cq160-o noua regula

Rezultate, regulamente, tehnici de operare...
YO8RNI
Mesaje: 145
Membru din: Sâm Noi 06, 2010 7:23 am
Contact:

cq160-o noua regula

Mesajde YO8RNI » Lun Noi 02, 2015 6:46 am

Incepand de anul acesta s-a introdus o noua regula pentru cq160, valabila deocamdata exclusiv pentru SO Assisted.E vorba de acceptarea folosirii unui receptor remote,doar unul singur, sau chiar a unui websdr cu singura conditie sa fie la o distanta de max 100km de emitator,deschizand noi posibilitati pentru cei cu probleme la receptie in zonele urbane.
Noi, la Multi-op, ne pregatim intens pentru receptie in varianta clasica, unde lungimea conteaza :lol:
73!
Bob

4x1ad
Mesaje: 424
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: cq160-o noua regula

Mesajde 4x1ad » Lun Noi 02, 2015 10:37 am

Ma bucur ca membri comitetului de organizare CQ nu sunt inchistati in trecutul glorios ci permit din cand in cand implementarea de tehnici si metode noi, cum ar fi acest Remote RX. Este un pas care ar putea grabi penetrarea sistemelor SDR si in concursuri si poate ar fi un push pentru producatorii de SDR sa faca eforturi mai mari in directia "umanizarii" interfetelor Man-to-Machine pentru operatorii carora le vine greu sa lucreze numai cu mouse-ul, keyboard-ul si monitorul LED in locul butoanelor si butonaselor mult iubite.
Ar fi pacat ca SDR-ul sa fie folosit doar in afara competitiilor majore, in situatia in care performantele receptoarelor SDR de top au ajuns si chiar depasit pe cele ale receptoarelor analogice/hibride. Iar promotorilor egalitarismului utopic in concursurile radio care s-ar simti deranjati ca unii operatori vor beneficia de solutii si posibilitati mai variate in diversificarea si imbunatatirea receptiei in dificila banda de 160m, le reamintesc ca unica competitie din lume care se desfasoara in conditii de egalitate totala si fairplay intre concurenti, este WRTC.

73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

yo8cln
Mesaje: 827
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 9:32 am
Contact:

Re: cq160-o noua regula

Mesajde yo8cln » Lun Noi 02, 2015 11:12 am

De acord OM Morel ! Atita timp cit semnalele pleca din propria antena si se intorc tot printr-o antena de a ta , totul este ok . Butoanele multe de regula nu prea sint folosite. Spun asta dupa ce la yr8d trcv de baza a devenit K3 iar PRO III a fost mutat la EME prin trasverterele aferente. In 10 ani cit a functionat ca statie de baza sint butoana la PRO III care au fost atinse numai de mine ! Problema cu rx remote , mai ales in contest este de a respecta acea reglementare care spune ca acea scula sa fie intr-o raza de 100 km ! Spun asta pt. ca am constatat in 160 m de exemplu ca in cazul unei dxpeditii un amic aflat la 100-150 km de noi aparea pe lista statiilor lucrate fara ca noi sa-l fi auzit ! Ori in 1,8 Mhz este cam greu sa se intimple asta. Nu e o problema , pe vremuri acelas amic a luat indicative "de pe cruci" si a trimis confirmari la conteste. Oricum acceptarea noilor tehnologii in conteste este (ar trebui sa fie) un pas inainte in dezvoltarea radioamatorismului. 73 ! yo8cln.

yo5ajr
Mesaje: 690
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: cq160-o noua regula

Mesajde yo5ajr » Lun Noi 02, 2015 11:22 am

Cand citesc despre noile tehnologii aplicate in radioamatorism, in totdeauna mintea mea declanseaza virtual acordurile atat de cunoscute a unui mars militar celebru (englez sau irlandez) din I WW, 1914 - "It's a Long Way to Tipperary", aducand aminte de primul meu radio receptor cu galena. De la arma de vanatoare a omului preistoric, ciomagul, pana la arma cu luneta si vedere in noapte intr-adevar e cale lunga. La un contest cum e "Oceania DX" - azi care e problema? Caut un RX SDR din buricul Oceaniei, trantesc un TX de 5 Kw - problema rezolvata. Noile tehnologii deschid noile facilitati, dar....nu pentru toata lumea. "Cine poate....." Dar cum ramane cu partea morala, a echitabilitatii, a sanselor egale? Cum ramane cu "filling" - ul sportivitatii? Pe cine intereseaza? Frumusetea cavalerismului a palit in fata facilitatilor tehnologiei. Cu noi - cum ramane? Alegem noile tehnologii pragmatice sau ramanem in evul mediu de dragul cavalerismului sau adoptam, acceptam "dezumanizarea" competitiilor? O parte din inauntrul nostru ne indeamna sa ramanem "cavaleri din evul mediu" iar o alta parte ne indeamna la pragmatism si acceptarea tehnologiei moderne, a eficientei maxime chiar daca o posibila victorie moralmente este mai "dark". Mi a placut ca amicul nostru Morel a subliniat atractia ne schimbata (deocamdata) a radioamatorilor spre butoane si butonase, lipsa lor de pe aparatura semanand cu un mariaj cu o fata gonflabila :))) Cred ca organizatorii contestelor va trebui sa tina cont la aceste aspecte.
73 de Miki

yo8cln
Mesaje: 827
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 9:32 am
Contact:

Re: cq160-o noua regula

Mesajde yo8cln » Lun Noi 02, 2015 11:58 am

Da OM Miki , rivnim spre un cavalerism care este departe de noi. In locatia noastra (atit de linistita) nu e nevoie de remoote ! La noi este putere maxima (600-700 W, de unde mai mult ?) antene maxime (inv V , inv L , AV 2 cu bobina 160m) si....operatori (aici e greu sa trec ceva.... am trecut noi de 60 de ani) .Dar vorba pionerului..."tot inainte" 73 ! de yo8cln.

yo5ajr
Mesaje: 690
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: cq160-o noua regula

Mesajde yo5ajr » Lun Noi 02, 2015 12:31 pm

Nu te resemna Ghita. Viata e o lupta, deci lupta te, asta te va tine. Si eu am depasit 76 dar nu ma predau pana nu primesc acel ultim Knock Out. Omul a fost conceput de Atotputernic sa invinga, nu sa fie infrant. Daca esti totusi infrant, scoala te din nou si din nou. Nici moartea nu e de fapt infrangere - doar sfarsitul unui program. 73 de Miki

YO3GHM

Re: cq160-o noua regula

Mesajde YO3GHM » Lun Noi 02, 2015 5:31 pm

Salut.
Interesanta chestie..doar ca daca ma uit pe "websdr.org", nu prea vad receptoare de 160m in raza de 100Km in jurul YO3.
Poate ala din OK1KPU sau ala din Estonia (dar nu-l mai vad pe lista) sa ajute pe cineva.Daca mai am si la anul rabdare o sa ma "chinui" cu antena din balcon.
Poate se gasesc resurse pentru unul intr-o zona "linistita" din afara Bucurestiului.
73!

yo8bge
Mesaje: 39
Membru din: Lun Noi 28, 2011 6:16 pm
Contact:

Re: cq160-o noua regula

Mesajde yo8bge » Lun Noi 02, 2015 5:42 pm

Daca se vor inmulti SDR-urile, poate sa ofere oarecare solutie, dar cea mai buna solutia ramane dotarea (ma refer mai ales la scule anexe) de ex:
https://www.youtube.com/watch?v=o6z76bLm_EE
http://www.eham.net/reviews/detail/11503, se poate si home made
http://www.radioamatoripeligni.it/i6ibe ... xphase.htm
Succes la Dx !
Nicu YO8BGE

yo8cln
Mesaje: 827
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 9:32 am
Contact:

Re: cq160-o noua regula

Mesajde yo8cln » Lun Noi 02, 2015 5:57 pm

Nu este vorba aici de websdr ci de un receptor sdr care sa functioneze intr-o zona linistita si sa fie controlat remote de linga emitator aflat in zona mai putin prielnica.73! de yo8cln.

4x1ad
Mesaje: 424
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: cq160-o noua regula

Mesajde 4x1ad » Lun Noi 02, 2015 6:09 pm

@YO5AJR: Miki, de ce sa dramatizam fiecare schimbare ? Primul lucru la care ne gandim este cum poate fi fentat sistemul sau, la extrema cealalta, ca orice schimbare tehnologica afecteaza cavalerismul si puritatea concursurilor. As zice ca este mai intelept sa cantarim la obiect ce lucruri bune sau rele aduce fiecare schimbare. Parerea mea personala este ca evolutia aspectului competitional in ultimile 3-4 decenii a dus la un progres tehnologic deosebit deoarece in competitiile majore sunt necesare cele mai bune echipamente, strategii si evident, antene. Pe de alta parte, nu ma pot opri sa observ inversunarea unor concurenti de a castiga cu orice pret prin extinderea metodelor legate de coate, muschi si fraude respingatoare.

Nu schimbarile tehnologice sunt cele care atrag excrocii si megalomanii, mizeria actuala este dictata de natura caracterului fiecarui ahtiat dupa glorii efemere de cateva zile. Excroci si psihopati au existat intotdeauna, chiar si in timpurile pe care tu ti le amintesti drept "bune", dar ce facem, oprim lumea in loc pentru ca la un concurs cu 2000 de participanti exista si 30 de hoti si smecherasi de 2 parale ? Pai daca stopam orice incercare de progres, orice schimbare doar pentru ca un psihopat fabrica loguri ca sa castige o biata bucata de hartie intitulata diploma, pur si simplu le dam castig de cauza.

Imi pare rau, dar cu riscul de a ma repeta, nu exista decat o competitie unica in lume care ofera o egalitate cvasi-totala intre operatori/echipe, este WRTC. In rest este imposibil acest lucru chiar daca toti competitorii ar da dovada de un cavalerism iesit din comun. Pretentia ca fiecare sa lucreze cu 100W si un dipol si batalia sa fie doar intre "talentul" si dexteritatea operatorilor este o fantezie fara acoperire in lumea reala. Ar fi frumos si idilic, insa nu tine seama de caracterul uman, cel de toate zilele.

In rest, as zice sa pastram proportiile, situatia este cunoscuta, nu avem de-a face cu fete mari aici, daca accepti sa intri in concursuri, inseamna ca accepti si situatia obiectiva existenta, gaurile din regulamente, arbitrarea opaca etc.. Nu suntem de acord, votam cu picioarele, din fericire participarea in concursuri este facultativa. Asta nu inseamna ca neghina nu trebuie curatata si orice incercare de frauda sa fie pedepsita in asa fel incat sa descurajeze pe cat posibil pe gainari. Da, este clar ca radioamatorismul trebuie DERATIZAT, dar nu trebuie sa oprim progresul tehnic pentru fiecare posesor de ego hiperumflat.
Nu e mai pasionant sa cautam o solutie tehnologica optima ca o statie din Salaj sa foloseasca conditiile de receptie linistite din Maramures sau una din Bacau sa foloseasca conditiile deosebite de emisie din Botosani, decat sa-i onoram cu atentia noastra pe cei cativa excroci binecunoscuti de altfel ? In plus, radioamatorismul are atatea discipline incat e loc pentru toate gusturile: si pasionatii concursurilor, ai radiogoniometriei, a vanatorii de DX-uri si radioamatorii tehnici, constructorii, experimentatorii. Si pentru cei la care radioamatorismul este centrul vietii si pentru cei care fac doar cateva QSO-uri fara pretentii, pentru destindere la sfarsit de saptamana. Sa nu uitam nici o clipa ca totul este un joc de-al nostru, a catorva baietei mari si nu de olimpiadele urmarite de miliarde de oameni.

Nu am atata vechime in radioamatorism ca tine insa am apucat durerile facerii la detronarea AM-ului de catre SSB-ul, catastrofa planetara la trecerea de la tuburi la solid state, nenorocirea adusa de introducerea calculatoarelor in radioamatorism si coruptia pricinuita de digitalizarea radiocomunicatiilor. Orice poate fi dus la extreme, moderatia se pare ca s-a dus pe urma cavalerismului pierdut, a nobletei si a elitismului. Nu este de fapt problema radioamatorismului, noi doar urmam traseul societatii in care traim la bine si mai ales la rau. Al degradarii zilnice a scarii valorilor si manelizarea cvasi-generalizata. Nu sunt radioamatorii mai cu motz decat restul concetatenilor, oricat de mult ne-ar place noua s-o credem. Cu toate acestea, nu ma pot opri sa-ti admir idealismul si dorinta ta perpetua pentru purificarea acestui hobby greu incercat.

73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"


Înapoi la “Concursuri de radioamatori”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori