Sarcina artificiala cu apa sarata

Circuite electronice, echipamente home made, aparatura de masura si control, scheme...
Avatar utilizator
yo3fhm
Mesaje: 512
Membru din: Mie Ian 19, 2011 7:36 pm
Contact:

Re: Sarcina artificiala cu apa sarata

Mesajde yo3fhm » Lun Oct 31, 2016 1:01 am

YO5AVN scrie:are a serie de dezavantaje, cum ar fi:
- datorita geometriei electrozilor, este departe de a fi pur rezistiv (prin conceptie/dimensionare corespunzatoare se poate optimiza);

Buna... dimineata (e aproape ora 1AM).
Nu comentez referitor la celelalte doua neajunsuri, intrucat afirmatiile sunt de un bun-simt evident. Dar nu ma pot abtine sa va intreb daca v-ati uitat la datele pe care le-am extras in tabelul prezentat mai sus si eventual la valorile markerilor pusi pe trasele din poza cu analiza finala ?

O sarcina pur rezistiva are reactanta X = 0 (si faza impedantei, evident nula).
Sarcina pe care tocmai am masurat-o, avea la ora respectiva reactante intre -0.11 si 0.01 ohmi pana la 18MHz, iar de acolo pana la 28MHz ajungea treptat la ... 4 ohmi.
Tinand cont de cele de mai sus (in special de domeniul de utilizare), cum ati privi reactivitatea sarcinii H2O cel putin pana la 18MHz ?

Desigur, e posibil ca maine sa nu mai aiba aceiasi parametri, dar asta e o alta poveste...
73! si toate cele bune,
Cezar Vener - YO3FHM

yo3jx
Mesaje: 144
Membru din: Vin Sep 23, 2011 7:41 pm
Contact:

Re: Sarcina artificiala cu apa sarata

Mesajde yo3jx » Lun Oct 31, 2016 9:11 am

Interesant experimentul, in afara utilitatii practice, rezulta ca lichidul respectiv este concomitent sfintit cu radiofrecventa si in conscinta trebuie folosit la botezul noilor autorizati. Cine stie, pot fi efecte benefice pe termen lung sau ...

YO9FZS
Mesaje: 73
Membru din: Joi Iul 01, 2010 5:41 pm
Contact:

Re: Sarcina artificiala cu apa sarata

Mesajde YO9FZS » Lun Oct 31, 2016 9:34 am

Pentru cei ce au nevoie ocazional de o sarcina artificiala de putere, solutia prezentata mi se pare geniala. TNX YO8TFF, si lui YO3FHM pentru masuratori.
Imi amintesc cu aceasta ocazie si de o alta solutie tehnica ce am vazut, respectiv utilizarea de mine de grafit (de creion) racite in apa.
Am folosit racirea unei sarcini (pentru a proba o sursa de alimentare) intr-o galeata cu apa, insa pentru mine si pentru cei ce au mai des nevoie de sarcini artificiale pentru RF, una clasica, cu racire fortata cu aer, cu radiator, fie in ulei, fie home made ca grup de rezistente de mica putere montate in paralel, etc. este solutia optima, deoarece prezenta si plimbatul galetilor cu apa prin shack sau prin atelier poate prezenta oarece riscuri, iar cel putin mie nu imi place sa am pe masa plina de aparate sau sub masa (unde sunt prize, cabluri) recipiente cu apa, si avand mai des nevoie de rezistenta de sarcina a meritat sa cumpar una, altfel nu cred sa existe vreo alta solutie mai ieftina, mai rapida si mai la indemana pentru un amator decat cea prezentata mai sus...

TNX & 73!

Traian

YO8TFF
Mesaje: 230
Membru din: Vin Ian 10, 2014 10:43 pm
Contact:

Re: Sarcina artificiala cu apa sarata

Mesajde YO8TFF » Lun Oct 31, 2016 10:04 am

Concluzia mea a fost că se poate folosi acest procedeu cu rezultate foarte bune când nu dispui de o sarcină artificială adecvată.
Acum în funcție de soluția tehnică se pot alege recipiente mai ”serioase” cu garnituri și filet la capac și cu oring-uri la mufa SO239 (UHF-201) pentru a nu se pierde din lichid.
Am să urmăresc zilnic (o măsurătoare pe zi) modificările SWR-ului la ”găletușa” mea :D

73, Florin

YO3AOE
Mesaje: 1023
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Sarcina artificiala cu apa sarata

Mesajde YO3AOE » Mar Noi 01, 2016 6:48 pm

Da,pai este exact principiul paharului fierbator pentru apa de ceai/cafea de pe vremuri,construit dintr-un recipient din material sintetic/plastic termo-rezistent,prevazut pe fund cu doua placi paralele si bine izolate intre ele din tabla de otel inoxidabil alimentar,care se punea la/in priza si in citeva zeci de secunde facea apa sa fiarba.Ca fapt divers sau ciudatenie-hi! este interesant, dar dispozitivul prezinta mult prea multe variabile ca sa poata fi considerat un lucru sigur si cu rezultate repetitive.Astfel,calitatea si cantitatea apei de la robinetul fiecaruia,calitatea si cantitatea sarii de bucatarie utilizate,natura, forma,grosimea/suprafata materialului folosit pentru electrozi,distanta inter-electrozi si temperatura ambianta,plus incalzirea inerenta a solutiei prin electroliza si degajarea de gaz detonant-hi! (o parte oxigen+doua parti hidrogen),toate acestea influenteaza in asemenea masura rezultatele incit nu cred ca se poate pune baza pe asa ceva.Desigur ca unii dintre parametri se pot stabiliza si conserva,dar ramin suficienti care nu-sau foarte greu-pot fi controlati.

YO8TFF
Mesaje: 230
Membru din: Vin Ian 10, 2014 10:43 pm
Contact:

Re: Sarcina artificiala cu apa sarata

Mesajde YO8TFF » Mar Noi 01, 2016 7:35 pm

Înainte de paharul fierbător cu două table în interior a existat două linguri din aluminiu de la cantină introduse într-o găleată cu, cartofi pe când eram brigadier la Canalul Dunăre-București deoarece ne rupeam cu munca și în schimb primeam mâncare puțină. :x
Nu mor cai vor câinii și nici energeticienii :D
Așa arată SWR-ul astăzi:
Sarcina_artifiala_apa_sare_01112016.png
Sarcina_artifiala_apa_sare_01112016.png (41.41 KiB) Vizualizat de 3102 ori


după cum se observă un pic mai bine ca acum două zile.

73, YO8TFF, Florin

YO5AVN
Mesaje: 99
Membru din: Lun Mar 21, 2011 12:18 pm
Contact:

Re: Sarcina artificiala cu apa sarata

Mesajde YO5AVN » Mar Noi 01, 2016 9:55 pm

Pretentiile fata de o "sarcina artificiala" este ca sa aiba un caracter predominant rezistiv, componentele capacitive si inductive sa fie neglijabile. Nu intru in detalii cum se realizeaza acest lucru cu component passive - electrocnductoare de speta I.
"Sarcina" descrisa se bazeaza pe un mediu rezistiv, conductor de speta a II-a (electrolytic). De aici complicatiile:
- conductivitatea electrica a mediilor conductoare de speta a II-a, pana la o anumita valoare a frecventei (inversul timpului de relaxare a sfereleor de hidratare a ionilor din solutie) este quasiconstanta (vezi: I. Atanasiu - Gh. FACSKO - Electrochimie, principii teoretice, Ed. Tehnica, Bucuresti 1962, - cap. despre electroliti si conductivitatea acestora);
- prin constructia sistemului ("celulei") descries, impedanta acesteia este data de o component rezistiva (conductivitatea solutiei dintre electrozi), o component capacitive (permitivitatea dielectrica complexa a solutiei) si de o component inductive (raportul dintre lungimea si grosimea electrozilor - geometria acestora).
CONDUCTIVITATEA electrica a solutiei - este functie de concentratia si mobilitatea speciilor ionice prezente, cu specificarea ca mobilitatea este puternic dependenta de temperatura si frecventa semnalului aplicat. Modificarile sunt functii complexe (neliniare, continue dar nemonotone);
Componenta CAPACITIVA rezulta din inserierea capacitatilor straturilor dublu electrice ale electrozilor (vezi acelasi referinta - "capacitatea stratului dublu electric") si capacitatea rezultata intre suprafetele metalice in contact cu electrolitul cu permitivitatea dielectrica a electrolitului - care la randul ei este puternic dependenta de temperatura si de frecventa semnalului aplicat.
Dupa toate acestea - componentele inductive din celula descrisa sunt aproape neglijabile.
Din toata aplicatia/constructia descrisa, din punct de vedere stabilitate, cel mai deranjant este faptul ca in timpul utilizarii SOLUTIA SE INCALZESTE atat prin efect Joule care creste la cresterea temperaturii (data de componenta rezistiva ) cat si prin pierderile in "dielectric" - care creste la cresterea frecventei.

Se constata ca o "sarcina artificiala" pe baza de medii conductoare de speta a II-a, cu caracteristici cat de cat stabile si reproductibile, cu capacitate de disipare acceptabila, principial este posibil de realizat (pentru o banda de frecvente limitata) prin alegerea/selectarea corespunzatoare a sistemului electrochimic (metal electrozi/concentratia si natura ionilor din solutie), conceptia corespunzatoare a geometriei si un calcul termic riguros (calculul modificarilor parametrilor cu temperatura - care va determina puterea aplicabila la o capacitate de disipare data).

La tote aceste este absolut necesara cunoasterea functiilor:
conductivitatea solutie=f(temperatura, frecventa)
permitivitatea dielectrica (componentele reala si imaginara) = f(temperatura, frecventa).
Aceste functii se pot determina/trasa experimental prin spectroscopie dielectrica (cel putin pentru spectrul de frecvente vizate/urmarite)
Succese!
73&GL
Joska - YO5AVN

Avatar utilizator
YO9CHO
Mesaje: 912
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:44 am
Contact:

Re: Sarcina artificiala cu apa sarata

Mesajde YO9CHO » Mar Noi 01, 2016 10:39 pm

Mai multe detalii despre spectroscopia dielectrica: https://en.wikipedia.org/wiki/Dielectric_spectroscopy
;)
P.S. Poate deveni o interesanta lucrare de cercetare radioamatoriceasca.

Avatar utilizator
yo3fhm
Mesaje: 512
Membru din: Mie Ian 19, 2011 7:36 pm
Contact:

Re: Sarcina artificiala cu apa sarata

Mesajde yo3fhm » Mar Noi 01, 2016 11:46 pm

Asa se prezinta sarcina mea cu saramura, azi, la ora afisata in grafic:

Imagine

Partea reala a impedantei a scazut, iar VSWR-ul a crescut destul de vizibil. Mai vedem si maine. Voi incerca sa incalzesc continutul, pentru a vedea mai apoi cum se modifica parametrii.

Deocamdata lucrez QRP si nu pot sufla in sarcina cu puteri mari.
Florine, ar fi interesant s-o testezi la putere mai mare si apoi sa-i masori curba VSWR, pentru a vedea cum variaza !
73! si toate cele bune,
Cezar Vener - YO3FHM

YO8TFF
Mesaje: 230
Membru din: Vin Ian 10, 2014 10:43 pm
Contact:

Re: Sarcina artificiala cu apa sarata

Mesajde YO8TFF » Mie Noi 02, 2016 7:38 pm

La mine acum așa arată graficul
Sarcina_artifiala_apa_sare_02112016.png
Sarcina_artifiala_apa_sare_02112016.png (33 KiB) Vizualizat de 2888 ori

ceva mai bine ca ieri probabil că de mâine se schimbă în rău.
Voi face măsurători până în weekend și pe urmă am să injectez 100W după care voi măsura din nou cu analizorul.
Mă gândesc că o îndoire la 180 de grade pe la mijlocul electrozilor ar mai anula din inductivitatea acestora știind că sensul curenților ce vor străbate electrodul va fi de semn contrar.

73, Florin


Înapoi la “Constructii electronice”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori