Probleme calculator electronic

Calculatorul folosit la statia radio, sisteme de operare, programe de log, site-uri utile, constructii de pagini web...
YO3AOE
Mesaje: 1023
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Probleme calculator electronic

Mesajde YO3AOE » Mie Mar 30, 2016 4:28 pm

Am si folosesc curent o vechitura de calculator electronic de tipul COMPAQ Deskpro EN,pe care l-am gasit si cumparat de mai multa vreme la mina a doua,dar care m-a servit-cel putin pina acum-ireprosabil!.Pentru comoditate il foloseam in sistemul "stare de veghe",fapt care imi economisea timp substantial.De la o vreme a inceput sa-mi faca niste figuri ciudate,in sensul ca iese singur si aleatoriu din aceasta stare si se opreste/intrerupe total,si nu mai porneste decit daca il scot pentru un timp-circa un sfert-o jumatate de ora-din priza,dupa care porneste normal,dar "cu tot tacimul"-hi!,adica intii incarca sistemul si apoi toate celelalte.Ne-avind despre el nici un fel de documentatie tehnica dedicata,in disperare de cauza am masurat toate capacitoarele electrolitice din cadrul blocului de alimentare si le-am schimbat pe cele care mi s-au parut dubioase,in sensul ca aveau capacitatea usor scazuta fata de normal,dar-din pacate!-problema a continuat.Ca idee,banuiesc ca ar putea fi ceva in circuitul de pornire,iar cautind pe Internet am gasit ideea ca s-ar putea datora scaderii sub limita a tensiunii bateriei de back-up.Inca n-am ajuns s-o masor-daca o exista-hi!-dar fiu-meu care este de profesie analist-programator sustine ca aceasta nu ar putea fi o cauza.Rog mult pe cineva care are experienta pe/in domeniu sa-mi dea un sfat util,dar nu acela de a-l arunca la gunoi si de a-mi lua altul,fiindca-pensionar fiind-nu-mi pot permite asa ceva.Cu multumiri anticipate,Nelu

yo8siz
Mesaje: 20
Membru din: Vin Mai 18, 2012 5:20 pm
Contact:

Re: Probleme calculator electronic

Mesajde yo8siz » Mie Mar 30, 2016 6:37 pm

Nu am experienta deosebita in domeniu dar ... imi mai bag nasul prin astea. Am o intrebare[1] si o(una) recomandare[2].
1. Sunt curios, ce sistem mai folositi dumneavoastra pe un P2/233(banuiesc!).
2. Nu este in legatura cu calculatorul defectul prezentat ci numai cu sursa de alimentare. Acolo nu stiu cum o sa-i dati de capat fiindca tensiunile/parametrii sursei sunt in functie si de calitatea la care au ajuns componentele. Eu va sugerez sa demontati(mecanic) sursa si sa-i faceti mai intai o curatare interioara[aspirator + periuta + (solutie de curatire)]. In continuare va ve-ti uita atent la condensatoarele electrolitice(pentru deformare fizica). In cazul in care se pare totul ok, ve-ti masura tensiunile de iesire, in gol si in sarcina moderata(va construiti sarcina pentru 12V/8A, 5V/10A, 3,3V/10A, aproximativ). Aici nu o sa mai aveti un raspuns multumitor si va trebui sa incepeti la inlocuit condensatoare, intai cele elctrolitice. Toata actiunea este dependenta de ceva cunostinte de surse PC, de practica si inspiratie.
Eu consider defectul dezarmant, nu pentru ca ar fi ceva catastrofal ci pentru ca implica o munca, uneori de sisif. As abandona ”starea de veghe” si as continua cu utilizarea PC-ului pana ar mai fi posibil functional. De reparat ... , nu m-as apuca.
Daca aveti Windows98, m-as gandi sa faceti o reinstalare pe curat pentru a elimina posibilitatea unui ”gugulot” care este localizat pe undeva prin sistem.

YO3AOE
Mesaje: 1023
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Probleme calculator electronic

Mesajde YO3AOE » Mie Mar 30, 2016 7:28 pm

Dupa cum si scriam in prima mea postare,am demontat,desfacut si curatat "la singe"-hi! blocul de alimentare,am masurat toate capacitoarele electrolitice cu doua instrumente de masura diferite si de incredere si am schimbat capacitoarele electrolitice care mi-au aparut ca fiind dubioase la masuratori, deficienta generala gasita fiind capacitate scazuta sub nivelul normal,normala si foarte de inteles dupa atita timp de serviciu.Calculatorul este up-datat pe hard pina la maxim-um-ul posibil obtenabil,si opereaza pe/in sistemul Widows XP.Ne-avind nici un fel de documentatie tehnica dedicata defectul este intr-adevar greu de depistat,dar oricum deja sint convins ca este undeva in circuitul de pornire-oprire.Pentru serviciul asta blocul de alimentare are un circuit integrat specializat,nu i-am retinut codul,il voi nota la prima desfacere,am sa incerc sa-l gasesc,sa-i pun un soclu si sa-l inlocuiesc, bineinteles dupa ce voi masura piesele aferente lui,alta solutie nu prea am,mai ramine doar sa vad daca exista o mini-baterie de back-up,ce nivel de tensiune are si la nevoie s-o inlocuiesc,desi am fost asigurat ca acest aspect n-ar putea da o asemenea problema.Banuiesc ca sistemul de pornire de tip "stare de veghe"-foarte convenabil dealtfel!-este foarte asemanator daca nu chiar identic cu cel de "stand-by" de la televizoarele actuale,doar ca comanda nu se da din tele-comanda ci din oricare tasta apasata.Foarte ciudat mi se pare faptul ca daca se scoate si se re-pune din/in priza dupa o mica perioada de timp-circa un sfert de ora-porneste normal din clapa de pornire de pe panoul frontal.73!,Nelu

YO5PQQ
Mesaje: 302
Membru din: Sâm Mai 30, 2020 2:07 pm
Contact:

Re: Probleme calculator electronic

Mesajde YO5PQQ » Mie Mar 30, 2016 7:36 pm

În BIOS căutați o opțiune pe la power management care ar trebui să se cheme "state after power failure". ar trebui să fie 3 variante... off/on/resume last state. dacă se pune pe off, atunci, după ce se ia curentul și revine, compul stă oprit. dacă e pe on, atunci se pornește singur, dacă e pe last state, face ce a făcut ultima dată.
chestia asta are legătură și cu bateria de bios: CR2025 sau 2032 cod. mai ales dacă primiți mesaj la pornire de genul "bios checksum fail, reload defaults" atunci de la baterie e. merită schimbată pentru câțiva lei.
puteți încerca și un reset de bios și o reprogramare a parametrilor necesari, după ce s-a înlocuit bateria, concomitent cu această înlocuire.
în trio-ul sursă, bios, placă de bază e problema...

YO3AOE
Mesaje: 1023
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Probleme calculator electronic

Mesajde YO3AOE » Mie Mar 30, 2016 9:05 pm

Da,am inteles,deci totusi ar putea fi si de la baterie,ar fi foarte bine dac'ar fi asa fiindca m-ar scuti de cautari,fiind doar citiva lei n-ar fi o problema.Cu re-programarea va fi ceva mai greu,am sa-l rog pe fiu-meu sa ma ajute,este de profesie,sper s-o descurce-hi!.Oricum,multam! pentru ajutor,am sa revin daca reusesc ceva,poate vor avea si altii nevoie si n-ar strica sa stie.73!,Nelu

YO5PQQ
Mesaje: 302
Membru din: Sâm Mai 30, 2020 2:07 pm
Contact:

Re: Probleme calculator electronic

Mesajde YO5PQQ » Mie Mar 30, 2016 9:11 pm

atenție la bios, unele opțiuni rămân ascunse până apăsați control+f1.
vă stau la dispoziție și la telefon, dacă aveți nevoie. detalii pe mail.
73.

YO3FEW
Mesaje: 108
Membru din: Mar Iun 29, 2010 11:26 pm
Contact:

Re: Probleme calculator electronic

Mesajde YO3FEW » Mie Mar 30, 2016 10:10 pm

Dzeule mare. Si imi jurasem sa nu ma mai bag..
Ati masurat condensatorii si ati vazut ca le-a scazut capacitatea.
Nu va intreb cu cat si cat e diferenta normala, adica toleranta din fabrica si cat ati gasit dvoastra.
Dar parca condensatorii aveau si un alt parametru important, numit in romaneste Rezistenta Echivalenta Serie. De fapt asta omoara..
Spuneti ca ati inlocuit cativa conzi. Inteleg perfect ca aveti o pensie si incercati sa o calculati cat mai bine, asa ca limitati achizitia de piese noi.
Dar la un calculator atat de vechi, eu as fi schimbat preventiv toti conzii. Pt ca degeaba ii inlocuiesti azi 2 maine alti 2,
Un ESR mare poate determinare iesirea fumului din tranzistoare.
Si atunci reparatia e mai scumpa..
in plus mare majoritate a conzilor dintr-o sursa nu costa mai mult de 10 lei.
Ma rog filtrajul de pe 230V~ e altceva..
Dar un banal voltmetru spune imediat daca e cazul inlocuirii.
Altfel, testarea unsei surse de PC nu se face in gol. Cineva a publicat mai de mult in R@R un tester. Si daca nu gasiti valoarea exact, puneti ce aveti.
Esti mai putin important daca testerul ala va cere 10.00A sau 10.258A.
Ordinul de marime conteaza.. Sa "suga"...
BAFTA.

YO5PUY
Mesaje: 58
Membru din: Dum Mai 24, 2015 4:08 am
Contact:

Re: Probleme calculator electronic

Mesajde YO5PUY » Mie Mar 30, 2016 10:26 pm

Ce are biosul daca la om nu ii porneste calculatorul? Daca porneste dupa 15 minute inseamna ca sursa e de vina. Si ar trebui scimbati condensatorii electrolitici din sursa. Daca nu sunt unflati se scimba macar cei dinainte de filtrele finale de iesire. Nu e Capacitatea de vina ci Rezistenta Condensatorului. Eu mi-am reparat pc-ul cu piese recuperate de o luna ; merge si ma astept sa pice orcand...iar...

yo3hjv
Mesaje: 728
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Probleme calculator electronic

Mesajde yo3hjv » Mie Mar 30, 2016 10:39 pm

In standby se opreste alimentarea circuitelor neesentiale dar raman alimentate memoriile RAM, fara insa a primi s3mnal CLK. La start din StandBy, se reia alimentarea. Este foarte posibil ca problema sa rezide in contacte imperfecte in conectorul memoriilor RAM. Daca le curatati si problema persista, verificati semnalele CLK cu un osciloscop digital. Gasiti pinul de semnal in functie de modelul de RAM folosit. Daca tot sunt probleme, incercati sa izolati memoria defecta elimunand-o si verificand aparitia fenomenului. Daca tot face figura, aruncati-l si luati altul.
Cautati in BIOS setarea care permite efectuarea unei verificari extinse la start a tuturor locatiilor de memorie.
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

YO3AOE
Mesaje: 1023
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Probleme calculator electronic

Mesajde YO3AOE » Joi Mar 31, 2016 12:07 am

Multumesc! mult pentru raspunsuri.De la bun inceput am masurat TOATE capacitoarele electrolitice din sursa de alimentare atit cu un capacitmetru industrial portabil de tipul DVM 6013 de la Velleman,precum si cu un multi-tester home made-dar nu facut de mine-cu microcontroller,care-printre multe altele-masoara si parametrul e.s.r..Capacitoarele-nefiind niciunul bombat-aveau toate e.s.r.-ul in limite relativ normale,adica se incadrau in marjele date in tabelele dedicate.Doar patru capacitoare-cele doua identice de cite 330uF/200Vc.c. inseriate de pe redresorul principal de retea,si alte doua de 4700uF/6,3Vc.c. de la filtrajul tensiunii de 5Vc.c. pentru circuitele logice au avut capacitatea destul de mult diminuata si au fost schimbate.Nu am avut nici un motiv real de a le schimba pe toate,desi-sincer sa fiu!-am cochetat cu ideea-hi!,dar era o intreprindere prea mare,fiindca sint destul de multi,din care unii in pozitii destul de dificil de accesat.Am inteles ce trebuie sa fac cu bios-ul,mai exact a inteles fiu-meu care va si proceda ca atare.Inca o data multam! pentru sprijin, am sa revin imediat ce rezolv ceva.Cu stima si 73!,Nelu


Înapoi la “Internet, software si calculatoare”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori