Se rezolva problema propagarii ?

Alerte solare si geomagnetice, observatii din trafic, semnalari de pe cluster...
4x1ad
Mesaje: 434
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Se rezolva problema propagarii ?

Mesajde 4x1ad » Joi Aug 11, 2016 4:50 pm

Uraaaa ! Se pare ca sunt sanse sa se rezolve problema propagarii pentru ciclul 25 : USAF pregateste un experiment in care un numar mare de microsateliti (cubesats) vor detona in ionosfera incarcaturi cu plasma. Nu, nu este o pacaleala de 1 Aprilie ci un program stiintific real initiat de USAF in colaborare cu cateva firme tehnologice si universitati.
Micii sateliti vor elibera cantitati de gaz ionizat produs prin detonarea unor incarcaturi generatoare de plasma in partea superioara a ionosferei. Se presupune ca aceasta va ioniza fortat cateva straturi relevante (F si D) ridicandu-le densitatea de particule incarcate si imbunatatindu-le capacitatile reflective in detrimentul celor refractive si a absorbtiei naturale. Acest proiect se bazeaza pe o evaluare a Pentagonului ca in caz de conflict largit, majoritatea satelitilor militari de comunicatii vor fi anihilati de catre noile rachete anti-satelit dezvoltate de Rusia si China.

Daca experimentul reuseste, toata lumea va fi multumita: atat DX-erii cat si cei ahtiati dupa teoriile conspiratiei.

Iata articolul original din revista "New Scientist" : https://www.newscientist.com/article/21 ... atellites/

73 de Morel, 4X1AD, ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

yo2cfs
Mesaje: 19
Membru din: Dum Ian 24, 2016 1:45 pm
Contact:

Re: Se rezolva problema propagarii ?

Mesajde yo2cfs » Joi Aug 11, 2016 5:45 pm

Parca au mai facut o data ceva experiment cu niste material aruncat si rezultatela n`au fost deloc bune, ceva ace prin anii 60 .

Grig

yo5ajr
Mesaje: 719
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: Se rezolva problema propagarii ?

Mesajde yo5ajr » Joi Aug 11, 2016 5:46 pm

Mai - sa fie. Tot la frecventele metrice intoarcem? Mai ales la 160m la care doar "Cassandra" poate spune previziuni de propagare. Azi antenele HAARP sunt de vanzare dar Russia a pastrat mega antenele sale din proiecul DUGA. (prietenii poate stiu de ce) Ce usor va fi un QSO cu 3Y0Z in 2018. Om trai (poate) s,om vedea. Pe mine ma intriga insa ca de ce este asa de urgent crearea unui strat ionizat si daca in 2008 vom putea comunica si cu porumbeii voiajori sau cu fumul? Parca totusi mai mult mi ar placea acele cicluri naturale de 11 ani asa cum a facut "Muma natura". Propagarea (naturala) sa fie cu voi. Da Grig - au fost ace de cupru dar pesemne "ai nostri" le au cules pentru REMAT...hi
73 de Miki

4x1ad
Mesaje: 434
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Se rezolva problema propagarii ?

Mesajde 4x1ad » Joi Aug 11, 2016 11:40 pm

@YO5AJR: Miki, vad ca nu esti la curent cu ultimile noutati. Nu de mult s-a anuntat oficial ca proiectul HAARP a fost reinviat, de data aceasta sub auspicii civile, de catre Institutul de Geofizica al Universitatii din Alaska Fairbanks.
Iata o vedere aeriana a emitatorului HAARP de 3.6MW si cele 180 de antene de emisie. Cred ca partizanii teoriei conspiratiei saliveaza deja de placere.

73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE
Fişiere ataşate
uaf.jpg
uaf.jpg (125.06 KiB) Vizualizat de 3895 ori
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

YO4PX
Mesaje: 514
Membru din: Vin Feb 25, 2011 11:26 am
Contact:

Re: Se rezolva problema propagarii ?

Mesajde YO4PX » Joi Aug 11, 2016 11:52 pm

Iată şi două articole despre HAARP:
«Legendarul HAARP între dispariţie şi supravieţuire»
http://yo4px.blogspot.ro/2014/04/legendarul-haarp-intre-disparitie-si.html
«Militarii predau HAARP oamenilor de ştiinţă»
http://yo4px.blogspot.ro/2015/08/militarii-preda-haarp-oamenilor-de.html
YO4PX

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 841
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Se rezolva problema propagarii ?

Mesajde YO4BKM » Vin Aug 12, 2016 6:52 am

Adevarat, s-au mai facut astfel de experimente, YO2CFS isi aminteste ceva. Experimentul realizat de americani prin anii '60 a constat in a arunca in spatiul cosmic un nor imens din ace minuscule din cupru care sa orbiteze Pamantul asemenea unor microsateliti. Acesta trebuiau sa se comporte ca un reflector pentru undele ultrascurte, asemenea fasiilor care derutau radarele in timpul WW-2, cunoscute sub numele de cod "windows". Nu a dat rezultatele scontate, dar a suparat tare pe Scufita Rosie care a trambitat mult pe seama blocarii spectrului radio venit din Univers, vezi Doamne o noua piedica pusa de capitalisti in calea cunoasterii. A mai fost un alt proiect cu un satelit pasiv de radiocomunicatii, de fapt un reflector, proiectul s-a numit "Echo" si a avut cateva versiuni, Echo1, Echo 2 etc. Satelitul era de fapt un balon urias acoperit cu folie metalica foarte subtire, care se umfla pe orbita. Aveam pe atunci o luneta de artilerie (tip foarfeca), ramasita din WW-2, prin care vedeam clar forma balonului, cam cat o moneda de 1 ban de azi. Nici acest proiect nu a avut succes.
Ma intreb, referitor la actualul proiect, cat dureaza starea de ionizare a gazului eliberat de microsateliti? Acest gaz se ionizeaza singur de la radiatia solara? Cat se poate mentine in ionosfera pana va fi disociat de radiatii? Se creaza numai cand si daca este neaparat necesar? 73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

4x1ad
Mesaje: 434
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Se rezolva problema propagarii ?

Mesajde 4x1ad » Vin Aug 12, 2016 11:18 am

@YO4BKM: intrebarile tale sunt foarte pertinente. Pentru raspunsuri va trebui sa urmarim diverse forumuri stiintifice din domeniu.

La ora actuala exista doua conceptii propuse pentru acest experiment: prima apartine firmei "Enig Associates" asociata cu departamentele de cercetare din cadrul universitatii Maryland care propune un dispozitiv care sa foloseasca energia produsa de o explozie chimica pentru initierea unor generatoare de flux hiper-compresat care la randul lor sa o converteasca in energie electromagnetica cu curenti mari si eficienta superioara in producerea plasmei.

A doua solutie vehiculata apartine firmei "General Sciences" asociata cu Universitatea Drexel din Pennsylvania, consta in dezvoltarea unor generatori de plasma care sa foloseasca fazele condensate ale unor reactii exotermice care produc temperaturi foarte mari depasind punctul de fierbere (!!) al metalelor propuse acestei destinatii urmata de dezvoltarea unor energii marite care vor produce o vaporizare extrem de intensa (a metalelor). Se apreciaza ca aceasta metoda va initia o reactie in lant de ionizare chimica a straturilor ionosferice la interactiunea cu oxigenul din atmosfera si implicit de producere a plasmei necesare. Specialisti in ingineria plasmei de la "Reasearch Support Instruments" apreciaza ca aceasta metoda va permite producerea de plasma pentru perioade prelungite si volumuri mari. Se crede ca rezultatele vor influenta si industria energetica care foloseste accelerarea producerii de plasma in sistemele Magneto-HidroDinamice (MHD) de producere a energiei electrice dar si alte ramuri care folosesc plasma in diverse procese industriale.
Este totusi un experiment la inceput, vor fi nu putine dificultati tehnice, de exemplu suficienta miniaturizare a generatoarelor chimice de plasma care sa permita plasarea lor pe orbita intr-un model practic si accesibil (microsateliti, rachete sau avioane).
Desi explicatiile mele sunt simpliste, sper sa permita totusi o intelegere de baza asupra experimentului.

73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 841
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Se rezolva problema propagarii ?

Mesajde YO4BKM » Vin Aug 12, 2016 2:32 pm

TNX 4X1AD, explicatiile par simpliste, dar sunt destul de clare. Faptul ca in norul creat se depaseste temperatura de fierbere a metalelor pare la prima vedere nerezolvabila cand ne gandim la o cantitate de metal aflat intr-un creuzet dar, in zona in care se produce acest lucru, se manifesta cateva efecte favorabile: o densitate extrem de scazuta a materiei care duce la o conductibilitatea termica foarte scazuta, deci pierderi reduse datorita conductiei, cantitatea de substanta ionizata este extrem de redusa (dupa niste calcule sumare am gasit ca ar fi vorba de miligrame pe metru cub) care necesita energii reduse pentru ionizare. Mai departe ar apare doua posibilitati: ori vaporizarea in nor este necesara pentru a "pulveriza" particulele metalice extrem de fine si sa creeze astfel un refelector metalic pentru unde centimetrice sau milimetrice (asemanator fasiilor din staniol antiradar pe unde decimetrice din programul "windows"), ori in nor se va crea pe timp lung o stare ionizata, ca o plasma, care la presiunea din acea zona este destul de rece, ca aurorele polare sau plasma din tuburile cu descarcare in atmosfera rarefiata). Poate ca vom apuca si finalizarea ideii. 73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

Avatar utilizator
yo4lhr
Mesaje: 78
Membru din: Lun Mar 14, 2011 8:05 pm
Contact:

Re: Se rezolva problema propagarii ?

Mesajde yo4lhr » Vin Aug 12, 2016 9:58 pm

Mai bine luam fro 2 kile de propagare made in china. Sigur fac aia si așa ceva.
Părerea mea, dom'le
orice sarma este o antena, dar sa nu exageram

YO9GJX
Mesaje: 231
Membru din: Mie Iul 28, 2010 9:33 am
Contact:

Re: Se rezolva problema propagarii ?

Mesajde YO9GJX » Sâm Aug 13, 2016 3:28 pm

yo2cfs scrie:Parca au mai facut o data ceva experiment cu niste material aruncat si rezultatela n`au fost deloc bune, ceva ace prin anii 60 .

Grig


Au făcut și încă mai fac, ceapa mamii lor. Bombele curcubeu.

https://en.wikipedia.org/wiki/High-alti ... _explosion

https://www.youtube.com/watch?v=rlRWaWC5xl0

De pe canalul History - Weather warfare

https://www.youtube.com/watch?v=g6gaOmJvo9E

Găuri în cer? HAARP și tehnologia Tesla

https://youtu.be/adan-vOPa-0

Jesse Ventura

https://vimeo.com/123774323


..................................... etc.


Înapoi la “Propagare”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator