dBi vs. dBd - precizari

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
4x1ad
Mesaje: 425
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

dBi vs. dBd - precizari

Mesajde 4x1ad » Sâm Iul 24, 2010 1:01 am

Zilele trecute am ajutat pe LZ2QY sa traduca in lb.romana un anunt de vanzare a unor antene beam pe care le produce in fabricuta lui. Cu aceasta ocazie au aparut niste nelamuriri in ceea ce priveste datele reprezentand castigul antenei. In esenta, era vorba ca “o antena cu un castig G=4,27dBd are 6.42 dBi si nu 11.7dBi cum a fost publicat” – incheiat citatul.

Iata raspunsul meu:

E perfect adevarat ca diferenta dintre sursa isotropica teoretica amplasa in spatiu liber si dipolul de referinta in jumatate de lambda tot in spatiu liber, este de 2.15dB. Insa in specificatiile antenelor, producatorii abordeaza diferit aceasta problema si definesc valoarea in dBi precum “castigul calculat al antenei la o inaltime tipica de 74’/24m inaltime deasupra unui pamant real de conductivitate buna".

In specificatiile tehnice, producatorii aduna intr-adevar la valoarea dBd a gain-ului cei 2.15dB, dar mai adauga in plus asa numitul “ground reflexion gain” (castigul datorat efectului de oglinda al pamantului). Totul ar fi frumos daca s-ar folosi o valoare fixa standard convenita intre producatori, care sa defineasca calitatea ground-ului mediu. Dar avem antene amplasate peste nisip de desert, stanca, sol sarac in minerale, sol bogat in feroase, sol umed, sau chiar apa (lac de apa dulce sau ocean cu apa sarata). Din pacate, fiecare producator utilizeaza o alta valoare a acestui reflexii de pamant, in practica se pot gasi valori adaugate intre 4-12dB.

Producatorii conservatori, folosesc sistemul de raportare numit “TrueSpecO” unde reflexia pamantului este apreciata la 4.5-5.5dB. Alti producatori, definesc castigul dBi ca si cum antena ar fi amplasata peste un pamant teoretic ideal. Aceasta se intampla din cauza lipsei unui standard pe piata radioamatorilor, fiind dificil sa se defineasca un pamant “mediu”.

De aceea, cand evaluez castigul unei antene, eu intreb doar de castigul in dBd si nu de dBi si incurajez si pe altii sa faca la fel. Valoarea castigului in dBi e relevanta doar atunci cand producatorul specifica la ce inaltime a fost testata sau modelata antena, precum si ce factor de reflexie de pamant a folosit.

73’s,
Morel
4X1AD
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori