Adaptare antena la FT-450 D

Circuite electronice, echipamente home made, aparatura de masura si control, scheme...
Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 931
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Adaptare antena la FT-450 D

Mesajde YO4BKM » Mar Noi 23, 2021 6:09 pm

Buna ziua,
Folosesc un FT-450 D si o antena Windom HM pentru toate benzile, la 9 m de sol. Tunerul automat al emitaorului acordeaza antena la SWR=1 pe toate benzile, cu exceptia benzii de 3.5 MHz care este singura bnda pe care acordul nu duce la un SWR mai mic de 2---3 apoi, dupa cateva QSO-uri, SWR scade continuu pana la valoarea 1 fara sa mai actionez tunerul automat. Inteleg ca inaltimea prea mica a antenei pe banda de 3,5 MHz face dificil acordul, dar nu inteleg de ce se imbunatateste dupa numai cateva minute de functionare apoi, dupa cateva zile in care conditiile meteo nu s-au schimbat, incepe din nou de la valorile 2---3 si scade la 1. Pe celelalte benzi acordul odata facut la valoarea SWR=1 se mentine indiferent daca solul este uscat sau ud, daca este iarba sau zapada, daca este zi sau noapte.
73 de Tavi YO4BKM!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo2cfs
Mesaje: 34
Membru din: Dum Ian 24, 2016 1:45 pm
Contact:

Re: Adaptare antena la FT-450 D

Mesajde yo2cfs » Mar Noi 23, 2021 11:51 pm

O manifestare similara am avut-o cu ceva timp in urma si am constatat ca era cablul coaxial, era din acela spiralat cu tresa de staniol peste, era ceva provizoriu insa m-a cam pus pe ginduri.
Am pus un SWR meter si am vazut ca se modifica valorile in functie de perioada de trafic.
Era monoband antena si doar in 40m lucram, la citeva zile mi-a venit si RG 213 iar problemele au incetat.
Ca idee, as face aceeasi manevra pentru a separa problema, Tx sau antena.
Sper sa va ajute!

yo7mr
Mesaje: 104
Membru din: Joi Oct 21, 2010 8:14 am
Contact:

Re: Adaptare antena la FT-450 D

Mesajde yo7mr » Mie Noi 24, 2021 3:37 am

Salut voios de radioamator !

anterior, colegul v-a oferit un posibil raspuns din experienta sa, in situatia intalnita de el, desigur si eu am avut probleme cu cablul coaxial nou - Cabletech - de foarte slaba calitate, insa erau altfel de manifestari...

desigur, este necesara o separare si identificare in traseul respectiv.

- intai ar trebui sa stim daca statia impreuna cu tunerul propiu, functioneaza stabil, de urmarit chiar in banda respectiva, bineinteles pe o sarcina rezistiva, langa statie.
- in situatia prezentata de Dvs, presupun ca ar putea exista contacte imperfecte la conexiune balun, etc. - eu am intalnit situatia in care saibe zincate nu fac contact electric, desi aparent erau stranse corespunzator, le-am inlocuit cu altele mai bune calitativ, de la alt producator si problema s-a rezolvat, asteptam confirmare despre rezolvare dar si modalitatea de rezolvare * Va doresc noroc si succes deplin * Marian http://www.qrz.com/db/yo7mr

PS : tunerul nu acordeaza antena ! - doar adapteaza - adica incearca sa ofere statiei 50 Ohmi, necesari ptr. functionare optima, altfel ramane cum am stabilit * cu drag, pe curand * 73 * !.
Sus

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 931
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Adaptare antena la FT-450 D

Mesajde YO4BKM » Mie Noi 24, 2021 9:31 am

Buna dimineata,
Multumesc pentru explicatiile date aici, dar problema este putin altfel, de fapt am si dat unele detalii in ce am postat eu, detalii care se vede ca au fost ignorate. Am aratat ca folosesc o antena Windom multiband de la 3,5 la 28 MHz, dar fenomenul apare numai pe banda de 3,5 MHz, pe celelalte benzi acordul ramane stabil indiferent de conditiile meteo, vreme uscata, umeda, ploi, zapada. Daca ar fi vorba de conexiuni imperfecte ar trebui sa mai apara si pe alte benzi.
Acum aduc alte precizari:
Stiu bine ce este si ce face un tuner. Nu am aratat ca acordeaza antena asa cum se pare ca s-a mai inteles aici. Si, ca sa fiu mai precis, el nu adapteaza doar antena ci tot ansamblul antena-cablu coaxial cu o impedanta mult diferita fata de impedanta antenei sau cablului si destul de complicat de calculat.
Folosesc cablu H155 (un cablu foarte bun) iar echipamentul este unul nou. Pana anul trecut am folosit un TS 130-S (Trio) fabricatie anii '80, cu un tuner extern HM. Cu el, pe banda de 3,5 MHz trebuia sa refac acordul tunerului daca initial fusese acordat seara (teren uscat) apoi lucram dimineata pe roua, pe celelalte benzi acordul ramanea destul de stabil si insensibil la conditiile meteo. Exceptia facea si banda de 7 MHz dar nu in masura in care se manifesta banda de 3,5 MHz. Atunci imi explicam fenomenul prin faptul ca la 3,5 MHz solul este mult mai apropiat de antena (cca 0,125 lungimi de unda) decat pe celelalte benzi iar infulenta solului asupra impedantei de radiatie a antenei este mult mai puternica. Lucrurile ar putea stat la fel si acum, dar asta nu explica scaderea rapida a SWR dupa cateva minute de emisie.
Cu echipamentul cel nou (FT-450 D), dupa ce SWR scade in trafic pana la valoarea minima (adica 1, cum am aratat in primul meu mesaj aici), apoi nu opresc statia dar fac o pauza de ordinul zecilor de minute sau trec pe alte benzi, cand revin pe 3,5 MHz fara sa mai actionez acordul automat valoarea SWR este din nou mare (in jur de 2 sau peste) si scade pana la 1 dupa cateva minute de emisie. Precizez ca FT-450 D memoreaza frecventa si acordul pe fiecare banda si VFO (are 2 VFO-uri), lucru verificat pe oricare din benzile lui.
O sugestie mi-a dat-o telefonic un bun amic brailean, YO4CAI, care suspecteaza contactele releelor din tunerul automat (fie lipituri reci la placa fie lamele oxidate), in special releul care este implicat in acordarea impedantelor care apar in banda de 3,5 MHz, lucru care mi se pare foarte improbabil deoarece aparatul este nou si niciodata nu am avut probleme cu releele oricat de vechi ar fi fost ele in echipamentele HM facute in ultimii 50 de ani. Nici macar cand demontam releele ca sa le rebobinez sau cand interveneam asupra tensionarii lamelelor. Si, asa cum am aratat, echipamentul este unul nou.
73 de Tavi YO4BKM!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo7mr
Mesaje: 104
Membru din: Joi Oct 21, 2010 8:14 am
Contact:

Re: Adaptare antena la FT-450 D

Mesajde yo7mr » Mie Noi 24, 2021 11:15 am

Va salut !

Eu citesc foarte atent tot ce postati Dvs, asadar va copiez mai jos,
o propozitie din primul Dvs mesaj, pe care puteti sa-l recititi in original

" Tunerul automat al emitaorului acordeaza antena la SWR=1 pe toate benzile "

deci, sigur se intelege chiar asa - " acordeza antena " - consider de vina faptul ca ambii termeni, incep cu aceeasi litera - " A " ( Acordeza, Adapteaza, Antena ) - de aici, confuziile...hi...hi...

- dupa cum spuneam anterior , in continuare sugerez ca exista contact imperfect,
in mediul exterior shack -ului Dvs - catre antena sau la nivelul antenei,
pentru ca sesizarea Dvs se refera la starea vremii si umiditate, etc.
este un indiciu logic, care va poate ajuta sa identifcati defectul ...

Depanarea necesita atentie, fler, experienta si intelegerea unor manifestari pe care unii nu le vad sau nu le accepta ca fiind posibile - trebuie urmata metoda : constatare, comparare, eliminare, reparare.
Rezistenta de contact se manifesta diferit in functie de curent, frecventa, mediu, etc - Succes !

yo2cfs
Mesaje: 34
Membru din: Dum Ian 24, 2016 1:45 pm
Contact:

Re: Adaptare antena la FT-450 D

Mesajde yo2cfs » Mie Noi 24, 2021 12:04 pm

Modificarea rapida a VSWR in perioada de emisie in general inseamna ...apa putina in feeder, simetrizor sau ce o mai fi acolo sus si uscarea ei.
S-a mai vazut si asta, insa in nici un caz nu este selectiva doar pe o banda.
Din ce descrieti desi aparatul este nou, parca, parca m-as uita la ATU-ul lui, efectiv ce se incinge in 3,5MHz, un tor de ferita poate face o astfel de magarie, un releu mai greu insa nimic nu-i nou sub soare, ar trebui sa aiba o rutina de "scuturare" a releelor pentru a curata contactele, 897 stiu ca o are.
Nu va bazati ca aparatura este noua, nici componentele si nici testele nu mai sint ca pe timpuri, la ora asta 450 este un produs de larg consum.

yo7mr
Mesaje: 104
Membru din: Joi Oct 21, 2010 8:14 am
Contact:

Re: Adaptare antena la FT-450 D

Mesajde yo7mr » Mie Noi 24, 2021 1:54 pm

...dupa un timp de functionare TX - nivelul Swr este cel dorit, atunci un loc @ jos sau sus, este incalzit de radiofrecventa intr-un mod favorabil care parametrizeaza corect swr-ul, deci radiofrecventa face bine...hi...!

yo9ll
Mesaje: 24
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 7:42 pm
Contact:

Re: Adaptare antena la FT-450 D

Mesajde yo9ll » Mie Noi 24, 2021 3:24 pm

Va salut!
Incercati sa decuplati din meniu, tunerul intern al statiei si faceti acordul cu tunerul extern HM, daca il mai aveti, daca simptomele persista se exclude ca defect tunerul intern al statiei. Apoi reduceti puterea la minim si vedeti daca defectul este la fel. Daca mai stati prin zona YO9 puteti sa veniti la mine, testam la antenele mele si vedem atunci daca este statia sau antena.
73 de Marian!

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 931
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Adaptare antena la FT-450 D

Mesajde YO4BKM » Mie Noi 24, 2021 3:54 pm

Am cercetat in detaliu problema si cel mai de folos mi-au fost sfaturile date de YO7CFS si, telefonic sau prin eMail, de YO4CAI care au stiut din experienta (a lor sau a altora) cum se petrec lucrurile. Au fost singurii care au inteles ca fenomenul este dependent de banda de frecvente iar YO4CAI mi-a trimis manualul de depanare-service la FT-450 D. In rest, gargara de aflat in treaba.
In manualul de depanare-service am gasit toate detaliile tunerului, este un tuner in T cu capacitati spre TX si spre antena si inductanta intre capacitati si masa. Fiecare din cele doua capacitati consta din 8 bucati diferite (330p, 150p, 82p, 39p, 18p, 12p, 6p, 3p) care se introduc in circuit cu relee iar inductanta are mai multe sectiuni introduse in circuit tot de 8 relee, in total 24 de relee activate de un circuit TTL banal BU2152FS, un converter serial/paralel pe 24 bit.
Problema se afla in tuner, am verificat cu o sarcina artificiala de 50 Ohm/100 W pe care o am de peste 40 de ani (Oldies but Goldies), cod 51RG81,281 21 - TGL 27874 (TGL = standardul RDG). Din fericire tunerul este o caseta independenta in transciever, cu 3 cabluri de conectare, unul pentru date si alimentare, celelalte la antena si la transciever.
Surprize (destul de interesante, in niciun caz deranjante) am gasit si in unitatea cu etajul final, mai ales ca aceeasi schema lucreaza pana la 50 MHz cu tranzistori MOS FET care in catalog sunt incadrati la max. 30 MHz.
Cand am incecat sa urc comentariul pe portal am vazut si comentariul lui YO9LL. Am si tuner extern, aveam in vedere testul pe care mi l-a indicat, dar nu a mai fost cazul, din ce am scris mai sus se intelege de ce. In plus, cu tunerul extern, cu aceeasi antena si acelasi cablu coaxial am lucrat pana anul trecut cu un FT 130-S fara astfel de probleme. TNX YO9LL!
Consider ca topicul este inchis.
Multumesc din nou celor doi care m-au ajutat!
73 de Tavi YO4BKM!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 931
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Adaptare antena la FT-450 D

Mesajde YO4BKM » Mie Noi 24, 2021 4:05 pm

Corectare: in postarea anterioara ma refeream la YO2CFS. Scuze!
Mielul ... la primavara HI!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!


Înapoi la “Constructii electronice”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori