Campionatul National UUS 2017

Rezultate, regulamente, tehnici de operare...
yo3fff
Mesaje: 99
Membru din: Lun Ian 02, 2012 8:10 pm
Contact:

Re: Campionatul National UUS 2017

Mesajde yo3fff » Mie Aug 23, 2017 4:44 pm

Buna ziua,

Dupa concurs, ma gandeam ca este interesant sa impartashim din impresiile personale si pe acest forum (cel mai citit YO dealtfel...).

Asa cum am pomenit la inteputul topicului, am participat ca de obicei din KN24ND.
Batranul Murphy nu m-a iertat anul acesta. Ca o "rasplata" a lipsei de activitate in UUS, cu jumatate de ora inaintea concursului am constatat ca PTT-ul de la PA nu mai functiona. PA-ul statea doar in emisie.
Am ajuns pana a desface cutia de 32kg si a shurubarii in maruntaiele acestuia...fara succes.
Aceasta "vizita" m-a costat un "pretios" sfert de ceas din prima etapa de 144MHz.
Totusi, ca o recompensa, prima etapa am incheiat-o "la inaltime" cu 53 QSO, comparabil cu ce am auzit pe la alti corespondenti "de top".
Propagarea a fost excelenta cu tropo spre YO8, YO2 si chiar YO5.
Imprastierea in frecventa, alta decat 144.300, a fost semnificativa fiind cuprinsa intre 144.275 si 144.340.
A doua etapa a debutat "fulminant" cu peste 30 QSO-uri in prima jumatate de ora. Dupa care incet incet propagarea s-a diminuat. TROPO aproape inexistant pentru DX. O alta cauza a "surzeniei" mele a fost si orientarea antenelor corespondentilor... "altfel" sa-i spun cumva. Spre exemplu YO6KNE/P si alti cativa din mijlocul tarii aveau antenele cu spatele sau lateralul spre mine, fapt ce a diminuat mult semnalul receptionat. Asta m-a costat cateva minute de "strigat" dupa YO6KNE/P (felicitari pentru antena foarte directiva!). Dupa ce a intors antena spre mine, legatura s-a facut imediat.
Au aparut statii noi fata de prima etapa dar au disparut altele. Una peste alta, as putea spune ca si a doua etapa a fost un succes cu 54 QSO-uri.
Insa comparand numarul de legaturi (107) cu ce au auzit pe la corespondenti (119 si mai mult) imi dau seama ca au mai fost destule statii nelucrate. Ciudat ca nici nu le-am auzit...fie din cauza de orientare a antenei, fie chiar din cauza ca aveau EiRP mic, neputand strapunge "eterul" pana la mine.

Bilantul a fost 107QSO cu 25751 puncte, mai putin cu aproape 6000 de puncte decat anul trecut.
Dar distractia a fost MAXIMA!...chiar si cu domnul Murphy ca invitat HI.

Ca o particularitate, anul acesta am lucrat "asistat" de un SDR cu largime de banda de 2MHz. Sa ne intelegem, SDR local, conectat la antena cu care lucram nu unul de pe internet. Dealtfel internetul nu a ajuns la tara la mine...din fericire! "Vedeam" in timp real ce se petrece in banda pe o largime de 2MHz, adica toata banda de 2m.
SDR-ul reprezinta un avantaj incontestabil intr-un concurs! Acum pot sa confirm din plin acest lucru.
Orice "mishcare", perturbatie, semnal nou aparut la un moment dat in banda, "se vede" pe ecran. Nu ramane decat sa dai un click si sa asculti despre ce/cine este vorba. Ai lucrat statia, mergi mai departe, nu, te opresti si lucrezi. Unde mai pui ca sunt posibile "n" receptoare virtuale gen VFO A, B...n pe care le poti lasa in coada de asteptare daca un corespondent este asaltat de pile-up. Se poate folosi tot asa ca dual receiver. O frecventa intr-o casca si alta in cealalta casca...din pacate nu avem decat doua urechi HI.
Tot cu acest SDR, "detectarea" propagarii sau activitatii pe anumite directii reprezinta o joaca! In viitor ar fi de mare folos utilizarea mai multor antene pe directii fixe pe care sa le conectez la cate un SDR. In acest fel se poate vizualiza toata banda pe toate directiile dar cu antene cu castig. Daca apare propagare spre YO2 sa zicem, nu o voi mai pierde pentru ca antena sta in alta directie.

Poate ca pentru multi dintre voi, aceasta relatare nu reprezinta nimic nou. Eu am auzit prima data de asa ceva in urma cu mai bine de 15 ani (pentru cunoscatori IK2CFR). Din pacate pana acum, baza materiala nu mi-a permis o asemena intreprindere.

Totusi, pentru cei care cred ca operarea unui SDR este "floare la ureche" si ca operatorul este cam "sarit din schema", se inshala amarnic...ba as putea spune ca operatorul este mult mai solicitat decat la operarea clasica si de multe ori chiar incurcat in atatea "posibilitati"! Personal, pot sa spun ca m-am acomodat cu sistemul deabia in etapa a doua si nici atunci nu l-am folosit la capacitatea maxima.

O alta "fateta" utila a SDR-ului este posibilitatea de a inregistra TOT ce se inampla pe cei 2MHz (sau cat este disponibil). Si cand spun TOT ma refer la data, ora, frecventa radio (nu audio!), S-metru, mod de lucru, etc.
Aceasta facilitate este extrem de utila, mai ales dupa concurs cand se fac "analizele". Aici poate fi un avantaj sau nu. Daca nu stii ce n-ai lucrat, "traiesti" fericit cu gandul ca ai facut tot ce ai putut. Daca insa ai inregistrarea, scenariul este deschis pana la tragedie HI.

Prin "tarile calde" unde oamenii sunt mai cu dare de mana dar si deschisi la nou, aceste SDR-uri se folosec de catre arbitrii pentru a supraveghea bunul mers al concursului! La noi...ce sa mai vorbim...

Totusi, scriu aici cu speranta in viitor!
Pentru supravegherea/arbitrarea unui concurs, fie in US sau UUS, SDR-urile sunt nepretuite!
Spre exemplu CN UUS se poate monitoriza pe banda din cateva puncte reprezentative din tara (un SDR/ distric cred ca este suficient). Se inregistreaza tot concursul si dupa aceea se face analiza.
Tot asa, rezolvarea unor eventuale contestatii va fi o joaca!

Apropos de SDR si inregistrari...cu regret trebuie sa o spun ca si anul acesta "am avut parte" de a fi martor la o incalcare a regulamentului de concurs. Regulamentul ca regulamentul...dar in primul rand este vorba de fair play ce tine de OM!

Chiar la minutul 18:01 (deci un minut dupa ce se terminase concursul!) din a doua etapa 144MHz, o statie bine cunoscuta solicita unui corespondent "local" sa faca o ultima legatura. Desi corespondentul (se pare om cu bun simt) i-a replicat politicos ca s-a terminat timpul alocat concursului, acesta a insistat...In zadar am "strigat" si eu (fara sa-mi dau indicativul) ca s-a terminat concursul...cetateanul nostru a ignorat mesajul cu buna stiinta.
Sincer, o mare dezamagire pentru mine...aveam oarecare respect pentru activitatea de pana acum a acestui radioamator insa aceasta intamplare...arunca o umbra de indoiala asupra intregii activitatii de performanta de pana acum. Pacat.
Numele, indicativul, etc, nu sunt importante (desi disponibile) ci doar aspectul.
Ar trebui sa ne agatam fiecare in fata statie un slogan MARE.
"Este doar un hobby" ce necesita fair play.

In final atasez doua harti cu statiile lucrate in cele doua etape.

Multumesc celor care s-au ostenit sa participe la concurs, membrii sau nemembrii FRR...mai putin conteaza. Datorita lor am avut si eu parte de aceasta inestimabila "distractie".

Pe curand.

73 de YO3FFF
YO3FFFP_CN VHF2017_et1.jpg
YO3FFFP_CN VHF2017_et1.jpg (198.58 KiB) Vizualizat de 4001 ori

Cristi
YO3FFFP_CN VHF2017_et2.jpg
YO3FFFP_CN VHF2017_et2.jpg (180.39 KiB) Vizualizat de 4001 ori

Avatar utilizator
yo8rhm
Mesaje: 333
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:46 pm
Contact:

Re: Campionatul National UUS 2017

Mesajde yo8rhm » Joi Aug 24, 2017 9:02 am

@YO3FFF, ne spui si noua te rog ce sdr ai folosit? Este unul special pentru VHF?

Pregatirea concursului...
Si la mine au aparut probleme inainte de a incepe concursul...
Dupa atatea iesiri in /P si ridicari de antene de data aceasta m-am "incurcat" in operatii, si cu toate ca am plecat ca de obicei mai devreme, rezervand timp pentru inastalarea antenelor, nu am reusit sa ridic pilonul cu cele doua antene (11 el in 2m (7m) si 19 el in 70cm (4,6m)). Pe de o parte din cauza vantului, care nu ma ajuta deloc iar in plus se mai incurcau si ancorele in antena de 70cm, pe care o montasem prea jos. Mai erau 15 minute pana la inceperea concursului si eu nu aveam antenele ridicate...
In final mi-a venit ideea sa scot cele doua segmente de pe capete ale antenei pentru 70cm, prin aceasta scazand greutatea sistemului si eliberarea ancorelor, reusind in sfarsit sa am antena pentru 2m gata de lucru. La ora 12:09 UTC am facut prima legatura.
Despre concurs...
A fost ceva propagare asa cum spunea YO3FFF, pe yo3, yo4 si yo8 (asa cum aratau si predictiile), astfel ca am reusit sa lucrez toate districtele, cele din yo2 si yo5 ceva mai greu (yo2 de obicei il lucrez mai greu, nu stiu de ce). :(
Imediat dupa terminarea concursului in 70cm am lucrat si in Maratonul VHF unde am facut doar 4 qso in 2m, fiind nevoit sa plec.

Bilantul: in 2m 57 qso insumand 12986 puncte, in 70 cm 25 qso si 5069 puncte.

Referitor la fair play... Din cate stiu si in VHF se aplica aceleasi reguli ca in HF, una dintre ele de a asculta si intreba daca este libera frecventa inainte de a incepe sa emiti pe ea. Spun acest lucru pentru ca m-am trezit de cateva ori "calarit" de statii mai bine situate ca pozitie si cu putere mai mare pe frecventa unde faceam apel, cuminte, ca o statie portabila. :D Si aici sunt nevoit sa-l citez pe Cristi ""Este doar un hobby" ce necesita fair play."
In rest, bucuria de a reintalni statii prezente mai tot timpul in concursurile VHF, si a altora noi, pe care nu le aud de obicei. Nu pot decat sa le multumesc pentru qso-uri si pentru punctele acordate.

yo8rhm
Mugurel

yo8rhm_144.jpg
yo8rhm_144.jpg (209.4 KiB) Vizualizat de 3907 ori
Fişiere ataşate
yo8rhm_432.jpg
yo8rhm_432.jpg (189.77 KiB) Vizualizat de 3907 ori
Si Nordul ofera puncte, doar orienteaza antena...
http://www.yo8rhm.com
http://www.yr8e.com
http://www.uus.ro

yo3fff
Mesaje: 99
Membru din: Lun Ian 02, 2012 8:10 pm
Contact:

Re: Campionatul National UUS 2017

Mesajde yo3fff » Joi Aug 24, 2017 5:13 pm

@YO8RHM
Felicitari pentru activitate Mugurel. pozitia ta este buna avand in vedere cei doar 50W la emisie. La mine au fost cam de 10 ori mai mult...asta ca sa-ti imaginezi cum te receptionam.

Referitor la SDR, am folosit doua tipuri. Unul direct pe 144MHz SignalHound SA44B (Analizor de spectru) iar au doilea un Afedri SDR net dupa transverter pe 28MHz.

YO2 cred ca e normal sa lucrezi mai greu avand in vedere ca traversezi piezis doua "perechi" de munti...La fel si YO, 9A, S5 cred ca se lucreaza mai greu din zona ta.

73 de YO3FFF
Cristi

yo3fff
Mesaje: 99
Membru din: Lun Ian 02, 2012 8:10 pm
Contact:

Re: Campionatul National UUS 2017

Mesajde yo3fff » Vin Aug 25, 2017 1:28 pm

Pentru cei interesati, am primit confirmarea de primire la e-mail-ul cu logul de concurs (TNX YO5OCZ).
Deci, insistati sau mai asteptati.

73 de YO3FFF
Cristi

Avatar utilizator
yo8rhm
Mesaje: 333
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:46 pm
Contact:

Re: Campionatul National UUS 2017

Mesajde yo8rhm » Vin Aug 25, 2017 9:21 pm

Am primit si eu confirmarea primirii logurilor.

yo8rhm
Mugurel
Si Nordul ofera puncte, doar orienteaza antena...
http://www.yo8rhm.com
http://www.yr8e.com
http://www.uus.ro

yo7cju
Mesaje: 11
Membru din: Vin Oct 26, 2012 1:40 pm
Contact:

Re: Campionatul National UUS 2017

Mesajde yo7cju » Sâm Aug 26, 2017 7:28 am

buna dimineata
am trimis si eu logul
as vrea sa-mi explicati dupa ce definitivezi logul cum poti sa faci sa -ti apara harta cu legaturile facute
va multzumesc alex

YO5VAE
Mesaje: 231
Membru din: Dum Iun 20, 2010 9:58 am
Contact:

Re: Campionatul National UUS 2017

Mesajde YO5VAE » Sâm Aug 26, 2017 9:16 am

Intra aici http://www.opencontest.org/edi/ si fa upload la log. O sa iti apara harta.
73 de YO5VAE - Edy

YO8TK
Mesaje: 205
Membru din: Dum Iun 20, 2010 6:40 pm
Contact:

Re: Campionatul National UUS 2017

Mesajde YO8TK » Lun Oct 16, 2017 3:10 pm

Au aparut rezultatele la CN UUS 2017.
http://www.hamradio.ro/Comunicate/1310201701

YO8SSB
Mesaje: 191
Membru din: Lun Iul 08, 2013 8:29 pm
Contact:

Re: Campionatul National UUS 2017

Mesajde YO8SSB » Lun Oct 23, 2017 6:31 pm

Felicitari castigatorilor! si nu numai.
Din pacate din ce in ce mai putine statii participa in acest concurs.
Ma gandesc din 2018, sa nu mai particip la nici o competitie de UUS. O sa urmaresc fenomenul din tribuna si atat, nimic mai mult.


73 de YO8SSB!

yo7cju
Mesaje: 11
Membru din: Vin Oct 26, 2012 1:40 pm
Contact:

Re: Campionatul National UUS 2017

Mesajde yo7cju » Lun Oct 23, 2017 10:03 pm

nu e bine luciene
trebuie sa participi in continuare pentru ai o echipa cu care poti participa
eu nu particip rar din patru motive:1. serviciu, de ex. am vrut sa particip la,,25 oct" dar am fost tura II-a
2. doar eu si costi yo7fws mai activam in olt , nu avem echipa
3.echipament modest 50w 144, 25w 432-ft897 fara amplificatoare performante, noroc ca avem antene bunicele
4 de-as avea baza de concurs pt. care te invidiez, nu de acasa de pe bloc cu7el
cand am timp particip pt placere putin i-mi pasa de punctaj de clasament frr care tine mortis,, numai membrii afiliati frr pot participa" e o idee tampita
73 si totusi sa ne auzim in continuare desi ca si mine esti putin dezamagit,alex


Înapoi la “Concursuri de radioamatori”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori