Utilizare inel ferita

Circuite electronice, echipamente home made, aparatura de masura si control, scheme...
yo2ya
Mesaje: 127
Membru din: Vin Iul 22, 2011 10:34 pm
Contact:

Utilizare inel ferita

Mesajde yo2ya » Sâm Mar 04, 2017 12:29 pm

Am intrat in posesia unor toruri de ferita model
http://www.uxcell.com/39x21x11mm-pale-green-blue-ring-power-ferrite-toroid-core-at15052-p-490381.html, dar nu gasesc date tehnice despre ele.Ma puteti ajuta cu o informatie, sint utilizabile pentru BAL-UN,etc ,macar la 3,5mhz sau le voi folosi doar la filtre de retea???
Multumesc!

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 758
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Utilizare inel ferita

Mesajde YO4BKM » Dum Mar 05, 2017 9:53 am

Consultând http://www.dhgate.com/product/green-and ... 2005.html#! se află că acest miez toroidal are recomandarea green and blue toroidal inductor iron powder core AT150-52 for high termperature power supply. Cred că este vorba de transformatorul surselor în comutație care lucrează la frecvențe scăzute în comparație cu frecvențele noastre, dar cu fronturi foarte abrupte ale impulsurilor de curent ceea ce este cumva asemănător cu o frecvență ridicată a unui semnal sinusoidal. De aceea este posibil ca materialul să poată fi folosit și la frecvențe mai ridicate. Acest lucru se poate proba simplu. Se face pe acest tor un transfromator 1:1, primarul se alimenteaz la un TX (cca 100W) prin intermediul unui AT, secundarul la o sarcină (antena, rezistența de sarcină de putere etc) și se crește progresiv puterea la TX făcând mereu acordul cu ansamblul transformator-sarcină. Dacă se poate crește puterea până la puterea maximă și torul rămâne rece înseamnă că suportă frecvența respectivă. Mai rămâne o singură necunoscută: permeabilitatea magnetică, care poate avea valori de la zeci la sute, este mai greu de aflat, dar posibil dacă se face un circuit LC cu câteva spire pe tor, se măsoară frecvența de rezonanță apoi se află inductanța. Căutând formulele care dau inductanța respectivei bobine fără miez se află permeabilitatea relativă. Numai că astfel de formule sunt nesigure și uneori greșite.
La http://palomar-engineers.com/ferrite-pr ... -selection este prezentată o ferită care are codul 52 (apare și în torul de care discutăm și cred că are vreo legătură cu materialul) care merge pînă la 30---60 MHz și are o permeabilitate de 250, destinat pentru broadband transformers (baluns/ununs).
73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!


Înapoi la “Constructii electronice”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori