Antena saracului - 3 elementi inverted Vee 14 Mhz

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
YO3JW
Mesaje: 576
Membru din: Joi Noi 15, 2012 9:12 am
Contact:

Re: Antena saracului - 3 elementi inverted Vee 14 Mhz

Mesajde YO3JW » Mie Iul 22, 2020 10:42 pm

Draga Gabriel
Vorba li Cristel, sunt si intrebari....
Ai dorit sa se discute despre realizarile tale din punct de vedere tehnic!
Te rog sa-mi permiti sa abordez cateva aspecte intre care si cel dorit de tine
1.Am aflat de realizarile tale urmand link-ul de la comentariile privind calitatea de membru la un club sau altul.
Referitor la prima realizare."Filtru la antena" Dece nu se face intrarea in partea de receptie a unui transceiver in interior, dupa releul care comuta antena. Astfel nu ar mai fi nevoie de sistemul de comutare actionat de RF la emisie.
Dece filtru la antena cand de fapt este la intrarea in TRXCVR ?
Referitor la antena cu 3 elemente pe directie fixa
Dece este nevoie de o alta stinghie de lemn intre cei doi piloni, cand o funie de plastic ar fi putut indeplini acelas rol.
In descrierea anterea antenei la un moment faci referire la folosirea unui cablu coaxial de 25 Ohm, pe cand in fotografia atasat este cu doua cabluri in paralel
Pentru mine este o noutate ca se poate pune pe acelasi tor doua infasurari care pot rezolva dintr-o data doua lucruri.
2. Am dedus din fotografiile anexate ca la antena ai folosit un instrument de masura.
De asemenea la filtru ai mentionat un tip de instrument. Eu unul nu stiu cum sa folosesc acel instrument. Poate ar fi bine cateva cuvinte despre modul de aliniere folosind acel instrument.
La amplificatorul QRO ai facut o remarca logica. Daca nu ai scule de masura, mai bine cumperi un amplificator gata facut!
Aici as avea iar de comentat.
Foarte bine punctat cum trebuie sa ajustezi lungimile la radiant si cele doua elemente pasive care sunt comutate.
Intrebare. Ai mentionat undeva 14030 kHz. Adica antena este proiectata pentru a fi folosita in zona de telegrafie a benzi de 20m.
Cu cat s-au diminuat lungimile initiale pentru a fi OK antena? Care este curba SWR cand te misti in banda? Dar daca cineva nu este fan CW si ar vrea sa faca antena la 14250 kHz, ce ar trebui sa faca pentru a-l aduce in aceea zona?
Poate ai putea da datele antenei din fisierul de calcul astfel ca cineva care doreste sa poate schimba unele elemente.
3. Am ramas surprins de atitudinea de copil suparat care zice; Daca nu va place imi iau jucariile si plec!
De asemenea nu mi-a placut titlul "Antena saracului". Daca zici asa fa o comparatie intre o antena yagi cu 3 elemente si cea realizata de tine. Cred ca titlul ar fi sunat la fel de bine daca era "O antena cu 3 elemente realizata numai din sarma" Sau sa o compari cu 2 verticale fazate.
Astea fiind "scrise" iti doresc o activitate rodnica in viitor
Cu stima si 73
Pit, YO3JW

yo8rxp
Mesaje: 159
Membru din: Joi Aug 08, 2019 9:38 am
Contact:

Re: Antena saracului - 3 elementi inverted Vee 14 Mhz

Mesajde yo8rxp » Joi Iul 23, 2020 12:05 am

Ms Cristel de incurajari. @yo3jw. Antena saracului ptr ca costa extrem de putin vs yagi cu 3 elemente plus pilon plus rotor. Am pus sfoara initial intre varfuri dar neffind rigide, varfurile au tendinta sa se curbeze spre interior si in loc de 6 metri mai ramn doar 4 si nu iese antena. Antena are fisierul cu extensia mma pe website, este link catre github-ul meu de unde public poate fi downloadata si resimulata pentru zona de mijloc, eu fiind amator de cw am calculat la 14.030. Asa cum e acum merge pana la 14150 unde are un swr de 1.5.mai sus deja sare swr peste 2. Pentru ca sarma izolata are alt factor de velocitate fata de sarma neizolata, a trebuit sa tai aproximativ 20 cm la fiecare capat dar nu e indicat sa speri ca va iesi ca la mine. Pamantul difera, sarmele parazite de jur imprejur difera. Pune sarma din simulare ca sa nu ti para rau pe urma ca rezoneaza prea sus.. Wobbler e un instrument cu care poti masura caracteristica unui filtru, cine dispune de un generator de zgomot alb poate sa faca acelasi lucru pe waterfall sdr transceiver sau cu un dongle rtl sdr. Ca sa pui filtrul dupa releul de t/r trebuie sa demontezi tcvr si sa faci modificari. Daca faci asta nu mai ai receptie in alte benzi, motiv pentru care l am facut extern cu buton de bypass si selector de canale. Daca desfaci tcvr unde bagi 21 cristale, arduino, buton de bypass si grey encoder? 21 cristale sunt pentru 7 canale in 40 metri, vreau sa mai adaug si pentru 3.5 si pentru 14 mhz. Per total vor fi peste 50 cristale daca nu si mai mult. Legat de antene, nu agreez ideea de transmatch ca sa pacalesc finalul sa scoata putere intr-o antena oarecare. Legat de common mode choke, este un radioamator din uk care este tata lor. Are un grafic cu toate benzile caci nu exista choke universal de la 1 la 30 mhz. Antena saracului estimativ m-a costat aprox 250 lei fara balun si coaxial. Cand voi merge la tara data viitoare testez un beverage in 14 chiar daca multi zic ca nu merge bine.
Multi ma intreaba de ce dau public ce fac. O fac pentru ca radioamatorism nu inseamna Eu ci inseamna Noi.
73 tuturor

Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 1007
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Re: Antena saracului - 3 elementi inverted Vee 14 Mhz

Mesajde n2yo » Joi Iul 23, 2020 2:26 am

Pentru YO8RXP: V-am trimis un email la adresa pe care o aveti asociata la Forum pentru acest cont. Poate a ajuns in cutia de Spam, ar fi bine sa verificati.

73 de Ciprian N2YO

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Antena saracului - 3 elementi inverted Vee 14 Mhz

Mesajde 4x1ad » Joi Iul 23, 2020 5:03 am

@YO8RXP: Proiect frumos si accesibil. intr-adevar, acesta este drumul de urmat in modelarea/proiectarea unei antene. Folosirea unui soft simplu si prietenos (gen MMANA Gal) si a unui analizor de antena calibrat care indica impedanta complexa a antenei. Materialul prezentat este perfectibil dpdv al detaliilor tehnice, dar care material nu este perfectibil ?

@YO3JW:

1.Autorul a acordat antena acolo unde este centrul lui de interes, in portiunea de CW. Pentru cei care doresc acces atat in CW cat si in SSB, sugerez alegerea frecventei de rezonanta la 14.215KHz. In conditii optime, antena poate atinge o banda de trecere de pana la 200KHz pentru un SWR<1.5 si cca. 350KHz pentru un SWR<2.0 (masurat evident la bornele antenei sau foarte aproape de ele, nu in shack).Pentru capatul de banda din CW care depaseste doar foarte usor 1:2, orice tuner automat din transceiver sau tuner extern poate reduce cu usurinta SWR-ul sub 2, cu pierderi insignifiante.

2. Pentru 14.215KHz dimensiunile de plecare pot fi: R=2x5.1m ; DRV 2x5.26m si D=2x5.05m . Insa acesta este doar un set de dimensiuni la care se pastreaza castigul si raportul F/B. Nu este batut in cuie. Este ceva mai laborios, insa printr-o modelare urmata de ajustari usoare cu ajutorul unui analizor de antena se pot obtine si alte seturi de dimensiuni care sa mentina poate chiar sa si imbunatateasca raportul F/B si largimea de banda BW pentru alte inaltimi ale capatelor antenei fata de sol sau apex diferit.

Dimensiunile date sunt destul de critice si nu trebuie sa urmareasca exclusiv cel mai bun SWR ci si castigul, raportul F/B si BW. De exemplu ridicarea antenei de la 1m la 5m va mari largimea de banda dar va inrautati raportul F/B.
Critica este si distanta dintre elemente. Dimensiunile elementelor sunt informative, trebuie usor tatonate (foarte usor de facut cu un analizor grafic) asa cum a afirmat si autorul, ele depind de calitatea solului, materialul conductorului, prezenta diverselor obiecte metalice in zona de camp reactiv (Near Field) din jurul elementilor. Exemple: antene TV vechi, alte antene radio, cabluri electrice, ancore metalice, acoperis de tabla, stalpi de iluminare, constructii de beton armat etc.. Insa pentru cine este familiarizat cu lucrul cu un analizor, nu este deobicei nevoie de mai mult de 1-2 ajustari de lungime.

3. Antena prezentata are ca avantaje simplitatea constructiva si costul redus precum si o performanta de radiatie rezonabila. Cu o buna intelegere a modului de functionare si reglare se poate obtine un compromis rezonabil intre performanta electrica si de radiatie si efortul de constructie si reglare.

4. Dezavantajele inerente ale antenei: amplasarea la doar 1m de sol prezinta atat un obstacol fizic pentru persoane si animalele din curte cat si un pericol de electrocutare dat fiind ca la capetele INV Vee tensiunea RF este maxima. Mai mult, antena de aceasta conceptie prezinta un dezavantaj inerent destul de mare fata de un Yagi de 3 elemente monobanda clasic (cu elemente rectilinii). Este vorba de eficienta de radiatie mult mai redusa din cauza pierderilor de tip Ground Loss cu atat mai mari cu cat capetele antenei sunt mai apropiate de sol. In acest caz, eficienta de radiatie care se poate defini si ca raportul dintre rezistenta de radiatie si cea de pierderi totale, este redusa deoarece rezistenta de pierderi in sol va fi mai mare decat rezistenta de radiatie (cea disipativa). Solutia este ridicarea pe cat posibil a capetelor fata de pamant si recalcularea/reajustarea elementelor. Vorbesc de recalculare/remodelare deoarece, spre deosebire de castigul care este aproape constant in cei 350KHz ai benzii, raportul F/B poate varia intre 3-37dB si de aceea trebuie plasat in punctul optim. Chiar daca cele de mai sus suna cam complicat, orice metoda de tip "merge si-asa" poate duce cu usurinta la compromiterea performantei antenei. Stiu ca sunt persoane care vor zambi superior si vor afirma ca ele pot ajusta acest tip de antena doar cu ajutorul unui cleste patent. Din pacate, cu metodele anilor '60-'70 vom putea obtine doar un SWR bun. In mileniul III, SWR-ul ramane un element foarte important, dar nu in detrimentul parametrilor de radiatie care determina in cea mai mare masura "bataia" antenei. Degeaba obtinem un SWR bun daca antena radiaza energia defectuos sau ineficient.

73 de Morel 4X1AD ex.YO4BE
Fişiere ataşate
jw gfb.jpg
jw gfb.jpg (79.35 KiB) Vizualizat de 4514 ori
jw bw.jpg
jw bw.jpg (76.55 KiB) Vizualizat de 4514 ori
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

YO3JW
Mesaje: 576
Membru din: Joi Noi 15, 2012 9:12 am
Contact:

Re: Antena saracului - 3 elementi inverted Vee 14 Mhz

Mesajde YO3JW » Joi Iul 23, 2020 10:25 am

OK !
TNX Gabriel si Morel
Iar comentez....
1. Daca pilonii sunt ancorati si sus si la 120 grade, normal nu ar fi deformare a distantei dintre piloni.
2. "Ca sa pui filtrul dupa releul de t/r trebuie sa demontezi tcvr si sa faci modificari. Daca faci asta nu mai ai receptie in alte benzi, motiv pentru care l am facut extern cu buton de bypass si selector de canale. Daca desfaci tcvr unde bagi 21 cristale, arduino, buton de bypass si grey encoder? 21 cristale sunt pentru 7 canale in 40 metri, vreau sa mai adaug si pentru 3.5 si pentru 14 mhz. Per total vor fi peste 50 cristale daca nu si mai mult"
Hai sa ne lamurim...
Eu nu am zis sa pui filtrul in interior. Am zis sa pui filtrul dupa releul t/r. Adica de la borna releului se scot doua cable coaxiale care pot ajunge in exteriorul transiverului. Ele pot fi conectate la mufe care pot fi in exterior sau pe carcasa aparatului. Asa ca poti opta cu un sistem de comutate filtrul dorit sau treci direct fara filtru.
Ca tot vorbim de costuri! In urma cu ani am experimentat o antena facuta din sarma. La vremea respectiva nu se foloseau la radioamatori multe sisteme de calcul. Principiul este in desenul de mai jos
slooper 5 el.jpg

Antena a fost folosita in 20m. Dimensiunile nu le mai retin, dar era din sarma de antena ce se gasea la vremea respectiva. In loc de relee care sa faca alegerea directie prin cuplarea unei bucati de cablu coaxial care faceau ca acele 4 elemente sa devina reflectoare, am marit dimensiunea fata de dipolul alimentat cu 5% a fiecarui element. Antena fiind amplasata pe terasa cladiri aveam acces usor la capetele dinspre "pamant". Prin schimbarea intre ele a pozitiei dipolului activ fata de reflectoare puteam alege directia dorita. Nu pot sa dau castig, atenuari, dar a facut treaba.
Pilonul avea 11m si era metalic. Dar cred ca ar merge si din lemn.
73
Pit, YO3JW

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 1044
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: Antena saracului - 3 elementi inverted Vee 14 Mhz

Mesajde YO6EX » Joi Iul 23, 2020 11:58 am

Antene directive din sarma s-au mai facut in Romania. Eu am avut mai multe, Quad, Yagi, W8JK, ZL-beam, lazy-H, verticale simple dar si cu elemente pasive, etc.
Dar una mi-a ramas in memorie.
La inceputul anilor ’80, eram intr-o tabara de pionieri aproape de Saliste-Sibiu.
Indicativul statiei era YO6KEC/P.
Atunci am facut o antena Yagi cu 6 elemente pentru banda de 20m, respectiv reflector, radiator si 4 directori, dupa o schema din revista Radio-URSS.
Am intins o fringhie de la varful pilonului pentru drapel care avea 15m inaltime, pana la un brad aflat la vre-o 21-22m distanta.
De franghie am agatat sub forma de inv-V cele 6 elemente. Unghiul era aprox. 110*.
Elementul radiant era confectionat din panglica de 300 ohmi perntru a ridica impedanta de intrare, destul de potrivita pentru un coax de 75 ohmi (cablu TV).
Directia antenei era spre N/N/V.
N-am facut nici-un fel de masuratori, ca n-aveam cu ce, doar SWR-ul care arata 1:1,5 pe centrul portiunii de CW.
Ce castig avea? Habar n-aveam. Am observat doar atenuarea latereala foarte buna, scapand de QRM-ul sovietic…
Rezultatul?
Cu totul ne-asteptat pentru mine.
La apelul CQ au navalit statiile W si VE, in prima ora avand in log 70 de QSO-uri.
Foloseam un FT-250, in care semnalele din NA depaseau cu mult S9.
Seara de seara aveam un pile-up care dura cateva ore.
Diferenta fata de dipolul orizontal dar si fata de GP era foarte mare.
Imi amintesc testul facut cu W2PV, dipol RST 569, GP – 589 si yagi – 599+20 Db.
Desigur si propagarea era mult mai buna…

73
YO6EX

yo8rxp
Mesaje: 159
Membru din: Joi Aug 08, 2019 9:38 am
Contact:

Re: Antena saracului - 3 elementi inverted Vee 14 Mhz

Mesajde yo8rxp » Joi Iul 23, 2020 1:22 pm

Salut tuturor si credeti-ma, sunt nespus de bucuros de fiecare reply/ comment.
@Pit- daca ai conectorii aia dupa releul de TR atunci problema devine simpla, dar tot ai nevoie de releu input/ releu output ca sa faci bypass filtru cand lucrezi pe alte frecvente decat cele de pe cristale, altfel nu mai auzi nimic.Insa scapi de logica de comutare care pentru 2 tranzistori nu e mare lucru. Fiind 100% extern, poti insa lua cutia si mergi la un contest la altcineva, pe alt TCVR.
Legat de sfoara, sfoara de ancorare este oarecum semistatica, poate daca era statica era varful mai tzeapan.Voi atasa o poza mai tarziu sa vezi ce burta imensa face.
@yo6ex, am vazut aceea antena pe un site ca si proiect, insa mai simplu mi sa parut cea publicata de LZ1AQ si realizata de mine tot pe un pilon de lemn. https://yo8rxp.com/14-mhz-2-el-inverted-vee/
tot cu relee si condensator, puteam sa mut lobul pe 4 directii, chiar facusem si un controller manual si auto cu arduino care citea azimut din N1MM.Gresit uneori, eu luam ca referinta short path si uneori statiile veneau pe LP, deci uneori automatismul ne cam da la genunchi.
73 tuturor


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 9 vizitatori