Echipament, conditii de lucru FT8

PSK31, AMTOR, PACTOR, RTTY, Hellschreiber, MT63, MFSK16, FSK, SSTV, Packet, TNC, software si multe altele...
yo8rqp
Mesaje: 233
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:57 am
Contact:

Re: Echipament, conditii de lucru FT8

Mesajde yo8rqp » Mie Aug 03, 2022 10:33 am

Salut.
Din martie 2018 lucrez, exclusiv, în moduri digitale,FT4, FT8. Folosesc un FT450 D, soft JTDX. Putere, max. 70w.
Pentru 40,30, 15 și 12m folosesc antene verticale monoband, în 17 și 20m o verticală fishpole. În aceste benzi ajustarea SWR o fac cu tunerul intern al transceiverului. Cu toate că am și un inverted v pentru 80m, nu am făcut legături în moduri digitale în această bandă.
De aproape un an lucrez selectiv, doar ce este DX din afara Europei. De regulă chem eu și rar lansez apel general. Am lucrat 90% doar cu JTDX, foarte rar cu wsjt-x și MSHV.
Am ajuns la 246 țări lucrate în digitale. Ca un total al numărului de legături, sunt 21669(in acest moment) în FT8.
La FT450 folosesc mufa dedicată modurilor digitale, urmată de o interfață homemade. CAT și PTT din program prin cablul de date. Prin 2018 am lucrat o petioadă cu TS-50, acesta neavând VOX. Foloseam PTT extern, cu tranzistor.
Mult succes tuturor! 73!

YO9HP
Mesaje: 96
Membru din: Joi Iul 08, 2010 11:06 am
Contact:

Re: Echipament, conditii de lucru FT8

Mesajde YO9HP » Mie Aug 03, 2022 2:45 pm

Daca am inteles bine, toata analiza se bazeaza pe semnalele SNR (signal-to-noise-ratio) afisate de oricare din cele 3 programe utilizate de cvasi-majoritatea pasionatilor modurilor FT8/FT4: WSJT-X, JTSX, MSHV.
Din pacate algoritmul de calcul al SNR nu este unitar.
- WSJT-X afiseaza raportul dintre nivelul semnalului util si nivelul zgomotului din tot ecartul „cascadei” (de obicei setat sa fie egal cu largimea filtrului – dar poate diferi de la un utilizator la altul, sau functie de caracteristicile receptorului).
- JTDX nu are ca referinta largimea cascadei sau a filtrului, ci doar cei 50 Hz in care se receptioneaza semnalul util.
- Nu am gasit informatii in legatura cu modul de masurare a SNR de catre MSHV, dar am vazut utilizatori care se intrebau cum de primesc controale de +30 / +40 dB de la cei care folosesc MSHV (stiti ca PSKReporter poate afisa ce program foloseste fiecare statie/monitor).
Nu intru in detalii legate de influenta altor elemente asupra SNR: placa de sunet, perturbatiile locale, tipul si directia antenei etc.

Cine doreste sa aprofundeze, cred ca poate descarca fisiere audio, continand zeci de semnale FT8, pe care apoi le poate trece prin procesul de receptie/decodare cu programele existente.

Mai jos cateva extrase din mesajele dezvoltatorilor, legate de subiectul SNR:

K1JT (WSJT-X): "Related to WSJT-X, the program measures the average signal power over the full transmission. It measures the average noise power (per Hz of bandwidth) in whatever noise baseline segments (no signal present) are available. It then scales the noise power up to what would be contained in 2500 Hz bandwidth, and calculates SNR = (average signal power)/(average noise power)."

K5CPR: "Don’t forget that the dB column shows SNR, not signal strength. So local noise at the receiving station figures into the value. Moreover, local noise can be transitory and quite directional. Modeling indicates that my antenna has a few lobes in various directions depending upon frequency. If one of those lobes happens to be pointing to a noise source on one hand, my QSO partner's dB will be lower (lower SNR) than another partner's on a band where no node points to a noise source, given equal signal strength in both cases."

UA3DJY (JTDX): "There are two reasons to use proprietary SNR calculation algorithm:
- WSJT-X algorithm is evaluating noise in the whole bandwidth of waterfall, for instance if you set narrow filter in the receiver you will be getting wrong SNR values in WSJT-X until you limit waterfall frequency range to the same bandwidth.
The only difference is: JTDX evaluates noise in the 50Hz bandwidth of FT8 signal, not whole waterfall bandwidth. Any signal compression (if signal is not fit in the receiver's/RX path's dynamic range) or IMD in receiver will affect SNR in JTDX, while WSJT-X will not show user has issues in the receiver."

73,
Alex, YO9HP

yo3fff
Mesaje: 271
Membru din: Lun Ian 02, 2012 8:10 pm
Contact:

Re: Echipament, conditii de lucru FT8

Mesajde yo3fff » Joi Aug 04, 2022 1:30 pm

Salut Alex YO9HP,

Stiu de limitarile raportarii SNR. Este valabila oriunde se foloseste (si nu sunt putine aplicatiile...mai ales profesionale).
Opinia personala este ca aprecierea zgomotului facuta de WSJT-X este mai corecta decat a JTDX. Sustin aceasta simplist cu un exemplu.
Sa ne imaginam ca din canalul audio "teoretic" de 3kHz, fix unde se transmite apare o puratoare sau (caz frecvent in 40m) partea inferioara este perturbata de o statie vorbitoare de limba slava...JTDX clar va evalua zgomotul din imediata apropiere a canalului transmis (in exemplul nostru, foarte perturbat si deci un nivel mai mare decat in intregul spectru de 3kHz).
Ori se stie ca "zgomotul" (de care fel o fi el exprimat matematic) are ca principala caracteristica relativa "constantza" pe un spectru foarte larg de frecventa. In consecinta, pentru a aprecia aceasta "emisie de banda foarte larga"...trebuie sa fie masurata pe o banda foarte larga! Cu cat mai larga cu atat mai bine.
Fiind vorba de medie (ca asta se raporteaza in final), statistic vorbind, cu cat ai mai multe esantioane, cu atat media iese mai bine. Extrapoland aici, cu cat ai largimea de banda mai mare, cu atat mai bine iese media (pentru "zgomotul" evaluat).
Asta este una dintre primele lectii pe care le invata radioastronomii...asa cum este de profesie si Joe Taylor...sau ma rog, era ca s-a pensionat demult.

Lasand la o parte aceasta "teorie" (clar cu implicatii directe in practica!), avem la indemana aparatul statistic primar cu cele trei functii Max, Min si Avg. Acest Avg (average) adica medie aritmetica ajuta foarte mult pentru a face diferite observatii pe diverse seturi de date. Important este sa ai si un aparat de control dupa prelucrare.

Cum stim (?), se pare ca natura nu stie de matematica exacta ci mai mult de probabilitati (vezi fizica cuantica) asa ca...succes la observatii probabilistice sau...pentru cei care prefera doar sa fie "actori" in piesa de teatru scrisa de "?", interpretare placuta.

73 de YO3FFF
Cristi


Înapoi la “Comunicatii digitale”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator