in legatura cu constructia unui receptor

Circuite electronice, echipamente home made, aparatura de masura si control, scheme...
yo5cyw

in legatura cu constructia unui receptor

Mesajde yo5cyw » Dum Apr 14, 2013 6:52 pm

73, am nevoie de niste sfaturi ...am O NELAMURIRE

Problema 1. daca aveti un buletin metodic - radioelectronica pentru pionieri -bucuresti 1989 la pg 24 se afla un radioreceptor cu 6 tranzistoare acesta functioneaza pe unde medii si lungi (RADIORECEPTORUL NU ARE ANTENA TELESCOPICA, E DE FERITA!!!) ma si visez modificand numarul de spire pentru cele 2 bobine pentru ca sa pot intra in ultrascurte .presupunand ca jocul cu bobinele a reusit si ca ma intrat in ultrascurte ,acum doresc sa prind si cele mai mici semnale ( banuiesc ca trebuie sa pun un condensator variabil cat mai mare )

SI DE AICI 2 INTREBARI MARI DE TOT - 1. pot sa maresc sensibilitatea radioreceptirului facand bobinele din cupru emailiat mai gros ,dar pastrand numarul de spire ???
2. daca prima metoda nu merge pot sa trag o antena de pe o bobina ? ma gandesc sa ma folosesc de montajul ANTENA ACTIVA din cartea "montaje electronice de vacanta " pentru a folosi o antena cat se poate de mare ( 1,5 m) astfel incat radioreceptorul sa fie PORTABIL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

YO8SKY
Mesaje: 75
Membru din: Vin Sep 10, 2010 11:12 pm
Contact:

Re: in legatura cu constructia unui receptor

Mesajde YO8SKY » Lun Apr 15, 2013 8:29 am

Nu stiu de ce am impresia ca intrebarile sunt puse in gluma (ca sa nu zic la misto). Daca totusi vorbiti serios cred ca aveti mari lacune in ce priveste functionarea si construirea receptoarelor indiferent de nr. de tranzistori sau gama de unde receptionata. Dar, ma rog... Daca doriti sa construiti un receptor pentru unde ultrascurte cautati o schema pentru acest tip de receptor. E mai simplu asa credeti-ma.

yo5cyw

Re: in legatura cu constructia unui receptor

Mesajde yo5cyw » Lun Apr 15, 2013 8:33 am

adevarat , nu pot sa neg .am cateva lipsuri pe care incerc sa le corectez

YO8SKY
Mesaje: 75
Membru din: Vin Sep 10, 2010 11:12 pm
Contact:

Re: in legatura cu constructia unui receptor

Mesajde YO8SKY » Lun Apr 15, 2013 8:40 am

Atunci incepeti prin a va procura cateva carti de ex. Radioreceptia de la A la Z dar mai sunt si altele si experimentati incepand cu montaje simple. In paralel studiati si capitolele Radioreceptia, Modularea si demodularea, receptorul superheterodina... veti intelege care sunt diferentele intre un receptor MA si unul MF si ce ar implica modificarea unuia pentru UL/UM pentru a receptiona UUS.

yo3cen
Mesaje: 167
Membru din: Lun Oct 27, 2014 4:29 pm
Contact:

Re: in legatura cu constructia unui receptor

Mesajde yo3cen » Lun Apr 15, 2013 4:59 pm

YO8SKY scrie:Atunci incepeti prin a va procura cateva carti de ex. Radioreceptia de la A la Z dar mai sunt si altele si experimentati incepand cu montaje simple.


Montaje simple si bine explicate sunt aici: http://www.ke3ij.com/radios.htm

yo5cyw

Re: in legatura cu constructia unui receptor

Mesajde yo5cyw » Mar Apr 16, 2013 10:53 am

totusi nu am primit raspuns la intrebarea mea , inca ...astept un raspuns concret ....

Avatar utilizator
yo6rk
Site Admin
Mesaje: 363
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:42 pm
Contact:

Re: in legatura cu constructia unui receptor

Mesajde yo6rk » Mar Apr 16, 2013 12:16 pm

Cred ca altcineva a dat examenul de radioamator in locul tau. Trist...
73's de Marius - yo6rk
ex. yo8rku

YO8DHD
Mesaje: 271
Membru din: Mie Iun 30, 2010 9:40 pm
Contact:

Re: in legatura cu constructia unui receptor

Mesajde YO8DHD » Mar Apr 16, 2013 12:26 pm

Poate nu intelegem noi intrebarea. Dar schema de receptor de care vorbeai receptioneaza in MA (nu ma refer la titlutile radiourilor ci la tipul modulatiei). Orice ai modifica pentru "1. pot sa maresc sensibilitatea radioreceptirului " nu va face decat sa mareasca semnalul zgomotului din frecventa respectiva deoarece in UUS nu se foloseste MA. Aici se foloseste modulatia in frecventa care are un cu totul alt mod de demodulare a semnalului receptionat. Asta s-a vrut sa se explice.

YO8SKY
Mesaje: 75
Membru din: Vin Sep 10, 2010 11:12 pm
Contact:

Re: in legatura cu constructia unui receptor

Mesajde YO8SKY » Mar Apr 16, 2013 2:11 pm

Daca ati fi avut curiozitatea sa cititi ce v-am recomandat v-ati fi dat singur raspunsul. Exista material de studiu si pe web. La niste aberatii pe care le-ati postat in primul post nu prea ai cum sa dai un raspuns concret. Cel mai concret raspuns poate fi de genul: pentru a modifica un receptor UM/UL pentru a receptiona UUS nu e suficient sa umbli la spire si sa pui un "variabil mai mare" cum ziceati dv. Nu cunosc schema respectiva dar dupa nr. de tranzistori ar putea fi o superheterodina. In cazul asta trebuie reconstruit schimbatorul de frecventa, modificat AFI-ul de pe 455 khz pe 10,7 MHz si facut alt demodulator. Practic doar etajul de AF ramane acelasi (daca va incalzeste cu ceva asta). Daca e alt tip de receptor decat superheterodina atunci nu aveti ce face cu schema respectiva. Cel mai simplu receptor UUS este receptorul cu superreactie. Cautati o schema si eventual dupa ce o realizati mai discutam
Dupa indicativ pareti un radioamator autorizat pe la inceputul anilor 80, ori, in acea perioada toti radioamatorii construiau. Ar fi trebuit sa cunoasteti macar teoria...

yo8rqp
Mesaje: 233
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:57 am
Contact:

Re: in legatura cu constructia unui receptor

Mesajde yo8rqp » Mar Apr 16, 2013 2:51 pm

"Problema 1. daca aveti un buletin metodic - radioelectronica pentru pionieri -bucuresti 1989 la pg 24 se afla un radioreceptor cu 6 tranzistoare acesta functioneaza pe unde medii si lungi (RADIORECEPTORUL NU ARE ANTENA TELESCOPICA, E DE FERITA!!!) ma si visez modificand numarul de spire pentru cele 2 bobine pentru ca sa pot intra in ultrascurte .presupunand ca jocul cu bobinele a reusit si ca ma intrat in ultrascurte ,acum doresc sa prind si cele mai mici semnale ( banuiesc ca trebuie sa pun un condensator variabil cat mai mare )

SI DE AICI 2 INTREBARI MARI DE TOT - 1. pot sa maresc sensibilitatea radioreceptirului facand bobinele din cupru emailiat mai gros ,dar pastrand numarul de spire ???
2. daca prima metoda nu merge pot sa trag o antena de pe o bobina ? ma gandesc sa ma folosesc de montajul ANTENA ACTIVA din cartea "montaje electronice de vacanta " pentru a folosi o antena cat se poate de mare ( 1,5 m) astfel incat radioreceptorul sa fie PORTABIL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

Unde esti tu Tepes,Doamne?

Referitor la ce s-a scris:un receptor superhetero in UM(banuiesc ca la acest tip de receptor s-a referit distinsul radioamator din 5)poate fi "tras" in ultrascurte,cu anumite conditii,utopice.Cornel,nimeni nu spune ca nu poti sa faci demodulator pe 455 khz,asta daca nu te deranjeaza frecventa imagine,termen arhinecunoscut pt initiatorul acestui post,cu siguranta.
Spuneti,cu mana pe inima:cati dintre cei care au cochetat cu constructiile radio nu au incercat la ucenicie sa modifice receptoare de scurte sa urce in frecventa "recalibrand" etajele de intrare si VFO-ul local?In anii '80 era o enigma pt toti ce se poate auzi peste 30 Mhz.Eu unul am facut-o,izbindu-ma ,binenteles,de o regula a fizicii care-mi spunea ca nu poti sa scapi de frecventa imagine daca nu maresti frecventa intermediara.Practica,dura(dar constanta) pe acele vremuri,m-a invatat.
Nu,dom,le indicativ din 5,nu ai posibilitatea.Daca vrei sa construiesti,subscriu in totalitate la ce a scris Cornel,incepe cu o superreactie.Vei avea satisfactii nedefinite,mai ales ca acum banda abunda de posturi FM.La prima superreactie pe care am construit-o,cautam disperat Radio3,febril,pana la orele 24 cand se inchidea emisia.Daca nu-l prindeam atunci,oftam,si o luam a doua zi de la capat.
In rest,deosebit respect din Bucovina.73s de YO8RQP.


Înapoi la “Constructii electronice”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Google [Bot] și 15 vizitatori