Pagina 1 din 1

Acordul antenei fara a emite

Scris: Vin Iun 18, 2021 9:11 am
de YO4BKM
Schema este publicata de DL1DA in revista CQDL nr. 11/2010.
Dispozitivul de acord se monteaza intre tuner (sau orice alt dispozitiv de adaptare) si antena. Principiul este cel al puntii. Pe pozitia “Acord” antena se leaga in bratul unei punti iar alimentarea puntii se face cu putere redusa. Se regleaza tunerul pana la echilibrarea puntii (instrumentul arata zero), apoi se comuta pe “Trafic”, unde toata puterea emitatorului trece in antena.

73 de Tavi YO4BKM!

Re: Acordul antenei fara a emite

Scris: Vin Iun 18, 2021 12:41 pm
de YO7CKQ
Salut!
O idee interesanta, TNX!

Cred insa, ca dispozitivul trebuie intercalat intre TRX si intrarea in tuner. Portul de jos ar trebui redenumit in "antena prin tuner" sau "intrare tuner"

Cu comutatorul in pozitia "acord" TRX debiteaza fericit pe sarcina artificiala de 50 ohmi. O mica fractiune din putere este preluata de divizorul rezistiv format din rezistorul de 1500 ohmi si rezistenta echivalenta a puntii de masura. La o socoteala pe repede inainte, cam 1 mW. Se opereaza AT-ul, care va transforma impedanta complexa a antenei in 50 omhi (caz fericit). Atunci puntea este in echilibru si indicatia pe instrument aproape zero.

Cu comutatorul in pozitia "trafic" emitatorul debiteaza direct in intrarea in tuner, gasind fericit cei 50 de ohmi de mai sus.

Miliwatul disponibil, in procesul de acord, pe punte se imparte pe cei trei rezistori de 51 ohmi si antena. Deci, in antena sunt radiati cam 0.25 mW.....Nesemnificativ!

73 Sorin

Re: Acordul antenei fara a emite

Scris: Vin Iun 18, 2021 3:26 pm
de YO4BKM
Din pacate, de doua luni sunt la tara (Berca/Buzau) iar revistele sunt la Braila unde eu ajung mult mai tarziu, spre toamna. dar retin ca prea multe explicatii nu se dadeau.
Eu inteleg ca functioneaza astfel:
Antena este o latura a unei punti dezechilibrate iar puntea nu are niciun sistem propriu de echilibrare, ci doar pentru evidentiaerea dezechilibrului. Tunerul care alimenteaza puntea devie o sursa a carei impedatnta de iesire se modifica din reglaje pana ce puntea cu antena va fi echilibrata. Lucrurile stau cumva invers in comparatie cu o punte alimentata de la o sursa cu impedanta de 50 Ohm si echilbrata din reactantele ei, aici echilibrul puntii se face prin modificarea impedantei de iesire a sursei. Parea mea! O sa incerc sa-i fac si un calcul, mai ales ca urmeaza o minivacanta ... chiar si pentru treburile gospodaresti, nu si pentru hobby.
73 de Tavi YO4BKM!

Re: Acordul antenei fara a emite

Scris: Sâm Iun 19, 2021 11:15 am
de yo3hbn
Salut DR OM!

Puntea de acord e o solutie clasica, da.
Intre timp VNA a devenit o scula accesibila, cu care se poate regla antena la puteri de ordinul mW. Avantajul e ca ofera o interfata grafica, vezi efectiv cum aduci antena la rezonanta - ceea ce usureaza mult procedura. Cu puntea... dai controalele tunerului spre stanga, spre dreapta in speranta ca vei nimeri...
73! Tudor

Re: Acordul antenei fara a emite

Scris: Sâm Iun 19, 2021 12:14 pm
de YO7CKQ
Salutare

Tunerul nu acordeaza antena, el doar transforma impedanta complexa a antenei la frecventa de lucru in cauza, in ceva rezistiv apropiat de 50 ohmi si lipsit de componenta reactiva, in care TX-ul poate debita puterea maxima fara probleme. Costul operatiunii este atenuarea de insertie, adica pierderea de putere.

Este adevarat ca VNA-urile s-a ieftinit mult (functie de performanta) si indicatorul panoramic este un mare plus. O solutie buna daca nu esti vecin cu ceva emitatoare HF/VHF ;)

Exista si o solutie foarte simpla si ieftina dar care a fost uitata: Puntea de zgomot
noise bridge.jpg


Se fac modificarile simple din schema lui YO4BKM, in zona de comutatoare, si este operationala. Transceiverul este folosit doar pe receptie ca indicator de nivel. Tot asa, se introduce intre transceiver si intrarea in AT

73 Sorin

Re: Acordul antenei fara a emite

Scris: Sâm Iun 19, 2021 9:52 pm
de yo4hgx
59679A1F-F51C-4A83-9701-589DE2F44245.jpeg
K1SWL noise bridge


Un proiect simplu si functional, K1SWL (smallwonderlabs) noise-bridge.