Motto:
1. Mai întâi recepția!
2. Nu complica ceva ce poate fi atât de simplu!
Am experimentat mai bine de doi ani antena lui M0AYF care a îmbunătățit un proiect a lui G8CQX, modificarea constând în mărirea curentului prin tranzistori la 30mA fără a depăși puterea lor de disipație, astfel încât s-au eliminat intermodulatiile cauzate de posturile de radiodifuziune în AM care pot fi recepționate chiar și cu 50-60db.
https://www.qsl.net/m0ayf/active-loop-receiving-antenna.html
Îmbunătățiri/contribuții YO:
- Spre deosebire de „monstruozitatea” pe care a construit-o M0AYF în pozele lui, am căutat sa fac o antena mai mica, foarte ușoară și în același timp robusta, cu măcar aceleași performanțe electrice. În loc de bucla din sarma cu diametru de 1,5m am construit o bucla de 1m diametru din conducata Pex-Al cu diametru de 20mm care are între straturile de plastic un miez de aluminiu, marind practic masa metalica a elementului radiant și crescând efectul de bucla care contribuie la o directivitate deosebita pentru perturbațiile locale la locul recepției.
- D-l Vener Octavian Cezar (YO9FHM) a lăudat acest preamplificator, mai ales în cazul folosirii tranzistorilor 2N5109. El a simulat într-un program preamplificatorul și a ajuns la concluzia ca inductanta transformatorului T1 este prea mare cu 2x10 spire și dezavantajeaza frecventele mai mari. Pentru o liniaritate cât mai buna este nevoie de o inductanta de 10uH, care se poate obtine (calculat și masurat) cu doar 5 spire.
- D-l Ponici Dorin (YO9GMI) a proiectat un cablaj aerisit, cu plan de masa, nu exista autooscilatii. Mulțumim!
- Nu în ultimul rând, trebuie avut în vedere ca și cablul dintre antena și receptor face parte din sistem. Pentru a nu face recepție inclusiv cu tresa cablului coaxial, trebuie montat lângă receptor un așa zis „șoc pentru curenti de mod comun”. Poate fi construit bobinand 15 spire de cablu RG58 pe un tor FT240-43, însă eu am folosit cu succes un tor de la bobina de delexie din tv-urile color bobinand același numar de spire. Acest din urma tor are avantajul ca se poate desface în doua jumatati și se boate bobina în timpul receptiei, observand în timp real cum dispare zgomotul... pe un SDR se observa și mai bine diferența.

Avantaje:
- Recepția perfectă. Nu se poate face o astfel de recepție pe nici un fel de antena filara, în primul rând din cauza diferentelor de gabarit. Antena mare = zgomot mult.
- Directivitate pentru interferentele din imediata apropiere. Orientand corect aceasta antena pot fi eliminate perturbatiile din anumite directii la locul receptiei, de exemplu zgomotul din cauza iluminatului public, cel produs de invertoarele panourilor solare, sau cele provenite de la vreun vecin. Citisem mai demult despre aceasta proprietate a buclelor însă nu m-am gândit ca pot fi atât de eficiente. Nu am observat directivitate în traficul YO, nu am cum să mă pronunt la DX.
- Foarte ușoară, poate fi montata pe un catarg nonmetalic cât mai departe de suprafete metalice sau cabluri, eventualul surplus de cablu se face colac la baza antenei și nu în interiorul clădirii.
- Construcție rigida, nu este inflentata de factorii meteo nici măcar de depunerile de gheață.
Emisia în preajma acestei antene se poate face prin simpla întrerupere a alimentarii, fie cu un comutator în mod manual, fie cu un mic montaj cu releu comandat de tensiunea PTT a transceverului. Releul prevăzut la intrare se va relaxa și va scoate bucla din circuit.
Dețin cablaje de fabrica pentru aceasta antena, cu treceri metalizate, la prețul de 30 lei/buc, puteți comanda aici: https://www.radioamator.ro/mp/read.php?m=209616&a=1

Stau la dispoziție pentru orice întrebări.
Doar așa, pentru „clatirea ochiului” pun și niște print-uri de recetie în diferite benzi. A se urmări poziție acului din stânga S-metrului care indica nivelul de zgomot. Menționez ca zgomotul propriu al SDR-ului cu antena scoasa este S2.




