De ce modulatia 4FSK folosita de standardul DMR are performante mai slabe decat optimul

PSK31, AMTOR, PACTOR, RTTY, Hellschreiber, MT63, MFSK16, FSK, SSTV, Packet, TNC, software si multe altele...
yo8rzz
Mesaje: 71
Membru din: Joi Iul 31, 2014 3:31 pm
Contact:

De ce modulatia 4FSK folosita de standardul DMR are performante mai slabe decat optimul

Mesajde yo8rzz » Mar Sep 12, 2017 2:51 pm

Salut,

In acest post: http://www.rowetel.com/?p=4650 David Rowe, autorul Codec2 se intreba de ce modemul 4FSK folosit de standardul DMR are performante mai slabe decat modemul 4FSK ideal dezvoltat de el.
Am fost curios si eu sa aflu, asa ca am implementat ambele modemuri si le-am analizat folosind versiunea Gqrx modificata de mine.
Rezultatele sunt vizibile in acest video: https://www.youtube.com/watch?v=hLeJvqrFrS8 (dati drumul sa subtitrari - CC pentru a vedea ce si cum)

Dupa cum se poate vedea, modemul DMR foloseste o senzitivitate a modulatiei FM de PI/sps, ceea ce duce la interferente intre simboluri de circa 8 dB (la un BER de 1e-3), comparat cu modemul 4FSK ideal care foloseste o senzitivitate de 2*PI/sps. Sunt doua motive pentru aceasta alegere:
Unul este eficienta in largimea de banda. Cel de-al doilea este faptul ca statiile radio DMR folosesc acelasi modulator pentru semnalul digital ca si pentru cel analog. Daca ar folosi o senzitivitate dubla, semnalul FM analog ar fi prea larg comparativ cu largimea maxima a canalelor FM analogice standard din benzile comerciale.

Fireste, pentru mine aceasta nu este un obstacol, deoarece in SDR pot crea doua graph-uri separate pentru FM analogic si pentru 4FSK. In acest fel pot obtine performante mai bune pentru transmisia de voce digitala decat pentru transmisia analogica FM in canal de 12.5 kHz.

Sper sa fie utila aceasta informatie.

73,
Adrian YO8RZZ

Înapoi la “Comunicatii digitale”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori