Banda izolatoare de cauciuc autovapant

Circuite electronice, echipamente home made, aparatura de masura si control, scheme...
YO2AA
Mesaje: 42
Membru din: Mar Iul 10, 2018 12:32 pm
Contact:

Banda izolatoare de cauciuc autovapant

Mesajde YO2AA » Lun Iun 10, 2019 10:22 am

Pentru constructorii de antene vă propun pentru izolarea bornelor de contact, a mufelor de antenă folosirea unei benzi de cauciuc care se audosudează prin lipire dacă aceasta se întinde mecanic și se aplică strâns. https://www.emag.ro/banda-izolatoare-au ... D2RQSHBBM/
Magazinul EMAG pune la dispoziție mai multe tipuri de benzi izolatoare. De asemenea am găsit și la BRICO DEPOT cu 42 lei rola.
Ex YO2LRB


yo2cfs
Mesaje: 54
Membru din: Dum Ian 24, 2016 1:45 pm
Contact:

Re: Banda izolatoare de cauciuc autovapant

Mesajde yo2cfs » Lun Iun 10, 2019 11:07 pm

Solutia cu banda autovulcanizanta/autosudanta/mastic se foloseste in telecomunicatii la izolare in exterior.
Totusi sa nu uitati ca se face in 2 straturi, prima data cu autosudant peste care se mai da un strat de protectie UV, banda vinyl de calitate.
Exista si ceva 3M care le are pe ambele, mastic si vinyl, nu stiu cum este, n-am folosit.

Avatar utilizator
yo6rk
Site Admin
Mesaje: 363
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:42 pm
Contact:

Re: Banda izolatoare de cauciuc autovapant

Mesajde yo6rk » Mar Iun 11, 2019 10:08 am

Am folosit pana de curand ambele variante, atat cu banda prezentata in primele doua posturi, cat si cu mastic.
Banda din primele posturi, intradevar trebuie intinsa si apoi infasurata peste mufa, altfel se desface. O consider mai "prietenoasa" cu operatorul incat nu ramane pe degete HI.

Masticul... poate fi mai moale sau mai dur. Cel moale e folosit in special cand se lucreaza iarna, pentru ca e mai maleabil. Vara cand e foarte cald, e o adevarata placere sa ti se lipeasca de degete.

Procedura e simpla:
1. peste mufa, intai se da cu un singur strat de banda PVC; poti sa dai si doua straturi, nu este nici o tragedie, rolul acestui strat este ca atunci cand ai o interventie... sa poti desface mufa. In lipsa acestui strat de PVC, masticul se va lipi ermetic de mufa, cablu si de tot ceea ce atinge, iar dupa o vara in exploatare... vei pronunta toate cuvintele "de dulce" daca va trebui sa desfaci mufa :D
2. dupa primul strat din banda PVC, urmeaza sa infasori totul in mastic. Cand se foloseste mastic mai putin maleabil, e bine sa-l "intinzi" putin; izolezi toate punctele pe unde ar putea patrunde apa!
3. al treilea strat, dupa mastic, e tot din banda PVC (asa cum spunea si yo2cfs). Aici se dau minim 3 straturi! Primul strat care va fi pus peste mastic, e bine sa nu fie bine strans (intins), astfel incat masticul sa nu fie prea tare presat de banda izolatoare. Vara cand este foarte cald, masticul are tendinta de a se dilata putin, iar daca e prea presat, el va cauta o cale sa iasa pe sub stratul de banda. Cand s-a ajuns in punctul unde vrem sa se termine primul strat, se continua cu urmatoarele doua straturi, iar banda se va "strange" tot mai mult in timp ce se infasoara in jurul mufei. Cum spuneam, minim 3 straturi, daca dai mai multe nu e nici o problema. Daca se dau mai putine... cand e cald, masticul va "inflori" pe sub banda PVC.

Nu va zgarciti la banda PVC si nici la mastic; masticul nu trebuie pus in exces totusi!!!
Daca aveti posibilitatea de a arunca un ochi la un site de telefonie mobila, puteti sa mai "furati" din aspectul acestor izolari, sau mai frumos e sa prindeti in lucru pe cineva si sa vedeti cum lucreaza (desi si aici sunt sanse sa gasiti niste "dorei" care sa nu lucreze corect).
73's de Marius - yo6rk
ex. yo8rku

Avatar utilizator
YO9CHO
Mesaje: 936
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:44 am
Contact:

Re: Banda izolatoare de cauciuc autovapant

Mesajde YO9CHO » Mar Iun 11, 2019 10:14 am

Daca sunteti amabili sa imi spuneti, ce inseamna "autovapant".
Recunosc ca este prima oara cand aud de aceasta proprietate [cred ca este o proprietate fizico-chimica] a cauciucului. Din ce limba a fost introdus in vocabularul romanesc si ce semnifica in limbajul curent. [pare a fi aplicat la cauciucul "lichid" dar nu inteleg din ce limba provine.] :|

Multumesc anticipat pentru eventualele explicatii.

yo2cfs
Mesaje: 54
Membru din: Dum Ian 24, 2016 1:45 pm
Contact:

Re: Banda izolatoare de cauciuc autovapant

Mesajde yo2cfs » Mar Iun 11, 2019 10:37 am

Ceea ce descrie YO8RKU este perfect, totusi primul strat de vinyl nu`i de aplicat in cazul nostru, poate
intra apa pe sub el.
Metoda se practica la mufarea feederilor mari cu mufe tip 7/8 exact pentru a putea fi desfacuta mufa usor, mai ales iarna in virf de turn cind totul se transforma intr`o carcasa de plastic, atit de tare este masticul.
La noi, mai bine sa se lipeasca de mufa cit poate, este timp si loc de desfacut.
In procedura doar 2 straturi se indica, metoda cu 3 straturi este made in Romania descoperita la fata locului.

Avatar utilizator
yo6rk
Site Admin
Mesaje: 363
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:42 pm
Contact:

Re: Banda izolatoare de cauciuc autovapant

Mesajde yo6rk » Mar Iun 11, 2019 11:19 am

No, fiecare face cum doreste. Personal si in caz radioamatoricesc aplic primul strat de banda; daca aplici masticul corect, astfel incat sa treaca putin "peste" banda pvc, cu siguranta nu va intra apa.

Acum cate straturi de banda se dau peste mastic... cum ziceam mai sus, fiecare face cum doreste. Am vazut "izolari" in doua straturi ca floricelele. De regula lucrarile sunt rejectate si echipele trimise la remedieri.

Repet, nu va zgarciti cand e vorba de instalatia proprie!

All the best!
73's de Marius - yo6rk
ex. yo8rku

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Banda izolatoare de cauciuc autovapant

Mesajde 4x1ad » Mar Iun 11, 2019 4:16 pm

Materialele folosite pentru ermetizarea conectoarelor de antene si a altor puncte nevralgice la antene trebuie sa aiba cateva proprietati:

*rezistenta la ultraviolete (UV)
*rezistenta la penetrarea contaminantilor chimici din zonele urbane dense si puternic industrializate
*sa-si pastreze proprietatile de ermetizare si maleabilitate timp indelungat, pentru o gama extrema de temperaturi de vara si de iarna pentru locatia specifica
*sa se monteze cu usurinta direct, fara straturi suplimentare din alte materiale care de multe ori doar deranjeaza la perfecta etanseizare
*sa poate fi data jos cu foarte multa usurinta (sa nu se topeasca si sa se lipeasca de conectorul care trebuie ermetizat)

In ultimii 35 de ani am folosit multe materiale dar doar doua au intrunit toate proprietatile de mai sus:

*plastilina pe baza de petrol. Se amesteca si se framanta bine impreuna cu cateva picaturi de ulei mineral dupa care se aplica direct pe conector si se muleaza bine cu ajutorul degetelor. Grosimea stratului de plastilina dupa mulare nu trebuie sa depaseasca 2mm. Dupa cativa ani se face cenusie neagra din cauza prafului si contaminantilor din aer iar crusta exterioara este destul de tare fara a se crapa la flexare. Desfacerea se face in cateva secunde cu ajutorul unui cutitas cu care se taie o linie transversala pe toata lungimea conectorului. Materialul se desface cu mare usurinta in bucati mari iar conectorul protejat va arata curat si stralucitor ca in ziua montarii. Am vazut acest lucru pentru conectoare astfel ermetizate dupa 10-25 de ani. Plastilinele din comert care nu sunt pe baza de derivati de petrol nu sunt la fel de bune/maleabile si trebuie amestecate si framantate cu mult mai mult ulei mineral (cca.1/8 parti).

*Coax Seal se aplica tot direct pe conector si se muleaza cu ajutorul degetelor. Ermetizeaza perfect pentru 10-30 de ani (verificat personal, nu din zvonuri). Culoarea se va face in timp usor albicioasa de la praf si contaminanti. Se da jos cu multa usurinta, cu aceiasi metoda ca si plastilina. Coax Seal se vinde la WIMO de exemplu cu cca.3.5 euro pentru o fasie de 25x1.2cm (ajunge pentru 3-4 conectori) sau cu 12.5 Euro pentru 1m (4x25cm). In SUA, evident mult mai ieftin, ex. $2.95 pentru o bucata de 1.5m. In SUA, Coax Seal se vinde in cutii mari mult mai ieftine iar o cumparatura in grup va reduce mult costurile. Si pe eBay se pot gasi dealuri foarte bune (ex. 10 role/total 30m la pretul de $16)

Toate alte materiale folosite de mine de-a lungul anilor (diverse benzi de vinyl autoadezive mult laudate, tuburi de plastic thermoretractil, masticuri de instalatii, masticuri auto etc.) s-au dovedit complet inadecvate la actiunea timpului, a soarelui, a frigului, a contaminantilor si la demontare. Astfel ca cele doua solutii sugerate de mine pot fi caracterizate cu usurinta "Combat proven" :) .

73 de Morel 4X1AD ex.YO4BE
Fişiere ataşate
coaxseal.jpg
coaxseal.jpg (69 KiB) Vizualizat de 6146 ori
seal.jpg
univ.jpg
wim.jpg
wim.jpg (92.96 KiB) Vizualizat de 6146 ori
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

yo3hjv
Mesaje: 783
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Banda izolatoare de cauciuc autovapant

Mesajde yo3hjv » Mie Iun 12, 2019 7:40 am

Subscriu la cele scrise de Morel.
Am folosit ambele variante cat si cele cu diverse substitute si clasamentul e acelasi...
1. Plastilina "traditionala" pe baza de caolin, nu cea polimerica (asa zis "comestibila", moderna HI )
2. Coax Seal.

Florian, presupun ca denumirea de pe emag are legatura cu "vapatul"... Probabil ca se fumeaza singur banda aia... Vroiau sa zica "autovulcanizant" dar ceva nu le-a iesit...
Cred ca am asa ceva in cutia cu troace, seamana cu "Izolirband"-ul romanesc de pe vremuri: textila imbibata in bitum... Daca e altceva, cine stie...
73
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

Avatar utilizator
YO9CHO
Mesaje: 936
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:44 am
Contact:

Re: Banda izolatoare de cauciuc autovapant

Mesajde YO9CHO » Mie Iun 12, 2019 8:19 am

YO3HJV: Multumesc pentru raspuns Adi , si eu am banuit ca e o greseala acest "autovapant" pe care nu il regasesc in vocabularul Limbii Romane.Dar voiam sa fiu sigur. Eu am folosit materialul prin 1990 pentru izolarea cablului coaxial la LNDC(LOW Noise Down Converter) cunoscut si drept LNB (Low Noise Block) si se chema MASTIC. In fine este un cauciuc nevulvanizat sau partial vulcanizat, foarte util in a feri de umiditate conectoarele din apropierea antenei, expuse la coditii variabile meteo.
73!
p.s. Acuma sa vezi ca "autovapantul" asta intra in limbajul curent al radioamatorilor, asa cum a intrat si "transceiver-ul autoconstruit" [transceiver-ul care se construieste singur] :lol: :lol:


Înapoi la “Constructii electronice”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 14 vizitatori