Reglajul manual al puterii

Circuite electronice, echipamente home made, aparatura de masura si control, scheme...
YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Reglajul manual al puterii

Mesajde YO3AOE » Sâm Ian 23, 2016 1:56 pm

Unele statii tranzistorizate de unde scurte mai vechi nu au reglajul manual continuu al puterii utile de iesire,desi acesta se dovedeste de o certa utilitate.M-ar interesa o schema electrica simpla probata/testata de acest gen,pentru a o putea intercala intre un pre-amplificator si un etaj final de putere de r.f.,ambele de banda larga (3-30 MHz).Cu multumiri! anticipate, Nelu-YO3AOE

yo9ll
Mesaje: 26
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 7:42 pm
Contact:

Re: Reglajul manual al puterii

Mesajde yo9ll » Sâm Ian 23, 2016 4:26 pm

Uite o schema gasita pe net, tot am incercat sa o fac si eu pentru statia mea dar am neglijat. Presupun ca mufa pentru ALC are statia. Sper sa fie radioamatori care au facut aceasta adaptare si sa ne spuna daca da rezultate.
Marian

power_adj.jpg
power_adj.jpg (44.1 KiB) Vizualizat de 5483 ori

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Reglajul manual al puterii

Mesajde YO3AOE » Sâm Ian 23, 2016 5:52 pm

Din cite stiu eu,acea mufa pentru A.L.C. serveste mai mult uniformizarii nivelului puterii de iesire,nu reglarii continui a acesteia,este un fel de reactie "negativa globala"-hi!,care la amplificatoarele de joasa frecventa largeste si uniformizeaza raspunsul in frecventa,facindu-le mai liniare decit fara,deci la amplificatoarele de putere de r.f. cvasi-egalizeaza nivelul de putere utila livrata,fiindca pot aparea diferente destul de mari de putere intre diferite benzi.Reglajul despre care scriam eu se face printr-un atenuator reglabil cu diode specializate (pin) comandate in mod continuu cu un potentiometru cu care se regleaza o tensiune continua care comanda diodele respective.Eu am gasit diverse scheme de acest gen,dar sint generice/principiale,fara tipuri si valori concrete ale pieselor componente,si care se intercaleaza intre pre-amplificatorul si amplificatorul final de putere de r.f.,deci la un nivel mic,sau cel mult mediu de tensiune de r.f.,fiindca acele diode pin nu pot lucra normal/liniar la tensiuni/puteri mari.

yo9ll
Mesaje: 26
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 7:42 pm
Contact:

Re: Reglajul manual al puterii

Mesajde yo9ll » Sâm Ian 23, 2016 9:13 pm

A.L.C. este un sistem care permite reducerea puterii de iesire P.E.P nicidecum uniformizarii puterii. A.L.C. genereaza un semnal de comanda care limiteaza puterea injectata catre A.P. Daca nu ma insel cred ca sunt A.T.U. care chiar trimite catre statie o tensiune de referinta la A.L.C. pentru a reduce puterea statiei atunci cand se face acordul.
Acea metoda prezentata era pentru atunci cand nu se vrea sa se intervina in statie. Daca totusi se vrea a intervenii in statie poate ar merge mai simplu un potentiometru la polarizarea tranzistorului din prefinal - o ideie pentru a nu complica lucrurile, dar totusi nu vreau sa va schimb ideea de la care ati plecat.
Cu stima Marian

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Reglajul manual al puterii

Mesajde YO3AOE » Dum Ian 24, 2016 2:44 am

Nu este vorba despre o mare interventie in statie,montajul respectiv-foarte mic si simplu! de altfel-se poate face integral si lejer pe o placuta separata cu circuite imprimate chiar mai mica decit o cutie cu chibrituri inchisa/ecranata intr-o cutiuta metalica,si montajul fiind comandat in tensiune continua poate fi plasat undeva cit mai aproape de circuitul de semnal r.f. mic al partii de emisie.Singura interventie-minimala! de altfel-ar fi intreruperea circuitului originar de r.f. si intercalarea acolo a acestui mic montaj.Desi comanda lui este in tensiune continua-de exemplu sa zicem intre 1-5 sau chiar 1-12Vc.c. tensiune stabilizata-conexiunile catre potentiometrul respectiv al carui ax cu buton poate fi scos undeva pe panoul spate sau chiar pe panoul frontal este recomandat sa fie facute cu cablu ecranat subtire gen microfonic,nu este necesar cablu coaxial,care oricum este mai rigid oricit ar fi de subtire.

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Reglajul manual al puterii

Mesajde YO3AOE » Dum Ian 24, 2016 5:47 am

Daca s-ar folosi piese componente de tip s.m.d.,ceea ce eu nu intentionez fiindca nu le agreez,dimensiunile montajului s-ar putea reduce la marimea unghiei degetului mare,ceea ce ar permite inserarea lui chiar pe placa originara a statiei,lipit usor suspendat pe cele doua terminale scurte si putin mai groase de intrare-iesire.

Avatar utilizator
yo3fhm
Mesaje: 550
Membru din: Mie Ian 19, 2011 7:36 pm
Contact:

Re: Reglajul manual al puterii

Mesajde yo3fhm » Dum Ian 24, 2016 9:11 am

YO3AOE scrie:Unele statii tranzistorizate de unde scurte mai vechi nu au reglajul manual continuu al puterii utile de iesire,desi acesta se dovedeste de o certa utilitate.M-ar interesa o schema electrica simpla probata/testata de acest gen,pentru a o putea intercala intre un pre-amplificator si un etaj final de putere de r.f.,ambele de banda larga (3-30 MHz).
Buna dimineata,
Cam la toate statiile (industriale) tranzistorizate, exista atat un reglaj de nivel al purtatoarei (ex: CARRIER) cat si un reglaj al nivelului de microfon (ex: MIC GAIN). Unele transceivere mai dispun si de reglajul nivelului de intrare in amplificatorul de putere (DRIVE). Atentie la DRIVE - modificarea acestuia va conduce si la necesitatea reajustarii adaptarii etajului final cu sarcina. Le puteti folosi pur si simplu pe acestea, pentru a obtine la iesire un nivel de putere micsorat - fara sa mai aveti nevoie de alte interventii din exterior.

De asemenea, trebuie sa mai tineti cont si de mecanismul de reglaj implementat de constructor. Sunt cazuri in care functioneaza atat ALC in RF, cat si pe canalul audio (la modulator, daca se foloseste). De aceea, sugestiile de mai sus, sunt pur generice, le veti adapta in functie de echipamentul folosit, reglajele pe care acesta le ofera. Daca aveti si cartea tehnica (cel putin scheme bloc), atunci e posibil sa o rezolvati fara nici o alta interventie din exterior.

Si mai trebuie sa tineti cont de un aspect. Sistemul de ALC are un timp de raspuns anume, nu intra in functiune in microsecunde (de obicei, datorita sistemului de detectie RF folosit). Daca aveti dezadaptare cu antena si etajul final nu e bine protejat fata de astfel de situatii, intervalul de timp de pana la intrarea in functiune a reglajului de nivel dat de ALC, poate fi fatal pentru tranzistorii finali. Asadar, atentie mare cand va jucati cu nivelurile respective, in functie de configuratia pe care o aveti.

73! de Cezar
73! si toate cele bune,
Cezar Vener - YO3FHM

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Reglajul manual al puterii

Mesajde YO3AOE » Dum Ian 24, 2016 11:23 am

Da,multam! pentru complectari,eu ma refeream doar-deci strict!-la statiile complect tranzistorizate,in cazul meu fiind vorba despre un vechi,antic si de demult-hi! transceiver american de tipul SWAN SS-200 cam hartanit,pe care l-am luat mai demult de ocazie mai mult de curiozitate si pe care ma gindesc sa-l re-conditionez,in sensul de a-i adauga niste comoditati.Tipul respectiv de statie are-din fabricatie-trei variante distincte,1)-una mica de circa 15W-P.E.P.,2)-una mijlocie de circa 50W-P.E.P. si 3)-una mare de circa 100W-P.E.P.,care sint perfect identice in rest,diferind doar ca etaje finale de putere de r.f..Astfel, varianta de baza este cea de 15W-P.E.P.,la ea adaugindu-se in spate-dupa preferinte-un bloc radiator cu montajul de putere de 50W-P.E.P. cu doua tranzistoare de putere in contra-timp,sau un alt bloc radiator-mai mare-cu montajul de putere de 100W-P.E.P.,avind patru tranzistoare de putere,doua si doua in montaj contra-timp paralel.Din pacate, statia asta nu are reglaj continuu de putere utila de iesire,asa ca ma gindesc sa-i fac si sa i-l pun,ar fi de ajutor in special pentru adaptorul automat de antene de tipul AT-100ProII de la LDG,care pentru adaptare necesita doar citiva,dar maximum 10W,cel putin asa scrie in manualul lui de utilizare.Cam asta ar fi,73!,Nelu

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Reglajul manual al puterii

Mesajde YO3AOE » Dum Ian 24, 2016 4:00 pm

Revenire: deocamdata problemele mele ar fi ca nu am gasit nicaieri care ar fi nivelul optim de semnal aplicabil unui asemenea dispozitiv pentru maxim-um-ul de liniaritate,posibilitatile de reglare/optimizare a adaptarii dispozitivului in circuitul deja existent si chiar de gasit diode pin clasice-in sensul de cu terminale coaxiale-pentru gama de unde scurte (3-30 MHz).Eu am citeva asemenea diode noi de tipul BA 439G,dar ele sint date in foaia de catalog ca incepind sa fie eficiente doar de la circa 10 MHz in sus,asa ca nu-mi sint de prea mare folos si-cel putin deocamdata-nu am gasit altele,cel putin in comertul nostru de profil.


Înapoi la “Constructii electronice”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 21 vizitatori