Pagina 1 din 1

Receptor SWL din aparat radio VEF206

Scris: Mie Ian 31, 2018 10:11 pm
de yo3fhm
Asta chiar e interesant:

#D-7183 -receptor swl radioamatori receptie
http://www.radioamator.ro/mp/read.php?m=7183&a=3
Anunt introdus la: 23-01-2018 02:02:59
Autor: lorincz tiberiu (yo5qaq)
Indicativ radio: yo5qaq
bun gasit .. pot realiza un receptor swl din aparat radio vef 206 3,5-28mc cu benzi estinse pe scala cu osc. bfo etc si cu scala dig.. inclus filtru ssb in varianta originala ... ps execut numai la comanda clientul....pret negociabil in fuctie de cereri min 300 lei


In trecut, au mai fost tentative de adaptare a receptoarelor radio comerciale pentru utilizare in benzile de radioamatori. VEF206 are alimentare cu + la masa , iar tranzistoarele sunt, daca nu ma insel, pe germaniu. Pe site-ul lui Peter Vis se gasesc schemele si o multime de poze:

Imagine

VEF206 - SCHEMA COMPLETA (PDF)

Imagine

Sunt chiar curios sa vad ce solutii tehnice a adoptat colegul Tiberiu YO5QAQ pentru a utiliza VEF206 in toate benzile de unde scurte. De asemenea, draga Tiberiu, cred ca ai avea si mai mult de castigat daca ai posta si cel putin un videoclip in care sa ne arati un demo cu un astfel de receptor.

In afara de asta, Tiberiu, ne poti oferi si ceva date suplimentare privind performantele obtinute?
De exemplu, stabilitatea oscilatorului, aprecierea sensibilitatii (banuiesc ca poate nu ai masurat exact) in functie de banda... Scala digitala - ce model ai folosit? De asemenea, oscilatorul local a ramas cel original al radioreceptorului, sau ai adaugat altul? Dar despre circuitele de intrare, ce ne poti spune? Au ramas cele din receptor, le-ai modificat sau cum? Spui ca ai montat si un filtru SSB - OK, dar e important sa ne spui ce fel de filtru ai folosit si unde l-ai montat in cadrul schemei lui VEF206? Ai ceva parametri ai filtrului respectiv? Realizezi tu (sau alt cunoscut de-al tau) filtrele ? Ne poti oferi o caracteristica ?

In asteptarea unor raspunsuri din partea ta, iti urez spor in ceea ce faci si imi exprim speranta ca receptorul pe care il propui va convinge macar o parte dintre utilizatorii sai sa devina radioamatori de emisie !

Cu bine,
Cezar YO3FHM

Re: Receptor SWL din aparat radio VEF206

Scris: Lun Feb 05, 2018 9:13 pm
de yo9hrb
Am un VEF206. Sunt curios cat m-ar costa transformarea lui intr-un receptor de trafic.
O seara buna.

Re: Receptor SWL din aparat radio VEF206

Scris: Mar Feb 06, 2018 2:25 pm
de YO3AOE
Tocmai ce scrie mare si clar in textul initial,minimum 300 de lei,in functie directa de cerintele clientului...

Re: Receptor SWL din aparat radio VEF206

Scris: Joi Feb 08, 2018 10:35 pm
de yo3hjv
Pui un Atmega si un Si5351 filtrat rudimentar si voila, ai si PLL si BFO. Suficient pentru a transforma VEF in "receptor de trafic" :-)
Cu tot cu scala digitala!

Re: Receptor SWL din aparat radio VEF206

Scris: Joi Dec 20, 2018 12:25 am
de yo5puq
Stiu cum sa pilotez un Atmega si un oscilator gen Si5351, insa cum il conectezi la un aparat de radio comercial? Sint tare curios. Ma gandesc ca in loc de oscilatorul local injectezi semnalul de la Si5351, iar la BFO habar nam unde il conectezi.
@YO3HJV, ai ceva schema gasita pe undeva despre cum se poate realiza acest lucru? Merci!

Re: Receptor SWL din aparat radio VEF206

Scris: Joi Dec 20, 2018 5:50 pm
de YO9GJX
Încearcă prima dată varianta simplă.
Un B.F.O. cu un singur tranzistor al cărui semnal îl injectezi la ieșirea I.F. mai precis pe intrarea diodei detectoare cu germaniu. In cazul rușilor seria OA, erau cele mai folosite. Dacă semnalul oscilatorului e suficient de puternic nu e nevoie nici de conexiune, o simplă sârmă de câțiva centimetri în aer e suficientă.
Vezi că rușii foloseau la media frecvență 465 Khz față de 455 varianta EU sau SUA. Vorba unui amic mai hâtru, erau cu 10 khz mai sus și 3 ouă mai jos.
Important e ca oscilatorul să rezoneze pe frecvența de medie, de aceea de obicei în construcția lui se foloseau bobine de MF similare. Uite o schemă simplă.

Imagine

O serie de receptoare din linia VEF aveau din fabricație un CV pentru acord fin, dacă nu are pune în paralel pe acondensatorul de acord unul variabil mai mic de maxim 50 pF pentru a naviga lejer în bandă.
În anii '90 am avut un VEF pe care l-am folosit cu succes la recepții, iar la noi în zonă mai era un amic (nu mai știu precis cine) care folosea unul pentru trafic în CW.

Părerea mea e că dacă vrei să-i adaptezi sinteză, frecvențmetru, S-metru etc. mai bine construiești un receptor de la zero. Uite și documentație la discreție, timp să ai:

http://yo9gjx.blogspot.com/2015/03/reviste-radio.html Succes.

Re: Receptor SWL din aparat radio VEF206

Scris: Sâm Dec 22, 2018 12:37 pm
de yo9gqq
Cred ca cea mai buna solutie e cea propusa de 9GJX (aici am voie sa prescurtez HI)