Antena verticala scurta

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Antena verticala scurta

Mesajde YO3AOE » Dum Mar 08, 2020 4:16 pm

Datorita conditiilor extrem de precare pentru antene,de ceva (multa) vreme,pentru in gama de unde scurte am si folosesc in mod curent o antena industriala de tipul BB-6W de la Diamond,usor modificata (doar fizico-mecanic) pentru a putea fi montata in pozitie verticala,astfel ea devenind aproape identica cu "sora"-hi! ei originara verticala de tipul BB-7V de la aceeasi firma.Antena-fiind multi-banda-este un compromis dus la extrem,desi-in cazul meu particular-nu merge decit mediocru spre relativ satisfacator in benzile medii-superioare,respectiv 14,18,21,24 si 28 MHz-numai b.l.u., evident doar cu ajutorul-de nepretuit-hi!-unui adaptor de antene automat dedicat de tipul KT-100 de la LDG,statia fiind un TS-50S de la Kenwood.Desi producatorul scrie ca antena nu are nevoie de contra-greutati,cunoscind din folclorul nostru radioamatoricesc-hi! ca "orice contra-greutate este mai buna decit nici o contra-greutate",m-am gindit sa adaug antenei doua contra-greutati (doar atitea se pot monta aici) diametral opuse,de-a lungul unui gard din lemn deasupra caruia este atirnata antena.Datele antenei sint urmatoarele: lungimea firului radiant vertical=6,53m,baza antenei-cutia de conectare/adaptare-la circa 2,5m fata de un sol structura comuna/medie,in imediata apropiere (circa 1-1,5m) fata de peretele (din caramida) cladirii.Asi dori-daca se poate-un sfat avizat de la specialistii in antene privitor la lungimea recomandabila a celor doua contra-greutati,cu rezerva ca-cu toata bunavointa mea-nu am cum monta lungimi mai mari de circa 9-9,5m de ambele parti ale antenei,fiindca se termina gardul-hi!.Cu multumiri anticipate si 73!,Nelu





'

yo8xcm
Mesaje: 12
Membru din: Vin Feb 17, 2017 6:23 am
Contact:

Re: Antena verticala scurta

Mesajde yo8xcm » Lun Mar 09, 2020 11:46 am

Interesat de subiect, aceiasi problema o am si eu, locuiesc la casa dar am o curte foarte mica.

YO8CDQ
Mesaje: 23
Membru din: Lun Iun 21, 2010 2:00 am
Contact:

Re: Antena verticala scurta

Mesajde YO8CDQ » Lun Mar 09, 2020 2:23 pm

Eu daca eram in locul tau, foloseam o antena verticala clasica, numai pe 14 MHz si ridicata la inaltimea casei. La acea inaltime gaseai loc si pentru radiale. Ceea ce vrei sa faci tu, se numeste compromis si nu v-a merge nimic bine. Dupa ce te saturai de 14, schimbai macazul trecand mai sus in frecventa sau dupa caz mai jos. Desigur ca parerile sunt impartite iar tu stii mai bine la fata locului ce si cum ar trebui sa aplici. Spor la treaba, eventual poate mai apar idei.

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Antena verticala scurta

Mesajde YO3AOE » Lun Mar 09, 2020 2:46 pm

Da,din pacate destul de multi radioamatori sint cam in aceeasi situatie si trebuie sa se descurce cum pot.In ceea ce priveste lungimea acestor contra-greutati radiale,ar fi cam doua variante-sau atitea stiu eu-hi!,de aceea am si cerut parerea unor cunoscatori,in sensul de care ar fi varianta optima in conditiile date.Astfel,o varianta ar fi ca ele-contra-greutatile-sa fie exact de lungimea radiantului, adica 6,53m,plus un mic adaus de 2-3% cum se scrie in teorie-hi!,sau sa ma folosesc de lungimea maxima posibila aici,care este de circa 9-9,5m de-o parte si de cealalta a elementului radiant pe directia N-S,astfel incercind sa imbunatatesc randamentul pe banda de 40m,unde este mai scazut decit in benzile de mai sus,aceasta este intrebarea-hi!,asa ca mai astept raspunsuri. P.S.-Ce fel de acoperis are casa acolo?

yo8xcm
Mesaje: 12
Membru din: Vin Feb 17, 2017 6:23 am
Contact:

Re: Antena verticala scurta

Mesajde yo8xcm » Lun Mar 09, 2020 2:54 pm

Casa mea are acoperis metalic. Pentru banda de 20m am un inverted V dar e destul de aproape de casa si implict de acoperis. Punctul cel mai inalt cca 7m si bratele coboara in jos spre gard pana la cca 2.5m fata de sol ....
Pentru banda de 40m insa nu am nimic ....iar mai jos nici nu indraznesc ...mai sus nu e propagare deocamdata ..

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Antena verticala scurta

Mesajde YO3AOE » Lun Mar 09, 2020 2:58 pm

Pt.YO8CDQ-Da,a existat si varianta asta,dar nu se poate lucra nimic sus pe casa,cladirea este foarte veche si degradata,fiind o parte de stat si restul particulara,copilu' cu doua moase ramine cu buricul netaiat-hi!,fiecare arunca raspunderea pe partea cealalta,asa ca astereala de sub tigle a inceput sa putrezeasca si mai cade cite-o tigla,acum a stat-hi!,nici vorba de urcat cineva acolo,ar fi curata sinucidere,asa ca n-m avut decit varianta BB-6W,asta este...

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Antena verticala scurta

Mesajde YO3AOE » Lun Mar 09, 2020 3:06 pm

Pt.YO8XCM-Da,destul de dificila situatia pentru benzile inferioare,terenul/curtea am inteles ca este si ea mica,ce forma si dimensiuni are?

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Antena verticala scurta

Mesajde YO4BKM » Lun Mar 09, 2020 5:08 pm

Cand se analizeaza o antena verticala trebuie sa se aibe in vedere cateva detalii importante:
1. Contragreutatile unei antene verticale joaca multe roluri mai ales cand baza antenei nu este la sol si nici solul nu este un prea bun conductor chiar daca baza antenei este la sol. Dar, oricum ar fi situatia, contragreutatile nu fac decat sa realizeze sau sa imbunatateasca distributia curentului din ea sub forma unei sinusoide care, in conditii ideale, trebuie sa se continua din antena pana in pamant. Dimensiunile si dispunerea contragreutatilor modifica si rezistenta de radiatie a antenei.
2. Radialele unei antene verticale trebuie acordate cu radiantul ei. Daca antena este multiband (cu trapuri) se pun trapuri si pe radiale sau se fac radiale pentru fiecare banda.
3. Pe langa rezistenta de radiatie (componenta a impedantei de radiatie) antena mai are si o rezistenta "ohmica" (de pierderi) datorita conductorului si care nu depinde de amplasare ci doar de dimensiuni. Randamentul antenei este cu atat mai mare cu cat rezistenta de radiatie este mai mare in comparatie cu rezistenta de pierderi si, cand rezistenta de radiatie este mica (de ordinul Ohmilor), randamentul scade chiar si sub 50%. Acest aspect este dscris in https://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=991.
4. O antena verticala scurtata poate fi lungita artificial fie prin inserarea unei inductante in locul cu curent maxim (de multe ori la baza ei), fie prin adaugarea de capacitati terminale care, pe langa lungire, mai maresc si rezistenta de radiatie, deci si randamentul. Numai ca o astfel de antena functioneaza doar monoband.
5. Orice dispozitiv de adaptare a unei antene nu modifica impedanta de radiatie a antenei si nici randamentul ei.

Revenind la antena BB-6W sau BB-7V, alimentarea acesteia este una deosebita, dupa cum arata sursa https://yo3ihg.blogspot.com/2010/10/ant ... bb-6w.html. Comportarea multiband nu este, de fapt, o performanta a antenei in privinta radiatiei si randamentului ci o "pacalire" a emitatorului care debiteaza si pe o rezistenta de pierderi (pur rezistiva) iar aceasta absoarbe energie pe orice frecventa fara sa o mai reflecte inapoi ca in cazul reactantelor inductive ori capacitive din componenta reactantei generale a antenei. Deci antena "suge" bine, curentul din etajul final arata ca se debiteaza putere, dar o parte din ea incalzeste mediul. Intr-un fel, ceva mai rau decat la antena multiband T2FD prevazuta cu o rezistenta care disipa pana la 30% din puterea de RF debitata pe ea.
Datorita artificiului de adaptare multiband a antenelor BB-6W sau BB-7V care include si o rezistenta de pierderi, am convingerea ca radialele unei astfel de antene nu se mai supun regulilor antenelor "pure", fara rezistente adaugate in circuitul lor. Eventual, radialele pot simula doar un pamant artificial cand baza antenei este la inaltime.

O antena scurtata tratata detaliat si usor de facut este la https://www.radioamator.ro/articole/print.php?id=458

73 de Tavi YO4BKM!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Antena verticala scurta

Mesajde YO3AOE » Lun Mar 09, 2020 6:34 pm

Te salut! draga Tavi si multam! pentru contributia docta si la obiect.Da,sint si eu perfect constient si de total acord ca antenele verticale scurte si compensate de genul celor facute de diverse firme printre care si Diamond nu sint-nici pe departe!-cea mai fericita solutie,dar initial eu plecasem pe ideea unei antene mici,simple si usoare pentru lucrul in regim de portabil,si le-am adoptat si pentru lucrul la statiile de baza doar cind mi-a fost clar ca nu pot face nici un fel de manevre de instalare sus pe cladire,din motivele mai sus descrise,si nici prin intelegere cu vecinii,care s-au dovedit total obtuzi la orice incercare de lamurire,asta este!.Da,cam banuiam si eu ca radialele pentru o astfel de antena nu prea se supun unor reguli indeobste cunoscute.Poate ca n-o sa-ti vina sa crezi,dar in vara de acum doi ani,respectiv prin august 2018,cu o putere de 100W p.e.p.(Icom IC-718) si un adaptor automat dedicat de antene (IT-100),cu o antena BB-7V instalata ca la carte in curtea casei noastre batrinesti-hi! de vacanta de la tara (sat Dedulesti,jud.Buzau),am reusit sa lucrez (numai b.l.u.) pe linga o gramada de europeni si arabi,vreo trei americani,vreo doi japonezi si culmea-hi!,un chinez, ce-i drept cu controale slabute,cu greu ma auzeau,54-55,ceea ce inseamna-totusi!-cam jumatatea distantei pina la antipod (20 000 Km.Acuma nu ca strugurii sint acri-hi!,dar eu cred ca asta cam inseamna radioamatorismul,adica sa reusesti maxim-um-ul posibil obtenabil cu mijloace cit mai simple si ieftine,parerea mea...Ca sa fiu sincer pina la capat,este evident ca m-a ajutat si altitudinea localitatii,care este cu circa 200m mai sus decit media Bucuresti-ul-ui,care din cite stiu eu este de circa 60-65m,sau undeva pe-aici.Pina la urma totusi ce m-ai sfatui,radiale in l/4+ sau cit pot de lungi aici,adica 9-9,5m?

yo3hjv
Mesaje: 783
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Antena verticala scurta

Mesajde yo3hjv » Mar Mar 10, 2020 8:20 am

In cazul radialelor "atipice", cel mai bine si "frumos" este sa avem la indemana un instrument de masurare al curentului de RF (bun si pentru dipoli).
Deseori este ignorata adaptarea circuitului de ground/radiale pentru antene, este util sa avem un circuit de adaptare si pentru ele.
Intrucat roata este de mult inventata, iata doua link-uri din care m-am inspirat si eu in practica si nu regret:
-Instrument curent RF: https://www.w8ji.com/building_a_current_meter.htm
-Ground tuning circuit: https://www.g4akc.co.uk/ground-tuning-units-gtus/

Succes!
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori