Statistici si curiozitati in 144MHz

Rezultate, regulamente, tehnici de operare...
YO2EA
Mesaje: 367
Membru din: Dum Mai 13, 2012 5:50 pm
Contact:

Statistici si curiozitati in 144MHz

Mesajde YO2EA » Vin Dec 14, 2018 5:59 pm

La fiecare sfarsit de an obisnuiesc sa analizez in detaliu rezultatele obtinute la concursurile de UUS din anul respectiv in comparatie cu rezultatele obtinute in anii precedenti precum si cu rezultatele obtinute de alti participanti. O analiza la rece, “post-contest”, este foarte folositoare pentru viitoarele concursuri. Sunt de parere ca fiecare participant (indiferent daca este incepator sau veteran) isi poate imbunatatii rezultatele viitoare in baza unei analize amanuntite a rezultatelor obtinute pina in prezent. Se spune ca cifrele nu mint niciodata, dar interpretarea cifrelor este o alta poveste…

Este stiut faptul ca nici un concurs de UUS nu seamana cu celalalt, in special din privinta numarului de participanti. Nu poti sa compari o etapa de Maraton cu un concurs IARU, nu poti sa compari nici macar concursurile IARU intre ele pentru ca exista diferente majore legate de numarul de participanti influentate de urmatorii factori:
- concurs monoband sau multiband;
- modul de lucru care poate fi exclusiv SSB (septembrie), exclusiv CW (noiembrie) sau mixt in restul concursurilor;
- data din calendar, deoarece influenteaza major numarul de participanti din portabil;
- vremea (prognoza meteo) de dinainte si din timpul concursului;
- alti factori care nu fac subiectul acestei prezentari.

Pe langa nenumarati alti factori, rezultatul obtinut la un concurs este direct proportional cu numarul de corespondenti, sau mai exact cu numarul de statii lucrabile prezente in acel concurs. Pentru a putea trage concluzii corecte, in prezentarea de mai jos am folosit strict rezultatele obtinute in cele doua concursuri mari IARU (iulie si septembrie) desfasurate intre 2014-2018. Cu toate ca in septembrie sunt mai multi participanti decat in iulie, cele doua concursuri IARU sunt singurele “comparabile” intre ele. Analiza contine rezultatele obtinute de mine la 9 (din 10) concursuri la care am participat; din pacate concursul din iulie 2017 l-am ratat pentru ca nu am avut nici o antena de 144MHz in acel moment :( :( :(

Suma rezultatelor celor 9 concursuri:
- puncte valide 799647;
- QSO valide 1971;
- medie 88850 pct/concurs;
- medie 219 QSO/concurs;
- medie 406 km/QSO;
- total 770 indicative lucrate.

La calculul indicativelor lucrate am eliminat sufixele pentru a nu genera “dubluri”. De exemplu indicativele de genul IQ3LX - IQ3LX/3 - IQ3LX/6 sau YO8RHM - YO8RHM/p sunt considerate un singur indicativ.
Harta statiilor lucrate arata asa:
VHF 2014-2018 all.jpg

Dintre toate graficele, hartile si tabelele rezultate in urma acestei analize, un aspect mi-a atras atentia in mod deosebit. Este vorba de statistica legata de numarul de legaturi valide cu fiecare din cele 770 de statii lucrate in total. Altfel spus, am vrut sa vad care sunt indicativele lucrate la toate concursurile (asa numitul nucleu dur), care sunt indicativele care apar ocazional si care sunt indicativele pe care le-am lucrat foarte rar. Concluziile analizei au fost mai mult decat surprinzatoare!

Statii lucrate de 9 ori
Numarul de statii lucrate la toate concursurile este infim: 17 statii reprezentand 2.2% din total (770). Ma asteptam ca dintre cele 17 statii “permanente” jumatate sa fie statii YO si/sau YU. Surpriza mare… nici o statie YO nu se gaseste in aceasta categorie! Surpriza si mai mare este data de componenta acestei categorii: OK (5 statii!!), HA(3), S5(3), 9A(2), OE(2), LZ(1), OM(1).

Statii lucrate de 8 ori
Numarul de statii lucrate la 8 din 9 concursuri este de asemenea infim: 18 statii reprezentand 2.3% din total. Si aici ma asteptam ca dintre cele 18 statii cel putin jumatate sa fie statii YO sau alte statii din “jurul casei”. Surpriza mare… nici o statie YO nu se gaseste in aceasta categorie! Componenta acestei categorii: OM(3), S5(3), YU(3), 9A(2), I(2), SP(2), LZ(1), OE(1), OK(1).

Statii lucrate de 7 ori

Numarul de statii lucrate la 7 din 9 concursuri este foarte mic: 24 statii reprezentand 3.1% din total. In sfarsit apar 3 statii YO in aceasta categorie. Cand am vazut prima data rezultatele, banuiam ca sunt statii sunt din jurul QTH-ului, dar m-am inselat din nou! Cele 3 statii cu care am avut cele mai multe legaturi sunt: YO6XK, YR8D si YO4FYQ.

Pentru restul categoriilor o sa atasez tabelul.
tabel VHF 2014-2018 all.jpg
tabel VHF 2014-2018 all.jpg (74.04 KiB) Vizualizat de 2458 ori


Probabil ca multi se intreaba la ce folosesc astfel de statistici. O sa incerc sa sintetizez cateva concluzii pe aceasta tema.
Daca studiez harta, pot sa vad “din avion” unde sunt zonele cu densitate mare de concurenti, zonele de interes spre care trebuie sa-mi indrept antenele in timpul unui concurs. Harta mai arata ceva foarte important: zonele unde "bate vantul”, directiile spre care nu are rost sa lansez apel general pentru ca sansele sa raspunda cineva sunt foarte mici. In YO se disting clar cateva concluzii:
- intre YO3 si litoral nu exista statii (exceptie YO4FYQ) :!:
- exista un mic deshert in centrul tarii :)
- in estul Carpatilor Orientali, intre Botosani si Galati e liniste mare! Aceiasi afirmatie este valabila pentru zona dintre Craiova si Bucuresti :!:

Aceste concluzii sunt valabile strict in cazul meu. Cand am afirmat ca "bate vantul" intr-o regiune a tarii, m-am referit la faptul ca nu au existat statii pe care sa le fi lucrat eu din KN05RK. Stiu ca in zonele respective exista participanti la concursuri, dar din pacate semnalele lor nu ajung la mine

Din tabel se pot trage multe concluzii utile. O sa ma refer doar la constatarea care m-a determinat sa deschid aces topic si anume:
- aproape jumatate (348 din 770) din totalul statiilor le-am lucrat o singura data in cinci ani!
- doua treimi (510 din 770) din totalul statiilor le-am lucrat de cel mult doua ori in cinci ani!
- trei sferturi (586 din 770) din statiile lucrate pot sa le numesc statii “rare si foarte rare” deoarece le-am lucrat de cel mult trei ori in ultimii cinci ani!

Si-a facut cineva astfel de statistici? Daca da, sunt foarte curios sa aflu cum arata situatia statiilor lucrate?

73 de YO2EA Zoli
Antena te face OM!
ex YO2LZA

Înapoi la “Concursuri de radioamatori”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori