PE CINE REPREZINTA "ECHIPA NATIONALA" LA IARU CONTEST?

Rezultate, regulamente, tehnici de operare...
yo5ajr
Mesaje: 716
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

PE CINE REPREZINTA "ECHIPA NATIONALA" LA IARU CONTEST?

Mesajde yo5ajr » Dum Iun 14, 2020 9:58 pm

An de an am participat (inca din timpul regretatului YO4HW-Radu) la IARU HF Contest in echipa HQ la 160m CW. Dupa discutii aprige, aproape belicoase cu ani in urma intre DARC si spaniolii, IARU a pus batista pe tambal. Se pare ca logurile HQ arbitreaza nu IARU ci naiba stie cine. Importanta si "stralucirea" echipelor HQ a fost trecut de IARU intr-o usoara ceata. Pe drept cuvant - FRR mai poate reprezenta tara noastra? In contextul general si actual eu nu cred, doar cineva cu cunostinte juridice e mai bine sa spuna parerea. Ma gandesc daca FRR (sau un alt organism ar organiza echipele HQ cu participarea ori cui (chiar si "lupii singuratici) care nu este membru nici unei "Federatie", am putea spuna ca echipele HQ sunt reprezentantii YO, adica a Romaniei dar.....altfel...cred ca e o uzurpare de titlu ticaloasa, nedreapta si imorala! Sincer - imi pare rau ca Marian, de altfel un ham inimos acu pica in halba cu bere ca musca. Iaru da semne de cadere libera pentru ca este prea las sa recunoasca la valoarea lor reprezentantii (loturilor daca vreti) a tarilor. Nu anii mei (peste 80) ma determina sa nu mai fac nici-o data parte din echipe HQ, ci aceasta bolboroseala inconsecventa si lasitatea celor de la IARU (si nu numai) Candva aveam cu totii sentimentul ca echipele HQ reprezinta "crema" ham - ilor si chiar reprezentam Tara noastra. Era o mandrie (meritata) sa faci parte din "lotul national" - lucrand cu devotament pentru asta.
Apelez la cei care ani de randul au participat in HQ - azi mai aveti acest sentiment?
Sa va lumineze Cel de sus. 73 de yo5ajr Miki

yo3lw
Mesaje: 13
Membru din: Dum Mai 14, 2017 7:53 am
Contact:

Re: PE CINE REPREZINTA "ECHIPA NATIONALA" LA IARU CONTEST?

Mesajde yo3lw » Dum Iun 14, 2020 10:25 pm

Stimate D-le Miki,
Mai toate comentariile Dvs sunt acide. Din curiozitate respectati oare pe cineva?
Pe regretatul Domn Radru Bratu l-am cunoscut si eu ....destul de bine pentru un tanar ca mine.
Faceti deseori trimitere la cei care nu mai sunt printre noi.
Nu credeti ca putin respect merita si cei care "sunt voluntari acum"?
Eu va spun direct ce cred...este usor sa aruncati de pe margine cu ...
Ce ziceti sa intrati in arena cu noi? Eu am nevoie de un om in echipa de US ...asa ca Dvs.
Astept raspunsul Dvs.
Cu consideratie
73 de Cristi
YO3LW

yo8rxp
Mesaje: 50
Membru din: Joi Aug 08, 2019 9:38 am
Contact:

Re: PE CINE REPREZINTA "ECHIPA NATIONALA" LA IARU CONTEST?

Mesajde yo8rxp » Dum Iun 14, 2020 10:26 pm

Sa fiu sincer as vrea sa vad echipa hq din Coreea de Nord in acest concurs.

YO2LC
Mesaje: 35
Membru din: Vin Iul 28, 2017 11:53 pm
Contact:

Re: PE CINE REPREZINTA "ECHIPA NATIONALA" LA IARU CONTEST?

Mesajde YO2LC » Lun Iun 15, 2020 4:44 pm

Salutare tuturor
Ca în fiecare an vine concursul IARU și ne prinde total nepregătiți.....precum prinde zăpada drumarii iarna. Vă sună cunoscut scenariul, nu? Ne place sau nu de FRR, ea este momentan singura care de-a lungul timpului a încercat să se onoreze de oficiul de amfitrion al evenimentului. Că a reușit sau nu, asta nu e absolut interesant. Contează competiția și mai ales eforturile depuse de a fi și noi în rândul lumii radioamatoricești mondiale. Anul trecut am rămas total neimpresionat de o altă echipă HQ din YO care nu a făcut decât să limiteze șansele noastre de a accede mai sus în clasament. Dar nu i-am blamat și am pus-o doar pe seama ADN-ului nostru românesc. Anul ăsta văd că nici nu a început strângerea echipei și deja sunt voci care anunță că nu mai onorează echipa națională. Nici asta nu mă miră defel. Eu, ca mulți alții, știu că avem în YO oameni deosebiți de buni ca operatori, dar care din oarecare motive refuză să se înregimenteze în echipa națională pentru concursul IARU. Știu că avem operatori de talie mondială care se pot bate oricând cu oricine pentru titluri mondiale. Și mai știu că exact aceiași oameni de câțiva ani buni ,,o dau cotită” și nu onorează cu prezența concursul IARU. Motivele mie îmi sunt însă foarte clare. Iar principalul motiv îl văd în nerecunoașterea FRR ca reprezentantă legitimă a radioamatorilor YO. La asta se mai adaugă și unele vanități individuale de a participa alături de alții pe care nu-i suportă. Una peste alta, oamenii care în alte concursuri internaționale mari fac parte din echipe care câștigă titluri mondiale, stau cuminți și-și râd în barbă de nereușitele echipei naționale Iaru. Cert este că fără aportul acestora NICIODATĂ echipa națională nu va putea trece sub locul 10 spre care tindem de ceva ani. Dilema este: cum să-i aducem pe acești oameni în echipa națională? Cum să-i facem să înțeleagă că nu lucrează pentru FRR ci pentru nația YO? Cum să-i grupăm astfel ca orgoliile să nu își facă din nou mendrele și să spargă echipa? Cum să putem rupe de undeva niște bani care să sprijine eforturile colective? Ar mai fi și alte întrebări fără momentane răspunsuri.
Una peste alta, stația mea a fost folosită încă de când echipa noastră a luat un loc în primii 3 la concursul Iaru.....tot atunci am fost singurul din echipă care nu am luat titlul de maestru, după cum bine ar fi trebuit. Tot de atunci am văzut că FRR este foarte mult influențată de aportul trepădușilor care dictează și comandă pe acolo. De atunci am început să nu mai lucrez pentru titluri, medalii și alte metode de a accede în ierarhia radio YO. Îi mulțumesc FRR pentru că prin felul de a exista m-a făcut să stau mai mult cu familia decât cu stația radio.
Iar referitor la viitoarea participare în IARU, stația mea poate opera lejer în oricare din benzile inferioare. Îmi trebuie doar operatori de clasă, pt. că pe mine organismul nu mă mai ascultă. Fie sub comanda FRR fie a altcuiva care se încumetă să preia eforturile de constituire a echipei. Pentru că nu pt. FRR se lucrează ci pentru prestigiul YO în lume.
Sănătate și DX-uri
Vali, YO2LC

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 836
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: PE CINE REPREZINTA "ECHIPA NATIONALA" LA IARU CONTEST?

Mesajde YO4BKM » Lun Iun 15, 2020 6:20 pm

Nu sunt un fan al marilor concursuri IARU, dar radioamatorismul zilelor noastre are atatea fatete incat ofera foarte multe domenii de interes, concursuri, constructii, tehnici de operare, acumulare de entitati, colectionare de diplome sau trafic de placere. Cum este si firesc, fiecare domeniu de interes are pasionatii sai care fac eforturi mari in intrecerile cu altii dar, mai ales, cu propria persoana.
Din cele traite si vazute pana acum am inteles de mult ce inseamna dezamagirea si cat de rau ii cade unui pasionat orice manifestare care ii lasa impresia ca il nedreptateste, cu atat mai mult cat pasiunea s-a manifestat timp de decenii in care paharul nemultumirilor s-a tot umplut. Si tot la fel de bine am inteles ca, de fiecare data, un pahar nu se revarsa de la cine stie ce mare cantitate s-ar turna in el ci de la o picatura, o picatura in plus - nu mai mult - strica echilibrul ajuns la limita stabilitatii. In astfel de cazuri intai-statatorii care administreaza astfel de domenii de interes ar trebui sa manifeste o intelegere totala a ceea ce se intampla, sa caute sursele nemultumirilor, sa le inteleaga, sa le REZOLVE CU TACT SI CU INTELEPCIUNE, in asta consta arta unui management de succes.
Am simtit o puternica stare de disconfort cand am citit raspunsul lui YO3LW la postarea lui YO5ARJ. SIngura apreciere adusa unui veteran al radioamatorismului (de placere dar si sportiv) este ca mai toate comentariile "domnului Miki" sunt acide. Completata de o nelamurire, daca Miki - YO5AJR respecta pe cineva, cu referire directa la voluntarii de "acum".
Citind in continuare nu-mi vine sa cred ca un OM de talia lui YO5AJR este apreciat ca unul care "arunca de pe margine cu ...". Dar cel mai mult m-a deranjat tonul de stapan cu care i se comunica lui Miki ca "Eu am nevoie de un om in echipa de US ...asa ca Dvs". Ce inseamna acest "Eu"? Echipa nationala este proprietatea cuiva, persoana fizica? La nepriceperea mea in ale echipelor nationale cred, totusi, ca un magament de aceasta factura este departe de cerintele vremurilor noastre si ar corespunde mai mult inceputului de secol XX sau mai in urma.
Tot dupa parerea mea de neinitiat, problemele ridicate de Miki ar fi trebuit sa se bucure macar de un minimum de explicatii, macar si pentru ca sunt probleme care il preocupa fundamental pe un om cu o mare experienta si putere de daruire cauzei radioamatorismului, in loc sa i se dea o replica de genul "master/slave".
72 de Tavi YO4BKM!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 895
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Re: PE CINE REPREZINTA "ECHIPA NATIONALA" LA IARU CONTEST?

Mesajde n2yo » Lun Iun 15, 2020 9:13 pm

Eu cred ca problema ridicata de Miki YO5AJR ar fi meritat un raspuns diferit venit din partea FRR. Miki se refera la reprezentativitatea la nivel national pe care Federatia o pretinde, insa din comentariul lui YO3LW am retinut doar ca Miki "arunca de pe margine cu...", posteza comentarii acide, nerespectuoase, si ca mai bine sa puna umarul la treaba decat sa vina cu astfel de postari. De asteptat ar fi fost sa citim o replica in care un membru din cadrul conducerii FRR (YO3LW sau altcineva) sa elimine orice umbra de indoiala pe care cineva ar avea-o atunci cand se pune problema incertitudinii daca FRR este reprezentativa pentru radioamatorismul YO.

Raspunsul cel mai transant nu poate veni decat citind statutul FRR, modificat destul de recent, in care membrii au decis ca activitatea Federatiei se limiteaza exclusiv in domeniul sportiv, iar organizatia reprezinta numai interesul membrilor acesteia. Pentru ca lucrurile sa fie clare, Federatia, potrivit obiectivelor, este o organizatie specializata numai intr-o latura a radioamatorimului, anume "radioamatorismul sportiv" (indiferent care ar fi definitia acesteia). Prin urmare, titulatura corecta a echipei pe care FRR doreste sa o alcatuiasca ar fi mai degraba "echipa reprezentativa a FRR in IARU HF Contest" si nu "echipa nationala a Romaniei". Elementul cu care FRR poate sa argumenteze reprezentativitatea ar putea sa fie totusi articolul din statut care spune ca FRR este membra IARU, si cum IARU recunoaste o singura societate nationala de radioamatorism in fiecare tara, ar rezulta ca FRR prin acest articol reprezinta radioamatorismul romanesc. Din nefericire articolul de afiliere nu a fost introdus cu chibzuinta, in primul rand ca IARU nu este o organizatie sportiva de nivel mondial cu atributii si activitati similare cu FRR, iar in al doilea rand statutul (sau "constitutia") IARU nu are printre obiective nimic la care FRR sa se alinieze. In Constitutia IARU nici nu exista cuvinte precum "sport" sau "concurs".

In alta ordine de idei, poate este important de reamintit obiectivul Campionatului Mondial IARU HF, asa cum a fost el definit de organizator, nu asa cum este perceput de FRR sau de alti radioamatori. Acesta poate fi accesat aici: https://www.iaru.org/on-the-air/iaru-contests/rules/:

to support amateur self-training in radiocommunications including improving amateur operating skills, conducting technical investigations, and intercommunicating with other amateurs around the world, especially IARU member society headquarters stations, using the 160, 80, 40, 20, 15 and 10-meter bands.


Deci IARU nu urmareste sa identifice campioni la sfarsitul acestui concurs. Nu exista niciun "Campion mondial IARU". Singurul lucru pe care IARU il intreprinde dupa publicarea scorurilor referitor la societatile IARU reprezentate este sa elaboreze cate un certificat de participare:
A certificate of participation will be awarded to each IARU member society HQ station and to each Administrative Council and Regional Executive Committee station.


IARU a precizat foarte clar, mai ales in urma nefericitului episod in 2009 in care a existat o acerba disputa intre scorurile obtinute de AO8HQ si DA0HQ, ca in acest concurs IARU nu urmareste sa faca o ierarhie valorica:

The special category of HQ stations was intended to raise the visibility of the IARU member-societies among active radio amateurs, and to make the contest more interesting to participants by providing additional multipliers. It was never intended to be a competition for the highest world score. Clearly there can never be a “level playing field” for such competition, nor does it further the objectives of the IARU.


Din acest motiv, pentru a se distanta de vreo responsabilitate in atribuirea unor titluri de campioni, WWROF (World Wide Radio Operators Foundation) s-a oferit, din curtoazie fata de comunitatea radioamatorilor, sa publice separat scorurile obtinute de echipele HQ. Puteti citi mai multe detalii in excelentul articol "WWROF şi Codul etic al competitorilor" aparut in publicatia lui Francisc Grünberg YO4PX: http://yo4px.blogspot.com/2020/05/wwrof ... rilor.html

Asadar pozitia in clasamentul HQ publicat de WWROF nu are in mod necesar nicio legatura obiectiva cu performanta respectivei echipe la nivel mondial. Ce este relevant insa, avand in vedere ca an de an sunt prezentate aceleasi echipe HQ, este pozitia relativa in clasament, care indica o performanta mai buna, sau mai putin buna, comparativ cu echipe avand amplasament geografic si statut DXCC similar. De unde rezulta dorinta de competitivitate pe care membrii echipei YR0HQ o dovedesc in fiecare an cu prisisinta si pentru care merita toate aprecierile noastre.

73 de Ciprian N2YO

Avatar utilizator
yo3gh
Mesaje: 616
Membru din: Mie Iul 23, 2014 6:17 am
Contact:

Re: PE CINE REPREZINTA "ECHIPA NATIONALA" LA IARU CONTEST?

Mesajde yo3gh » Lun Iun 15, 2020 9:45 pm

yo3lw scrie:Ce ziceti sa intrati in arena cu noi? Eu am nevoie de un om in echipa de US ..


:D Interesanta atitudine a unui reprezentant FRR, suna a text de mare sef, de patron care are nevoie de oameni fara de care nu poate face nimic :D .. nu simt team player attitude acolo. Acea pozitie e temporara, daca citesc si restul raspunsului ma gandesc ca poate urmatorii care o sa construiasca echipa US o sa fie mai prietenosi in exprimare.
Este un feedback constructiv, va rog sa il luati ca atare, poate ajuta. As fi participat si eu la echipa US dar acum m-am razgandit. Poate la urmatoarea conducere FRR :D

yo3lw
Mesaje: 13
Membru din: Dum Mai 14, 2017 7:53 am
Contact:

Re: PE CINE REPREZINTA "ECHIPA NATIONALA" LA IARU CONTEST?

Mesajde yo3lw » Lun Iun 15, 2020 9:57 pm

Imi cer scuze pentru limbajul nepotrivit.

Cu consideratie,
73 de Cristi
YO3LW

yo5ajr
Mesaje: 716
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: PE CINE REPREZINTA "ECHIPA NATIONALA" LA IARU CONTEST?

Mesajde yo5ajr » Lun Iun 15, 2020 10:02 pm

Sunt profund coplesit - chiar Presedintele Comisiei de US al FRR, coborand de pe Olimp se adreseaza mie, un radioamator comunitar. Ca "sunt acidos" la comentarii si exprima nedumerirea "daca respect pe cineva". Daca ati cunoscut pe regretatul YO4HW poate nu stiti ca in acele vremuri am poreclit ca "constiinta vie FRR", dupa pozitia lui ferma si cate odata chiar "critic acidos" la adresa FRR. Ca fac deseori "trimitere la cei care nu mai sunt printre noi?" Pai negati de nevoia amintirilor la adresa persoanelor emblematice in radioamatorism? Negati valorile care dadeau un imbold mai tinerilor si exemple de urmat in radioamatorism? Au intrat in istorie in sens pozitiv - acum sa stergem? Pe mine FRR m-a gasit la locul meu inca din timpul AVSAP si va asigur ca nici-o data nu "am comentat de pe margine", ba chiar m-am implicat direct si fara frica dar "hosanalele" la adresa conducatorilor "rataciti" nu am facut - never. Daca ati cunoaste istoria radioamatorismului din YO, pariez ca nu ati permite astfel de remarci grosolane, ne demn de Dvs. Problemele ridicate de mine (si de altii) ar trebui sa justificati cu calm sau...sa va puneti cu carizma cenusa pe cap. Da - respect voluntariatul dar iertati-ma. Pe baza de voluntariat ati ajuns sa incropiti echipele HQ? Unde este conceptul "selectionata Romaniei" in radioamatorism? Lotul National? Reduceti in derizoriu! De altfel ca si cati-va lasi din conducerea IARU! Stiti cati radioamatori sunt in YO cu palmares semnificativ, obtinute la diferite conteste? Daca as intreba pe actualii conducatori al FRR (si pe Dvs.) cati si cine sunt memri de onoare are FRR - nu ati putea raspunde. E clar ca nici cat negru sub unghia nu respectati propriile valori al radioamatorilor YO. Oare pe unde si de unde curge acidul nepasarii? Din propria educatie! Azi m-a chemat la telefon YO3DIU pe care de altfel simpatizez pentru felul lui deschis. Stiind in ce hazna a ajuns, i-am promis ca daca pana in 2 Iulie AC. impreuna cu YO5OCZ, YO5DAE terminam la KN17ul sistemul remote pentru RX la 160m, pentru ultima data accept participarea la HQ 160m CW, altfel nu - pentru ca as vrea sa dam un aport pozitiv, pentru radioamatorismul YO - Romania si nu doar FRR! De altfel sustin ca pana nu treceti de propriile orgolii, nu aveti dreptul (nici moral, nici legal) sa numiti echipele HQ al YO "Echipe Nationale" sau "Selectionata Romaniei", sau Lotul Romaniei, doar daca precum in perioada hoardelor tatarilor voevozii trimiteau depese in toata Tara, chemand la UNITATE populatia, In cazul nostru radioamatorii YO. Ati ramane uimiti ce baza de selectie s-ar forma la Contestul IARU!
Multumesc lui Tavi YO4BKM ca mi a luat apararea fata de incercarea copilarosa de a manipula opinia publica lui Cristi, YO3LW fata de subsemnatul.
De altfel de si am dat semnale la FRR ca radioclubul YO5KLD e in colaps ca existenta prin "bunavointa directorului CSM Zalau, pe nimeni nu a interesat! Prin urmare in acualul context al FRR, legalitatea participarii noastre la "Lotul National" este sub semnul de intrebare. Vb. cuiva din Campina - "va doare in bascheti". Ma bucura insa ca apar postari si din YO pe aceasta tema, semn ca radioamatorii YO nu sant o "turma:, ca se implica.
Cu respect yo5ajr Miki 73.

yo8rxp
Mesaje: 50
Membru din: Joi Aug 08, 2019 9:38 am
Contact:

Re: PE CINE REPREZINTA "ECHIPA NATIONALA" LA IARU CONTEST?

Mesajde yo8rxp » Lun Iun 15, 2020 10:24 pm

Acu sincer ce dreaq aveti? In orice text, in orice nor pe cer oamenii au tendinta sa vada chestii acolo unde nu sunt. Covid, Frr, Dumnezeire. Adevarat ca noi ca romani suntem dezbinati. Adevarat ca suntem stresati. Suntem complexati. Copii nostri sunt tot timpul in contest cu alti copii. Romania trebuie reprezentata de cineva dar mi se face scarba, la tv, la guvernare la tot ce ne inconjoara. Eu zic ca aici tre sa lucram mult, nu la contest ci la felul in care noi suntem ca oameni. Eu, tu noi voi. Restul este degeaba daca nu gasim consens. Eu personal sunt complexat, voi cum sunteti? .Gasim un punct comun? Daca da putem discuta fara sa ne certam? Noi ca oamenii nu suntem o functie in python sa gasim bug-uri, noi chiar le avem. Daca cineva vrea sa faca echipa acel cineva trebuie lasat. Si eu vreau asociatie privata pe scara dar nu vor vecinii. Coruptie, mizerie, interes, toate astea vor fi cat noi ca oameni existam pe acest pamant, scopul final nu e scorul ci noi toti care constituim omenirea. Fara omenire care e scopul? Sa primim o hartie pe care scrie indicativul nostru? Daca sunt om de 2 bani atunci scot la printer o hartie si imi fac selfie cu ea in oglinda ca sa nu zic unde ma sterg cu ea cu mana dreapta.
Gabriel 8rxp


Înapoi la “Concursuri de radioamatori”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori