IARU HF Championship 2019

Rezultate, regulamente, tehnici de operare...
Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 895
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

IARU HF Championship 2019

Mesajde n2yo » Lun Iul 15, 2019 10:41 am

Am decis chiar in ziua inceperii concursului sa particip de acasa, mai mult din curiozitate. Antenele mele sunt verticale sau dipoli instalati prin copaci, deci nu se poate anticipa un scor prea mare, chiar si dupa un efort semnificativ, intr-un asemenea concurs de anvergura. Ma bucur insa ca am decis sa lucrez in concurs, pentru ca am descoperit conditii neobisnuit de bune de propagare. Se pare ca fenomenul E-sporadic a fost prezent in acelasi timp pe mari intinderi pentru ca am facut legaturi multi-hop pe banda de 10 metri care au inclus si cateva statii europene. Sa lucrezi din SUA cu o antena verticala statii europene in conditii de minim solar pe banda de 10 metri este ceva neobisnuit. Conditii bune de propagare au fost si pe banda de 15 metri. Banda de 20 de metri s-a prezentat in conditii bune, insa din pacate a fost complet inchisa pe timpul noptii. Propagarea pe banda de 40 de metri a fost corespunzatoare, dupa cum anticipasem, si din fericire nu am avut furtuni cu descarcari electrice in zona. Pe mine banda de 80 de metri m-a dezamagit pentru ca desi a fost lipsita de zgomot atmosferic, a furnizat semnale europene de tarie foarte mica. Pe banda de 160 de metri nu am antene, asa ca nu pot spune nimic despre propagarea de acolo.

Am intrat la categoria SO AB CW HP adica single operator, all bands, CW si putere mare, neasistat, asa ca nu am putut sa urmaresc unde se gaseste statia YR0HQ ca sa o pot contacta. De aceea am ratat QSO-uri pe benzile de 20, 15 si 10 metri, insa pe banda de 40 de metri am gasit semnalul si am facut QSO. Pe banda de 80 de metri m-a gasit "vanatorul" cand faceam apel. Cred ca operator era Adrian YO3APJ, semnalul sau fiind foarte consistent.

La un moment dat la apel pe banda de 80 de metri mi-a raspuns YP0HQ, insa semnalul era destul de slab peste care se suprapunea QSB. Am fost foarte contrariat pentru ca nu intelegeam indicativul caci abia avusesem QSO cu YR0HQ, asa ca am crezut ca e vorba de un alt prefix HQ activ in concurs si nu copiez eu bine, o fi OP0HQ, sau YL0HQ, dar pana la urma dupa ce am cerut repetarea indicativului de cateva ori a ramas ca e clar - YP0HQ, zona 28. Aveam sa aflu mai tarziu de la Miki YO5AJR ca YP0HQ este indicativul statiei Asociatiei Clubul Romaniei. Imi amintesc ca anul trecut a fost o discutie pe aceasta tema despre folosirea acestui indicativ si am inteles ca ARR, la solicitarea FRR a decis sa nu il foloseasca. In acest an se pare ca detinatorul indicativului s-a razgandit insa. Nu stiu ce a incercat ARR sa demonstreze activand YP0HQ in IARU HF Championship, dar cu siguranta confuzia cauzata a redus punctajul statiei FRR, YR0HQ. La fel ca mine sunt sigur ca au fost si alti operatori contrariati si ma tem ca multi au pus in log fie indicativul incorect, fie numarul de control incorect.

Iata si scorul obtinut:

Call: N2YO
Operator(s): N2YO
Station: N2YO

Class: SOABCW HP
QTH: VA
Operating Time (hrs): 13
Location: USA
Summary: Compare Scores
Band CW Qs Ph Qs Zones HQ Mults
160:
80: 139 12 17
40: 246 21 24
20: 182 15 19
15: 49 8 12
10: 35 6 3
Total: 651 0 62 75 Total Score 225,639

Club: Potomac Valley Radio Club

73 de Ciprian N2YO

YO4PX
Mesaje: 514
Membru din: Vin Feb 25, 2011 11:26 am
Contact:

Re: IARU HF Championship 2019

Mesajde YO4PX » Lun Iul 15, 2019 2:56 pm

http://yo5kuc.ro/2014/07/emfaza-si-meschinarie/
Viata bate filmul, iar comicul situatiei este irezistibil ...
YO4PX

http://yo4px.blogspot.ro

yo5ajr
Mesaje: 719
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: IARU HF Championship 2019

Mesajde yo5ajr » Lun Iul 15, 2019 3:28 pm

Banda 160m a fost linistita cum rar am mai avut parte. Propagarea nu era chiar rau dar statii W am auzit putine. Am stat la rand pentru statia reprezentativa IARU dar din pacate a stat putin in 160m dar am reusit relativ usor o statie din LU. K1ZM vinea ca de obicei tare dar pe cand sa contactez, a disparut. Cert este ca propagarea nu a fost generoasa spre W. In tot parcursul contestului am folosit doar antena EWE care a fost refacut complect, toate cablele in pamant etc. Receptia este incomparabil cu receptia de la inv.L Am lucrat cu "noul" FT950 care nu are intrari ant.RX dar am realizat prelucrarea semnalelor de la antenele RX cu o releistica iar semnalele treceau prin preselector si sisteme de filtre in loc de un microtuner oferit pentru FT950. Singurul dezavantaj ca in aceasta configuratie cu intrare pe "microtuner" la FT950, nu functiona atenuatorul dar asta se rezolva prin alte metode. Am mai intampinat dificultati la vanatorii mei care de si aveau CAT, operatorul nu folosea calculatorul cu macrouri F programate. Lucra manual in CW apoi cel de langa el introducea in N1MM :)))) Ca acu 50 de ani. Receptia vanatorilor pe 160m trebuia sa fie ca performanta egala sau chiar superioara stiei RUN dar le lipsea antenele RX. Baieti inimosi de altfel dar la un CM ca IARU trebua mai mult din pdv.tehnic. Apoi spre dimineata operatorul a fost chemat acasa - eveniment neplacut in familie, asa ca statia vanator a terminat misiunea. Am avut un target de cel putin 400 de QSO, n-a fost sa fie, asa ca ne am multumit cu urmatorul rezultat - totusi, am depasit nr. de QSO si punctajul de anul trecut in 160m CW HQ:
QSO: 395
Pts.: 771
ITU: 9
HQ: 28
Score (claimed) : 28527
FT950 - PA: KN1e 1.2 Kw. Ant.TX: inv.V. Ant. RX: EWE. Soft: N1MM+
Multumim tuturor statii YO care ne au contactat.
73 de Miki

yo5ajr
Mesaje: 719
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: IARU HF Championship 2019

Mesajde yo5ajr » Lun Iul 15, 2019 3:41 pm

Fery - ca de obicei - este pe "faza". Da - si banuiesc (de si nu am cunostinte juridice) ca de fapt la ora actuala, nici FRR nici ARR de facto nu poate fi legal reprezentativ pentru Romania, adica YO! Si nimeni, doar daca s-ar forma echipele HQ din toate "entitatile" nascute dupa "revolutie". Dar pentru asta este nevoie de o anume SOLIDARITATE si intelegeri reciproce. Tare as dori ca presedintii FRR si ARR sa ne dea aici o explicatie vs. de pozitia domniilor lor....daca tin la transparenta! Se bulverseaza ca ARR a cerut un petic de hartie de la FRR ca invitatie, in care au oferit colaborare in contestul HF IARU - petic, care a fost refuzata. Oare asa a fost? Lamurit-i ne sa nu se mai discute pe la colturi, denaturand crudul adevar.
Va iubesc FRR/ARR/SRR, si pe toti.
73 de Miki

YO2LC
Mesaje: 35
Membru din: Vin Iul 28, 2017 11:53 pm
Contact:

Re: IARU HF Championship 2019

Mesajde YO2LC » Lun Iul 15, 2019 5:11 pm

Salutare tuturor
Anul acesta am luat decizia de a ajuta echipa națională în banda de 160m. Cu eforturi deosebite am lăsat în picioare toate cele 6 antene beverage de recepție, precum și inv-L-ul de emisie cu toate cele 50 de radiale de 40m întinse. De când fac radio, nu am reușit de a avea în timpul verii toate antenele pregătite de lucru. Astfel că nu a existat zi în care să nu ascult benzile inferioare și să fac apel atunci când constatam că sunt condiții prielnice de propagare. Am rămas uimit că în fiecare seară până la începutul lui iulie mi-am auzit semnalele din 80m la S3-S7 în Pacific, pe websdr-urile din ZL. E minim de ciclu solar și benzile inferioare sunt favorizate serios. Dar pe timpul verii foarte puțini sunt cei care mai pot avea în picioare antene serioase de emisie și recepție.
Apoi în preajma concursului, am fost informat că trebuie să părăsesc ideea de a lucra în 160m, pentru că a rămas descoperită banda de 80m după dezertarea rușinoasă a lui Yo9rij conform unui plan diabolic care l-ar face și pe scaraoțki să roșească de ciudă.
Este vorba de planul de a face concurență neloială, absolut gratis, echipei naționale coordonate de FRR. Din cauza asta a apărut nefiresc indicativul YP0HQ care a produs rumoare și multe neînțelegeri în rândul concurenților străini care au fost total derutați de apariția a două stații românești cu sufixul HQ. Am fost martor în bandă la astfel de confuzii care atentau serios la timpul alocat unei legături. Iar acest lucru se va vedea clar în logurile celor care în virtutea enerției lăsau calculatorul să completeze legătura cu FRR în loc de zona 28 pe care cu nonșalanță o transmitea YP0HQ. Găsesc că acest eveniment a fost generat de o minte bolnavă, serios afectată de o ură patologică, care depărtează omul și de stadiul de primată, din care unii zic că se trage. E dovada clară că dușmanul omului sunt casnicii lui, cum e scris în cartea cea mai serioasă din lume. Iar noi românii uneori depășim și cea mai joasă speță de degradare umană....din păcate.
Concursul pentru noi a debutat prost, cu o întrerupere Enel, cu descărcări de la o ploaie răzleață, iar toate acestea pe fondului unui stres intens dezvoltat de cei de la RDS care abia în ziua premergătoare concursului au adus netul în locația mea.
A fost o echipă fantastică de run+S&P formată din Adrian, Yo3apj și Ovidiu, Yo2dfa, care s-au schimbat între ei după bunul lor plac. Dar greul concursului l-a dus Adrian care a făcut cu mult folos Run. Eu m-am ocupat de pregătirea bazei de concurs cu toate acareturile esențiale unui bun trafic radio. Am dus la extrem ideea de remote, astfel că pot spune că doar cu un minim de efort în plus, s-ar fi putut face tot concursul de la depărtare. Totul a fost rodul a doi ani de experiențe remote. Iar anul viitor voi putea face și vânătoarea din aceiași locație fără probleme de influențe radio. Iar Adrian va avea privilegiul de a putea folosi oricând și oricât remotele meu în benzile inferioare ca să își pună amprenta asupra condițiilor de concurs pentru la anul.
Rezultatele sunt următoare: qso=958 , 28 zone, 38 Iaru. Noi suntem mulțumiți dar am constatat că antenele beverage sunt mult prea selective pentru un astfel de concurs, în care ponderea stațiilor a fost din EU. E încă o lecție din care am mai învățat câte ceva.
Cam asta a fost experiența noastră. Felicitări celor care au făcut parte din echipă și mai ales sufletistului Marian, Yo3diu, care a onorat cu vârf și îndesat de oficiul de amfitrion. Să ne vedem sănătoși la anul.

Vali, YO2LC

yo8cln
Mesaje: 842
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 9:32 am
Contact:

Re: IARU HF Championship 2019

Mesajde yo8cln » Lun Iul 15, 2019 7:41 pm

Dupa multi ani ( 7 ? ) lipsa din echipa HQ din diferite motive ( lipsa echipa , calificari si participare la WRTC ) anul acesta am revenit cu o echipa de 3. Si la noi problemele au debutat " timpuriu" . Cu citeva zile inainte de concurs o descarcare in reteaua de curent a distrus unitatea de baza de la computer si placa seriala de la K 3 . Am achizitionat alta unitate si , contra cronometru am efectuat setarile pt. concurs. Ca sa fie tacimul complet cu citeva zile inaite am facut febra si am fost nevoit sa fac toate verificarile setu-ului in conditii de "relanti". Vineri dupa masa a sosit Bogdan yo4riu cu care am facut o mica strategie pt. contest.(Vineri noapte nu a rezistat tentatiei benzii de 28 Mhz lucrind multe entitati pina dupa miezul noptii). Cornel yo8sky a sosit cu putin timp inainte de inceperea concursului.Am avut si noi 3 reprize de ploi cu descarcari electrice dar am scapat fara intreruperi de energie. Concursul in banda de 80 m ssb a avut si momente de pileup ( nu din partea statiilor YO , care povesteau despre muraturi )dar si momente care credeai ca esti in bada de 23 cm ! Ultima legatura inregistrata pe cluster afost la 10:18 UTC dar noi am continuat pina la 11:30 UTC cind din nou ne-a oprit furtuna. In total s-au facut 725 de qso-uri cu 35 HQ . Daca aveam vinatori mai "bataiosi" reuseam sa trecem de 800 legaturi. Datele exacte le vom afla de la Marian yo3diu care a depus eforturi supraomenesti ca sa "adune" aceasta echipa .Felicitari !
Conditii de lucru : Elecraft K 3 , qro Acom 2000 , antena 4 squar la emisie, Beverage 180m spre K , 180m spre NE , K9AY si un D-loop de 156m la receptie. Atasez si citeva fotografii. 73 ! de yo8cln
.
Fişiere ataşate
IMG_1134.JPG
IMG_1131.JPG
IMG_1133.JPG
IMG_1142.JPG

yo5ajr
Mesaje: 719
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: IARU HF Championship 2019

Mesajde yo5ajr » Mar Iul 16, 2019 8:52 am

Pe 3830 a aparut rezultatele echipelor HQ. Merita de lecturat.
https://www.3830scores.com/currecscores.php?arg=BBqgHzLmamfk
Poate ne postam si noi???? 73 de Miki

YO4SI
Mesaje: 370
Membru din: Mie Oct 12, 2011 2:03 am
Contact:

Re: IARU HF Championship 2019

Mesajde YO4SI » Mar Iul 16, 2019 2:52 pm

Sunt musafir la Campulung Muscel. FT-857, balunul pe masa, 13 metri de sarma serpuita prin camera si 27 metri urca in pod sub acoperisul de tabla. Si mi-a reusit ce mi-am propus : QSO-uri in toate benzile si in toate modurile de lucru. N1MM spune ca am lucrat 6 ore si 48 minute. dar cred ca a fost mai putin. Daca nu am fi noi, cei mici, cei mari nu ar avea cu cine sa lucreze... 73s ! Mircea = yo4si
Band Mode QSOs Pts ITU HQ
1.8 CW 5 5 0 5
1.8 LSB 2 2 0 0
3.5 CW 6 10 1 1
3.5 LSB 5 5 0 5
7 CW 7 7 1 5
7 LSB 2 2 0 0
14 CW 47 135 7 4
14 USB 22 50 2 5
21 CW 10 22 2 2
21 USB 5 5 1 4
28 CW 3 5 2 1
28 USB 2 4 1 1
Total Both 116 252 17 33
Score: 12,600

Avatar utilizator
YO9FNP
Mesaje: 85
Membru din: Lun Noi 29, 2010 3:26 pm
Contact:

Re: IARU HF Championship 2019

Mesajde YO9FNP » Mar Iul 16, 2019 11:53 pm

Call: YRØHQ
Operator(s): YRØHQ
Station: YRØHQ
Class: Headquarters HP
QTH: Romania
Operating Time (hrs): 24
Location: Eastern Europe

Summary: Compare Scores
Band CW Qs Ph Qs Zones HQ Mults
160: 396 159 9 28
80: 952 723 29 43
40: 1567 988 42 52
20: 1983 1663 49 52
15: 1049 1147 34 45
10: 693 305 23 28
Total: 6640 4985 186 248 Total Score 12,053,048

OPERATORS: YO2RR, YO2LEA, YO2LC, YO2DFA, YO2LSP, YO2LLZ, YO2MTG, YO2MKL, YO2LIW, YO2MFC, YO3APJ, YO3CZW, YO3GOD, YO3IMD, YO3IRM, YO3LW, YO3ND, YO4ATW, YO4DW, YO4RIU, YO5AJR, YO5AM, YO5DGE, YO5PCB, YO5CBX, YO5ZC, YO5OLD, YO5OHC, YO5BQQ, YO5PCH, YO5OBA, YO5OED, YO6BHN, YO6CFB, YO6SZ, YO8BIG, YO8OY, YO8CDQ, YO8TRC, YO8SCT, YO8CLN, YO8SKY, YO8DHA, YO8PS, YO8SEP, YO8NR, YO8DOH, YO8XBA, YO8RNI, YO9FNP, YO9FLD, YO9SW. YO4RLN, YO3DIU

Multumesc tuturor celor implicati in proiectul YR0HQ din acest an. O echipa minunata!
73,
Dan YO9FNP

yo5ajr
Mesaje: 719
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: IARU HF Championship 2019

Mesajde yo5ajr » Joi Iul 18, 2019 3:04 pm

Din pacate din lista echipelor HQ postat de YO9FNP au fost omisi YO5OCZ si YO5DAE de la HQ 160m CW. Se mai intampla...:((( De altfel si LA2RR, Ole (cred ca Vice Pres. IARU a contat ca HQ cu raport "AC" dar se pare ca baza de data luat pentru M1MM nu stia. Prin urmare asteptam arbitrarea..:))))
Cu stima 73 de Miki


Înapoi la “Concursuri de radioamatori”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori