Antena Hustler 6BTV

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Antena Hustler 6BTV

Mesajde YO3AOE » Dum Mai 24, 2020 9:03 pm

Am inteles,da,buna! treaba,m-ar scuti de o corvoada suplimentara,si-aici,fiind in imediata apropiere a zidului cladirii ar fi oarecum mai ferita de rafalele de vint.De montat/fixat ma gindesc la un tronson de teava din fier galvanizata profilata cu un virf ascutit prin niste decupari cu flex-ul si modelata cu ciocanul-hi! si-apoi batuta solid in sol,care va constitui si pamintarea locala.Din expresia "la usa blocului" pot intelege ca se poate face plata si ramburs?,sau trebuie platita printr-un sistem de card sau virament inter-bancar cind se comanda?

yo3hjv
Mesaje: 783
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Antena Hustler 6BTV

Mesajde yo3hjv » Dum Mai 24, 2020 10:35 pm

Hm... Ca orice verticala, are nevoie de ceva spatiu intre ea si obiectele masive cu structura metalica. Daca puteti sa ii lasati cel putin 5m degajare pe latura cladirii, atunci o sa fie relativ OK (va fi o atenuare a semnalului pe acea directie). Daca nu, atunci e recomandabil sa o instalati pe acoperis. Valabil pentru orice antena verticala!
A fost luata de la DX Engineering, plata in avans prin card, transport prin curier, parca FedEx, tot ei au facut si vama si au venit cu nota de plata pentru vama, TVA si comisionul lor. Plata a fost numerar la agentul care a venit cu ele.

Cea din poza este instalata pe o teava metalica de circa 1m lungime si parca 20 sau 35 in diametru, batuta cu barosul apoi taiata "infloritura" cu flexul, din pamant ies cam 25 -30 cm.
La baza este o placa pentru radiale, tot de la DX Engineering. Pe placa este si mufa mama de conectare la coaxial.
A fost nitica sudoare din cauza siliconului de care vorbeam mai inainte pentru ca nu reuseam sa o acordez si o tot suiam si o coboram si e cam incomoda din cauza top-hat-ului ala din tevusti de aluminiu. Pana la urma m-am prins ca e o problema cu trapurile, le-am extras, le-am pus pe suporti si cu un jig simplu si un Rigexpert le-am rezolvat.
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Antena Hustler 6BTV

Mesajde 4x1ad » Lun Mai 25, 2020 5:06 am

Pentru cei interesati

De-a lungul deceniilor au aparut multe legende urbane despre antenele verticale, multe provenind din fantezii si bazaconii necontrazise la timp cu argumente tehnice sustenabile sau din perceptii emotionala asupra performantei lor. Nu, legile fizicii si matematicii nu s-au schimbat ci doar s-a marit capacitatea noastra de intelegere, accesul la informatia tehnica precum si uneltele si metodele de lucru. De aceea as dori sa adaug cateva lucruri la cele spuse de YO3HJV, un mic ghid pentru radioamatorii la inceput de cariera sau cu profesii fara legatura cu fizica, radiotehnica, electronica etc..:

Comparand cu alte verticale multiband cu trapuri din aceiasi categorie (ex.Fritzel GPA-40, Butternut HF6V, Hy-Gain 14AVQ, Cushcraft R7, etc…), antena 4BTV nu este o alegere rea, in special pentru modelele fabricate in ultimii 10 ani. Modelul original cu venerabila varsta de 60 de ani, a trecut prin cateva traume pricinuite de cei 5-6 producatori care au manufacturat-o de-a lungul anilor si care i-au afectat rezistenta si calitatea. Intr-un sfarsit, DX Engineering a cumparat o parte din firma producatoare Newtronics si a operat unele modificari mecanice si electrice benefice prin care antena a revenit la specificatiile initiale si chiar imbunatatite (dpdv mecanic si al Q-ului trapurilor). Chiar si manualul de instalare (60pg) a devenit mai clar si mai util.

Cea mai reusita din categorie este Butternut HF6V (dar si mai costisitoare). 4BTV vine imediat dupa HF6V, care dispune de bobine cu Q-ul cel mai mare si tevile de aluminiu mai rezistente.

Cateva puncte comune la toate aceste antene verticale multiband:

*radiatie omnidirectionala (daca radialele sunt amplasate uniform de jur imprejur) la un unghi de elevatie/plecare relativ mic ceea ce face antena verticala mai buna pentru contacte la distante DX medii si mari. Si reciproca este valabila: rareori un astfel de vertical este utilizabil ca antena NVIS pentru legaturi YO-YO sau cu tarile limitrofe.

*usor de acordat cu ajutorul unui analizor de antena conectat cat mai aproape posibil de punctul de alimentare (nu in shack dupa un coaxial mai lung). O baza cu balama simpla va usura mult operatia.

*randamentul depinde de calitatea bobinelor/trapurilor (diametru interior, pas intre spire, diametrul si materialul ales pentru conductor). Oricum, trapurile LC clasice, conceptie din anii ’60 pot produce pierderi suplimentare de 10-30% functie de banda si SWR.

*randamentul depinde si de procentul scurtarii elementului radiant fata de λ/4 nominal (de obicei mai pregnant in benzile inferioare) .

*randamentul de radiatie este puternic dependent de existenta unui sistem de radiale ADECVAT configuratiei folosite. Configuratiile cel mai des folosite sunt: a. punctul de alimentare la cativa centimetri de sol cu un numar mare de radiale nerezonante din cupru izolat in plastic asezate pe sol sau ingropate la cativa centimetri de suprafata; b. Punctul de alimentare elevat la cativa metri de sol cu radiale rezonante in λ/4 la un unghi permis de locul de ancorare al radialelor si de impedanta antenei ; c. punct de alimentare si radiale (ne)rezonante deasupra unui acoperis metalic.

Punctual la familia Hustler (X)BTV, pierderile globale pot fi aduse la un nivel acceptabil in 14-28MHz; la un nivel modest in 7MHz si submediocru in 3.5MHz. Cauza pierderilor este scurtarea considerabila a radiantului sub 14MHz dar si a pierderilor de tip “ground loss”.
Eficienta de radiatie este data de raportul dintre rezistenta de radiatie (cea care determina cantitatea de energie radiata efectiv) si cifra totala a rezistentelor de pierderi care se compun din “ground loss” si rezistentele de pierderi cauzate de materiale improprii folosite (ex. conductor de aluminiu, fier zincat, otel, bronz fosforos… folosite pentru radiale) . Sa nu facem greseala sa ne referim la aceste rezistente in mod linear sau dupa comportarea in curent continuu. Pierderile RF datorate unui sistem de radiale inadecvat nu sunt de doar cateva procente acceptabile ci pot ajunge cu usurinta la zeci si zeci de procente.
Sub nici o forma, cunoscuta lozinca “merge si-asa” poate fi asumata in cazul sistemului de radiale. Pentru o configuratie “on ground”, efectul benefic al radialelor devine semnificativ de la 32 de radiale nerezonante, putand urca si la 60-120, evident acolo unde locatia o permite. Nu trebuie facuta legatura directa intre SWR si numarul radialelor.

In cazul configuratiei elevate la cativa metri de sol (ex.3-6m), numarul minim al radialelor rezonante poate scadea simtitor cu 25-50% functie de inaltime.
Cea mai dificila configuratie este cea deasupra unui acoperis metalic care (in opinia mea ar trebui evitata pe cat posibil deoarece produce pierderi mari, greu de redus). Aceasta este o opinie complet opusa celor care sustin ca acoperisul metalic “ajuta”.

Stiu ca la citirea numarului de radiale necesar multi au sa ridice din umeri, in special cei cu locatii vitregite si o sa inceapa sa vorbeasca despre compromisurile pe care trebuie sa le facem. Nimic mai adevarat insa si amploarea compromisului conteaza. Daca dorim o antena ceva mai competitiva la DX-uri mai indepartate sau in pile-up-uri decat antenele filare joase uzuale, atunci trebuie un numar cat mai mare posibil de radiale adecvate configuratiei. Acest fapt nu este “negociabil” dpdv tehnic.

4BTV intr-o locatie vitregita si cu doar 2-4 radiale per banda, va da rezultate modeste, adecvate unui trafic nepretentios. Evident, depinde si unde-si pozitioneaza fiecare stachetele de performanta. Insa 4BTV nu este o antena-minune, daca locatia este blocata ea nu salveaza situatia. Poate merita sa ne intrebam daca merita sa dam 300€ pe o antena care nu va da rezultate prea stralucite din cauza amplasarii deficitare. YO3HJV dispune de o locatie inalta in Bucuresti si una cu sol umed la tara astfel ca poate “razbi” ceva mai departe.

Eu unul nu recomand configuratia “on ground” in cazul montarii pe un acoperis din beton armat doar din motivul ca pot fi folosite radiale mai scurte . Pentru cine vrea sa “razbata” mai bine, elevarea chiar si cu doar 1-1.5m deasupra betonului armat va fi benefica dpdv al eficientei. Nu vreau sa intru in detalii, manualul 4BTV este destul explicit.

Problema consta si in faptul ca in timp ce impedanta complexa si implicit SWR-ul se pot masura fizic, pierderile si eficienta globala nu pot decat sa fie calculate/evaluate. Nu oricine o poate face, calculul/evaluarea fiind laborioase, necesitand cunostinte mai complexe si abilitati academice de calcul. Nu se poate si nici nu trebuie sa fim toti ingineri radiotehnisti dar trebuie constientizat ca “merge si-asa” in materie de verticale cu sisteme de radiale foarte modeste sau inadecvate poate semnifica (in special in benzile inferioare) pierderi de energie de 50-80%, oricat de greu ne-ar veni sa credem .

O alta sursa de pierderi majore este amplasamentul antenei, sursa din pacate ignorata sau inadecvat tratata de multi radioamatori (la fel ca in cazul pierderilor “ground loss”). Fara prea multa teorie, in jurul oricarei antene exista o zona reactiva de camp apropiat (Near Field), zona in care prezenta obiectelor metalice afecteaza serios antena producand pierderi de energie prin absorbtie dar si degradari importante ale diagramei de radiatie. SWR-ul masurabil poate fi afectat si el dar nu obligatoriu. Iata cateva exemple de factori perturbatori: a. alte antene radio, in special cele care lucreaza pe aceleasi benzi; b. ancorele metalice neintrerupte cu izolatori , folosite la ancorarea suportilor; c. antene TV; d. stalpi de iluminat; e. retele de energie electrica; f. retele de CATV pe coax sau linii DSL de cupru; g. pereti/cladiri de beton armat; h. balustrade; h. acoperisuri de tabla,etc..

Acolo unde este omeneste posibil, fiecare antena trebuie cat mai departata de obstacolele metalice. Exista formule de calcul mai exacte ale acestor distante insa stiu ca multi nu le agreeaza si de aceea sugerez o raza de aprox. λ/4. Aceiasi masura trebuie luata si in cazul etajarii de antene unde, dintr-o economie lesne de inteles, se amplaseaza gramada antene HF, VHF, UHF, SHF dupa principiul “ca si altii fac asa” sau ca “merge si-asa, SWR este foarte putin afectat”. Si aici motivul este ca influenta respectiva nu se poate masura simplu ci doar calcula/simula. Daca cei care practica de voie sau de nevoie aceste apropieri ar putea vedea cumva zecile de procente de energie RF absorbita si /sau condusa la pamant, s-ar gandi de cateva ori inainte de a inghesui antene fara nici o noima, doar din dorinta de a acoperi cat mai multe benzi la un cost cat mai redus. Nu sunt desprins de realitate, cunosc situatia radioamatorilor din zonele citadine aglomerate insa as zice ca “mai putin si mai bun” este de preferat lui “mult si prost”.

Cateva greseli frecvent facute in instalarea antenelor verticale:

*la instalarea verticalei in configuratie elevata cu radiale rezonante, nu se conecteaza tresa coaxialului de alimentare la suportul metalic pe care este instalata antena ci doar la radialele care trebuie izolate fata de suport. La 4BTV, problema se rezolva foarte usor prin adaugarea unui manson din PVC peste capatul tevii de suport. La configuratia “on-ground” problema nu exista, radialele fiind nerezonante. Este o problema trecuta cu vederea de producator in manual, probabil pentru ca in America majoritatea sunt instalate on-ground.

*antena cat si linia de alimentare sunt asimetrice astfel ca vor produce perturbatii prin aparitia curentilor de mod comun. Orice vertical ar trebui dotat cu cel putin un soc de mod comun (CMC) amplasat chiar dupa punctual de alimentare la baza antenei. De multe ori se folosesc socuri CMC de tip “Ugly Balun” (cateva spire din coaxial bobinate pe aer) care sunt simple si ieftine insa au eficacitate limitata, respectiv impedanta scazuta opusa curentilor de mod comun (uzual de doar cateva sute de ohmi). Socurile CMC facute pe toruri de ferita sunt mult mai eficace, putand ajunge la 2.000-10.000 Ohm. In cazurile mai refractare se mai poate instala un soc la intrarea coaxialului in casa si eventual pe traseul exterior al coaxialului, intr-un punct de curent maxim.

*daca la un 4BTV (sau alt vertical asemanator) cu foarte putine radiale, prima masuratoare a impedantei complexe, valoarea partii rezistive R este destul de apropiata de 50 Ω nu va grabiti sa va bucurati: valoarea R citita de catre analizor contine suma rezistentei de radiatie si a rezistentei de pierderi totale. Daca rezistenta de pierderi este mare atunci rezistenta de radiatie este mica si implicit si eficienta de radiatie este mica. Unul din indiciile ca o verticala este mai eficienta, este o impedanta complexa a carei componenta rezistiva R este in jurul lui 35-65Ω, dar cu un numar mare de radiale conectate.

Revenind la antena 4BTV, consider ca orice cheltuiala pe modelele 5BTV si 6BTV este o pierdere netto deoarece scurtarea elementului radiant, oarecum acceptabila in 7MHz, devine extrem de paguboasa in 3.5MHz unde factorul de scurtare este enorm iar fragila bobinuta RM80 este o sursa mare de pierderi . Banda de trecere si eficienta sunt scazute.

Folosirea Penetroxului “A” la ansamblarea oricarei antene din tevi de aluminiu, amintita de YO3HJV, ar trebuie sa devina obligatorie prin lege ;) :lol: . Avantajele acestui anti-oxidant de care multi fac bascalie prosteasca, sunt foarte mari asigurand decenii de folosinta fara necesitatea intretinerii jonctiunilor. La 4BTV, trebuie asigurata ungerea generoasa nu numai a jonctiunii tevilor cat si a elementelor capacitatii de tip “hat” din 7MHz care tinde sa oxideze si sa ingusteze banda de trecere.

In ceea ce priveste ancorarea suplimentara, pentru climatul est-european actual, as sugera adaugarea unui etaj de ancore sintetice (numai materiale dovedite ca sunt protejate la UV, ex.Deltex), cu coeficient redus de elongare si care nu absorb umezeala. Aceste ancore se prind deasupra penultimului trap la 4BTV si se leaga in 4 puncte simetrice.
O atentie speciala trebuie acordata tensionarii ancorelor. Sunt la curent cu multe din verticalele avariate in iernile ultimilor ani in YO si pot afirma ca majoritatea avariilor s-au produs din tensionarea exagerata a ancorelor pe timp de iarna, folosirea de franghii textile care au absorbit gheata si franghii neprotejate la UV. Ancorele trebuie sa fie usor lejere si sa permita un joc al radiantului de +/-30cm la varf. La venirea verii, ele trebuie usor tensionate si apoi detensionate la sfarsitul lui Noiembrie.

Pentru posesorii de amplificatoare de putere, definirea puterii suportate de 4BTV la 1500W este putin riscata. De facto, trapurile 4BTV suporta in siguranta max. 1200-1300W PEP in SSB dar in CW in regim de concurs nu as aplica mai mult de 800W. De modurile digitale cu duty cycle mare nici nu mai vorbesc, maximum este de circa 500-600W. Cauza este diametrul si izolatia conductorului folosit in trapuri (CuEm) cu pas prea mic intre spire.

In final as vrea sa reamintesc ca verticalele au o problema majora comuna : zgomotul industrial si domestic din surse apropiate . Datorita faptului ca majoritatea zgomotelor radioelectrice produse in zone industriale apropiate si zone rezidentiale aglomerate au polarizari verticale, receptia pe antene verticale este in mare masura mai zgomotoasa. Daca in zone rurale, perurbatiile radioelectrice sunt de multe ori mai slabe, in marile orase va trebui inca o antena separata de receptie, de exemplu o filara orizontala sau si mai bine, un cadru (loop) orizontal nerezonant, cu dimensiuni reduse.

73 de Morel 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

Avatar utilizator
YO8TK
Mesaje: 248
Membru din: Dum Iun 20, 2010 6:40 pm
Contact:

Re: Antena Hustler 6BTV

Mesajde YO8TK » Lun Mai 25, 2020 1:20 pm

Iata o lectie excelenta unde gasesti cele mai importante raspunsuri despre antena verticala, expusa de Morel 4X1AD.Multumesc in nume personal pentru aceasta expunere.

73! de YO8TK
YO DX Club Member nr.468
Master of Sport #1140

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Antena Hustler 6BTV

Mesajde YO3AOE » Lun Mai 25, 2020 3:53 pm

Da,intr-adevar!,o expunere excelenta!,scurta si la obiect,exact cum ne-a obisnuit Morel de cind il stim-hi!.Unele lucruri,sau ma rog,aproape toate le mai stim,pe altele le-am mai uitat-hi! si este foarte! bine ca ne sint re-amintite,problema este alta: in afara celor cu proprietati mari,intinse,pe care respectivii pot face cam tot ceea ce vor,la cei din zone urbane aglomerate apar niste greutati insurmontabile,in sensul ca stii-poate chiar foarte! bine-ceea ce ar trebui facut,dar-din pacate!-pur si simplu nu ai cum sa faci nici pe departe acele lucruri,si-atunci esti nevoit sa te adaptezi situatiei, facind doar ceea ce iti permite ambientul,ca sa nu mai pomenesc de vecini circotasi sau obtuzi,care habar n-au-dar nici nu vor sa stie!-ce este radioamatorismul si ce vrea el-hi!.Poti sa cauti in toate clasamentele si sa-ti iei cea mai bine situata/clasata antena dintre toate,daca-din motive obiective-o pui/montezi in conditii improprii va merge ca atare,adica prost sau chiar foarte! prost si chiar nu mai ai ce sa-i faci!,asta este,fiecare cu crucea lui...


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 14 vizitatori