Propuneri pentru regulament nou CNUS CW SSB

Rezultate, regulamente, tehnici de operare...
YO5PQQ
Mesaje: 299
Membru din: Sâm Mai 30, 2020 2:07 pm
Contact:

Propuneri pentru regulament nou CNUS CW SSB

Mesajde YO5PQQ » Mie Oct 19, 2016 5:40 pm

Pe pagina de Facebook a FRR a apărut următorul anunț referitor la modificarea regulamentului CNUS CW SSB:
Stimati colegi,

Au trecut 4 ani de la schimbarea regulamentului Campionatului National de Unde Scurte (CW si SSB). Consideram ca o parte din scopurile acestei schimbari au fost atinse: trafic alert, departajarea castigatorilor (cu mici exceptii) pe criterii de performanta (numar maxim de QSO-uri si acuratetea informatiilor). Au existat si nerealizari, iar cea mai importanta este esecul in atragerea unui numar mare de participanti.
In acest moment, intentia noastra este de gasi, impreuna cu DVs, cei interesati de concursuri, o varianta noua de regulament, care sa se incadreze in normele (destul de rigide) impuse de MTS, dar care sa corespunda si exigentelor DVs, sa va convinga sa luptati 4 ore pentru un loc in Top, sau pentru a-l depasi pe colegul de club, sau pentru a va depasi propriile limite.
Repet ceea ce ne dorim si nu putem obtine fara ajutorul DVs: un concurs cu caracter national, cu participare numeroasa, cu implicarea semnificativa a asociatiilor, dar si a radioamatorilor care nu sunt membri ai vreunei asociatii, club, grupare etc.

Proiect
Regulamentul Campionatului National de Unde Scurte CW

1. Organizator: Federatia Romana de Radioamatorism

2. Participanti: Sunt invitati sa participe la Campionatul Național de US toți radioamatorii români cu autorizație valabilă la momentul desfasurarii campionatului, fie ca sunt sau nu, membri ai structurilor afiliate Federației Române de Radioamatorism.
Nota: Radioamatorii care nu sunt membri ai structurilor afiliate FRR vor acorda puncte tuturor partenerilor de campionat, vor figura in clasamentele competitiei, vor primi diplome conform locului ocupat in clasament, dar nu vor putea dobândi medaliile/tricourile campionatului (decernate conform regulamentelor MTS).

3. Date/ore: In 8 etape de cate 30 minute desfasurate astfel
- Etapele 1-4 in prima zi de Luni a lunii Martie, intre orele 16:00-18:00 UTC
- Etapele 5-8 in a doua zi de Luni a lunii Martie, intre orele 16:00-18:00 UTC
Etapele sunt delimitate astfel:
- etapa 1 si etapa 5 intre orele 16:00 – 16:29 UTC
- etapa 2 si etapa 6 intre orele 16:30 - 16:59 UTC
- etapa 3 si etapa 7 intre orele 17:00 - 17:29 UTC
- etapa 4 si etapa 8 intre orele 17:30 - 18:00 UTC

Nota: Cu aceeasi statie se poate stabili o singura legatura in fiecare etapa.
4. Benzi/moduri: 80m (in intervalul 3510 – 3560 Khz), CW.

5. Categorii de participare:
- A. Seniori-400W (operatori cu varsta peste 21 ani - putere output 101-400W)
- B. Seniori-100W (operatori cu varsta peste 21 ani - putere output maximum 100W)

- C. Juniori (operatori cu varsta pana la 21 ani, inclusiv - putere output maximum 100W)

- D. Echipe (statii cu autorizatie de radioclub, cu maximum doi operatori indiferent varsta - putere output maximum 400W).

- E. Receptori

Nota 1: Un participant la campionat poate participa la o singura categorie de participare.
Nota 2: Operatorii de la categoria D, care sunt membrii ai structurilor afiliate FRR, trebuie sa fie membri ai aceleiasi asociatii.
Nota 3: Participantii la categoria E (Receptori) nu vor primi titlul sau medaliile MTS. Ei vor primi diplome conform locului ocupat in clasament.
Nota 4: Alte categorii neoficiale (in afara competentelor MTS) pot fi incluse in regulament, la propunerea asociatiilor sau a unor sponsori.

6. Controale: Se va transmite un cod de 6 cifre, format astfel:
- Primele 3 cifre reperezinta numarul de ordine al legaturii, incepand cu 001 si transmis in continuare de la o etapa la urmatoarea etapa.
- Ultimele 3 cifre sunt un cod tip stafeta. La prima legatura din concurs codul se formeaza din cifra din indicativ plus varsta operatorului in ani impliniti. Pentru categoria Echipe se foloseste varsta unuia din operatori. La legatura urmatoare se va transmite codul receptionat la legatura anterioara.
- Exemplu, pentru un operator din districtul 5, în vârsta de 42 de ani:
TX RX
Legătura 1: 001542 001934
Legătura 2: 002934 001756
Legătura 3: 003756 002444
Legătura 4: 004444 004718
Legătura 5: 005718 006971

- O linie în fișierul Cabrillo ar putea arata în felul următor:
QSO: 3500 CW 2013-10-07 1625 YO3GW 599 005323 YO9XC 599 003945
- Nota: nu se transmite controlul RST.

7. Punctaj: se acorda 2 puncte pentru fiecare QSO valabil.
Sunt valabile QSO-urile înscrise în logurile ambilor corespondenți, la același timp sau la o diferenta de maximum 5 minute, fără greșeli la indicativ sau la numerele de control. Se anulează QSO-urile ambilor corespondenți, fara aplicarea unor penalizari suplimentare, în următoarele situații:
a) timpii înscriși în log diferă cu mai mult de 5 minute;
b) exista o greșeală în indicativ sau în codurile numerice.
În cazul unor QSO-uri duble, se punctează un singur QSO valabil. Nu se aplica penalizari pentru QSO-uri duble si se recomanda pastrarea lor in log.

8. Scor final: suma punctelor din cele 8 etape. Nu exista multiplicator.
9. Arbitraj: Arbitrii se desemnează de către CA la propunerea comisiei de specialitate, cu cel puțin 45 de zile înaintea primei etape și se publica. Arbitrii au sarcina de a verifica prin monitorizare activitatea din concurs, sa verifice modul de lucru și respectarea regulamentului de concurs și a regulamentului privind serviciul de amator din Romania. Participanții sau arbitrii care constata nereguli în timpul desfășurării concursului pot transmite informările respective însoțite de probe relevante în termen de 48 de ore de la încheierea etapei a patra, respectiv a opta. Arbitrii pot solicita participanților documente doveditoare ale condițiilor de autorizare: locații autorizate, clasa de autorizare, legalitatea utilizării unui indicativ special, etc. Oricare din următoarele situații atrage după sine descalificarea concurentului și trecerea acestuia la log control:
a) depășirea timpului regulamentar de concurs;
b) orice încălcare a regulamentului serviciului de amator din Romania;
c) orice încălcare a regulamentului concursului.
d) utilizarea de către concurenți de orice mijloace non-radioamatoricești în timpul concursului, inclusiv, dar fără a se limita la: comunicatii prin telefon, internet, mesagerie electronica, chat, VoIP, pentru solicitarea sau aranjarea de legături radio.
e) este permisa folosirea pasiva a sistemelor de alertare publica DX cluster, RBN etc. (fara auto-postare, postare fictiva, favorizarea anumitor indicative etc)
În cazul unor abateri grave, comisia de arbitri poate propune sanctionarea concurentilor gasiti vinovati.
Orice concurent poate face contestație in scris, în termen de 7 zile de la afișarea rezultatelor pe site-ul FRR. Depunerea contestației se taxează cu suma de 50 de lei, suma ce se restituie în cazul admiterii contestației și devine venit al FRR în cazul respingerii acesteia. Contestatiile vor fi analizate de C.A. al F.R.R.
Clasamentele finale vor fi confirmate de către C.A. al F.R.R.
10. Cadru general: Participarea la Campionat presupune acceptarea prezentului regulament, dar si a unui cod etic de comportare, care include, dar nu se limiteaza la urmatoarele:
- respect pentru ceilalti participanti si spirit sportiv (fair-play)
- adoptarea unei maniere de trafic, care sa nu favorizeze sau defavorizeze anumiti participanti (exemplu: traficul preferential cu o anumita statie, sau cu membrii unei anumite asociatii, refuzul de a raspunde la chemarea unei statii, perturbarea intentionata a unei frecvente folosita de alt participant etc).
- acceptarea de controale, efectuate de delegati ai FRR, in locatia de concurs.
- acceptarea monitorizarii traficului cu mijloace specifice: inregistrari audio, inregistrari SDR etc.
- imbinarea rezonabila a perioadelor de apel cu cele de cautare, in ideea ca o statie care lucreaza 100% din timp prin cautare de statii, isi selecteaza partenerii de trafic, dar nu este la dispozitia celor care, la randul lor, fac cautare. Se recomanda un raport timp de apel / timp de cautare pe fiecare etapa de mimimum 25%/75% (din cele 30 minute, apel cca 7-8 minute si cautare cca 22-23 minute).
11. Clasamente / premii: Se întocmesc clasamente separate pentru fiecare categorie. Primii clasați, membri ai structurilor afiliate FRR, primesc titlul de “Campion National al României” (dacă sunt minimum 10 clasati pentru fiecare din categoriile A, B, D, si 6 clasati pentru categoria C), medalia și tricoul de campion. Cei clasați pe locurile 2 și 3 primesc medalii. Primii 10 clasați primesc diplome. Alte premii/cupe/trofee pot fi decernate in functie de initiativele asociatiilor si de sponsori. Premierea se face într-un cadru festiv.
12. Termen / adresa: logurile se vor expedia numai în format Cabrillo, în termen de 10 zile de la data ultimei etape, la adresa:cnus@hamradio.ro . Logurile vor menționa în mod obligatoriu structurile afiliate FRR din care fac parte operatorul sau operatorii, după caz.

Cateva explicatii in legatura cu modificarile propuse mai sus, pe care le puteti amenda, critica, sau incuraja:
Date/Ore: Propunerea initiala este sa pastram orele de desfasurare 18-20 CFR. Asta inseamna o ora diferenta, intre CN-CW si CN-SSB, din cauza orarului de iarna/vara.
Am luat inregistrarile RBN de la CN-CW-2016 si pot sa va spun ca sunt 5-6 statii YO raportate cu success de statii Skimmer din JA si VK. Au fost probleme cu propagarea la distanta mica si in CN-SSB-2016. In acest context am putea sa ne gandim daca nu ar fi mai potrivit intervalul 17-19 CFR.
Categorii de participare: Acesta a fost unul din punctele slabe ale regulamentului adoptat in 2012. La categoria Individual Juniori (sub 18 ani) sunt maximum 4-5 operatori care lupta in mod real pentru titlul, care de multe ori nu se poate omologa din lipsa de participanti, iar la Seniori lupta 70-80 de statii, la gramada, fara nicio diferentiere de natura tehnica.
In urma discutiilor cu MTS (pentru ca, fie ca ne place, fie ca nu, concursul este organizat de FRR, dar patronat de MTS) am reusit sa extindem categoria Individual Junior pana la vasrta de 21 ani, iar Seniorii cu varsta peste 21 ani sa ii impartim in doua categorii, pe criterii de putere output, adica ceea ce acceptam in toate concursurile internationale. Observati ca am incercat sa uniformizam nivelurile de putere in doua clase apropiate, 100W si 400W, adica la o diferenta de 6 dB intre categorii. In acest fel speram sa egalizam sansele participantilor de a gasi o frecventa libera, sa diminuam perturbatiile (ne)intentionate si sa atragem noi participanti. Sa dam sanse antenelor sa faca diferenta intre semnale! Daca am ajuns la capitolul putere, suntem constienti ca nu putem evita intrebarile de tipul “cum controlati cu ce putere lucreaza fiecare participant?” Raspunsul este ca nu stim cum va reactiona fiecare participant, dar deja am intrat intr-o discutie pe care ne-o punem in fiecare week-end, ascultand traficul oricarui concurs international.
In legatura cu noi categorii de participare (nelegate de criteriile MTS), facem un apel la Asociatii si la sponsorii individuali. Va rugam sa veniti cu idei si propuneri prin care sa antrenam mai multi participanti!
Controale. Gasirea unui program de concurs popular, usor de utilizat, a ramas o problema nerezolvata pentru regulamentul adoptat in 2012 (cu exceptia programelor lui DL5MHR si YO9HSW). Totusi am pastrat in proiectul de mai jos acelasi tip de control (Nr de ordine+cod stafeta), pentru ca sunt vesti bune in legatura cu utilizarea programului N1MM la concursul nostru. Impreuna cu G4OGB am pregatit modulul UDC care se poate folosi in viitor la CN-US. Totusi, va lasam sa propuneti si alte solutii. Considerati ca un control de tipul RST+cod stafeta+Judet (cu judetele fiind multiplicatoare) ar face concursul mai atractiv? Sau RST+Nr.ordine+Judet?
Asteptam comentariile DVs pe marginea proiectului de regulament.

YO3APJ (yo3apj@yahoo.com)
YO9HP (yo9hp@yahoo.com)


Am deschis acest subiect pentru discuții libere și reamintesc rugămintea pentru cei care doresc să formuleze păreri pertinente să o facă pe adresele de mail din finalul mesajului.
73

Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 1007
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Re: Propuneri pentru regulament nou CNUS CW SSB

Mesajde n2yo » Mie Oct 19, 2016 6:35 pm

In opinia mea "scopurile" pe care le-a avut schimbarea regulamentului in 2012 nu au nicio consistenta. "Trafic alert" se poate obtine intotdeana cu usurinta micsorand durata etapelor. "Departajarea castigatorilor pe criterii de performanta" este o iluzie in concursurile pe unde scurte cu miza seducatoare (campionul sportiv), in care indiferent cat de restrictiv este regulamentul, conditiile inechitabile si imposibil de verificat vor continua intotdeauna sa existe (numarul de operatori poate fi mai mare decat cel declarat, la manipulator sau tastatura poate fi altcineva decat trebuie, puterea este mai mare decat cea specifica pentru categorie, poate exista mai mult de un emitator la un moment dat etc). Singurul criteriu de succes al unui concurs de radioamatori este numarul de participanti, nimic altceva, deci acesta trebuie sa fie scopul.

In anul 2012, inainte de schimbarea regulamentului, tendinta descrescatoare a participarii trebuia analizata cu mai multa seriozitate. Nu aceeasi tendinta exista in alte concursuri YO, de pilda YO DX HF Contest si nici in marile concursuri internationale, deci cauza trebuia identificata si remediata, nu schimbat regulamentul, acceptand starea de fapt. Probabil principalele 2 cauze au fost existenta fraudelor, inconsistent detectate si ineficient pedepsite, precum si carente in popularizarea concursului si mobilizarea participantilor. Ambele probleme aveau o sumedenie de remedii, dar ele cereau putin efort, fireste. Eliminarea multiplicatoarelor, reducerea etapelor nu au facut decat sa reduca si mai mult interesul radioamatorilor YO pentru campionate. Au trecut patru ani si efectele se vad clar.

Nu zic ca imbunatatirea categoriilor nu ar fi necesara, dar aceasta este doar o ajustare minora a regulamentului actual, care nu rezolva probema de fond. Din nou, organizatorul unei competitii de acest gen trebuie sa faca tot ce poate sa imbunatateasca participarea, nu sa modifice regulamentul ca sa se adapteze la o participare scazuta. Un concurs are se auto-defineste "national" trebuie sa scoata acest lucru in evidenta si cum mai bine poate fi facut altfel decat mobilizand radioamatorii la nivel national, evidentiind judetele din care se lucreaza? Lipsa radioamatorilor din anumite judete si teama de a avea judete "rare" care sa ofere legaturi preferentiale pot fi puse pe agenda FRR pentru a fi rezolvate prin contactarea radioamatorilor activi din zona, cointeresarea acestora, sau in ultima instanta prin activarea temporara a unor indicative care se deplaseaza in portabil acolo. Doua ore intr-o seara, nu e mare scofala, daca e musai ca un anumit judet sa fie prezent in trafic. In fond FRR afiliaza cluburi din teritoriu pentru a colabora, acesta fiind un bun exemplu de colaborare, printre multe altele.

Multe din siretlicurile pe care le folosesc unii combatanti in concursuri, mai cu seama adaugarea in log a unor legaturi radio neefectuate, facute de fapt prin telefon sau email pot fi contracarate cu unul sau mai multe receptoare SDR care inregistreaza traficul de pe intreaga banda pe durata concursului, astfel incat eventualele suspiciuni sunt imediat verificabile. Se pot indentifica si semnale simultane pe mai multe frecvente si chiar utilizarea inadecvata a puterii permise.

Revenind la regulamentul propus, cred ca organizatorul trebuie sa plece urechea mai intai la opiniile participantilor, dar nu ale celor care trag pentru obtinerea de titlu sportiv, cam aceiasi in fiecare an, ci ale celor care doresc sa lucreze intr-un concurs atractiv, interesat, antrenant, cu semnificatie. Mai bine de 90% dintre participantii in concursurile HF nu au vreun plan sa urce pe podiumul premiantilor. Pentru acestia trebuie gandit un concurs atunci cand se proiecteaza un regulament.

73s de Ciprian N2YO/YO3FWC

Avatar utilizator
YO8TK
Mesaje: 248
Membru din: Dum Iun 20, 2010 6:40 pm
Contact:

Re: Propuneri pentru regulament nou CNUS CW SSB

Mesajde YO8TK » Mie Oct 19, 2016 6:45 pm

Nu cred ca puterea la categoriile din concurs o sa faca diferenta.Cine poate verifica acest fapt?
Asta este sarcina ANCOM-ului si este prevazuta in Regulamentul serviciului de radiocomunicaţii de amator din România.

73!
YO DX Club Member nr.468
Master of Sport #1140

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Propuneri pentru regulament nou CNUS CW SSB

Mesajde YO4BKM » Mie Oct 19, 2016 7:12 pm

Discuțiile fără păreri nu există. Părerea mea!
De la început observ că vântul schimbării care suflă la UUS a răspândit câteva semințe care au încolțit și la US. Iată cine poate participa la campionate:
În regulamentul CN UUS. Participanți: La Campionatele Naționale în UUS pot participa toți radioamatorii români cu autorizație valabilă la momentul campionatului. Radioamatorii care nu sunt membri ai structurilor afiliate Federației Române de Radioamatorism acordă puncte tuturor partenerilor dar nu pot figura în clasamentele oficiale și nici nu pot dobândi trofeele campionatului.
În regulamentul CNUS CW SSB. Participanti: Sunt invitati sa participe la Campionatul Național de US toți radioamatorii români cu autorizație valabilă la momentul desfasurarii campionatului, fie ca sunt sau nu, membri ai structurilor afiliate Federației Române de Radioamatorism.
Nota: Radioamatorii care nu sunt membri ai structurilor afiliate FRR vor acorda puncte tuturor partenerilor de campionat, vor figura in clasamentele competitiei, vor primi diplome conform locului ocupat in clasament, dar nu vor putea dobândi medaliile/tricourile campionatului (decernate conform regulamentelor MTS).

Felicitări YO5OCZ, parcă acum vreo lună-două în urmă erai acuzat că ai făcut copy-paste de la alții când ai fost nevoit să folosești regulamente în vigoare dar făcute de alții, în contra propriilor tale convingeri (de fapt vorbe aruncate din necunoașterea regulamentelor), acum ești deja preluat, cel puțin ca idei, în noile regulamente!
Este un lucru bun că cele două categorii de competiții permite pariciparea tuturor radioamatorilor și ideea trebuie extinsă și la celelalte competiții precum HST, ARDF, Creație tehnică.
Spre deosebire de regulamentul CN UUS la regulamentul CNUS CW SSB apare o deosebire fundamentală. Astfel la sfârșitul pct. 9 este prevăzut că
Oricare din următoarele situații atrage după sine descalificarea concurentului și trecerea acestuia la log control:
a) depășirea timpului regulamentar de concurs;
b) orice încălcare a regulamentului serviciului de amator din Romania;
c) orice încălcare a regulamentului concursului.
d) utilizarea de către concurenți de orice mijloace non-radioamatoricești în timpul concursului, inclusiv, dar fără a se limita la: comunicatii prin telefon, internet, mesagerie electronica, chat, VoIP, pentru solicitarea sau aranjarea de legături radio.
e) este permisa folosirea pasiva a sistemelor de alertare publica DX cluster, RBN etc. (fara auto-postare, postare fictiva, favorizarea anumitor indicative etc)
În cazul unor abateri grave, comisia de arbitri poate propune sanctionarea concurentilor gasiti vinovati.

Abaterile cuprinse la a)-d) caracterizează un participant fraudulos care nu își are locul într-un campionat și ar trebui tratat ca și cum nu ar fi participat, nu să acorde puncte ilcite prin log-control, aceste situații ar trebui să fie sancționate prin descalificare completă, adică scoatere din competiție. Știu că se pot aduce și argumente pentru o tratare cu îngăduință, numai că din îngăduință în îngăduință se ajunge la ... alte îngăduințe.
În contextul celor arătate la a)-d) care se referă la cazuri sancționabile litera e), care urmează firesc doar alfabetic, este într-o gravă abatere de la logică, litera e) nu reprezintă o faptă sancționabilă. Aici trebuie reformulat.
O altă reformulare a unei precizări ilogice se impune la sfârșitul pct. 6, controale:
- O linie în fișierul Cabrillo ar putea arata în felul următor:
QSO: 3500 CW 2013-10-07 1625 YO3GW 599 005323 YO9XC 599 003945
- Nota: nu se transmite controlul RST.

ori, chiar în exemplul dat se vede că se transmite controlul RST. Formatul Cabrillo are câmp obligatoriu de trei caractere pentru RST, pentru control ajung cele 6 caractere ale câmpului Exchange (care conține număr serial ori ștafetă, provincie, spații goale etc). Probabil trebuie să se înțeleagă că nu se tansmite RST, dar se trece în log, cred că se impune reformularea. Trebuie cunoscut bine formatul Cabrillo cu care să se armonizeze regulamentul. Și, pentru că am adus vorba de Cabrillo trebuie făcute precizări clare, cu exemple și în privința headerului unde, cel puțin la eticheta CATEGORY: se manifestă cele mai bogate imaginații.
Până ce nu crește semnificativ numărul de participanți, cele 8 etape sunt justificate, obligă la adaptarea unui trafic rapid, ce ar fi ca cele câteva zeci de stații să moțăie la microfon câteva ore ale unei etape? Iar o singură etapă de 30 de minute nu ar atrage, s-ar pierde în alte obligații cotidiene.
În ce privește posibilele fraude, pentru una din ele am găsit soluția de a o descoperi, am probat-o la Buzau pe 3 nov. 2012 când s-a arbitrat public CNUS SSB 2012 cu softul meu făcut după noul regulament de atunci, valabil și acum. Este vorba de a depista fără echivoc aranjamentele de susținere a unei (unor) persoane prin legături preferențiale sau, dacă se fac legături cu toți participanții, să se comită erori intenționate la cine nu trebuie să ia puncte, receptoarele SDR nu prea le pot depista (decât combinand cu informații „la pont” și nici aici în totalitate), în rest cu SDR se poate face o bună supraveghere a traficului.
GL & 73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo5ajr
Mesaje: 730
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: Propuneri pentru regulament nou CNUS CW SSB

Mesajde yo5ajr » Mie Oct 19, 2016 9:59 pm

Se pare ca in sfarsit si activitatile US au fost "contaminate" de o boala bine venita din spre UUS.
Din conceptia noului regulament initiat de Adrian se vede cu claritate ca urmareste o armonizare intre radioamatorii, indiferent la ce organizare apartin si asta este mai mult ca salutar Este momentul discutiilor constructive in care sper ca se conecteaza nu numai cei afiliati la FRR cu respectarea regulilor civilizate.
Ma voi referi doar la punctele la care fac propunere de modificare, cu cele ne amintite aici eu sunt de acord.
Litera „e” nu face parte din logica antetului. Adica – fraza de la litera „e” sa fie mutata la capitolul „lucruri permise” din aceasta propunere de regulament ia din acest subpunct fraza in paranteza sa fie trecut la capitolul „lucruri nepermise”.
Impreuna cu postarea rezultatelor sa fie postate si lista UBN – urilor accesabil individual pe baza unui cod care primeste dupa trimiterea logului fi care concurent. Din momentul afisarii rezultatelor chiar si preliminare, nu se mai admite nici un fel de corectura sau interventie la loguri.
Din exemplul rand Cabrillo sa fie indepartat RS-T care nu va mai fi necesar de transmis.
Propun acordarea a unei singura diploma pentru cel mai in varsta participant dar cu conditia sa fi realizat un punctaj de cel putin 50% fata de locul 1 seniori.
Numele diplomei propun: „YO HIGHLANDER”. Se aloca indiferent din ce organizare de radioamatori apartine concurentul.
Propun o diploma concurentului cel mai tanar care a realizat insa cel putin 30% din punctajul locului 1 juniori. Propun numele diplomei: „SPERANTA YO”
Se aloca indiferent din ce organizatia de radioamator apartine concurentul.

RAMANE SA DEZBATEM IN COMUN, CU TOTII IMPREUNA DAR CAT MAI REPEDE...HI.
73 yo5ajr Miki (membru Comisia US - inca ne votat de CA al FRR)

YO9HP
Mesaje: 96
Membru din: Joi Iul 08, 2010 11:06 am
Contact:

Re: Propuneri pentru regulament nou CNUS CW SSB

Mesajde YO9HP » Mie Oct 19, 2016 10:44 pm

Multumesc lui YO5PQQ pentru largirea ariei de discutii cu subiectul CN-US, prin postarea pe acest forum.
Proiectul de regulament a fost trimis catre N2YO inca de Vineri, 14-Octombrie, pentru a fi publicat ca articol, cu invitatie la comentarii, insa aparitia a intarziat pentru ca au fost alte articole care isi asteptau randul. Pentru ca a fost publicat pe forum cred nu are rost sa mai apara ca articol separat. De asemenea proiectul a fost expediat pe grupul de discutii al Asociatiilor membre FRR.
Orice opinie este binevenita si va fi analizata. Asa cum s-a subliniat, dorinta organizatorului este de a moderniza regulamentul, de a include prevederi care sa impiedice fraudele, dar si de a atrage mai multi participanti. Sunt obiective dificile, dar suntem deschisi la propuneri.

Cateva raspunsuri la comentariile aparute pe forum:

@N2YO: Poate ai dreptate in legatura cu iluzia departajarii corecte a castigatorilor, cand de fapt lupta se duce in conditii inegale (putere, antene, amplasare geografica diferite etc). Insa chiar daca nu se numesc CN, aceleasi observatii le putem face referitor la CQ-WW, ARRL-DX, RDXC etc. Tot pentru un loc in top lupta (o parte din ei, altii de placere) si participantii la aceste concursuri, fiecare cu dotarea de care a fost in stare, cu suspiciunile legate de putere, de asistenta ilegala etc. Va fi decizia FRR daca este cazul sa renunte la CN-US. Sau daca se poate schimba numele.
Referitor la numarul de participanti, recunosc ca nu am solutii minune de a-i atrage. M-am uitat pe cateva clasamente ale CN din 2004-2005 si este impresionant ca apareau peste 150 indicative YO in clasament. O explicatie personala ar fi faptul ca se acceptau logurile pe hartie. Se pare ca PC-ul si logul electronic sunt o problema, pentru operatorii traditionalisti. Zilele trecute am primit propunerea de a se accepta si loguri pe hartie. O alta explicatie a scaderii numarului de partcipanti ar putea fi lipsa unui program de concurs dedicat. FRR nu a reusit sa adapteze un program popular (tip N1MM) compatibil cu CN. Abia saptamanile trecute am obtinut si testat modulul CN-US functional pentru N1MM+, care va deveni public dupa finalizarea regulamentului.
In legatura cu YODXHF, ma bucur ca este considerat un concurs de succes. In 2016 au trimis log 152 statii YO. Dar sa nu uitam ca sunt 16 categorii dedicate categoriilor YO. Sa ne inchipuim ca toti acesti 152 operatori ar fi gata sa opereze si in 80 m, cred ca este o iluzie.
@N2YO "Singurul criteriu de succes al unui concurs de radioamatori este numarul de participanti, nimic altceva, deci acesta trebuie sa fie scopul". De acord doar partial. As adauga "Singurul criteriu de succes al unui concurs de radioamatori este numarul de participanti pe unitatea de timp" Sunt cateva concursuri de 48 ore (BARTG, ALL Asia) care in ultima jumatate devin plictisitoare din lipsa de indicative noi. La CN avem 70-90 statii/30 minute.

@YO8TK In legatura cu impartirea categoriilor pe baza de putere output, stim ca nu este solutia perfecta, dar este oarecum in linie cu ceea ce acceptam la fiecare concurs international HP/LP. Diferenta intre 100 W si 400 W este de doar 6 dB, ceea ce ar mai estompa frustrarile si conflictele. Sa nu uitam ca in regulamentul 2012-2016 exista o singura categorie pentru Seniori, la care particau 70-90 statii, la gramada cu puteri legale intre 100 si 1000 W. Sunt propuneri sa existe o singura categorie de putere: 100W. Sa vedem ce spun alti radioamatori. Insa ideea de baza ramane atragerea de noi participanti.

@YO4BKM Acceptarea intr-un concurs CN a oricarui indicativ YO (membru / ne-membru FRR) va fi greu de digerat pentru unii functionari de la MTS, insa vor trebui sa inteleaga specificul concursurilor radio. Frecventele radio nu sunt inchiriate exclusive de FRR, asa ca in momentul cand lansez apel si mi se raspunde, sunt obligat sa raspund si sa inregistrez QSO-ul in log. Recunosc ca este delicata problema medaliilor pentru locurile 1-3 care sunt sponsorizare de MTS si care se vor decerna exclusiv membrilor structurilor afiliate FRR.
Se va analiza propunerea referitoare la paragrafele a) – d). Corecta observatia referitoare la e). Nu isi are locul acolo.
Referitor la formatul Cabrillo, in regulamentul 2012-2016 este trecut formatul redat mai sus. Totusi sunt programe (DL5MHR cred) care nu inscriu RST si au fost acceptate la arbitrare. Sunt concursuri internationale care, in formatul Cabrillo popularizat prin regulament, omit inscrierea RST si probabil asa vom proceda si noi. Deocamdata trebuie luata o decizie cu formatul numarului de control (poate fi RST+Cod stafeta+Judet), apoi se va decide formatul Cabrillo. Se vor adauga si instructiuni referitoare la completarea fisierului Cabrillo.
Descoperirea fraudelor este una si probarea lor, cu acoperire in regulament, este altceva. Au fost cazuri cand s-au lansat amentintari cu actiune in instanta, in cazul unor penalizari. La citirea atenta a regulamentului se putea observa ca nu existau prevederi care sa sanctioneze abaterile in discutie.
La acest capitol cred ca regulamentul poate fi imbunatatit.

@YO5AJR Paragraful e) va fi mutat. Unele asociatii au propus publicarea logurilor initiale, dar si a logurilor post-verificare, nu cu acces individual, ci public. Nu cred sa fie probleme. RST sau fara RST va depinde de numarul de control decis in varianta finala. Bune propunerile pentru diplome. Acum sa gasim si cativa sposnsori pentru cupe/diplome suplimentare.

Asteptam alte opinii.

Va multumesc pentru comentarii. Alex YO9HP

Avatar utilizator
yo9rij
Mesaje: 425
Membru din: Vin Dec 28, 2012 6:36 pm
Contact:

Re: Propuneri pentru regulament nou CNUS CW SSB

Mesajde yo9rij » Joi Oct 20, 2016 12:07 am

Este de laudat faptul ca se incearca imbunatatirea valorica a CN US prin cautarea unor solutii de stimulare a cresterii participarii si nu numai.
Dupa parerea mea capitolul SANCTIUNI ale CN US ar trebui sa ocupe cateva pagini din Regulament si sa se axeze pe: TRANSPARENTA, CORECTITUDINE si EXIGENTA in pedepsirea fraudelor din CN US. (Si aici ar putea fi scris un roman in toata regula! Hi!) Doar SERIOZITATEA si COLABORAREA intre organizatii facute cu realism a celor care, sper ca au preluat cu succes, organizarea CN US, ar duce la o ameliorare a numarului de participanti.
O alta parere ar fi cea legata de categoriile de participare.
Propunerea mea este:
5. Categorii de participare:
- A. Juniori Individual (operatori cu varsta pana la 18 ani, inclusiv - putere output maximum 100W, ANTENA Dipol simplu). Se acorda titlul de CAMPION de catre MTS
- B. Juniori Echipe (operatori cu varsta pana la 18 ani, la statii cu autorizatie de radioclub, cu maximum trei operatori, putere output maximum 100W,ANTENA Dipol simplu).Se acorda titlul de CAMPION de catre MTS
- C. Seniori- (operatori cu varsta peste 18 ani - putere output 101-400W) - indiferent de organizatia din care face parte si la care se acorda Titlu de CAMPION din partea TUTUROR RADIOAMATORILOR-NU de MTS!. Primii trei castigatori in perioada de 4 ani se inscriu in World Radio Individual Contest - WRIC, care se desfasoara o data la 4 ani si unde se pot decide in conditii egale de participare, cine este CAMPION cu adevarat.
- D. Echipe Seniori (statii cu autorizatie de radioclub, cu maximum doi operatori indiferent din ce organizatie face parte- putere output maximum 400W). Se acorda Titlul de ECHIPA CAMPIOANA- NU de MTS .
- E. Receptori- Se acorda titlul de CAMPION SWL-NU de MTS

Nu gasesc nici un motiv pentru ca sa nu respect categoriile de varsta impuse de MTS. Pai, ori este campionat patronat de MTS ori nu? Imi pot permite sa intreb in ce baza legala au fost obtinute derogari de categorii de varsta, de la 18 la 21 ani? Deja miroase a lipsa de seriozitate! Ne place sau nu, treaba noastra este sa ne facem timp sa pregatim tineri care sa ne faca mandri ca ne reprezinta in acest CN US! Vremea pentru obtinerea unor mult ravnite tricouri si medalii,(uneori prea ravnite , dupa cum sa vazut din numarul de fraude inregistrate, Hi!), a trecut. Dragi OM-i, obisnuiti-va cu ideea si recunoasteti ca ati pierdut vremea cu himere si puneti osul la pregatirea acelor concurenti care isi gasesc locul pe panoplia campionilor in domeniul radioamatorismului indiferent ca provin din FRR sau ARR, etc. Abordarea realizarii unor schimbari in Regulamentul CN US ar trebui inceputa pe baze realiste si mai ales cu renuntarea la orgoliile care au guvernat pana acum mintea organizatorilor din ultimii ani ai acestui CN. Nu moare nimeni daca anul acesta nu se acorda titlul de campion! S-a murit, la propriu, pentru faptul ca ani la rand sau decernat titluri si medalii de carton! Poate e timpul sa ganditi si altfel. Dupa cum se vede, faptul ca ati gandit intr-un anumit fel, nu ajuta! Personal, voi participa atunci cand voi vedea ca lucrurile in CN US chiar sunt tratate cu seriozitate si se doreste ca ele sa fie asezate pe baze serioase, care vor duce usor la eliminarea circului ieftin la care sa ajuns, denumit CN US! Este drept ca nu am mari sperante, intrucat exista doar o doza infima de realism in sira spinarii a unora din factorii decidenti dar si a multora dintre concurentii traditionali ai CN US! In aceeasi masura sunt convins ca cele spuse aici nu or sa convina multora dintre noi dar realitatea impune o analiza pragmatica si fara manusi a declinului CN US! Prin propunerile facute am cautat sa ma asigur de legalitatea, calitatea si atractivitatea participarii in CN US. Imi cer scuze daca am fost prea dur in analiza unor aspecte dar asa vad eu lucrurile! Multumesc pentru intelegere!
Cu respect!
73! de YO9RIJ Petrica

Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 1007
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Re: Propuneri pentru regulament nou CNUS CW SSB

Mesajde n2yo » Joi Oct 20, 2016 12:30 am

Pentru Alex YO9HP:

Este adevarat, si in CQWW, ARRL-DX, RDXC exista competitie pentru obtinerea pozitiilor de top, dar miza pentru aceste concursuri este reputatia si consacrarea recunoscuta printr-o placheta sau o diploma doar intr-un grup de oameni care impartasesc acelasi hobby, care inteleg ce este un concurs de radioamatori si realizeaza diferenta de valoare intre CQWWCW si Helvetia Contest, de pilda. In cazul campionatelor nationale miza este o clasificare sportiva (titlu, medalie, tricou, gala campionilor), cu recunoastere oficiala a ministerului de resort. Titlul poate face parte din "rezultatele" pe care asociatia sportiva locala le solicita pentru a dovedi "activitatea" si in unele cazuri pentru a justifica salarii, prime etc. Competitia pentru obtinerea acestor beneficii tangibile intr-un concurs inechitabil prin definitie si care solicita ca fiind implicite cinstea si buna credinta, poate conduce usor spre tentatia de a apela la fraude. Avocatii radioamatorismului ca activitate sportiva ar trebui sa inteleaga acest lucru mai bine decat noi toti si sa fie preocupati in gasirea de solutii mai bune pentru organizarea unor competitii echitabile, sportive care sa identifice un campion national, punand in valoare cu obiectivitate calitatile de operator. Solutii exista, dar ele nu fac obiectul dezbaterii actuale.

Referitor la popularitatea YO DX HF Contest si a interesului pentru concursuri in general, nu numarul absolut este important. Ceea ce am vrut sa spun, si se pare ca nu ati inteles, este ca in momentul cand s-a decis renuntarea la multiplicator si reducerea duratei etapei in Campionatul national (2012), masura s-a luat ca raspuns la scaderea interesului radioamatorilor pentru acest concurs. Daca am fi asistat la aceeasi scadere a interesului si pentru alte concursuri in aceeasi perioada (si am dat ca exemplu YO DX HF Contest), s-ar fi putut trage concluzia legitima ca aceasta este tendinta generala si poate ajustarea ar fi avut o motivatie valida. A fost insa mai simplu sa se demonteze un regulament atragator si sa se adapteze pentru o participare mai slaba, decat sa se identifice motivele scaderii interesului pentru concursurile interne pentru a se putea remedia ulterior. Faptul ca in acest an au fost prezente doar 152 de statii YO in YO DX HF Contest ar putea fi subiectul unei dezbateri separate.

"Singurul criteriu de succes al unui concurs de radioamatori este numarul de participanti pe unitatea de timp"


Sunt de acord. Din nou, valoarea absoluta a acestui numar nu este foarte importanta, ceea ce spune mult este variatia acestuia in timp, care certifica faptul ca regulamentul este atragator, concursul a fost bine popularizat, arbitrajul la editia anterioara s-a facut corect si la timp, s-au trimis diplome iar calitatea acestora a fost buna si altele. Fireste ca pentru unitatea de timp numarul de participanti trebuie sa fie cat mai mare. Ideal acest numar trebuie sa fie atat de mare incat cel mai bun concurent sa nu fie in masura sa-i lucreze pe toti ceilalti participanti. Numai astfel se poate face o departajare bazata pe performanta individuala. Solutia de a reduce durata etapelor pentru a mari valorea numarului de participanti pe unitatea de timp suna mai degraba a resemnare, din pacate.

73s de Cipiran N2YO/YO3FWC

YO2EA
Mesaje: 378
Membru din: Dum Mai 13, 2012 5:50 pm
Contact:

Re: Propuneri pentru regulament nou CNUS CW SSB

Mesajde YO2EA » Joi Oct 20, 2016 7:59 am

Iată cine poate participa la campionate:
În regulamentul CN UUS. Participanți: La Campionatele Naționale în UUS pot participa toți radioamatorii români cu autorizație valabilă la momentul campionatului. Radioamatorii care nu sunt membri ai structurilor afiliate Federației Române de Radioamatorism acordă puncte tuturor partenerilor dar nu pot figura în clasamentele oficiale și nici nu pot dobândi trofeele campionatului.
În regulamentul CNUS CW SSB. Participanti: Sunt invitati sa participe la Campionatul Național de US toți radioamatorii români cu autorizație valabilă la momentul desfasurarii campionatului, fie ca sunt sau nu, membri ai structurilor afiliate Federației Române de Radioamatorism.
Nota: Radioamatorii care nu sunt membri ai structurilor afiliate FRR vor acorda puncte tuturor partenerilor de campionat, vor figura in clasamentele competitiei, vor primi diplome conform locului ocupat in clasament, dar nu vor putea dobândi medaliile/tricourile campionatului (decernate conform regulamentelor MTS).


Diferenta dintre cele doua (propuneri de) Regulamente este la fel de mare ca diferenta dintre nivelul de trai din Norvegia vs Zimbabwe.
La US concurentii sunt clasati in aceleasi clasamente indiferent de "statutul sportiv", pe cand la UUS nonsportivii sunt considerati sparring partners :!:
Ma bucur ca bate un vant nou in US, dar nu bate din directia UUS ;)

73!
Antena te face OM!
ex YO2LZA

yo5ajr
Mesaje: 730
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: Propuneri pentru regulament nou CNUS CW SSB

Mesajde yo5ajr » Joi Oct 20, 2016 8:41 am

La regulament UUS daca apare o tenta de "radicalizare", la propuneri reg. US este doar partial dar eu cred ca asa este si normal in actualul context de "multicultura". Ce va impiedica sa discutati armonizarea, sincronizarea acestor regulamente tinand cont doar de specificul UUS? Mai sant inca multe de facut si importante. De ex. armonizarea legilor obtuze al MTS care nu tinea cont ca radioamatorismul nu e oina. Daca la alte ramuri afiliate MTS au reusit sa ajunga sa schimbe anumite legi care nu erau in favoarea sportivilor, pana la alocutiune in legislativ, Parlament etc. nu vad de ce nu ar putea sa faca si FRR? Dar trebuie cristalizate si prezentate spre promovare, prezentare de catre o persoana potrivita care in cazul FRR cred ca cel mai nimerit este Presedintele YO3HOT, doar sa se vrea. Nu sportivii sunt pentru legi si reglemente ci legile si regulamentele trebuie sa fie pentru sportivi. 73 de Miki


Înapoi la “Concursuri de radioamatori”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori