WSPR-X sub Windows XP ?

PSK31, AMTOR, PACTOR, RTTY, Hellschreiber, MT63, MFSK16, FSK, SSTV, Packet, TNC, software si multe altele...
Avatar utilizator
yo3fhm
Mesaje: 477
Membru din: Mie Ian 19, 2011 7:36 pm
Contact:

WSPR-X sub Windows XP ?

Mesajde yo3fhm » Mie Oct 05, 2016 9:02 pm

Buna seara,
Exista cineva care ruleaza cu succes WSPR-X sub Windows XP?
Eu l-am instalat pe un laptop cu Windows XP si nu incearca sa decodeze nimic - asta in conditiile in care folosesc pentru sincronizare aplicatia Dimension4 si observ pe waterfall atat urmele semnalelor receptionate cat si departajarea intervalelor de 2min la care ar trebui ca softul sa treaca de la receptie la decodare.

Cu multumiri,
Cezar
73! si toate cele bune,
Cezar Vener - YO3FHM
Imagine
Grup YO3KXL /RoLink
Status retea RoLink

YO3DP
Mesaje: 8
Membru din: Mar Iun 22, 2010 12:56 pm
Contact:

Re: WSPR-X sub Windows XP ?

Mesajde YO3DP » Joi Oct 06, 2016 11:27 am

O sugestie...

Se prea poate ca problema ta sa fie generata de catre "capacitatea de procesare' a masinariei utilizate.
Eu nu utilizez un Windows XP... utilizez Windows_10 pe o masinarie Dell E6400 (Core_2_Duo, 2.4 GHz) si nu am constatat probleme de functionare dar... mentionez ca intr-o zi (de vara)... am incercat sa limitez viteza de lucru a masinariei in intentia de a mai reduce temperatura de lucru a procesorului si... am constatat ca in modul in care viteza de procesare era pusa pe pozitia "Power Saver"... masinaria nu mai dcoda nimic. Aceasta in conditiile in care in waterfall semnalele erau afisate corect (posibil: cazul tau).
Am repus modul de lucru in pozitia "Balanced" (o viteza medie de procesare) si functionarea corecta a fost reluata.

In concluzie... cred ca daca masinaria ta are o viteza de procesare mai... "modesta"... nu te poti astepta ca programul WSJT-X sa functioneze corect.

Referitor la sincronizarea ceasului... am constatat ca daca serverul utilizat pentru sincronizarea timpului nu raspunde rapid la cererea de sincronizare... aparent calculatorul ignora raspusul (care vine - uneori - si dupa cuteva secunde)... nestiind amanunte despre modul de lucru al procesului de sincronizare a ceasului... si in disperare de cauza (hi !)... incerc o sincronizare cu mai multe servere pina cind ramin cu impresia ca unul dintre ele a fost mai prompt la cerere. In aceste conditii... dupa citeva minute constat ca afisarea in waterfall este corecta (semnalele se incadreaza in intervalele delimitate de marcajele orizontale) si eu... sint fericit !

Uneori... in disperare de cauza (am incercat)... setarea ceasului "manual", adaugind una sau doua secunde la ceas... pina cind semanlele sint afisate corect in waterfall. Operatia (dupa o oarecare practica) ofera posibilitatea configurarii ceasului cu abateri mai mici de o secunda (fata de corespondenti).
Se pare ca WSJT-X-ul suporta un oarecare decalaj de timp. Ma uit acum pe ecran si observ ca unele statii sint decalate (fata de mine) cu mai mult de doua secunde ! (cele mai multe sint decalate cu mai putin de o secunda)

Mentionez ca trebuie sa ai ceva rabdare la sincronizarea timpului. Vreau sa spun ca dupa o sincronizare a timpului cu un server de timp (aceasta in conditiile in care programul WSJT-X este pornit) vei observa corectia in waterfall dupa citeva minute (2-3 minute).

Succes in activitatile tale,
Stefan - YO3DP.

Avatar utilizator
yo3fhm
Mesaje: 477
Membru din: Mie Ian 19, 2011 7:36 pm
Contact:

Re: WSPR-X sub Windows XP ?

Mesajde yo3fhm » Joi Oct 06, 2016 3:52 pm

Salut Mircea, salut Stefan,

Multumesc pentru sugestii, voi incerca. Puterea de procesare nu e spulberatoare, dar e decenta (Core2Duo @2.4GHz), dar din pacate e echipat cu doar 512MB RAM si cred ca de aici i se trage; am observat ca atunci cand se termina un frame de activitate (2min), face o pauza de aprox 2sec, timp in care waterfall-ul ingheata efectiv; apoi, porneste brusc. O sa-i mai adaug un banc de 512MB (n-am mai mare) si sa vad cum se comporta.

Cat despre ceas, naiba sa-l ia. Pe PC-ul mare pe care am facut experimentul primar (ascultand pe WebSDR-ul de la polonezi si rutand semnalul audio prin StereoMix catre WSPR-X), nu am intampinat astfel de probleme, dar acolo rulez cu 4 nuclee @3.2GB si 4GB de RAM.

Pacat ca nu a scris nimeni alte softuri ptr WSPR. Cele existente par destul de buggy, din pacate!

73 de Cezar
73! si toate cele bune,
Cezar Vener - YO3FHM
Imagine
Grup YO3KXL /RoLink
Status retea RoLink

yo2is
Mesaje: 2
Membru din: Joi Iul 12, 2012 2:38 pm
Contact:

Re: WSPR-X sub Windows XP ?

Mesajde yo2is » Joi Oct 06, 2016 6:09 pm

Modul WSPR-2 il folosesc de multi ani, dar
niciodata generat de programul WSPR !!.
Sistem de operare cu W.VISTA si un AMD la 2 GHz.
Folosesc WSJT-x v.1.6 sau mai nou v.1.7 care
este echipat cu un un decodor nou extrem de
performant fiind oferit 'la negru' de diversi
dezvoltatori independenti.
Ceasul este 'pilotat' de NTP, dupa ce mult timp
a fost utilizator de Dimension 4 devenit desuet.
Astept lansarea oficiala a v.1.7 de catre K1JT
care sa includa si WSPR-15 extrem de util in LF/MF.
Spor la digitale !

Avatar utilizator
yo3fhm
Mesaje: 477
Membru din: Mie Ian 19, 2011 7:36 pm
Contact:

Re: WSPR-X sub Windows XP ?

Mesajde yo3fhm » Joi Oct 06, 2016 8:50 pm

Buna seara OM's !
Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

@Mircea YO8RAA:
1) Am incercat Internet Time Update, e OK. Multam ptr sugestie.
2) Sa stii ca pe Stefan YO3DP il cunosc de multa vreme si daca s-a "chinuit" in modul in care a pomenit, probabil ca a avut el un motiv. Stefan este unul dintre cei mai buni programatori (mai ales de microcontrollere) pe care l-am cunoscut si stiu bine ce-i "poate pielea". Am vazut ca ai reactionat la postarea lui, dar da-mi voie sa-ti marturisesc ca desi profesam in zona IT&C sau telecomunicatii, uneori suntem atat de saturati de problemele tehnice de peste zi, incat ne pierdem cheful de a mai face "sapaturi" pentru a descoperi chichitele ascunse ale unor astfel de softuri sau moduri de lucru experimentale si pur si simplu, rezolvam unele chestii in mod trivial. Probabil ca asta a facut si Stefan; si pentru ca il cunosc binisor (nu uita ca a facut parte din echipa care a proiectat si construit A412!), m-am amuzat copios citind modul in care a decis sa sincronizeze ceasul socotitorului.
3) Cand am ajuns in seara asta acasa, am adaugat un banc de 512MB RAM in laptop, ajungand astfel la 1GB. Am pornit initial WSPR-X si Dimension4 in aceasi formula si ... surprize-suprize!... softul a inceput sa decodeze vesel nevoie-mare! Marturie stau spoturile pe care le-a incarcat la wsprnet.org .
Si m-am convins ca *NU* trebuie sa fiu logat pe site-ul lor. Merge fara nici o logare, bine-mersi.

Cateva cuvinte despre RIG:
Apropos de ce mi-ai recomandat, sunt bucuros sa te anunt ca receptiile le fac acum de pe un transceiver A412 (TKS Stefan YO3DP, el stie despre care este vorba! Hi) la care am adaugat un filtru trece-banda pe care l-am proiectat si executat in week-end. In loc de VFO, are atasat un DDS cu AD9850, dupa proiectul lui LU5DJV. Antena este un Inverted-L taiat pentru banda de 7MHz, avand doua brate de 10m fiecare. Unul este orizontal, intins de la balcon pana la un copac, iar celalalt este vertical, bine intins in jos, in imediata vecinatate a peretului blocului. Tensionarea o fac folosind un pet plin cu 2l de apa, hi hi hi (apropos de ingineria improvizatiilor!). Nu am folosit nici un fel de adaptare, e conectata direct la transceiver.
Culmea e ca functioneaza mai bine decat un FD4 pe care il am pe terasa blocului! Marturie stau rapoartele receptiilor incarcate pe wsprnet.org; de la +4 (ora 15:26) cu FD4, a sarit la +13 cand am introdus Inverted-L la ora 15:50, si vad ca o tine cam tot pe acolo...(cu cateva exceptii datorate de aceasta data, propagarii).
Pentru cei care doresc sa stie cum e filtrul de banda, iata aici 3 poze:
- FTB 5MHz - schema si simulare LTSpice ;
- FTB 5MHz - caracteristica masurata cu analizorul vectorial;
- FTB 5MHz - executia practica experimentala.
Dupa cum se poate vedea si din caracteristici, filtrul acopera domeniul 3.5-7.2 Mhz, permitand lucrul in benzile de 80m, 60m si 40m.

@YO2IS:
Multumesc frumos pentru "clenci" !
Dar vad ca WSJT-X 1.7 e deja la liber (in versiune Alfa) bine-mersi :
https://www.reddit.com/r/amateurradio/c ... available/
Link-urile de aici duc la site-ul lui K1JT, deci e oficial.
Si mentionez ca l-am testat imediat dupa ce am citit despre el in postarea dvs.!

1) Functioneaza brici si are o interfata muuuuult mai ... tehnica. Iata aici un screenshot dupa receptiile facute cu el la ora 16:22, unde se pot vedea semnalele a 3 statii simultan: YO2LLQ, YO9N si YO3HOT.
_____ Screenshot WSJT-X 1.7 Alpha ______

2) Vad ca in descrierea aplicatiei WSJT scrie clar:
" WSJT-X implements communication protocols or "modes" called JT4, JT9, JT65, and WSPR, as well as one called Echo for detecting and measuring your radio signals reflected from the Moon. "
De asemenea, pe acelasi site, la descrierea versiunii Alpha 1.7, mai scrie ca s-au introdus noi moduri: ISCAT, MSK144, QRA64 si submodurile JT65B-C, JT9B-H (wide and fast). Foaaaarte interesant !
3) Referitor la sincronizarea ceasului.
Am cautat mai multe solutii pentru NTP, dar deocamdata am implementat-o pe aceasta: Meinberg NTP for Windows. Este descrisa intr-un mod foarte persuasiv intr-un articol scris de G4ILO, cu un titlu pe masura:
Time to ditch Dimension 4 :lol:
Inca odata, TKS YO2IS !

Alte resurse referitoare la NTP:
4 Ways to Automatically Synchronize Computer Clock on Windows Startup
Dimension4 alternatives

Cam atat. Sper ca cele prezentate sa fie de folos tuturor !
Voi lasa sistemul in teste in cursul noptii, iar daca lucrurile merg bine, cel mai probabil e ca de saptamana viitoare il voi muta la facultate, la YO3KXL.
73! si toate cele bune,
Cezar Vener - YO3FHM
Imagine
Grup YO3KXL /RoLink
Status retea RoLink

Avatar utilizator
yo3fhm
Mesaje: 477
Membru din: Mie Ian 19, 2011 7:36 pm
Contact:

Re: WSPR-X sub Windows XP ?

Mesajde yo3fhm » Joi Oct 06, 2016 11:04 pm

Salut Mircea,
Raspund scurt, de pe telefon, ca m-am retras.
Am rulat ITU ptr test, pe un alt PC fata de laptopul folosit ptr ascultarea radio (care rula in momentul respectiv tot vechea versiune WSPR-X si tot Dimension4).
Softul a inceput sa lucreze normal dupa montarea celui de-al doilea banc de RAM, fii sigur de asta. Nu are legatura cu sincronizarea timpului (am inteles ce vroiai sa sugerezi).

Noapte buna, 73!
73! si toate cele bune,
Cezar Vener - YO3FHM
Imagine
Grup YO3KXL /RoLink
Status retea RoLink

Avatar utilizator
yo3fhm
Mesaje: 477
Membru din: Mie Ian 19, 2011 7:36 pm
Contact:

Re: WSPR-X sub Windows XP ?

Mesajde yo3fhm » Vin Oct 07, 2016 1:56 pm

Iata un grafic realizat din datele receptionate intre 06.10.2016 15:26 UTC si 07.10.2016 04:40 UTC .
[ receptii WSPR2 ptr baliza YO9N din KN34AK ]
73! si toate cele bune,
Cezar Vener - YO3FHM
Imagine
Grup YO3KXL /RoLink
Status retea RoLink


Înapoi la “Comunicatii digitale”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori