelege cat din energia emisa la bornele transceiverului este radiata practic (si in plus radiata la unghiurile utile si nu la cele paguboase).

Acest lucru nu este apanajul profesionistilor din radiotehnica ci poate fi abordat si de radioamatori care se documenteaza de-a lungul timpului in materie. In limba romana, YO8CRZ abordeaza foarte bine aceste chestiuni in trilogia lui, care insa trebuie citita si adnotata.

Inca o sugestie: nu-i bine sa renuntam cu multa usurinta la 3dB. Ei sunt foarte pretiosi atat la emisie cat si la receptie in conditii marginale de propagare sau lupta cu zgomotul local intens sau in gradul de competitivitate in pile-upuri prilejuite de DXpeditii majore respectiv concursuri internationale aglomerate. Trebuie luat in considerare ca la S-metrele analogice obisnuite (non-SDR), calibrarea scalei devine precara si scade destul de mult sub S-8 sau S-9, devenind adeseori la 3dB per S-point pe portiunea S-1-S-5.

La unele antene este o lupta pentru fiecare 0.5dB (exemplu, antenele Yagi, verticale la sol pentru frecvente joase, antene de receptie pentru benzile inferioare etc.). Sa renuntam din start la 3dB, nu mi se pare prea productiv.
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

YO2VG
Mesaje: 44
Membru din: Vin Iul 28, 2017 11:53 pm
Contact:

Re: Sugestii material radiale

Mesajde YO2VG » Joi Mai 09, 2019 5:15 pm

Salutare tuturor M-am uitat relativ târziu la subiectul propus, dar am reușit să văd toate răspunsurile colegilor amatori. Unele foarte avizate (rod al experienței reale cu aceste antene minunate), altele scrise din aduceri aminte ale fenomenelor care cu adevărat se întâmplă într-o antenă. Postate de cei care nu realizează că orice zecime de decibel în plus poate însemna realizarea sau nu a unei legături radio cu o entitate rară. Iar ceea ce înseamnă diferența între cupru și un fier banal poate constitui exact cireașa de pe tort, cea care răpește ochiul și dă efectul, hi!
Vă vorbesc din perspectiva unui om care fac astfel de antene de 20 de ani, iar exact acum am peste 5km de radiale de cupru la toate antenele mele cu care lucrez până în 10Mhz inclusiv. Dar și a peste 2km de fir întins în cele 6 antene beverage la înălțimi de la 2 la 4m deasupra solului. Toată sîrma fiind de instalații electrice, nerezistentă la UV, cu grosimi de la 1,5 la 6mm pătrați.
Vorbim de antene verticale și GP, unele permanente, altele date jos și de 5 ori pe an, în funcție de lucrările agricole necesare. Niciunul dintre fire radiale nu este îngropat, deci nu sunt avizat să-mi dau cu părerea la performanțele antenelor permanente cu radiale îngropare. Am participat luna trecută la acordurile unei antene GP rezonantă în AM la 1584KHz, amplasată foarte aproape de loc. Jebel în jud. TM. Avea 110 radiale de 50 îngropate la adâncimi cuprinse între 10 și 40cm, în funcție de dexteritatea mecanicului de utilaj cu care s-a făcut operațiunea. Sărma folosită era de 2,5mmp și era cea folosită în instalațiile electrice ordinare. Antena mergea dumnezeiește.....
Am văzut și sârma folosită la stația radio SNR de la Reșița de pe dealul Ciorii, mult mai profesional făcută de oameni dedicați, care se ocupă de ani de zile de astfel de lucruri. Sârma e mult mai groasă și de o calitate deosebită, neizolată. A fost îngropată de mulți ani și arată minunat și acum. Iar modul de îngropare și geometria lucrărilor este alta decât ceea ce facem noi radioamatorii. Nu că antenele noastre nu ar merge, dar profesioniștii au poate alte criterii de care țin seama mai mult ca noi radioamatorii. Cert este că un sistem radiant bun, din cupru, poate conferi o durată de viață mult superior oricărui alt sistem făcut din materiale degradabile.
Iar ca să pun degetul pe rană, e nevoie de oarecare teste care să îți dea convingerea că un GP sau un vertical se ridică ca performanțe peste un banal inv-vee sau dipol, făcut fără prea mare efort și cu costuri nesemnificative. Vorbim doar de antenele alea adevărate full-size, fără adaptări care dau bine doar la swr. Vă sun astea pentru că am constatat pe propria-mi piele că un inv-vee în 80m, ridicat la 27m, îmi face exact aceleași semnale în ZL exact ca și verticalul full-size cu 60 radiale de 20m. De unde și concluzia că pământul(mai precis conductivitatea lui) justifică sau nu folosirea unui vertical. Și ar mai fi atâtea de spus......
Sănătate și DX-uri!
Vali


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 11 vizitatori