CP 2102 adaptor USB serial TTL UART 6 pini

PSK31, AMTOR, PACTOR, RTTY, Hellschreiber, MT63, MFSK16, FSK, SSTV, Packet, TNC, software si multe altele...
YO4DEQ
Mesaje: 25
Membru din: Dum Oct 25, 2015 7:58 pm
Contact:

CP 2102 adaptor USB serial TTL UART 6 pini

Mesajde YO4DEQ » Mie Noi 30, 2016 3:40 pm

Va rog ,cine ma poate informa despre folosirea acestui convertor USB la RS232, la o interfata pentru MODURI DIGITALE, pentru comanda PTT. Ma intereseaza orice informatie despre o asemenea realizare. Cu multumiri, PETER

Avatar utilizator
yo3fhm
Mesaje: 477
Membru din: Mie Ian 19, 2011 7:36 pm
Contact:

Re: CP 2102 adaptor USB serial TTL UART 6 pini

Mesajde yo3fhm » Mie Noi 30, 2016 4:34 pm

Salut Petrica!
Nu am un adaptor identic, dar in linii mari, cred ca in primul rand, trebuie sa instalezi driverii corespunzatori sistemului de operare folosit. Odata ce adaptorul este recunoscut de calculator, va forma o interfata seriala virtuala pe care o poti vedea folosind Device Manager -> Ports (va aparea un nou port COM).
Dupa etapa asta, trebuie sa setezi programul de comunicatii digitale cu care operezi, sa foloseasca pentru PTT, un anumit semnal de la portul COM nou aparut - RTS sau DTR, de obicei, ca in poza de mai jos:
Imagine
La pinul respectiv, poti conecta un tranzistor pe post de comutator, cu care vei actiona PTT-ul. Depinde acum si de ce logica de actionare are PTT-ul de la statia ta - de obicei, functioneaza pe logica negativa (se trage la masa) dar cel mai bine e sa verifici inainte.

Problema e cum sa gasesti pinul respectiv, pentru ca depinde de modulul CP2102 pe care il ai. Vad ca sunt vreo 3 tipuri, doua cu PCB rosu, si altul cu PCB verde inchis. Ultimul model, are 4 orificii la care se pare ca poti regasi semnalele care nu se regasesc la cei 5 pini uzuali.

Imagine

(vezi corespondenta celorlalte semnale in schita de aici )

Din pacate, daca ai modulul pe circuit rosu, se pare ca nu are scoase semnalele respective, dar poti regasi DTR la pinul 28:
Imagine
Semnalul RTS este la pinul 24 . (vezi foaia de catalog aici). Ai putea masura sa vezi daca nu are vreun corespondent la alte pad-uri de pe placuta respectiva.

Sper sa-ti fie de folos!
Bafta,
Cezar

{Later Edit, 20:55}: Abia acum mi-am dat seama ca in prima poza postata, cea cu semnalele, apare si TxD. Daca softul de comunicatii digitale iti permite sa folosesti TxD pentru PTT, atunci problema e ca si rezolvata... ptr. ca semnalul TxD exista la conectorul modulului CP2102.
Ultima oară modificat Mie Noi 30, 2016 8:54 pm de către yo3fhm, modificat 1 dată în total.
73! si toate cele bune,
Cezar Vener - YO3FHM
Imagine
Grup YO3KXL /RoLink
Status retea RoLink

yo4btb
Mesaje: 61
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:49 am
Contact:

Re: CP 2102 adaptor USB serial TTL UART 6 pini

Mesajde yo4btb » Mie Noi 30, 2016 7:58 pm

Buna seara Petre
Pentru comunicatii digitale utilizez programul MixW2(r) iar comanda PTT o substitui cu VOX-ul transceiver-ului(ICOM 706MKIIG).
Conectarea transceiver-ului la calculator o realizez printr-o interfata audio simpla compusa din 2 trafo de la vechile aparate radio cu tranzistori.
Pentru CAT folosesc o interfata usb cu care comand transceiver-ul atat in digitale cat si in traficul de zi cu zi.
In varianta aceasta lucrez de mult timp.
Succes.Virgil.
P.S.-Daca ai neclaritati ma poti contacta pe mail.

Avatar utilizator
yo3fhm
Mesaje: 477
Membru din: Mie Ian 19, 2011 7:36 pm
Contact:

Re: CP 2102 adaptor USB serial TTL UART 6 pini

Mesajde yo3fhm » Joi Dec 01, 2016 12:50 am

Salut din nou Petrica,
M-am gandit ca poate ti-ar fi utila o exemplificare, asadar am simulat si apoi realizat pe o placa de test (breadboard) urmatorul montaj, care are rolul de a furniza un semnal PTT la colectorul celui de-al 2lea tranzistor:
Imagine
Semnalul preluat de la iesirea DTR a modulului CP2102 este aplicat pe baza primului tranzistor (PNP). Eu nu am un modul CP2102, ci unul cu functii similare (FT232RL). Montajul se alimenteaza dintr-o sursa de 5V.

Iata mai jos rezultatul simularii, ca sa fii convins ca functioneaza.
Semnalul de la intrare este reprezentat cu verde (nodul DTR din primul grafic). La receptie, DTR este pozitiv (+5V), iar la emisie e tras in 0. Graficul cu mov arata ce se petrece cu iesirea PTT. Aceasta e trasa in 0 atunci cand DTR este si el 0 (cand actionezi butonul TX din softul de comunicatii digitale). In fine, cel de-al treilea grafic, arata curentul prin rezistorul R3 din colectorul celui de-al 2lea tranzistor. Acolo am adaugat un LED in montajul de test, poti vedea in videoclip. In acest fel, se poate aprecia valoarea curentului ce va trece prin Q2, suficient ptr aprinderea unui LED. Hi.
Imagine
Iata aici si videoclipul pe care l-am postat pe Youtube, cu proba functionarii jucariei:
https://youtu.be/YaSEn8kMGRc

Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum

De notat ca daca folosesti aplicatia MixW amintita de YO4BTB, trebuie sa faci setarea portului serial ce apare in sistem dupa conectarea adaptorului CP2102 la unul dintre porturile USB. La mine, a aparut COM14:
Imagine

Pentru a face setarile necesare in MixW, trebuie sa accesezi meniul "Hardware -> PTT port settings". Eu am selectat COM14, am pus RTS "Always off", dar pentru DTR am ales "PTT". Vezi poza:
Imagine

Poti inlocui Q2 cu un optocuplor, dar nu cred ca merita.
Sper ca cele de mai sus sa-ti fie utile si maine sa auzim ca ai intrat in emisie!
73!
73! si toate cele bune,
Cezar Vener - YO3FHM
Imagine
Grup YO3KXL /RoLink
Status retea RoLink


Înapoi la “Comunicatii digitale”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator