Avem nevoie de 1 KW output in concursurile YO-YO?

Rezultate, regulamente, tehnici de operare...
YO9HP
Mesaje: 96
Membru din: Joi Iul 08, 2010 11:06 am
Contact:

Avem nevoie de 1 KW output in concursurile YO-YO?

Mesajde YO9HP » Mie Ian 25, 2017 9:07 pm

Cu cateva luni in urma, YO3APJ (resp. Unde Scurte in CA al FRR) impreuna cu subsemnatul, am initiat modernizarea regulamentelor Campionatelor Nationale de Unde Scurte (cu toate variantele sale: CN-CW, CN-SSB si CN-RTTY).
Unul din articolele delicate, aprig dezbatut in sedintele CA, a fost cel legat de categoriile de participare.
Varianta initiala propusa de YO3APJ a fost urmatoarea:


- A. Seniori-400W (operatori cu varsta peste 21 ani - putere output 101-400W)
- B. Seniori-100W (operatori cu varsta peste 21 ani - putere output maximum 100W)

- C. Juniori (operatori cu varsta pana la 21 ani, inclusiv - putere output maximum 100W)

- D. Echipe (statii cu autorizatie de radioclub, cu maximum doi operatori indiferent varsta - putere output maximum 400W).

- E. Receptori


Argumentele din spatele propunerii de mai sus au fost:
- Extinderea varstei limita pentru categoria Juniori, de la 18 la 21 ani, cu scopul revigorarii acestei categorii. Nu vreau sa fac acum un istoric al categoriei Juniori, fraudate aproape in fiecare an (1-2 participanti reali, sustinuti artificial de alte 5-6 indicative de la aceeasi asociatie, etc), argumentul principal al fraudatorilor fiind: “regulamentul nu interzice…”. Intentia este de a mobiliza minimum 10-12 operatori de buna credinta la aceasta categorie.
- Separarea categoriilor SENIORI (A si B) pe baza puterii declarate de participant (fara trimitere la clasa de autorizare), insa cu diminuarea impactului puterilor mari. Observati diferenta rezonabila dintre puterea maxima (400 W) si puterea minima (100 W) de doar 6 dB. Daca ne imaginam CN-SSB, chiar la un numar de 100 participanti, tinand cont cu nu toti vor face CQ simultan, cei 60-70 KHz permisi de regulament vor fi suficienti pentru un trafic decent. As afirma ca nu puterea va face diferenta, ci calitatile operatorului si antena folosita.
- Stabilirea unei categorii Seniori-100 W a avut in vedere situtia cea mai intalnita in viata reala. Majoritatea radioamatorilor detin un transceiver capabil se livreze 100 W output, deci indiferent daca detin autorizatie de clasa a II a (putere maxima autorizata 200 W) sau clasa I (putere maxima autorizata 400 W) ei se inscriu cel mai bine in limitele acesti categorii.
- Categoria Seniori-400W este destinata celor care detin un amplificator de putere si chiar vor sa il foloseasca, insa fara a depasi cei 6 dB diferenta, despre care s-a mentionat mai sus.

Ce a rezultat in urma discutiilor si supunerii la vot a articolelor regulamentului?
Categorii de participare:

A. Seniori categorie putere mare (operatori cu vârsta peste 18 ani - putere output mai mare de 100W, conform autorizației).
B. Seniori categorie putere redusă (operatori cu vârsta peste 18 ani - putere output maximum 100W).
C. Juniori (operatori cu vârsta până la 18 ani, inclusiv - putere output maximum 100W).
D. Echipe (staţii cu autorizaţie de radioclub, cu maximum doi operatori indiferent vârsta - putere output maximum 400W).
E. Receptori seniori (operatori cu vârsta peste 18 ani).
F. Receptori juniori (operatori cu vârsta până la 18 ani, inclusiv).


Ce observam in structura decisa la ultima sedinta de CA, contrar intentiilor lui YO3APJ?
- S-a revenit la limita de varsta 18 ani pentru categoria Juniori. Oare cine a luptat pentru mentinerea vechii categorii aducatoare de Locuri 1, in conditii discutabile? In niciun caz YO3APJ.

- Categoria Seniori-Putere mare a fost subiect fierbinte de discutii, tema principala fiind eliminarea limitarii la 400 W output. S-a afirmat explicit ca detinatorii de autorizatie speciala pentru 1000 W, doresc sa exercite drepturile conferite de aceasta autorizatie in concursurile YO-YO.

Reamintesc ce prevede Regulamentul de Radiocomunicatii pentru Radioamatori, in materie de putere maxima, pentru banda de 80 m: Cat I = 400 W, Cat a II-a = 200 W, Cat a III-a = 100 W. Se admit puteri la purtatoare pana la 1000 W daca statia detine cat I, respecta cerintele standardului ETSI EN 301 783, nu produce perturbatii, cu notificarea prealabilă, în scris, a ANCOM cu cel puţin 7 zile calendaristice înainte de utilizarea efectivă. Deci, in loc de a folosi in concursurile internationale acest instrument oferit de ANCOM, noi dorim ca, intr-un concurs YO-YO, sa il transformam intr-o justificare a impingerii puterii pana la valoarea maxima de care este capabil amplificatorul din dotare. Pentru o minoritate de 4-5 statii YO, exceptia va deveni regula.

- Prin introducerea sintagmei “conform autorizatiei” se mai obtine un efect nedorit: 90% din participanti, adica detinatorii de autorizatie de Cat I si Cat. a II-a se pot inscrie doar la categoria A.
- Personal am propus eliminarea categoriei Receptor de la CN US. Si nu din lipsa de respect. Insa aceasta categorie este desconsiderata chiar de FRR (nu este premiata de MTS), iar statisticile ultimilor ani arata interes apropiat de ZERO. Este o complicatie inutila pentru organizator.
Nu sunt optimist ca, la urmatoarea sedinta a CA, YO3APJ va reusi sa aduca regulamentul la variante apropiate de ceea ce a dorit initial. In conditiile in care domeniul, teoretic coordonat de YO3APJ, este de fapt modificat in mod major de alti colegi din CA, animati de interese personale, cred ca locul lui nu mai este in CA. Dar aceasta va fi decizia lui YO3APJ.

Sa inchei totusi intr-o nota pozitiva. A fost aprobat Regulamentul Cadru de Desfasurare a Concursurilor de US si UUS organizate de FRR, care va fi publicat dupa aprobarea variantei finale a Regulamentelor CN.

Alex, YO9HP

Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 1006
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Re: Avem nevoie de 1 KW output in concursurile YO-YO?

Mesajde n2yo » Mie Ian 25, 2017 11:32 pm

Parerea mea este ca nu este nevoie de 1kW la acest concurs, ca sa raspund intrebarii din titlu.

Alegerea categoriilor de participare trebuie sa se alinieze la scopul competitiei, asadar FRR trebuie mai intai sa se hotarasca in ce fel propune participantilor sa se incadreze pentru ca la sfarsit clasamentele sa indice o ierarhie valorica. Deci ori este vorba de categorii pe criteriul varstei, ori este vorba de categorii pe criteriul de putere, ori este vorba de ambele criterii, situatie in care toate combinatiile trebuie sa fie permise, pentru a da oportunitatea de inscriere in categoria ideala din punctul de vedere al participantului. Conform regulamentului ANCOM clasele de autorizare nu se restrictioneaza dupa criteriul varstei, deci organizatorul trebuie sa aiba in vedere ca nu este in interesul participantilor sa nu permita o putere mai mare de 100W unui radioamator care are mai putin de 21 de ani.
Prin urmare categoriile care au sens pot fi urmatoarele (facand abstractie de receptori si considerand varsta arbitrara de 21 de ani ca limita care separa seniorii de juniori):

Varianta pe baza criteriului varstei

Individuali:
A. Seniori (peste 21 de ani)
B. Juniori (sub 21 de ani)
Multioperatori:
C. Statii de club cu maxim 2 operatori, indiferent de varsta si putere

Varianta pe baza criteriului puterii

Individuali:
A. Putere mai mare de 100W, dar mai mica de 400W
B. Putere mai mica de 100W
Multioperatori:
C. Statii de club cu maxim 2 operatori, indiferent de varsta si putere

Varianta pe baza criteriului puterii si varstei

Individuali:
A. Seniori (peste 21 de ani) + putere mai mare de 100W, dar mai mica de 400W
B. Seniori (peste 21 de ani) + putere mai mica de 100W
C. Juniori (sub 21 de ani) + putere mai mare de 100W, dar mai mica de 400W
D. Juniori (sub 21 de ani) + putere mai mai mica de 100W
Multioperatori:
E. Statii de club cu maxim 2 operatori, indiferent de varsta si putere

Acestea sunt singurele variante fair play care au sens si nu nedreptatesc pe nimeni, se aliniaza la drepturile prevazute de autorizatia ANCOM. Se mai poate argumenta faptul ca juniorii sunt in general prea putini ca sa fie subdivizati in doua categorii. In acest caz, la ultima varianta categoriile C si D poti fi puse impreuna: Juniori, indiferent de putere.

Din nefericire concursurile FRR pleaca din start cu handicapul echivalarii cu categoriile sportive standard, compromisurile facute la organizare reflectandu-se in compromisurile rezultatelor. Separarea categoriilor pe criteriul varstei in concursurile de radioamatori este lipsita de sens, dupa cum se poate vedea analizand orice alte regulamente serioase de concursuri US in lume. Se mai poate discuta si oportunitatea existentei categoriei multioperator in acest concurs, fiind necesar a se face observatia ca prezenta celui de-al doilea operator la statie nu aduce in conditiile desfasurarii campionatului (pe o singura banda, cu etape de o ora sau doua), absolut niciun avantaj si de aceea trebuie considerata o categorie de umplutura, care nu se justifica.

Concursul sufera insa mai ales din cauza lipsei multiplicatorilor si a altor criterii, dar acestea au fost subiecte deja discutate, FRR alegand sa continue organizarea in acelasi format.

73s de Ciprian N2YO

yo7sr
Mesaje: 47
Membru din: Mar Sep 28, 2010 8:02 am
Contact:

Re: Avem nevoie de 1 KW output in concursurile YO-YO?

Mesajde yo7sr » Joi Ian 26, 2017 8:10 am

Salut initiativa lui Alex insa trebuie specificate mai multe lucruri:
- Trebuie sa amintesc ca atunci cand a aparut in spatiul public propunerea cea noua de Regulament al CN US am facut cateva comentarii cu privire la categorii si putere si anume faptul ca in YO nu se mai respescta categoriile de juniori respectiv seniori iar nivelul de putere a ramas "la liber" astfel ca fiecare sa bage in antena cat are posibilitate....La aceste comentarii o "distinsa" persoana mi-a cerut sa le trimit "oficial" la FRR altfel nu se ia in considerare...
- De asemenea am facut precizarea ca in YO , pentru a da posibilitatea tuturor de a pleca de la un nivel de putere egal am propus ca toate categoriile sa aiba specificata puterea de 100W astfel ca departajarea in clasament sa se faca doar pe calitatitatiile operatorului si nu pe faptul ca a stat neclintit in banda bazandu-se pe Kilowatii care ii impinge in antena.
- De precizat este faptul ca pentru categoriile amintite, conform nivelelor de putere din autorizatia de radioamator, fiecare partifipant trebuie sa justifice faptul ca detine dreptul de a utiliza nivelul de putere declarat insa nici acest lucru nu o sa se ia in calcul si o sa ne trezim iar cu juniori care lucreaza de la statii de club cu puterii de peste 1KW, cat despre seniori nu pot spune decat ca s-a ajuns la un nivel extrem de mare pentru doar un Campionat National.
- Nu in ultimul rand trebuie spus ca aceasta problema a puterii este una extrem de sensibila inclusiv in cadrul concursurilor internationale la care se incearca "ïndreptarea" anumitor participanti insa la noi in YO se pare ca am ajuns sa ne complacem in situatia de fapt, in loc sa venim cu propuneri de armonizare a CN US si de a da posibilitatea acestui campionat de a creste prin numarul de participanti...

Cu speranta totusi ca mai exista in CA al FRR si persoane bine intentionate in a face acest CN US cat mai atractiv astept sa vad o alta propunere de regulament..

73 Stefan YO7MGG

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Avem nevoie de 1 KW output in concursurile YO-YO?

Mesajde YO4BKM » Joi Ian 26, 2017 9:04 am

Problema puterii folosite în competiții este din start o problemă nerezolvabilă. De când mă știu eu radioamator (de aproape 50 de ani) se tot discută, dar soluție nu s-a găsit. Așa cum în automobilism nu se respectă limitările de viteză cu toate riscurile de a produce accidente grave, cine este acela care având posibilitatea de a se "servi" de kW va mai respecta limitarea de putere? Mai ales că nu se distrug vieți.
La nivelul YO-YO câteva zeci de W asigură un semnal de 59+ dacă antena este corect făcută și expolatată. Dar kilowattul aduce avantajul fixării nestânjenite pe o frecvență de unde zecile de watt ale altora nu te mai clintește. După mine, singura posibilitate de a diminua avantajul uneori abuziv al kilowattului este modul de lucru ”sprint”. Nu dispar toate avantajele kilowattului, dar se reduc simțitor, ducând la o uniformizare a șanselor. Ce dispare cu adevărat este posibilitatea de a stabili noi recorduri (de ex. număr de legături în 10 minute sau pe o etapă) dar și acest lucru poate fi îmbunătățit reglementând două categorii de recorduri, respectiv la modul de lucru ”sprint” sau ”liber”. GL & 73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

Avatar utilizator
YO9FNP
Mesaje: 89
Membru din: Lun Noi 29, 2010 3:26 pm
Contact:

Re: Avem nevoie de 1 KW output in concursurile YO-YO?

Mesajde YO9FNP » Joi Ian 26, 2017 11:09 am

Limitata sau nu prin regulament, este cert ca puterea folosita intr-un concurs de catre participanti nu poate fi controlata in nici un fel de catre organizatori. Pentru acest motiv, in 2012 cand am propus consiliului de administratie actualul regulament, am propus printre alte modificari si modul de lucru sprint: lansezi CQ, faci QSO-ul si parasesti frecventa. Acest mod de lucru ar fi dat sanse mai mari si statiilor care lucreaza cu putere redusa, dandu-le posibilitatea si acestora sa gaseasca frecvente libere pentru a lansa apel. Altfel, statiile "dotate" stau pe frecventa, lanseaza apel continuu iar statiile cu puteri mici au o reala problema de a gasi o frecventa libera pentru a lansa apel. Masura sprintului ar fi anulat cumva avantajul oferit de puterea mare la emisie, punand in valoare mai mult calitatile operatorului.
La sedinta din mai 2012 cand s-a votat modificarea regulamentului, membrii CA nu au fost de acord cu votarea in bloc a regulamentului propus, astfel incat s-a trecut la votarea individuala a fiecarei propuneri de modificare. Astfel, propunerea sprintului a fost singura care a cazut la votul din CA.
Nici atunci, nici acum nu inteleg de ce o propunere a unei comisii specializate (in cazul nostru cea de unde scurte), trebuie "corectata" de reprezentantii celorlalte comisii din CA, care au mai mult sau mai putin de-a face cu domeniul respectiv.
Daca imi este permisa o paralela, ca tot suntem in domeniul sportiv, este ca si cum o propunere de regulament la un concurs de alergare ar fi respinsa/modificata cu/de votul celor de la saritura in inaltime sau de la aruncatul sulitei, ca tot sunt in cadrul aceleiasi federatii (atletism)...
73,
Dan YO9FNP

YO9HP
Mesaje: 96
Membru din: Joi Iul 08, 2010 11:06 am
Contact:

Re: Avem nevoie de 1 KW output in concursurile YO-YO?

Mesajde YO9HP » Joi Ian 26, 2017 1:55 pm

Multumesc celor care au comentat subiectul deschis.

Pentru N2YO: Este adevarat, am ales o definire a categoriilor bazata pe criterii mixte, adica varsta si putere. Varianta mentionata de tine, apropiata de ceea ce am dorit noi este

Varianta pe baza criteriului puterii si varstei
Individual:
A. Seniori (peste 21 de ani) + putere mai mare de 100W, dar mai mica de 400W
B. Seniori (peste 21 de ani) + putere mai mica de 100W
C. Juniori (sub 21 de ani) + putere mai mare de 100W, dar mai mica de 400W
D. Juniori (sub 21 de ani) + putere mai mai mica de 100W
Multioperator:
E. Statii de club cu maxim 2 operatori, indiferent de varsta si putere


Din motive de ordin practic si statistic (lipsa participanti care sa se inscrie in limitele categoriei C mentionata de tine) am decis sa propunem o singura categorie Juniori.
Observi ca, in materie de putere, am incercat sa stimulam alegerea categoriei pe baza puterii declarate, asa cum se intampla in orice concurs international.
Sunt de acord ca introducerea varstei la un concurs de radioamatori este fortata si am militat pentru eliminarea acestui criteriu, insa au existat comentarii si argumente din partea unor cluburi/asociatii care chiar au autorizat copii, asa ca aceste argument, plus criteriile MTS care incurajeaza participarea Juniorilor la competitii, ne-au facut sa ajungem la varianta propusa in regulamentul initial.

Pentru YO7MGG: Stefan, ai dreptate, mereu vor exista suspiciuni referitoare la puterea folosita. Insa atunci cand limitam puterea maxima la o valoare rezonabila (100 W, 400 W) sunt convins ca nu vom mai auzi semnale care provin de la amplificatoare care pot pompa 10 dB peste acest maximum de 400 W (sau 16 dB peste clasica 100 W). Observi ca, de fapt, nu ma refer la 1 KW output.
Am luat in considerare si definirea unei singure clase de putere: 100 W. Insa ar fi trebuit sa renuntam la o categorie de participare, ceea ce, probabil, ar fi micsorat interesul pentru concurs. Repet opinia personala ca, in materie de putere, inscrierea participantilor intr-un interval de +/- 6 dB este rezonabila, permitand un trafic echitabil al tuturor participantilor. Bineinteles ca fac abstractie de conditiile particulare induse de propagare, care pot compromite partial sau total traficul de concurs.
Ceea ce s-a intamplat in CA, a fost acoperirea puterilor excesiv de mari in sintagma: putere output mai mare de 100W, conform autorizației. Ce ar trebui sa faca arbitrii? Sa solicite de la ANCOM lista statiilor care detin autorizatie de 1000 W? Sa nu uitam ca aceasta putere este autorizata in conditii speciale, printr-o procedura speciala. Este un concurs YO-YO un caz special??!!

Pentru YO4BKM: Asa este, modul de lucru Sprint evidentiaza calitatile operatorului si estompeaza diferentele legate de putere. Din pacate, ideea a fost respinsa inca de la deschidere discutiilor despre regulament.

Pentru YO9FNP: Dan, multumesc pentru confirmarea faptului ca si la discutiile din 2012 s-a respins ideea de concurs tip Sprint. Pacat! Exact ce s-a intamplat la CA in 2012, se intampla si acum. Inteleg de ce ai demisionat din CA. La discutiile despre regulament, apar obiectii, pasul urmator fiind votarea articolelor unul cate unul, eventual cu modificari propuse pe loc. Pare democratic, dar este si profesionist? Responsabilul unei comisii are o anumita viziune si isi asuma un anumit program de manageriere a domeniului respectiv. Cum se ajunge ca tot ceea ce a gandit sa fie modificat in functie de interesele altor membri ai CA? Cred ca procedura corecta ar fi: votarea intregului pachet de regulamente. In cazul respingerii proiectului, responsabilul comisiei in discutie ar trebui sa isi dea demisia din CA.

Sa speram ca membrii CA, inclusiv Secretarul General, YO3CZW (posesor de autorizatie speciala pentru 1 KW), vor intelege asa cum trebuie comentariile de mai sus.

73, Alex YO9HP

Avatar utilizator
YO8TK
Mesaje: 248
Membru din: Dum Iun 20, 2010 6:40 pm
Contact:

Re: Avem nevoie de 1 KW output in concursurile YO-YO?

Mesajde YO8TK » Joi Ian 26, 2017 2:17 pm

Parerea mea este ca aceste noi categorii de concurs(limitari de putere), vor produce discutii si contestatii la nesfarsit.Dealtfel cum s-au produs in CA al FRR.
Cred ca cel mai bine va fi, conform clasei de autorizare.
Nu cred ca va sta cineva sa masoare puteri si catiguri de antena in timpul concursului si mai ales dupa concurs.
Ce arbitru va face nominalizari ca x,y,z a folosit putere mai mare de 400w sau 100w?.Cu ocazia acestor nominalizari va trebui sa o si demonstreze. Cum? Cu ce mijloace?E disutabil acest aspect.De aici v-or porni multe discutii.
Va fi aproape imposibil de demonstrat din partea arbirtilor folosirea unei puteri mai mari decat cea stabilita de regulamentul CN de US 80m.
Numai ANCOM poate stabili oficial acest aspect al puterii,dar oare ANCOM se va implica in acest caz.Eu cred ca nu.

Si uite asa de la an la an participantii la acest concurs va fi mai mic.Oare se vrea asa ceva?
Cred cu tarie ca nu.

Deasemenea cred ca ar fi bine sa fie introduse din nou ca multiplicator judetul,si simplificat carnatul de cifre care este acum.
Este doar o parere si nimic mai mult.

73!
YO DX Club Member nr.468
Master of Sport #1140

yo7sr
Mesaje: 47
Membru din: Mar Sep 28, 2010 8:02 am
Contact:

Re: Avem nevoie de 1 KW output in concursurile YO-YO?

Mesajde yo7sr » Joi Ian 26, 2017 2:26 pm

Alex, daca nu va exista un control asupra celor care utilizeaza puteri mai mari decat ceea ce este permis in autorizatie este inutil sa mai discutam despre acest lucru. Tin sa aduc aminte ca atunci cand am participat la categoria juniroi am lucrat cu 100W conform puterii specificata in autorizatie insa nu am reusit o clasare tocmai buna pentru ca alti juniori lucrau de la statiile de club folosind alta putere..
Verificarea in acest moment este foarte simpla pentru ca pe site-ul ANCOM este lista cu radioamatorii si clasa de autorizare si mai mult decat atat exista SDR-uri unde se pot verifica comparativ semnalele....
Aceste SDR-uri le folosesc alti arbitrii de la Concursuri Internationale importante unde pe baza inregistrarilor au fost reclasati la alta categorie sau chiar descalificati anuimiti participati de renume....Detalii iti pot oferi in privat...
Eu detin cateva inregistrari SDR de la editia trecuta de CN US SSB 2016 si se vad evident statiile care au semnale puternice..


73, Stefan YO7MGG
Ultima oară modificat Joi Mai 04, 2017 8:57 am de către yo7sr, modificat de 3 ori în total.

YO9HP
Mesaje: 96
Membru din: Joi Iul 08, 2010 11:06 am
Contact:

Re: Avem nevoie de 1 KW output in concursurile YO-YO?

Mesajde YO9HP » Joi Ian 26, 2017 3:45 pm

Pentru YO8TK: Noile categorii propuse ar elimina “acoperirea” folosita chiar in acest moment (autorizatia speciala pentru 1 KW). Daca toate statiile ar lucra in intervalul teoretic 100-400 W, crezi ca ar putea cineva sa motiveze semnalele de S9+40 dB prin puterea de 400 W???!!! Sau ar argumenta ca foloseste antena cu castig mare? Sa fim seriosi! Vor exista inregistrari SDR, iar in CW si RTTY vor exista si rapoarte comparative inregistrate de reteaua RBN.
Un motiv pentru care sunt radioamatori care nu participa la concursurile CN este raspunsul aruncat in fata de anumiti competitori: “regulamentul nu interzice traficul preferential”, sau ca a fost o intamplare ca sunt 5-6 statii care lucreaza 4-5 QSO-uri/etapa, mereu cu aceleasi indicative.
Sper ca Regulamentul Cadru promovat de YO3APJ sa impiedice astfel de practici nesportive.

Pana la urma ramane intrebarea de baza: este normal ca, in CA al FRR, activitatea Comisiei de US sa fie decisa de responsabilul Comisiei de RGA, sau al Comisiei de Diplome si Clasificari Sportive sau de cel al Comisiei de Telegrafie Viteza (le-am luat la intamplare…).? In cazul acesta ar trebui desfiintate comisiile, iar intreaga activitate a FRR sa fie reglementata articol cu articol, prin supunere la vot. Sa vedem ce o sa iasa!
73, Alex YO9HP

YO8DHD
Mesaje: 271
Membru din: Mie Iun 30, 2010 9:40 pm
Contact:

Re: Avem nevoie de 1 KW output in concursurile YO-YO?

Mesajde YO8DHD » Joi Ian 26, 2017 3:49 pm

Poate ca ar trebui sa inlocuim denumirea categoriei "statii club" cu "echipe" sau multioperator stiind ca sunt multe indicative individuale care pot sau doresc sa lucreze ca echipe si sa mai apara o categorie in care sa zicem primii 10 clasati sau ma rog un anumit numar de participanti din fiecare club afiliat al FRR sa puncteze pentru un clasament al cluburilor.
Referitor la controlul puterilor, tehnologiile actuale permit intr-o oarecare masura acest lucru. Interesant ar fi sa se tina cont de caest lucru si sa se finalizeze. Cum am mai spus intr-o postare referitoare la regulamente. Faptul ca se va monitoriza traficul in concurs si statiile care nu respecta regulamentele concursului vor fi depunctate sa fie stipulat in regulamente. Altfel e posibil ca FRR sa mai piarda un proces.


Înapoi la “Concursuri de radioamatori”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 9 vizitatori