Acord antena TH-3JRS

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
yo4gga
Mesaje: 36
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 6:40 pm
Contact:

Acord antena TH-3JRS

Mesajde yo4gga » Joi Aug 06, 2020 2:15 pm

Am montat provizoriu o antena TH-3JRS care statea nefolosita de ceva timp. Antena este montata pe
un bloc de circa 9 nivele la o inaltime de circa 2m fata de planseul casei liftului. Dimensiunile de
montaj sunt cele pentru CW .In banda de 28 MHz antena rezoneaza pe la 28. 450 MHz. Eu vreau sa fie
cam pe la 28.080 MHz.
Rugamintea mea este daca ma poate ajuta cineva cu sfaturi la care din dimensiuni trebuie sa umblu pentru acordul antenei pe fiecare banda in parte. Inaltimea de 3 metri deasupra terasei este prea mica ?
Incerc sa fac in asa fel ca antena sa nu iasa prea mult in evidenta .Am atasat si manualul antenei.

Multumesc si 73 !
Fişiere ataşate
TH-3JRS.pdf
(1.23 MiB) Descărcat de 68 ori

yo3hjv
Mesaje: 713
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Acord antena TH-3JRS

Mesajde yo3hjv » Joi Aug 06, 2020 3:13 pm

Trebuie lungiti elementii apropiati de BOOM. Pana in primul trap, la toti elementii! Cum ati masurat rezonanta?

Fig.4 din instructiuni ofera dimensiunile elementilor pentru CW sau SSB. Din pacate, dimensiunile sunt pentru antena montata la cel putin 30 picioare deasupra solului (circa 10m) astfel ca e posibil sa aveti unele dificultati la doar 2m de terasa.
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

yo4gga
Mesaje: 36
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 6:40 pm
Contact:

Re: Acord antena TH-3JRS

Mesajde yo4gga » Joi Aug 06, 2020 4:25 pm

Am verificat cu un analizor de tip VK5JST .

4x1ad
Mesaje: 434
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Acord antena TH-3JRS

Mesajde 4x1ad » Vin Aug 07, 2020 6:20 am

@YO4GGA:

* In 28MHz sectiunile care influenteaza acordul sunt R-1, DE-1 si D-1. Nu sunt sigur ca la 2m fata de planseul din beton armat, vei dispune de suficienta lungime a tevii pentru a cobori atat de mult in zona CW a benzii.
* In 21MHz, acordul se face initial din R-2, DE-2 si D-2. In functie de unde vrei sa plasezi rezonanta, este posibil ca la doar 2m inaltime fata de planseul din beton armat sa trebuie sa ajustezi si RE-1, DE-1 si D-1, adica portiunea de 28MHz.
* In 14MHz, acordul initial se face din R-3, DE-3 si D-3. In functie de portiunea unde vrei sa plasezi rezonanta, este posibil ca la doar 2m inaltime fata de planseul din beton armat sa trebuie sa ajustezi si R-2, DE-2 si D-2 (21MHz) precum si R-1, DE-1 si D-1 (28MHz).
*Acordul se incepe de la frecventa cea mai mare (28MHz). Trebuie sa-ti stabilesti de la inceput unde vrei rezonanta in toate cele 3 benzi, altfel va fi mai dificila ajustarea, necesitand coborari si ridicari succesive ale antenei.

Cu toate acestea, SWR-ul nu este totul. Degeaba ai un SWR bun daca antena radiaza profund deficitar. Trebuie luat in considerare degradarea puternica a parametrilor de radiatie la o inaltime atat de mica. Cel mai mult va fi afectata banda de 14MHz urmata de cea de 21MHz. In aceste doua benzi, eficienta de radiatie va fi foarte mult redusa (castigul, raportul F/B, unghiul de elevatie - Take-Off Angle care influenteaza enorm "bataia" antenei la DX si care se va dubla in 14MHz fata de o valoare de referinta luata la 10m inaltime - λ/2. Se va dubla si unghiul de deschidere al lobului principal in 14MHz ceea ce va duce la reducerea raportului S/N la receptie si evident a pierderii de directivitate.

Pierderi suplimentare de 10-25% vor fi adaugate de catre trapurile cu Q foarte redus ale acestui model antic, efectului pelicular datorate conductorului prea subtire, diametrului prea mic al trapului si efectului de proximitate datorat pasului aproape inexistent dintre spire adiacente. Aceste trapuri sunt si cele care limiteaza puterea aplicabila in CW (max. 400W CW la un SWR<1.5). La un SWR mai mare de 2 va fi necesar un anumit derating altfel trapurile nu vor rezista intr-un concurs de 24-48h in CW.

O reducere foarte serioasa a eficientei de radiatie va aparea in special in 14MHz din cauza pierderilor de tip "ground loss" in planseul si acoperisul din beton armat care prezinta o proasta conductivitate. In special in 14 si 21MHz) sa nu te bucuri prea repede daca observi ca partea rezistiva R din impedanta complexa Z este aproape de valoarea magica de 50Ω. La aceasta inaltime, rezistenta de radiatie (cea disipativa) va fi mult mai mica decat rezistenta de pierderi totale a sistemului. Ori una din definitiile eficientei de radiatie este raportul dintre rezistenta de radiatie si cea de pierderi. Acestea sunt chestiuni insuficient prezentate si discutate in literatura tehnica pentru radioamatori in lb.romana (cu exceptia trilogiei lui YO8CRZ).

Per total, acest Yagi amplasat la doar 2 sau 3 m de planseu va performa foarte modest, chiar mediocru, si nu sunt sigur ca in 14 si 21MHz va justifica eforturile de instalare si ajustare si investitia in antena, rotor, pilon/suport, rulment, ancore etc. .

Inteleg restrictiile si limitarile inerente de la bloc. Sfatul meu este sa instalezi antena provizoriu la 2m si s-o lasi nefolosita la emisie un numar de saptamani pana se linistesc vecinii si se obisnuiesc de bine de rau cu vederea ei. Dupa acest interval in care nu poti fi acuzat de perturbatii RFI, merita sa incerci sa ridici antena cu cativa metri (as recomanda inca 6-8m). La 2m fata de planseu, competitivitatea antenei va fi foarte dezamagitoare.

Succes.
73 de Morel 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

yo4gga
Mesaje: 36
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 6:40 pm
Contact:

Re: Acord antena TH-3JRS

Mesajde yo4gga » Vin Aug 07, 2020 9:12 am

Multumesc mult Morel pentru sfaturi. Am sa ma gandesc cum abordez problema pe viitor.
Consider ca explicatiile lui Morel sunt mai mult decat suficiente si pot declara topicul inchis.
Multumesc tuturor celor interesati de acest subiect si pentru ajutorul acordat.

73 !


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori