baliza U3S multiband cu AT Tuner

Circuite electronice, echipamente home made, aparatura de masura si control, scheme...
yo3fff
Mesaje: 99
Membru din: Lun Ian 02, 2012 8:10 pm
Contact:

baliza U3S multiband cu AT Tuner

Mesajde yo3fff » Joi Iul 13, 2017 3:11 pm

Buna ziua,

Recent am reusit sa operez multi band automat baliza U3S in modul WSPR. Pentru cei care nu au auzit de aceasta baliza, link : www.qrp-labs.com
Aceasta baliza este capabila sa opereze in maxim 6 benzi (cu extensie pana la 11 benzi).
Problema mea era ca aveam doar o singura antena care evident are o impedanta/banda diferita de 50ohm. Mai intai, pentru adaptarea antenei am folosit un circuit LC pentru fiecare banda. A functionat bine doar ca aceasta solutie nu asigura flexibilitatea. Pe viitor, daca schimbam antena, trebuia "hardware" sa schimb toate aceste circuite LC, lucru nu tocmai placut.
Avand in dotare un AT tuner automat tip L-100Plus de LDG, am reusit sa-l utilizez in acest scop.
Aici este "inovatia" (contributia proprie la proiect). Baliza U3S dispune de o iesire PTT care este activa pe toata durata emisiei. Acest port este +5V pe emisie si 0V pe receptie. Exact pe dos de cum folosesc transceiverele cat si AT tunerul meu. L-100Plus se poate comanda extern punand la masa pinul "Tune" sau ("Start" cum i se mai spune in documentatie) pentru circa 5-600ms.
Adaptarea de nivel (de la +5V la 0V PTT/emisie) plus formatarea semnalului PTT (de la continuu pe emisie la puls de 500ms) am facut-o cu ajutorul unei placi Arduino Nano cu softwareul aferent.
La aceasta data, baliz afunctioneaza pe 80/40/30m cu antena LW 24m din Bucuresti. Rapoartele de receptie se pot citi pe wsprnet.org filtrand evident dupa yo3fff si eventual dupa banda.

Sper ca acest mesaj sa impulsioneze si pe alti amatori in a opera WSPR multi banda.

Succes!

73 de YO3FFF
Cristi

Înapoi la “Constructii electronice”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori